Fantasy-detektiven: Chelsea

Skrevet av Kenneth Baraas (FantasyPLNorge)

Chelsea fortsetter med utskiftingene av managere. Vi ser nærmere klubben, hvem som er FPL-gull og hvilke fallgruver som finnes.

Vi i Fantasyfans skal gå gjennom alle PL-lagene for deg. Her får du formasjon, ventet startlag, dødballtakere og gode fantasy-kjøp. Noen lag går vi dypere i materien på enn andre, og vi starter med klubbene hvor det har vært størst endring. Neste ut: Chelsea.

Du kan lese våre andre dypdykk i Fantasy-detektiven her:
Arsenal | Watford | Chelsea | West Ham | Wolves | Fulham | Man City | Cardiff | Everton | Crystal Palace | Bournemouth | Liverpool | Southampton | Leicester | Man Utd| Newcastle | Brighton & Burnley | Tottenham | Huddersfield |

Mister 33

En italiener blir erstattet av en annen. 59-årige Maurizio Sarri overtok Napoli etter Rafael Benitez, og kan stolt se tilbake på tre godt gjennomførte sesonger i den søritalienske byen. Laget har brutt flere scoringsrekorder under Sarris ledelse, i tillegg til en forbedring av den defensive statistikken. Ikke verst når man følger i Benitez´ fotspor. Kallenavnet «Mister 33» kommer fra tiden i Sansovino, da han visstnok skal ha planlagt 33 ulike dødballtrekk til en enkeltkamp. Det kan trygt sies at vi har å gjøre med en manager som stiller godt taktisk forberedt.

Sarri har arbeidet seg oppover i det italienske seriesystemet, og har på veien skaffet seg mange tilhengere av den offensive «Sarri-fotballen». Pep Guardiola uttalte i et intervju med Metro at det vil bli en nytelse å se et Premier League-lag under italienerens ledelse. I Napoli har den foretrukne formasjonen vært 4-3-3. Under forrige sesong fikk Juventus kamp til døra, da Sarris menn kun havnet fire poeng bak de sorte og hvite, som har vunnet Serie A syv år på rad.

Chelseas nye manager vil også ta med seg noen klare prinsipper og idéer om hvilken spillestil som skal prege fotballen. Spørsmålet er hvor mye som vil endres, da italieneren overtar en spillerstall med andre kvaliteter. Følgende punkter kjennetegnet i alle fall Napoli-laget over de tre siste sesongene:

 • Ballbesittende og offensiv fotball
 • Høyt press
 • Spill langs bakken
 • Fokus på gjenvinning

Pre-season

Som nevnt vil Chelsea trolig gå bort fra 3-5-2 med offensive vingbacker, og over til Sarris foretrukne 4-3-3. Sarri har ikke rukket å styre noen treningskamper enda, så hold øynene åpne rundt formasjon og hvilken ellever som kan forme seg inn mot sesongstart.

Til glede for oss FPL-managere var det lite rulleringer i tiden hos Napoli. Ti av de faste i elleveren startet minst 30 kamper i den forrige sesongen. En sesong uten Champions League-spill gjør håpet om en fast ellever mer realistisk. Vi gir et forsøk i å spå startoppstillingen:

Det forventede laget

Keeper:
Thibaut Courtois

I skrivende stund er det flere spekulasjoner rundt fremtiden til den belgiske sisteskansen. Uansett kan det være verdt å vurdere en keeper fra Chelsea – hvem det enn viser seg å være ved sesongstart. Det var kun Juventus som slapp inn færre mål enn Napoli forrige sesong. Dette kan komme av Sarris filosofi om å vinne tilbake ballen før motstanderen kommer i posisjon til å skape farligheter.

thibaut-courtois-chelsea-2017_somkfnjug66uzdmnnosmysxa

Forsvar:
Azpiliqueta – Christensen/Cahill – Rüdiger/Luiz – Alonso/Emerson

Mulighetene for de ulike sammensetningene er mange. Her kommer det an på hvilke spillertyper Sarri foretrekker i de ulike posisjonene. Forhåpentligvis vil pre-season gi oss noen svar. Azpiliqueta bør dog være garantert en startplass. Spilte som en av tre stoppere forrige sesong. Kanskje spanjolen blir flyttet ut på backen igjen, ettersom formasjonen/spillestilen tyder på mer defensivt orienterte sidebacker. Uansett er bonusmagneten interessant, men det er litt bekymringsverdig at Napoli forrige sesong var laget i Serie A med færrest klareringer. Bonussystemet passer ypperlig for stoppere som får ballen unna. Mulig noen poeng kan gå tapt for Chelseas bakerste menn.

Midtbanen:


Jorginho, Sarris trofaste disippel, blir med på lasset fra Napoli. Vil ta plass som ankeret på midten med Kanté i en mer boks til boks-rolle. Den siste plassen er det et større spørsmålstegn ved. Fabregas kan passe med sine kreative ferdigheter, men alderen kan sette en stopper når det gjelder det høye presset. Barkley og Loftus-Cheek er to andre alternativer. En fremadstormende VM-debutant til 5.5m noteres i alle fall i blokka.

Angrepet:


Hazard har fast plass hvis det skulle vise seg at belgieren ikke drar sørover. Willian tart fort plass på den andre siden, men kan få kamp av Pedro. På topp vil Morata og Giroud spise minutter av hverandre, med spanjolen trolig først i køen. Napoli vant færrest hodedueller per kamp i 17-18-sesongen av samtlige lag i den italienske toppdivisjonen, i tillegg til at en svært liten andel av målene kom etter innlegg. Her må enten Sarri eller hodespesialistene fremst i laget tilpasse seg, hvis det ikke viser seg at et nytt spisskjøp står på trappene.

Courtois
Azpiliqueta – Christensen/Cahill – Rüdiger/Luiz – Alonso/Emerson
Jorginho
Kante – Barkley/RLC/Fabregas
Willian – Morata – Hazard

Fantasy-kuppene

Chelsea åpner med følgende kamprekke: Huddersfield (b), Arsenal (h), Newcastle (b), Bournemouth (h), Cardiff (h). En forholdsvis myk start som kan by på både defensive og offensive FPL-poeng. Her er våre anbefalinger:

 • Azpiliqueta – (6.5m)
  Forsvarsspilleren med flest bonuspoeng forrige sesong. Den spilleren bak hos Chelsea som bør være garantert spilletid. Sidebackene til Chelsea blir trolig hakket mindre interessante enn forrige sesong, da de mest sannsynlig trekkes lenger ned i banen når laget angriper. Tall fra Napoli viser at sidebackene ikke var nevneverdige bidragsytere offensivt. Selv ikke Ghoulam, Napolis mer offensivt anlagte venstreback, var i nærheten av Alonsos tall før et lengre skadeopphold. Om det blir noen endringer med Chelseas mer angrepsvillige backer gjenstår å se.

Schermata-2017-09-12-alle-23.27.24

Nøkkeltall: Til spillere under 7.0m topper Azpiliqueta listen over FPL-involveringer. Leverte mål, målgivende eller clean sheet hvert 144. minutt i FPL. Han hadde totalt 23 FPL-involveringer. Til sammenligning leverte Otamendi 19, Arnautovic 17 og Gross 15. Topp fem blant forsvarsspillere med flest spilleminutter gjennom sesongen. Uten Champions League-spill og skadeproblemer kan spanjolen fort befinne seg i startoppstillingen 38 seriekamper på rad.

 • Willian – (7.5m)
  Brasilianeren kommer med en fin pris. Ved fast plass på et offensivt Chelsea kan han potensielt være et røverkjøp. Vær dog oppmerksom på at det er hyppige overgangsspekulasjoner rundt Willian også.

Nøkkeltall: Måtte dele mye spilletid med Pedro forrige sesong. På sjansene han fikk vartet han opp med målpoeng hvert 134. minutt. Det er bedre tall enn Eriksen (153) og Zaha (159).

 • Hazard – (10.5m)
  Plukket klart flest bonuspoeng (24) hos de blå ved siden av Azpiliqueta (25). Vingen viste i Fotball-VM hvilke kvaliteter som bor i ham etter en litt skuffende Premier League-sesong med tolv mål og seks målgivende. Hvis det viser seg at belgieren blir værende, er det absolutt en mann å ha på radaren. Plutselig vil teknikeren blomstre (i enda større grad) i en mer offensiv spillestil.

Nøkkeltall: Kom til 2.1 skudd per kamp forrige sesong med 1.4 av de innenfor seksten. 1.1 av skuddene traff innenfor stengene. Til tross for en svakere sesong enn forventet, havnet Hazard kun seks FPL-poeng bak en spiller som Sané, som spilte tilnærmet like mange minutter i løpet av sesongen.

 • Morata – (9.0m)
  Den spanske angriperen er fint priset og kan få hovedrollen på topp. 9.0 millioner for en angriper hos Chelsea kan vise seg å bli et godt alternativ, men det er flere spørsmålstegn. Vil han passe inn i Sarris spillestil og hvor mye av spilletiden må deles med sin franske kollega og VM-vinner?

Nøkkeltall: Morata startet sesongen godt, men ble mer og mer borte gjennom sesongen med en ryggskade og delvis manglende tillit. I de minuttene spanjolen var på banen leverte han dog gode tall. Målpoeng hvert 121. minutt er på høyde med henholdsvis De Bruyne (118), Firmino (120) og Lukaku (125).

Oppsummering

Vi tror:

1: Chelsea vil høyst sannsynlig stille med formasjonen 4-3-3, samt ha en mer offensiv spillestil enn i fjor.

2: Mye usikkerhet rundt hvordan spillerstallen og startelleveren vil se ut ved sesongstart.

3: Sarri vil forhåpentligvis finne en stamme i laget som vil starte flesteparten av Chelseas seriekamper, men at det kan ta litt tid.

4: At sidebackene blir litt mindre interessante, da vingbackrollene trolig forsvinner. Men kan fortsatt finnes verdi i de som måtte ta plass på hver side i forsvarsrekka.

5: At dødballene blir fordelt på denne måten, i prioritert rekkefølge:

Straffer: Hazard, Fabregas, Willian, Morata.
Cornere: Fabregas, Willian, Pedro, Hazard.
Korridor: Fabregas, Willian, Pedro, Hazard.
Direkteskudd: Alonso, Luiz, Willian.

Vi håper dette var nyttig. Det gjenstår fortsatt noen spørsmål angående Chelsea, og vi i Fantasyfans følger pre-season tett. Vi melder raskt via Twitter-kontoen vår @Fantasyfans_net om det kommer en oppdatering. Og har du noen spørsmål, ris eller ros er det bare å kontakte oss.