Fantasy-detektiven: Vålerenga

Skrevet av Jonas Tangen Hoff


En ny deilig sesong med norsk fotball står på trappene. Innen dommeren blåser i gang første runde av Eliteserien, skal vi i FantasyFans gå gjennom alle lag for deg.

Først ut: Vålerenga

Det er lenge siden Vålerenga har markert seg i toppsjiktet av norsk fotball, men nå forventes det en topp fem-plassering fra hovedstadslaget. Vinteren har vært variabel, men det trenger ikke bety mye når serien starter. Supporterne rundt klubben krever uansett at Ronny Deila endelig får ut potensialet som ligger i denne troppen.

Bli med i vår Facebook-gruppe hvor du vil få eksklusive artikler, konkurranser og gode diskusjoner!

 

Vår jobb er uansett å velge ut det beste Fantasy-laget, og her blir VIF en viktig brikke fra start, med dobbeltkamp allerede i runde to!

Vi tar først en titt på vinterens kjøp og salg:

 

Overganger

Ut: Fjorårets toppscorer Sam Johnson har reist til statene og Real Salt Lake. Stopperkjempen Felipe Carvalho er solgt til Club Nacional i Uruguay. Daniel Fredheim Holm har trappet ned, Amin Nouri er på lån i KV Oostende, Einar Jääger fikk ikke fornyet kontrakt og Samuel Kari Fridjonsson er lånt ut til Viking.

Inn: Til å erstatte dem har Deila hentet inn Herolind “Lindy” Shala, med en strålende høst i Start. Mathias “Matti” Vilhjálmsson fra Rosenborg, Deyver Vega fra Bran, Efrain Juàrez på “free transfer”,  og tidligere landslagsstopper Johan Lædre Bjørdal fra Zulte Waregem. Vålerenga ser bra ut, og har handlet klokt i vinter. Noen solide navn har gått ut, men noen sterke navn har kommet inn.

La oss se videre på treningskampene i vinter og hvem som har puttet målene for VIF.

Resultater

18. Januar: Sarpsborg 08 – Vålerenga 4-0.
25. Januar: Vålerenga – Strømmen 4-1 (Borchgrevink, Finne x2, Ejuke).
29. Januar: Vålerenga – Ull/Kisa 3-1 (Finne, Werni, Ejuke).
03. Februar: Mjøndalen – Vålerenga 2-0.
12. Februar: Vålerenga – Rostov 1-1 (Vilhjámsson).
13. Februar: Vålerenga – Kongsvinger 2-1 (Azemi x2).
19. Februar: Vålerenga – Nomme Kalju 3-0 (Vilhjalmsson, Shala og ett selvmål)
01 Mars: Vålerenga – Bodø/Glimt 3-2 (Finne, Shala, Ejuke)

Toppscorer er Finne med fire mål, Ejuke har tre, Azemia, Shala og Vilhjalmsson med to hver.

Trolig lag

Inn på selve laget. Det er ventet at hovedstadsgjengen vil stille i en 4-2-3-1-formasjon, hvor du finner Shala og Finne på kantene, samt Ejuke som en “10-er” – bak nyervervelsen Vilhjälmsson. Dette er en nykomponert frotn, og potensielt topplag vil da se slik ut fra start:

vif lineup

Deila har det – som på papiret – ser ut som en sterk og god startellever. Azemi og Vega vil kjempe om en startplass og kan potensielt “stjele” minutter fra gjengen i front.
I tillegg er det en rekke spennende unggutter i bakhånd for Deila. Både Dønnum, Näsberg, Nakkim, Grødem, Myhre og Borchgrevink står alle til disposisjon og sørger for dybde i troppen. Defensivt er de avhengig av å holde gjengen skadefri, og fra start kan det være noe å investere både offensivt og defensivt på Fantasy fra Vålerenga, som vi kommer tilbake til.

Dødballer

Dette er viktig i Fantasy, og gir konstante muligheter for målpoeng – selv på dårlig dager.
Corner: Juarez, Finne og Shala.

Straffer: Vilhjálmsson, deretter Finne.

Frispark: Finne fra venstre og Shala fra høyre.

Nøkkelinfo

Vålerenga har noen endringer som er viktig å sette seg inn i:

  • På høyrebacken har VIF en ny meget spennende spiller i Efraín Juarez. Står med 39 landskamper for Mexico, og deltok i VM 2010. Kan fort ta Eliteserien med storm.

efrain_juarez

  • Ejuke har de to siste sesongene vist tendenser til gode ferdigheter, men manglende sluttprodukt har stoppet ham fra å viste stabilitet over lengre tid. I vinter har han spilt i en ny “10-eren” på midten – med stor suksess – og rapportene fra i vinter er gode. Tre mål i vinter har nok også hjulpet ytterligere på selvtilliten i siste ledd.

 

  • Vålerenga er ett av fire lag som skal ha to kamper allerede i runde 2, og dette gjør spillere fra hovedstadslaget ekstra aktuelle fra start. Vi anbefaler 1-3 spillere.

 

  • Pass opp for rotasjon offensivt. Azemi og Vega vil få sine minutter. Det er ikke utenkelig at en type som Ejuke kan bli tatt av tidlig om det butter mot fra start.

 

Kampprogram

Videre ser vi på kampprogrammet til Vålerenga de første rundene. Å se 4-6 runder fremover er anbefalt fra vår side, og vi rangerer VIFs åpning slik:

frrfjurf.png

Til info: Grønn: Fin kamp. Gul: Ok kamp. Rød: Tøff kamp.

Runde 2 kommer ut grønn, fordi det er en dobbeltrunde.

Vålerenga er et av de lagene med den mest spennende terminlisten i starten av sesongen. Møter Mjøndalen på hjemmebane i serieåpningen, og her blir det full fyring. Etterfulgt av en herlig “dobbeltrunde” der de skal på tur til Kristiansund og Molde, før en ny fin hjemmekamp mot Tromsø. Brann på bortebane i runde fire er knalltøff, før Odd hjemme og Viking bort er to helt ok kamper for Deilas mannskap. Spennende!

Etter en vurdering basert på trolig lagoppstilling, rolle i troppen, spill i vinter, dødballansvar, kampprogram og Fantasy-pris – har vi plukket ut disse spillerne vi vil anbefale:

Fantasy-valgene

Efrain Juàrez – 5.0 millioner

Går nok under radaren for mange og nyervervelsen ser spennende ut. Tar cornere, er offensivt anlagt og vil få muligheten til å storme i angrep under Ronny Deila. Ikke florert med assist tidligere i karrieren, men med forutsetningene han nå har, så kan det løsne. En annen mulighet er selvsagt Adekugbe på venstrebacken, som vi kjenner fra i fjor. Synes uansett Juàrez ser mest spennende ut av disse to per nå. Kan være fint med forsvarsspiller som har dobbeltkamp allerede i runde to.

Herolind Shala – 8.5 millioner

Ble hentet til Start på høsten i fjor og leverte umiddelbart varene. Etter at kontrakten gikk ut, ble det Vålerenga som sikret signaturen til den dribleglade kantspilleren. Måten Shala spiller fotball på gjør at han er lett å like, noe som igjen er positivt med tanke på  bonussystemet vi kjører her i Norge. Shala tar i tillegg dødballer, oser kvalitet og vil bli en viktig brikke for Vålerenga.

2ac6be22-a978-447e-bfd4-20f0a790e69f.jpg

Chidera Ejuke – 8.0 millioner

Den unge nigerianeren har utvilsomt en enormt talent, det så vi ved flere anledninger i fjor. Det største problemet til Ejuke i Fantasy-sammenheng, har vært svingningene i prestasjonene og unøyaktigheter i siste ledd, men har i vinter vist tegn til at han har tatt store steg.

Har også fått ny rolle i dette Vålerenga-laget, og Fantasy-prisen gjør at kjøpet kan forsvares om han får ut potensialet. Hadde jeg skulle valgt mellom Shala og Ejuke, hadde valget falt på førstnevnte grunnet sluttprodukt og dødballer. Virker hakket sikrere.

 

Nære å komme med:

Vilhjalmsson – 9.5 millioner.

Ble hakket for dyr til at vi kan anbefale ham fra start. Skadeutsatt og må spilles i gang. Uansett spennende å følge med ham på veien, for å se om han kan leve opp til Johnsons sko.

Finne – 9.0 millioner.

Er en vi har høyt på blokken. Nå posisjonert som midtbane. Har veldig ofte gode underliggende statistikker, fordi han skyter mye og han er en favoritt hos Deila.
Kan også være på straffer om Vilhjalmsson ikke er på banen.

Svært nære en plass her, men i et stramt budsjett ble det prisen som til slutt førte ham ut av topp tre-listen.

Oppsummert

Vålerenga er i sum et meget spennende lag å vurdere spillere fra, særlig i starten av sesongen på grunn av kampprogram og potensial. Signeringene som er gjort i vinter er meget gode i fantasy-sammenheng, og en variant med Juàrez og Shala inne på Fantasy-laget er noe vi kan anbefale.

Det var første lag ut, om få dager tar vi fatt på et nytt Eliteserie-lag, og kommer med våre anbefalinger for sesongen som venter.

Har du tilbakemeldinger, ris/ros eller spørsmål – still dem til @Fantasyfans_net på Twitter. Vi høres!