Fantasy-detektiven: Man City

Skrevet av Kenneth Baraas (@FantasyPLNorge)

Manchester City har litt av en sesong å følge opp, og en usedvanlig bred og sterk tropp skaper hodebry for FPL-managere.

Vi i Fantasyfans skal gå gjennom alle PL-lagene for deg. Her får du formasjon, ventet startlag, dødballtakere og gode fantasy-kjøp. Neste lag ut: Manchester City

Her kan du lese våre andre dypdykk i Fantasy-detektiven:

Arsenal | Watford | Chelsea | West Ham | Wolves | Fulham | Man City | Cardiff | Everton | Crystal Palace | Bournemouth | Liverpool | Southampton | Leicester | Man Utd| Newcastle | Brighton & Burnley | Tottenham | Huddersfield |

Pre-season

Foreløpig skal man være forsiktig med å trekke noen konklusjoner fra pre-season, da flere av VM-spillerne glimrer med sitt fravær.

Borussia Dortmund – Manchester City 1-0
Mye ungt talent i aksjon her. Verdt å nevne at Riyad Mahrez gjorde sin første opptreden for ligamesterne. Nyervervelsen tok plass ute på høyre kant i en 4-1-4-1 formasjon. Ettersom Sterling ventes litt senere i sommer, kan det fort være denne plassen som er tiltenkt Mahrez i serieåpningen mot Arsenal. Ikke så mye annet som er verdt å nevne fra kampen, bortsett fra at den tidligere Leicester-spilleren kanskje var Citys friskeste i et lag med lav gjennomsnittsalder for dagen. En annen spiller som er verdt å se opp for er Leroy Sané. Tyskeren kom inn sent i andreomgangen og vil nok spille seg god og varm i treningskampene fremover.

Manchester City v Borussia Dortmund - International Champions Cup 2018

Manchester City – Liverpool 1-2
Igjen stilte City med et svært b-preget lag. Riyad Mahrez eneste FPL-spiller (som er verdt å nevne) spilte fra start. Tok plass i en offensiv midtbanerolle i 3-5-2 og skapte noen farligheter. Interessant nok holdt Mahrez seg forholdsvis sentralt i banen. Nærmere posisjonene som De Bruyne og Silva hadde forrige sesong enn vingrollene til for eksempel Sterling og Sané. Kan det være et tegn på hvor Guardiola tenker å bruke spilleren fra Algerie? Leroy Sané kom inn etter pause som spiss og fikk vist fram hurtigheten sin, da han parkerte Virgil van Dijk i en løpsduell og satte inn 1-0. Pasningen kom forøvrig fra Bernando Silva som også fikk 45. minutter. Sané satte også et skudd fra fem meter rett på Lorius Karius etter å ha posisjonert seg fint etter et innlegg. Liverpool kom derimot med en veldig sterk tropp og tok en oppskriftsmessig seier med mål av Salah og straffemål av Mané. Fortsatt lite informasjon å hente bortsett fra at Mahrez og Sané seiler opp som to hete kandidater til GW 1.

Kommende kamper i pre-season
28. juli – Bayern München
5. august – Chelsea (FA Community Shield)

Nyheter fra pressekonferanser
Pep Guardiola har gitt Sergio Agüero en uke ekstra med ferie i sommer. Argentineren vil dermed ikke være i gang med pre-season før 30. juli. Manageren nevnte også at ingen av VM-spillerne vil tvinges tilbake i spill til ligaens første kamp før de er klare for spill.

Det forventede laget

Flere av Citys viktige spillere kommer som nevnt senere tilbake grunnet deltakelse i VM. Derfor er det mange spørsmålstegn rundt startoppstillingen i sesonginnledningen. Vi tar spesielt for oss spillerne som er aktuelle fra start i denne gjennomgangen av Fantasy-potensiale i Manchester City:

Keeper:
Ederson
Den bakerste posisjonen på banen vil nok også være den sikreste mtp. spilletid. Brasilianeren er et soleklart førstevalg foran sin kollega Bravo. Med et fint kampprogram i starten av sesongen, kan det absolutt være verdt å investere i sisteskansen til 5.5m.

Ederson Given

Forsvar:
Pep Guardiolas menn slapp til færrest skudd på mål av samtlige lag forrige sesong. Til sammenligning slapp Manchester United til 200 flere skudd på mål. City slapp faktisk inn kun ett mål mindre enn sin byrival, noe som tyder på hvor viktig David de Gea var for den røde delen av byen. Det ligger stor spenning i hva slags formasjon Pep vil bruke. Går spanjolen tilbake til 3-5-2, som de startet med forrige sesong, blir spesielt vingbackene interessante. Men kjenner vi Pep rett kan det også varieres i stor grad. Benjamin Mendy virker ivrig etter å komme i gang med sesongen etter skadeavbrekket. Rett etter VM-gull i Russland ble Mendy med på treningsleir i USA med sine lagkamerater.

Kyle Walker og Nicolas Otamendi spilte klart mest blant Citys forsvarere forrige sesong. Etter ferie og litt trening vil Walker være fast på laget, mens det er mer usikkert på stopperplassene. Laporte har funnet seg til rette i byen, Stones imponerte i VM og Kompany er en bauta så lenge han er skadefri. Mange om beinet med andre ord, og noe som kan lønne seg å se an litt utover i sesongen.

Midtbanen:
Foreløpig, ettersom City ikke fikk napp hos Jorginho, virker Fernandinho spikret som ankeret på midten. Kevin de Bruyne innehar en viktig rolle i laget. Det vil være  overraskende om belgieren ikke spiller det aller meste av kamper. Guardiola har varslet at nå som David Silva drar på årene vil det være naturlig med mer hvile. Det spekuleres blant annet i om Mahrez etter hvert skal prøve seg i Silvas rolle ved siden av en naturlig avlaster i Gündogan. Kanskje noen unge talenter som Foden og Diaz, også vil introduseres sakte, men sikkert inn i laget.

Sterling, Sané og B. Silva har fått enda en konkurrent i Mahrez. Når hele kvartetten er spilleklare skal det godt gjøres å forsvare de ulike prislappene som gutta har. Dog virker spesielt Sané og Mahrez spennende fra starten av sesongen. Begge har hvilt godt i hele sommer og er i full gang med pre-season. Det skal nevnes at B. Silva også er i gang, men førstevalgene blir nok en utelatt tysker fra VM-troppen og en algerier som vil vise seg fram i sin nye klubb.

Angrepet:
Hvis ikke Pep mikser og trikser med posisjoner vil trolig Agüero starte på topp mot Arsenal. Jesus spilte mye for Brasil i VM som forsterker håpet om mindre konkurranse helt i starten av sesongen. Som sagt fikk Agüero en ekstra uke med ferie, så følg med på situasjonen fremover.

Med en helt vanvittig bredde, en manager som elsker å rullere og halve laget borte i siste halvdel av VM er det et hodebry uten like. Vi har noen klare tanker du kan ta med deg inn i Fantasy-hverdagen:

Vi tror det er to mulige utfall.

A: At Pep hviler omtrent alle gutta som kom til semifinale i VM i GW1, og begynner å fase dem inn i GW2.

B: At Pep kjører toppet lag i GW1, siden det er mot en vanskelig motstander som Arsenal, og hviler de fleste av dem igjen mot Huddersfield i GW2 for å ikke skape for stor belastning på kort tid etter et langt mesterskap.

Spillerne dette gjelder er i hovedsak Delph, Stones, Kompany, De Bruyne, Sterling og Jesus.

Før dette kommer også en Community Shield-finale, men vær klok: ikke overanalyser den. Selv om City ønsker å vinne alt som er av trofeer, kommer de til å hvile flere av de viktigste spillerne ettersom det er såpass tett opp mot VM-avslutning.

Vi tror derfor at det med stor sikkerhet vil bli rullert godt fra GW1-4 i hele Manchester City. Fra og med landslagspausen – etter GW4 – vil vi kunne se konturene av et – relativt – fast lag.

Fantasy-kuppene

Manchester City åpner med følgende kamprekke: Arsenal (b), Huddersfield (h), Wolves (b), Newcastle (h), Fulham (h), Cardiff (b), Brighton (h). Her er våre anbefalinger:

 • Ederson – 5.5m
  Finner du rom i budsjettet vil man kunne stå med et trygt keepervalg med grønt kampprogram i begynnelsen. Dette er et valg som kan vare sesongen ut om ønskelig.

Nøkkeltall: Keeperen med nest flest clean sheets, kun slått av de Gea. Brasilianeren kom dog vinnende ut av duellen med færrest innslupne mål med sine 26. Skulle City finne rytmen tidlig kan Ederson sanke inn godt med poeng i starten mot antatt svakere motstand – spesielt fra GW 2-7.

 • Mendy – 6.0m
  Et eventuelt kjøp av backen kommer sammen med en viss risiko. Det kan stilles spørsmål om franskmannen vil spille altfor mye i starten etter å ha kommet tilbake fra et langvarig skadeopphold. Skulle han dog få fast plass vil 6.0 være god verdi for en offensiv back hos seriemesterne. Laporte vil trolig starte sesongen for City, da han var den eneste stopperen som ikke deltok i VM. 5.5m er en billig vei inn i de lyseblås forsvar, men spørsmålet er hvor langsiktig et valg av midtstopperen vil være. Med Kompany, Stones og Otamendi i regnestykket vil det nok ikke vare lenge.

Nøkkeltall: Mendy kun fire kamper og tre innhopp forrige sesong før skaden, men så frisk ut i de få oppgjørene han var på banen. Haien er nok sulten på å vise seg frem i lyseblått. Sto med fem målgivende i sin siste sesong i Monaco. Det er håp om forbedring i et enda mer offensivt og dominerende Manchester City.

 • Sané – 9.5m
  En spiller som er på blokka hos mange. City offensivt er noe av det første man bør se etter, og etter en sommer uten VM virker Sané spikret i startoppstillingen mot Arsenal i første serierunde. Kevin De Bruyne (10.0m) vil bli et populært valg så fort han melder seg til tjeneste, men til en slik pris vil man være sikker på spilleminutter fra første spark på ball.

Manchester City v Crystal Palace - Premier League

Nøkkeltall: I gjennomsnitt per kamp opererte Sané med 6.2 berøringer inne i motstanderens sekstenmeter. Vingen har en helt egen evne til å passere sine oppassere for å komme inn i farlig område. I tillegg skapte tyskeren en sjanse hvert 42.5 minutt og scoret på 17.5% av sine egne sjanser. Mål eller målgivende kom hvert 96.6 minutt.

 • Agüero – 11.0m
  Ved garantert startplass hadde nok argentineren vært på de aller fleste FPL-lag. City har en sterk tropp og Agüero må også denne sesongen belage seg på å dele spissplassen med Jesus. Det finnes et håp om at FPL-helten skal eksplodere ut av startblokken før Jesus er klar til å avlaste sin kollega.

Nøkkeltall: Selv med 900 færre spilleminutter fikk Agüero syv poeng flere enn Lukaku. Det er nesten på grensa til at Agüero er verdt å vurdere tross konkurranse på topp. Den City-spilleren med flest målsjanser (3.8), skudd innenfor seksten (3.2) og skudd på mål (1.7). Kun Harry Kane hadde flere skudd på mål av angripere i ligaen. Agüero skapte en sjanse hvert 20.9 minutt, kun bak Kane (16.8) og Giroud (20.5).

Oppsummering

Vi tror:

1: Mahrez skaper hodebry. De Bruyne kan fort bli det eneste valget på midtbanen som kan være garantert spilletid i en forsvarlig grad.

2: Det vil bli kraftig rullert i de fire første rundene. Spesielt laget fra GW1 til GW2 vil ha stor variasjon.

3: Sané og Mahrez vil få sjansen fra start på hver sin ving mot Arsenal i første ligakamp.

4: Ederson kan være et godt valg for hele sesongen. En av få faste i elleveren. Mye fordi Bravo ikke har levert på sjansene han har fått.

5: At dødballene blir fordelt på denne måten, i prioritert rekkefølge:
Straffer: Aguero, Gundogan, Mahrez, Jesus, De Bruyne.
Cornere: De Bruyne, Mahrez, D.Silva, Sane.
Korridor: De Bruyne, Mahrez, D.Silva, Sane.
Direkteskudd: De Bruyne, Mahrez, D.Silva.

Vi håper dette var nyttig. Det gjenstår fortsatt noen spørsmål angående Manchester City, og vi i Fantasyfans følger pre-season tett. Vi melder raskt via Twitter-kontoen vår @Fantasyfans_net om det kommer en oppdatering. Og har du noen spørsmål, ris eller ros er det bare å kontakte oss.