Eliteserien Fantasy 2018: Oppsummering

Skrevet av Espen Nesse


Overraskelsene, skuffelsene og historiens beste Fantasy-spillere. Her er en oppsummering av årets Eliteserie.

En ny hektisk og deilig sesong er forbi her hjemme i det langstrakte land. Det har vært mye glede og noen skuffelser – som det pleier å være gjennom en lang Fantasy-sesong.

Og til slutt sto – *trommevirvel* – stakk Kristian Skrødal av med seieren i Eliteserien Fantasy (FES). Skrødal vant ikke med liten margin denne gangen.

Hele 35 poeng skiller Skrødal og Terje Markhus på 2. plass. Imponerende. 16 poeng bak der igjen kommer Werner Storøy på en solid 3. plass. Vi gratulerer med pallplass!

Topplisten ser dermed slik ut:

1. Kristian Skrødal – “FK farlig innkast” – 1923 poeng
2. Terje Markhus – “T-Bones” – 1888 poeng
3. Werner Storøy – “TWIL” – 1872 poeng

Vi i FantasyFans har gått gjennom lagene, og ser at Kristian Skrødal har ikke tatt et eneste “hit” (-4) denne sesongen. Truffet bortimot perfekt med de nye “chipsene”, og skaffet laget til sammen tresifret poengsum på rundene med “chip” i bruk.

Markhus har i motsetning til Skrødal tatt noen hits, og dette har ofte vært det man kaller for “Mini-Wildcards” hvor man sparer byttet én runde, og gjør 2-4 bytter runden etter. Markhus har også truffet godt på kapteinsvalget gjennom sesongen.

Storøy gjorde “jobben” tidlig i sesongen, da han allerede etter runde 6 var innenfor “topp 20”. Wildcard i runde 4 og “Parker Bussen”-chipen i runde 6, sørget for en totalsum på 351 poeng til sammen i runde 4-6. Han så seg ikke tilbake på topplistene, og har vært dyktig på overgangsfronten fra start til mål. Tre solide prestasjoner der!

nordicbet jk

Tidenes beste

Vi har også tatt en titt på gjengen som har levert begge Eliteserie-sesongene siden Eurosport tok over Fantasy-roret i Norge. Det var i overkant av 70.000 lag påmeldt i fjor, og i overkant av 60.000 lag avsluttet årets sesong.

Vi har tatt en titt på hvem som til nå har gjort det best totalt sett over disse to sesongene, og her er topp 5. I parentes er for øvrig årstall og plassering, deretter en regnet snittplassering.

 1. Anders Jensen: (2017: 12 | 2018: 40 | Snitt: 26)
 2. Kriss Dissdiss: (2017: 2 | 2018: 51 | Snitt: 26.5)
 3. Anders Havneraas: (2017: 3 | 2018: 105 | Snitt: 54)
 4. Thomas Ramcilovic: (2017: 69 | 2018: 81 | Snitt: 75)
 5. Marius Husebø-Evensen: (2017: 92 | 2018: 70 | Snitt: 81)

Det er altså Anders Jensen som har best plassering over disse to sesongene, tett etterfulgt av Kriss Dissdiss. Like bak følger Anders Havneraas, Thomas Ramcilovic og Marius Husebø-Evensen på rekke og rad.

Vi har selvsagt tatt en prat med noen av disse, og spurt dem om noen enkle leveregler for gode plasseringer i dette avhengighetsskapende spillet.

Anders Havneraas

Anders er tredje beste Eliteserie-Fantasy-spiller over de to sesongene, og her er hans tanker:

 1. Hold deg oppdatert.

– Jeg har en god oversikt over norsk fotball, og bruker god tid før jeg setter opp et endelig lag før sesongen. Deretter følger jeg med på hjemmesider, blir kjent med nyervervelser, lytter på podcaster og følger med på Twitter.

2. Se etter tidlige lagoppstillinger.
– Vær på ball de 15-20 minuttene før “deadline”. Her får man lagoppstillingen presentert, og i noen runder får man samtlige oppstillinger før fristen.

3. Følg med på Europa League
De lagene som spiller i Europa sparer ofte spillere, og presterer dårligere. For eksempel Sarpsborg 08 denne sesongen, som et eksempel.

 

Marius Husebø-Evensen

Marius har en god CV både i FPL og FES. Tipsene hans kan være gull verdt:

1. Tålmodighet
Jeg forsøker å vente lengst mulig med byttene. Taper penger, men tjener informasjon. Forsøker også være tålmodig med spillere som ser bra ut i oppspillsfasen og viser til gode tall, selv om uttellingen uteblir.

2. Spillerlogistikk
Unngår ofte midtstoppere, sentrale midtbanespillere og indreløpere. Kjører helst vingbacker, innoverkanter og oppspillspunkt. Opprettholder en spillende benk gjennom hele sesongen, og kjører “safe” kaptein.

3. Statistikk
Jeg følger med på statistikk, som “skudd” og “sjanser skapt”. Dette for å se “bak” prestasjonen, og få en pekepinn på hva som kommer.

 

Jonas Tangen Hoff

Jonas er engasjert av FantasyFans som skribent, og ligger som nr. 7 totalt over disse to sesongene i Eliteserien. Han har følgende tips å gi:

 1.  Bingo?
  – Først og fremst må man se kamper for å danne seg inntrykk av de ulike spillerne. Eliteserien er litt mer tilfeldig enn f. eks Premier League, og gode lag får plutselige formdupper. Disse duppene prøver jeg å analysere: “Er det kampprogrammet”? “Er stjernespilleren ute”?, også videre.

  2. Overgangsvindu
  – Jeg drar nytte av overgangsvinduet. Her kan jeg finne gullgruver som andre ikke har lagt merke til, og i tillegg se om noen av kjøpene kan styrke/svekke de ulike lagene med en gang. Var tidlig på spillere som Eikrem, Rufo, Smarason og Wadji.

  3. Main man
  Lag som er tippet nede på tabellen har ofte spillere som er priset deretter. En dårlig sesong i det “virkelige liv” betyr ikke en dårlig Fantasy-sesong, noe Franck Boli er et godt eksempel på. Finn en “main man” i et lag, som også gjerne tar straffer kan være gull verdt.

 

Overraskelser og skuffelser

Vi må naturligvis også gå gjennom spillerne som har gjort Eliteserien 2018 til en så spennende sesong som den har vært. Det har som alltid vært store skuffelser og nye overraskelser. Her er våre topplister:

Overraskelser

1. David Akintola

David Akintola har gitt både FKH-fansen og Fantasy-spillere mye å juble for denne sesongen. Hvittrøyene skal nå ut i Europa, og Akintola vil være svært viktig på veien mot et eventuelt gruppespill. Startet sesongen med et brak, og snittet på over seks poeng etter de ti første rundene. Skaper mye selv, og er ofte på rett plass til rett tid. Var man tålmodig med denne mannen ble det jevnt med poeng gjennom sesongen.

817acd5b-d717-45fb-a91f-094247923377.jpg

2. Franck Boli

Boli stakk av med toppscorertittelen i årets Eliteserie og etter uavgjort i siste kamp mot AaFK ble det også Eliteserie på Stabæk i 2019. Boli hadde “bare” to scoringer før FKH kom på besøk halvveis i sesongen, og siden har han holdt det gående jevnt og trutt med målpoeng. En skikkelig komet, som mange heiv seg tidlig på fordi han hadde veldig gode underliggende tall før han slo til for fullt.

3. Eirik Hestad

Vi visste at Hestad var en fantastisk god spiller allerede før sesongen, men det han har vist i år, har rett og slett blåst mange av banen. Ble nominert til “årets spiller” sammen med Andre Hansen og Birger Meling, og er også å se på samtlige “Årets lag”. Hestad er bare 23 år gammel, og har en lys fremtid! Selvskreven på denne listen, noe også Meling og Hansen kunne ha vært, men overraskelsen noe større på de tre ovennevnte.

Skuffelser

Det er også noen av disse denne sesongen. Her har det vært mange poeng å tape om man satt for lenge på feil hest.

 1. Nicklas Bendtner
  Det endte med fem mål og fem målgivende for Bendtner i år. Da han i fjor leverte hele nitten scoringer, kan vi ikke si annet enn at han har skuffet stort. Får vi se han i Trondheim enda en sesong? Det virker i alle fall slik. Stor skuffelse for mange – sett med Fantasy-øyne.69847017
  2. Ohi Omoijuanfo
  I samme gate som Bendtner hva gjelder målpoeng og personlig kurve. 17 scoringer i fjor, åtte i år. Har levd i skyggen av Boli denne sesongen, og må finne tilbake til gammel form om utenlandsdrømmen skal bli noe av en gang i fremtiden. En mann å følge med på i vinter, om flyten kommer tilbake.

  3. Fredrik Haugen
  Assistkonge i fjor, men liten uttelling i år – selv om han har skapt 71 sjanser denne sesongen. Noe fordi sjansene han skaper ikke er store nok, og noe fordi spillerne han serverer til er ineffektive. Vært mer usynlig type Fantasy-messig enn vi kunne håpe på etter en fantastisk fjorårssesong, og har vært mindre delaktig i det offensive spillet til Brann enn vi hadde ønsket. Skal ikke ta noen ting tilbake for det defensive jobben og Brann han har gjort, men Fantasy-messig hadde vi håpet på en større sesong fra Haugen.

Vi ønsker dem hjertelig velkommen tilbake til storformen i 2019!

 

Statistikk for 2018-sesongen

Hentet fra @Fantasystatsene

Vi har også gjennom store deler av sesongen samlet såkalt underliggende statistikk for dere via Twitter-kontoen @Fantasystatsene. Til slutt står vi med en toppliste av spillerne med “flest skudd” og “flest skapte sjanser” til dere. Denne kommer vi også til å følge neste sesong.

Flest skudd

79: Thomas Lehne-Olsen

75: Eirik Ulland Andersen

69: Franck Boli

64: Kristian Fardahl Opseth

63: Bård Finne og David Akintola

 

Flest skapte sjanser

82: Eirik Ulland Andersen

72: Morten Gamst Pedersen

71: Fredrik Haugen

48: Tokmac Nguen

47: Espen Ruud

Med det takker vi for i år for Eliteserien, og begynner nedtellingen mot ny sesong og gleder oss til oppladingen gjennom vinteren!