7 Fantasy-tips: dette gjør du fremover

Skrevet av Kenneth Baraas (@FantasyPLNorge)Nytt år, nye muligheter. Vi i FantasyFans ser på hva som er viktig å tenke på de neste ukene.

Godt nytt år! Det tette kampprogrammet den siste måneden har skapt store omveltninger i Fantasy. Har du hatt noen røde piler må du ikke gi opp, det er lenge igjen. Har du sanket inn grønne piler, er det bare å glede seg til fortsettelsen.

Her er noen av våre fokuspunkter for de neste ukene:

Liverpool defensivt

De røde fra Merseyside kan skilte med tolv «clean sheets» og kun ti innslupne. Det er seks mål bedre enn nesten lag på listen (Chelsea). Over de ti neste rundene har Liverpool kun ett oppgjør mot «topp seks»-lag. Andy Robertson, Virgil van Dijk, Trent Alexander-Arnold og Alisson Becker er alle aktuelle kandidater – alt ettersom hvordan laget ditt er satt sammen.

Det kan nevnes at Liverpool har overprestert en smule, naturlig nok, om man ser på de underliggende tallene. Liverpool ligger seks mål under «expected goals conceded», samtidig ligger Manchester City nøyaktig på det som er «forventet» – 17. Likevel, det oser stabilitet og kvalitet av de rødes forsvar. Dejan Lovren ble til en viss grad avslørt i toppoppgjøret torsdag, men med kampprogrammet fremover forventes det smultringer. Dobling defensivt er sjelden vare i FPL, men Klopps mannskap har bevist nok til å kunne forsvare to spillere bak fra serielederen over de neste rundene.

Mohamed Salah

Egypteren har den siste tiden vist seg prislappen verdig. Poengrekken på 21-2-12-12-12 før Manchester City-kampen forteller hvor viktig Liverpool-spilleren vil bli i andre halvdel av sesongen. Med den jevne poengsankingen utgjør Salah et kapteinsalternativ i hver eneste runde, og FPL-managere som går uten kan bli brutalt straffet. Som nevnt møter Liverpool ni lag utenfor topp seks i de ti neste rundene. I kamper mot lag utenfor topp seks, hvor egypteren har startet, står han med et poengsnitt på 9.4. Der har du stabilitet.

nordicbet ukens kampanje
Hos Nordicbet får du hver uke et risikofritt spill på PL. Trykk på bildet for å lese mer.

Harry Kane

Tottenham har for alvor meldt seg på i tittelkampen etter en juleperiode med fri flyt offensivt. Spurs-angriperen har fått litt «FPL-kritikk» på at han ligger for lavt i banen, men engelskmannen fortsetter å levere jevnt og trutt med poeng: 12-5-15-6-6-12 på de seks siste kampene han har startet. Etter borteturen til Old Trafford venter fem attraktive oppgjør: Fulham (b), Watford (h), Newcastle (h), Leicester (h) og Burnley (b) – altså tre hjemmekamper på rad. Mulig vil kampene ta plass i deres nye storstue, men ingenting er avklart foreløpig. Det kan lønne seg å legge en plan for å få hentet inn 25-åringen allerede til neste runde.

Vær oppmerksom på at Tottenham møter Chelsea i ligacupsemifinalene. Det vil si to ekstra kamper – en før Gameweek 22 og en etter Gameweek 23. To kamper Kane trolig vil starte i klubbens tørste etter titler.

Tålmodighet

Dette gjelder spesielt med «premiumspillerne». Spillere av høy kvalitet vil aldri gå lenge uten å levere. Bytter man mellom disse blir det fort å jage poeng som allerede er tapt, samtidig som de som blir solgt kan levere godt i runden som kommer. Et nylig eksempel: Leroy Sané var en av de mest solgte før den forrige runden, men leverte ti poeng mot tabelleder Liverpool. Spilleren mange tok inn, Paul Pogba, maktet ikke mer enn tre poeng borte mot Newcastle. Se på kampprogrammet, ta et langsiktig valg og stå ved den spilleren – til en viss grad i alle fall. Som regel brenner det andre steder i FPL-troppen. Hvis ikke kan bytter mellom premiumspillere vurderes, men vær forsiktig med «hits».

Hvis laget ikke er full oppløsning: spar wildcardet. Med «blanke» og doble gameweeks er wildcardet nesten vesentlig for å kunne henge med i toppen. Uten «villkortet» må det forventes mange planleggingstimer utover andre halvdel av sesongen.

Manchester City

Manchester City har ikke vært helt til å kjenne igjen den siste tiden, og det tynnes ut med City-spillere på FPL-lagene. Likevel er det rimelig sikkert at Pep Guardiolas mannskap vil begynne å score igjen. Forrige sesongs ligavinner sendte et skremmeskudd i kampen mot Liverpool. Kevin De Bruyne og Sergio Agüero er på full fart tilbake, og et lag fullspekket av kvalitet vil på et eller annet tidspunkt begynne å straffe sine motstandere igjen. Så, ikke glem Manchester City selv om alternativene hos andre lag er gode om dagen. Plutselig «må» en eller flere av City-spillerne inn igjen.

Manchester United

Med Solskjær-effekten og en prislapp på 8.4 millioner (økt 0.6 millioner siden José Mourinho forlot klubben) er det vanskelig å komme utenom Paul Pogba. Fire mål og fire målgivende på fire runder er nesten for godt til å være sant. I seks av de neste åtte rundene venter motstand fra utenfor topp seks – i tillegg har VM-vinneren kvalitetene til å levere i toppoppgjørene.

Marcus Rashford tiltrekker seg også oppmerksomhet hos FPL-managere. Det ligger en liten rotasjonsfare over engelskmannen, men det er vanskelig å se at angriperen blir benket i den nåværende formen. Hvis Ole Gunnar Solskjærs mannskap klarer å tette igjen bakover, kan Luke Shaw også være et alternativ hos de røde djevlene. Virker å ha kapret venstrebackplassen under nordmannens ledelse. Med et «grønt» kampprogram kan den tidligere Southampton-spilleren vurderes til prislappen på 4.9 millioner.

Forsvarsrekka

Alltid vrient å spå, men vi tror den mest optimale forsvarsrekken fremover inneholder dobbel Liverpool-dekning defensivt, Matt Doherty, Aaron Wan-Bissaka og en valgfri sistemann vi kommer kommer tilbake til straks.
Begrunnelse:
– Liverpool-gutta er det skrevet mye om. Ligaens beste defensive lag.

– Doherty er farlig frempå i nærmest hver kamp og går inn i en mer enn overkommelig kamprekke. Til tross for «kun» en målgivende på de siste fire rundene, står iren med flest offensive ballberøringer blant forsvarsspillerne.

– Wan-Bissaka må nesten med grunnet prisen, som fortsetter å levere solide prestasjoner. På sine fire siste hjemmekamper står Crystal Palace med ett mål imot – best i ligaen. Den billige forsvarsspilleren kan fint brukes i startelleveren hvis motstanden er utenfor topp seks – spesielt hjemme.

– Litt mer åpent rundt den siste plassen. Shaw allerede nevnt. Mange eier nok Lucas Digne som har skuffet de to siste rundene sammen med et Everton-lag litt ute av form. Dog har «The Toffees» et for godt kampprogram til å kunne si noe annet enn at franskmannen fremdeles er et godt valg. Marco Silvas gutter så slitne ut første nyttårsdag, men mye kan se annerledes ut etter en drøy ukes pause fra ligafotballen.

Det var punktene vi mener er de mest vesentlige nå. Del gjerne dine tanker om FPL-tiden fremover med oss på Twitter. Er det noe du savner at vi drøfter? Ta det gjerne opp med oss.