Fantasy-gull: Landslags-spesial

Skrevet av Espen Nesse (@espennesse)

Premier League-sesongens første landslagspause er her, men vi i FantasyFans sitter ikke på innbytterbenken av den grunn.

Vi ønsker å analysere rundene som har vært. Ved å gjøre det titter vi gjennom relevant statistikk som har vært. Mål og assist er en ting, men de underliggende tallene er noe annet. Her er fasit hittil, med statistikk hentet fra FantasyStats.

Og siden det er landslagspause har vi gått litt utenfor de “antall skudd”- og “sjanser skapt”-statistikkene som vi vanligvis henter i spalten vår “Fantasy-gull”.

Disse tallene kommer i en egen artikkel litt nærmere start for neste runde.

Denne gangen tar vi for oss redningsprosent, bonuspotensial og “expected goals”-tall, samt lagstatistikk som skal vise litt av potensialet som bor i de beste og dårligste lagene defensivt og offensivt.


 

Keepere

Vi starter bakerst. Redningsprosent blant keepere (må ha spilt alle fire kampene):

Topp tre:
1: Alisson – 90.9%
2: McCarthy – 83.3%
3: Hennessey – 78.3%

Bunn tre:
1: de Gea – 50.0%
2: Ederson – 62.2%
3: Ryan – 65%

Alisson Becker 5.6m

Tross den lille blemma mot Leicester viser Alisson at han er akkurat den keeperen Liverpool har mangla. Står med tre clean sheets og har reddet ti av elleve skudd på mål.

1011211922-1206x602.jpg

Wayne Hennessey 4.5m

Holdt nullen i første kamp, men Palace har slitt siden den gang. Tomkins ute i usikker tid, og uten paret “Sakho-Tomkins” foran seg, er verdien langt mindre hos denne mannen.

David de Gea 5.9m

Prestert overraskende svakt siden VM. Hadde i fjor over tre redninger per kamp i gjennomsnitt, ligger nå under to. Den bakre fireren hos United er heller ikke intakt.

Forsvar

Vi går videre til neste ledd: Best “Expected goals involvement” (xGI), blant forsvarere.
Dette er en utregning for hvor mange målpoeng spillerne hadde «fortjent» å få ut i fra størrelsen på sjansen de har skapt, samt kommet til selv.
Ofte er spillere i toppen av slike statistikker, spillere som er aktive i det offensive spillet, og her kan man til tider finne underpresterende spillere.

Topp 5:
1: Morrison – 1.67
2: Alonso – 1.53
3: Monreal – 1.25
4: Laporte – 1.22
5: Robertson – 1.22

Beste bonusmuligheter etter fratrekk for skåring, assist og holde nullen.

Topp 5:
1: Robertson – 77 BPS
2: Mendy – 75 BPS
3: Le Marchand – 71 BPS.
4: Sakho – 71 BPS.
5: Vertonghen – 70 BPS.

Marcos Alonso 6.8m, Andrew Robertson 6.1m og Benjamin Mendy 6.4 er såpass mye omtalt og anbefalt over alt at vi velger å la tallene tale for seg selv.

fansbet spurs lfc.png
Spill Fansbet sin 6-a-side til helgen mellom Spurs og Liverpool med over 10 000 kr i potten!

Sean Morrison 5.0m

Morrison dunket inn åtte mål i fjor og ifølge statistikkene burde han hatt mye mer denne sesongen. Til prisen sin er han nokså uaktuell enda, men med målgivende sist kan det tyde på at han er på riktig vei.

Nacho Monreal 5.5m

Arsenal har enda ikke holdt nullen, eller i det hele tatt vært i nærheten. Med kampprogrammet som kommer (like under) er det gode forutsetninger for å holde nullen.

ghfygtfh.png

Jan Vertonghen 6.0m

Belgieren ble en populær mann i fjor da man ikke ble klok på backene i Spurs. Selv om Trippier ser bankers ut, er Vertonghen enda et godt valg. Kan stjele til seg noen bonuspoeng i målfattige kamper.

 

Midtbane

Beste «Expected goals involvement», sett bort fra straffer:
1: Salah – 3.68
2: Mané – 2.44
3: Alli – 1.88
4: D. Silva – 1.81
5: Sessegnon – 1.73

Beste muligheter for bonuspoeng.

1: Seri – 76 BPS
2: Moutinho – 67 BPS
3: Milivojevic – 61 BPS
4: Milner – 60 BPS
5: Guendouzi – 60 PBS

Mohamed Salah 13.0m

Skal man selge Salah? Det er ingen fasit her, men ut fra statistikken skal man ikke det. Soleklart flest forventede målinnvolveringer og en FPL-poengscore på 8-9-8-2, hittil. Totalpoeng på 27 som er høyere enn han hadde i fjor på samme tid.

roberto-firmino-mohamed-salah_1qtfxzl8uh6w817of48ubukh00

David Silva 8.5m

Med Kevin de Bruyne ute ser det ut til at Silva er Peps sikreste valg. Skapt fem sjanser per kamp i gjennomsnitt og står med én scoring. Fulham, Cardiff og Brighton i de tre neste.

Dele Alli 9.1m
Tredje flest forventede målinvolveringer av samtlige. Lucas Moura er det heteste valget hos Spurs nå.

Angrep

Beste «Expected goals involvement», sett bort ifra straffer:

1: Agüero – 3.14
2: Firmino – 2.70
3: Lukaku – 2.68
4: Mitrovic – 2.54
5: Ings – 2.51

Beste muligheter for bonuspoeng:

1: Vietto – 30 BPS
2: Aubameyang – 24 BPS
3: Firmino – 24 BPS
4: Agüero – 22 BPS
5: Mounie – 21 BPS

Romelu Lukaku 11.0m

Gått under radaren grunnet Uniteds svake form. Har likevel levert tre scoringer og har et flott program. Skyter tre ganger per kamp, noe som kan øke nå fremover. Likevel forståelig med skepsis i et Mourinho-lag som ikke alltid blomstrer offensivt.

Aleksandar Mitrovic 6.7m

FM-”legenden” Mitrovic slår ut i full blomst. Fire kasser og en assist er fasit etter Fulhams fire første matcher. Får avfyrt i gjennomsnitt fire ganger per kamp. Serberen har også lagt bort noe av den unødvendige aggressiviteten, og kun mottatt et gult kort hittil.

Lagstatistikk

Følgende lag har sluppet til færrest skudd i egen 16-meter. Dette er meget relevant da naturlig nok flest av målene kommer innenfor 16-meteren:

1: Liverpool – 15
2: City – 17
3: Chelsea – 20
4: Watford, Wolves, M. United – 23

Disse tallene støtter tanken om at Alisson står frem som det beste valget på sesongbasis. Problemet er at det ofte er tre utespillere som frister mer når Liverpool har fint program, og det viktigste er ikke sesongbasisen, men periodebasisen.

Wolves har sluppet inn fem mål på fire kamper. Alt av statistikk viser til at de har vært uheldige hittil, og at vi dermed kan forvente flere clean sheets fra ulvene fremover.
Disse har sluppet til flest skudd:

1: Fulham – 47
2: Huddersfield – 46
3: Newcastle – 45
4: Brighton – 41
5: Southampton – 37

Dette er lag jeg ville vært varsom med å hente forsvarsspillere fra. Noen av disse lagene har møtt svært vanskelig motstand, og har spillere som kan fungere i rotasjon, men det virker mer trygt med spillere fra for eksempel Wolverhampton og Crystal Palace til slike formål.

Disse lagene har kommet til flest skudd innenfor motstanders 16-meter:

1: Manchester City – 53
2: Liverpool – 45
3: Tottenham – 43
4: Chelsea – 42
5: M. United – 40

Ingen store overraskelser her. Trolig vil Manchester City fortsette å dra fra her.

Disse lagene har kommet til færrest skudd innenfor motstanders 16-meter:

1: Leicester – 14
2: Huddersfield – 14
3: Wolves – 22
4: Newcastle – 23
5: West Ham – 24

Leicester topper denne lista, men fraværet av Vardy er vesentlig her. Samtidig: Puel sliter med å få dreisen på det offensive spillet i England.

Håper du finner tallene nyttige. Ris og ros kan du gi til @Fantasyfans_net på Twitter. Om noen dager kommer vi ut med vår “normale” statistikk-spalte her på fantasyfans.net.