Fantasy-detektiven: Viking

Skrevet av Espen Nesse


En ny deilig sesong med norsk fotball står på trappene. Innen dommeren blåser i gang Eliteserien, skal FantasyFans gå gjennom alle lag for deg.

Les de andre spaltene i 'Fantasy-detektiven' her!

Det holdt med ett år i OBOS for Bjarne Berntsen og Viking. Nå er de mørkeblå tilbake i det gode selskap, og skal gjøre alt for å unngå nedrykk.

Tommy Høiland ble toppscorer med 21 scoringer, mens Johnny Furdal endte som assistkonge med fjorten målgivende pasninger. To hete navn i Fantasy-sammenheng, som vi kommer tilbake til.

DyuzDbzWoAAjwPV

Vi tar først en titt på vinterens kjøp og salg:

Overganger

Inn

Runar Hove (Florø)

Axel Oskar Andresson (Reading)

Samuel Kari Fridjonsson (Lån, Vålerenga)

Ut

Steffen Ernemann (Kontrakt)

Clas Kronberg (Kontrakt)

Rasmus Martinsen (Kontrakt)

Markus Nakkim (Vålerenga, lån over)

Vikings 44 baklengs fra i fjor har preget overgangsvinduet, og samtlige som har kommet inn dørene er defensive forsterkninger. Nakkim tilbake til Vålerenga er et tap for Viking, men Berntsen håper at Hove og Andreasson kan tette igjen hullet.

La oss se på vinterens treningskamper, hvor vi i parentes har tatt med målpoeng for Viking.

RESULTATER

Viking – Sola 8-1 (Thorstvedt 2, Tripic, Bytyqi, Høiland, Furdal)

Viking – Nest-Sotra 2-3 (Høiland 2 – Assist: Bytyqi, Thorstvedt)

Viking – Sandnes Ulf 5-1 (Thorstvedt 3, Bytyqi 2 – Assist: Høiland 2, Ibrahimaj, Sale)

Sandefjord – Viking 0-2 (Tripic, Høiland – Assist: Høiland, Bytyqi)

Lokomotiv Moskva – Viking (Pereira – Assist: Sale)

Odd – Viking 1-1 (Sale)

Viking – Aalesund

Dinamo Brest – Viking

Viking – EIK

Viking – FKH

Thorstvedt står med fem mål og Bytyqi har fem assist. Disse to blir spennende å følge i det beste selskap.

Høiland har også imponert i vinter med fire mål og fire assist, og han er helt sentral i angrepsspillet.

Trolig oppstilling

Bjarne Berntsens mannskap kommer til å stille i en 4-3-3, hvor vingene står bredt og høyt i banen. Viking har to løpssterke indreløpere og et anker sentralt. Vi tror det vil se slik ut første runde:

CbFgwToT.jpg large.jpg

Spesielt Bjørshol på høyrebacken er med mye i angrep, og kombinerer godt med Bytyqi. Indreløperne er offensive, og derfor ble det også tosifret antall målpoeng fra Johnny Furdal (skadet og derfor ikke med på ventet lag fra start) og Kristian Thorstvedt i fjor. Her vil det naturligvis forventes en regresjon med tanke på nivåsteget. Fridjonsson tar rollen som anker.

Vikings spillestil krever mye energi, og det er fokus på intensiv gjenvinning og hurtig defensiv forflytning. I treningskampene har Viking slitt mot slutten av kampene, og dette er en av flere ting Berntsen finne ut av om Viking skal nå sine mål for 2019.

Det blir tøft, spår vi.

Utfordrere

Det er en rekke utfordrere til de forskjellige plassene. En av dem er Erik Arnebrott. Han er keeper til kun 4.0m på Fantasy. Austbø leder an til å ta keeperplassen, men unge Arnebrott er ikke langt unna.

Tord Salte – 4.0m

Om midtstopperplassen går til Runar Hove, eller Tord Salte, er ikke avklart. Det ser ut til at Hove tar den, men Salte kan raskt bli en het 4.0m-kandidat. Bl.a en solid opptreden i treningskampen mot Odd. Vi følger situasjonen tett.

Johnny Furdal – 6.5m

Det er først og fremst skade og mangel på trening som holder Furdal ute nå. Han må spilles i gang, og det vil ta noe tid. Det er heller ikke nødvendig å ta risiko fra Vikings side, før han er helt klar. Ibrahimaj og Thorstvedt har vært strålende i hans fravær. Dette er viktig å notere seg, da han nok er på blokken for mange allerede til første runde. Vi kommer til å følge dette tett opp mot seriestart, slik at ingen går på en blemme her.

42976171-26aa-4731-b176-65761b7f6477

Usman Sale (Ang) 5.0m

Vanskelig å tukte med de tre på topp, men Sale har et høyt toppnivå og har vært god i vinter. Vil trolig “stjele” minutter fra topptrioen, og kan snike seg inn ved storspill.

Dødballer

Dette er viktig i Fantasy, og gir konstante muligheter for målpoeng – selv på dårlig dager.

Frispark (Korridor): Tripic

Frispark (Direkte): Tripic, Bytyqi, Ibrahimaj.

Straffer: Høiland.

Corner: Tripic.

Tripic en svært viktig mann for Viking her. Høiland fast straffeeksekutør.

Nøkkelinfo

  • Det er en tett kamp om hvem som skal stå mellom stengene. Iven Austbø har vært i Viking siden 2014 og har blitt 33 år. Han tilfører mye rutine. Erik Arnebrott til 4.0m er bare 19 år, men har en solide rekkevidde og spilleforståelse til sin unge alder. Har i vinter vist at han er klar for Eliteserie. Austbø leder, men Arnebrott kommer raskt inn om Austbø tabber seg ut. Om du spiller med en fast keeper på ditt lag, kan Arnebrott være fin å ha på benk.

 

  • I Tord Salte har vi en mulig 4.0-forsvarsspiller som starter. De fleste som har spilt Fantasy en stund, vet å sette pris på faste 4.0-forsvarere som kan sitte bakerst på benken, og redde oss dersom det plutselig er mannefall.

Kampprogram

NtsuMF54

 

Programmet til de mørkeblå er helt ok. KBK hjemme i første kamp vipper på grønn, ellers er det vanskelig å plassere et nyopprykket lag. Brann er i utgangspunktet knalltøff, men vestlandsderbyet lever sitt eget liv. Odd på Skagerak er vanskelig. Ellers er det mange åpne kamper som kan gi mye mål begge veier.

Så: Etter en vurdering basert på trolig lagoppstilling, rolle i troppen, spill i vinter, dødballansvar, kampprogram og Fantasy-pris – har vi plukket ut disse spillerne vi vil anbefale – eller synes du bør sette på blokka:

Fantasyvalgene

Tommy Høiland 6.5m

Helt siden debuten for Bryne som 16-åring har Høiland scoret mål, men i fjor ble et skikkelig høydepunkt. Noterte seg for 21 nettkjenninger, og med Østensen ute er det liten tvil om at Høiland spiller omtrent alt som er fra start. Er som nevnt på straffer. Kan fungere som en såkalt «tredjespiss».

8d70a53a-0ed2-4764-a71a-62ca8532c384

Salte og Arnebrott – 4.0

Hold et øye med disse to billige Fantasy-spillerne. Kan være fine å ha bakerst på benken, dersom du ønsker å sette opp et fast lag med mindre rotasjon – som mange har gjort i FPL med suksess. Vi forventer ikke mange poeng, men oppmøte er tilstrekkelig for deres eventuelle roller.

Nære å komme med:

Kristian Thorstvedt 6.0m

En telefonsamtale mellom pappa Erik Thorstvedt og Berntsen gjorde Kristian til Viking-spiller, kontra collegespill i USA. Dette var en svært viktig samtale. Etter overgangen har 19-åringen imponert, og er en av Vikings viktigste spillere. Ni scoringer og fire assist på 24 kamper i OBOS. Har vært strålende i vinter. En mulig joker.

Johnny Furdal 6.5m

Fjorårets assistkonge i OBOS-ligaen. Kom fra Nest-Sotra i sommer som 32-åring, og var en svært viktig brikke. Den kreative indreløperen sto bak tolv mål, fjorten assists og fantastisk fotball gjorde at han ble kåret til årets spiller i OBOS. Vi vil uansett vente, og se han bli klar.

Sondre Flem Bjørshol 4.5m

Viste et svært godt samarbeid med Zymer Bytyqi i fjor fra høyrebacken. Bjørshol stod for syv assists på 25 kamper. Dette skyldes at han er svært offensiv, besitter høy fart og har en solid innleggsfot. Bjørshol kan være verdt pengene, i en rotasjon, tross et i utgangspunktet noe svakt Viking-lag rent defensivt. Derfor bare nesten med i denne omgang.

Oppsummert

4.0-spillerne er de mest aktuelle fra Viking nå. Spesielt Tord Salte kan bli en fin spiller slik at budsjettet «går opp». Furdal og Thorstvedt seiler opp som mulige kandidater etter hvert, men har du skikkelig tro på en “flying start” for Stavanger-laget er Høiland mannen – fordi han er helt sentral i angrepsspillet og svært viktig for en eventuell suksess for Viking.

Det var lag nummer to ut i serien vår «Fantasy-Detektiven». Om få dager tar vi fatt på et nytt Eliteserie-lag og kommer med våre anbefalinger og en gjennomgang.

Les Fantasy-detektiven for de andre lagene i Eliteserien HER!