Fantasy-detektiven: Bodø/Glimt

Skrevet av Espen Nesse


En ny deilig sesong med norsk fotball står på trappene. Innen dommeren blåser i gang Eliteserien, skal FantasyFans gå gjennom alle lag for deg.

I dag: Bodø/Glimt

detektiven promo

Mange sentrale spillere har forlatt Bodø. Både Martin Kristian Fardal Bjørnbak, Opseth og Jose Angel Jurado har alle funnet nye arbeidsgivere, men unge sultne spillere har vist tenderser til at de kan fylle skoene. Filosofien i Glimt har endret seg fra å ligge bakpå og satse på kontringer, til å satse på høyt press og mer offensiv fotball. Det blir spennende og følge de gule og sorte i 2019.

Overganger

Inn
Jens Petter Hauge (Tilbake fra lån)

Ólíver Sigurjónsson (Tilbake fra lån)

Erlend Dahl Reitan (Lån fra Rosenborg)
Victor Boniface (Real Sapphire FC)
Nikita Khaikin (Hapoel Kfar Saba)

 

Ut

Thomas Jacobsen (kontrakt utgått)

Emil Jonassen (kontrakt utgått)

Thomas Drage (kontrakt utgått)

Marco Tagbajumi (kontrakt utgått)

Artur Krysiak (Odra Opole)

Martin Bjørnbak (Molde)

Eirik Wollen Steen (Åsane)

Kristian Fardal Opseth (Erzurumspor)

José Ángel (Utlån)

Flere rundt Glimt er skuffet over dette overgangsvinduet. Profiler har dratt, men ingen har blitt ordentlig erstattet, vil flere hevde.

Boniface skal være et forsøk på å dyrke en fremtidig stjernespiss, men tross to scoringer mot Aalesund, er det mange spørsmålstegn ved om han holder nivået. Kom ikke gjennom i Vålerenga bl.a. nå før sesongen. Erlend Dahl Reitan blir spennende å følge på høyrebacken, og Jens Petter Hauge ser ut til å ha forbedret seg godt etter oppholdet i Aalesund.

Etter den dårlige avslutningen på sesongen har Kjetil Knutsen nok å sette fingrene i.

 

Resultater i vinter

Glimts målpoeng i parentes.

Bodø/Glimt – Junkeren 7-0

Bodø/Glimt – Mjølner 9-0

Bodø/Glimt – Tromsdalen 3-0 (JP Hauge, Berg og Konradsen – Assist: JP Hauge 2, Konradsen)

Bodø/Glimt – Strømsgodset 5-0 (Berg, Layouni, Moberg, R Hauge og Saltnes – Assist: JP Hauge, Konradsen, Layouni og Tjærandsen)

Bodø/Glimt – Aalesund 3-0 (Boniface 2, Johansen – Assist: R Hauge, Bjørkan og Berg)

Bodø/Glimt – Vålerenga 2-3 (Berg og Moberg – Assist: Berg)

Bodø/Glimt – Start 1-0 (Herrem – Assist: Moberg)

Bodø/Glimt – Brann    2-0

Bodø/Glimt – Tromsø

Takk til RogerB (@FotballfeberESN på Twitter) for samtlige assister.

En solid oppkjøring for Glimt. Etter fem kamper stod de med hele 27-0 i målforskjell, før det ble stopp mot Vålerenga. I nevnte match spilte Glimt godt. Som vi vet fra tidligere sesonger trenger ikke vinteroppkjøringen bety for mye når sesongen smeller i gang.

Som vi ser fra treningskampene har spesielt Patrick Berg, Jens Petter Hauge og Vegard Moberg utmerket seg. Hauge er dessverre litt unna en startplass nå. Moberg har vært oppe på spissplass med Boniface ute, og har gjennom vinteren scoret flere mål. Berg har, tross sin defensive midtbanerolle, også levert målpoeng. Fire scoringer og to assist lover godt for sønnen av selveste Ørjan Berg.

Trolig lag

Posisjonene er ganske spikret hos Glimt. Spesielt midtbanen ser urokkelig ut. På topp er både Viktor Boniface og Endre Kupen utfordrere, men per nå ser det ut til at Herrem starter på topp. Friedrich blir nå utfordret av nysigneringen Khaykin, mens Reitan må passe opp for Isidoro. Forsvarsfireren er solid, men ved skader og suspensjoner er bredden tynn.

Saltnes og Moberg er meget offensive og er stadig i boksen. Begge ligger svært høyt i sine indreløperposisjoner. Zinckernagel og Layouni kan både gå bredt og innover i banen. Førstnevnte kan også operere i en 10-rolle bak spissen, hvor Reitan kommer høyt opp på vingen. Berg, Moe, Lode og gjerne en av backene ligger igjen for å hindre kontringer.

Slik tror vi Glimt stiller i runde 1:

glimt.png

Som nevnt innledningsvis har Glimt gått litt bort fra den entydige kontringsfotballen. Spillerne skal gjenvinne ballen fort, presse høyere på banen og være mer offensivt anlagt med ballen i laget. Dette kan føre til flere mål i mot, men også flere mål fremover. I vinter har det kun gitt utslag fremover, som selvsagt er spesielt interessant i Fantasy.

Det har vært mange juniorer med på både trening og kamper i vinter, og troppen er ikke særlig bred. Likevel har det altså gått meget bra hittil, og det kan se ut til at filosofien passer de unge og fremadstormende helt perfekt!

 

Nøkkelinfo

  • Som nevnt har Glimt mistet mange nøkkelspillere, da hele sentrallinja er borte. I vinter har man ikke merket noe av det, men når alvoret begynner kan det vise seg at Glimt rett og slett er for svake.
  • Kantspillerne. Philip Zinckernagel og Amor Layouni kan spille ball i hatt med samtlige backer i Eliteserien på en god dag. Her har Glimt X-faktor, og må spille på dette for å overleve. 20 målpoeng mellom dem i fjor er gode tall, der Layouni stod for elleve av dem (tre mål, åtte assist) og Zinckernagel ni (seks mål, tre assist). Begge to kan bli høyaktuelle på Fantasy utover i sesongen.

 

Fantasyvalgene

De valgene vi mener er aktuelle fra Glimt er “billigspillerne” til å fylle Fantasy-troppen med. Kampprogrammet er ganske brutalt i de seks første rundene for gultrøyene. Både Moberg og Berg kan fylle en “femte midtbaneplass”.

Vegard Leikvoll Moberg 5.0m

Moberg er svært offensiv sammen med Saltnes. Han er stadig i boks, og har kommet til mange sjanser i vinter. Et mer offensivt Bodø/Glimt gir Moberg større muligheter til å skaffe målpoeng, kontra fjoråret, da det bare ble to assists på bergenseren. Vi forventer mer i år, og han kan fint gå inn som “stallfyll”.

Patrick Berg 5.0m

Mye surr rundt Berg i fjor, da det var mye spekulasjoner om en overgang. Berg har dog blitt i klubben, og har aldri sett bedre ut. Allerede vært i klubben i fem år, tross sin unge alder (21år). Berg tar nærmest alt av dødballer og har i vinter storspilt. Roen har falt på plass, samtidig som teknikken og overblikket er minst like solid som vi så det i fjor. Dette kan bli gjennombruddssesongen til Ørjans sønn!

Patrick Berg (3)

Moberg er mer offensiv i banespillet, mens Berg er på alt av dødballer.

Nær å komme med:

Ulrik Saltnes 6.0m

En strålende fjorårssesong og endelig er Saltnes der han skal være. Ti målpoeng ble fasiten i fjor, og i år kan han ende opp som kaptein. Kapteinsbindet har blitt rullert litt i vinter, men mye tyder på at det går til enten Saltnes eller Patrick Berg. Uansett om han blir kaptein eller ei, er den langhårede 26-åringen blitt en lederskikkelse, og en svært viktig spiller. Den offensive rollen gjør han attraktiv på Fantasy, men ikke enda.

Amor Layouni 6.5m

Var å se på en del lag i fjor, da han pøste på med målpoeng. Klarte dog ikke å opprettholde det stabilt hele veien. Som nevnt et uromoment for de fleste backer, og vil bli utrolig viktig for Glimt i 2019. Prisen er dessverre for høy akkurat nå, da kampprogrammet ikke er særlig appellerende.

Philip Zinckernagel 6.5m

Nok en spiller som ikke når helt opp grunnet kampprogram og pris. Vi ønsker å se Glimt i aksjon, når det virkelig gjelder, før vi velger å putte mye penger inn her. Zinckernagel er svært god rettvendt, og flink til å utfordre. Han levde opp til forventningene i fjor, og kan med sin fotballforståelse og teknikk gjøre det enda bedre i år.

Dødballer

Patrick Berg tar alt.

Kampprogram

glimt oppsett

Den tøffeste åpningen av samtlige lag i Eliteserien. Hjemme mot LSK i runde 6 ser lettest ut, men vi vet at den også blir tøff. Vi vil nok få en rask indikasjon på hva Glimt egentlig har å komme med. En fordel er at de møter både RBK, Molde og Sarpsborg på Aspmyra.

Oppsummert

Et ungt og noe urutinert Glimt-lag skal bryne seg på Eliteserien 2019. Om dette går bra eller ikke er ikke lett å si enda, men vinteren tyder på at de unge har vokst seg store i rollene sine. Liten bredde, og et spørsmålstegn på topp, men ellers ser det høvelig greit ut for bodøværingene.

Et tøft program gjør det vanskelig å legge mye penger i Glimt. Derfor anbefaler vi heller å fylle troppen med enten Moberg eller Berg i første omgang. Zinckernagel og Layouni vil garantert bli aktuelle etter hvert, men til 6.5m er det skummelt å satse allerede nå.