Fantasy-detektiven: Brighton og Burnley

Skrevet av Ole Kalvø Vattøy.

Premier League-start er bare noen dager unna. En fin tid for folk som elsker FPL. Vi skal servere alt dere trenger å vite om verdens beste spill. Her får du solid informasjon, gode Fantasy-kjøp, ventet startlag – og mye mer. Nå skal vi titte mer på  godsakene i Brighton og Burnley. Først ut: “The Seagulls”.

Lik oss på Facebook

Potter-magi

Graham Potter tok over Brighton 20. mai i år. Han er kjent som en angrepsvillig manager, og fan av å holde ballen i laget. Fleksibel i spillestilen, som gjør at han kan starte kampen i én formasjon – og ende opp i en annen. Potter var trener for Östersund i perioden 2010-2018. Han tok over laget på nivå 4 i Sverige, og førte det opp til Allsvenskan i 2015 – en historisk bragd for klubben. I Østersund ble det brukt 3-5-2, med hovedsak basert på stor ballbesittelse. Vi kan forvente oss mye av det samme i Brighton, men det blir vanskelig å følge opp samme formasjon, med tanke på det spillermateriale Potter besitter nå. At laget skal vise seg fra en annen side, enn den de viste på slutten av forrige sesong, virker uansett sikkert.

Pre-season 

I skrivende stund har Brighton spilt tre treningskamper. De slo FC Liefering 5-2 13. juli, 1-0-seier mot Crawley 19. juli og tapte 2-1 mot Fulham 20. juli. Bautaen, og Fantasy-nemesis for mange, Shane Duffy, står med to scoringer. I den siste av de tre treningskampene stilte de med tilnærmet “toppet” lag, som vi straks kommer tilbake til. De har to treningskamper igjen før Premier League sparkes i gang. Birmingham 27. juli og Valencia 2. august.

Det forventede laget

Vi tror Potter veksler mellom 4-4-2 og 3-5-2.

Keeper: Ryan. Ingen tvil på keeperplass. Brighton har en solid sisteskanse og han vil starte alle kamper så lenge han er tilgjengelig.

Forsvar: Montoya – Duffy – Dunk (C) – Bernardo.

Solid forsvarsfirer. Duffy og Dunk en stopperduo som er livsfarlige på dødballer og vil garantert score noen mål i løpet av sesongen. Det skal dog sies at rapporter tyder på at Duffy sliter litt med “det nye” og raske balltempoet Potter ønsker. I tillegg er Matthew Clarke hentet inn, og han kan være den tredje midtstopperen om laget spiller 3-5-2, men det skjer trolig ikke før litt ut i sesongen. Det er uansett en solid fremtidssignering for klubben. I tillegg gjenstår det å se hva som skjer med Dunk – om han selges eller ei. FantasyFans følger saken tett på Twitter.

Midtbane: Propper og Stephens med det defensive ansvaret på midten. March og Gross de to offensive. Gross en solid fot som kan svinge inn fra alle posisjoner. March visste hva som bor i han på slutten sesongen, og har fått storme fremover i treningskampene. Om han fortsetter i samme spor er det en mann å se opp for. Brighton har også signert en spennende type i Leandro Trossard. En offensiv midtbanespiller, som var kaptein for den belgiske seriemesteren Genk. Bra med målpoeng i sin gamle klubb, og har allerede åpnet målkontoen da han satt inn en av de fem mål mot Liefering. Til en pris på £6 millioner kan han være fristende etterhvert, men vi anbefaler å gå for sikrere kort fra start av.

Angrep: Vanskelig Fantasy-messig. Andone, Murray og Locadia. Ringreven Murray slutter aldri å imponere og vil sikkert ende opp med en del målpoeng ved endt sesong – som vanlig. Ellers er både Locadia og Andone usikre kort, som det er vanskelig å si hva vi kan vente av. Styr unna denne gjengen fra start, så får vi heller komme mer tilbake til dem om en av dem kommer i gang.

 

Fantasy-kuppene

– Ryan –  £4.5 millioner

En keeper som er veldig populær blant Fantasy-spillere, i hvert fall i den berømte “Twitter-boblen”, og det er ikke uten grunn. Er en meget god skuddstopper på et lag som slipper til mange sjanser. Vil få flesteparten av poengene sine for antall redninger. Er også god på straffer, og om Brighton skulle holde nullen er det sannsynlig at han får med seg noen bonuspoeng i tillegg. TIl en pris på £4.5 millioner er Ryan høyt oppe på vår liste.

– Dunk – £4.5 millioner

En midtstopper som elsker å score på dødball. Brighton bruker hver mulighet de får til å sende opp spillere på dødball, og er det en spiller forsvarsspillere frykter så er det Dunk. Prisen er fin og koster £0.5M mindre en Duffy. Får ofte bonuspoeng når de holder nullen. Er også en ekspert på avklaringer. Har scoret tp mål på de to treningskampene han har spilt så langt – så gjenstår det å se om The Seagulls klarer å beholde ham.

Lewis-Dunk

– Gross – £6.5 millioner

Offensiv midtbanespiller som stod for 67 prosent av målpoengene til Brighton de siste 6 kampene i fjor. Meget solid fot, som vil stå for det meste av dødballene til Brighton. Er også straffetaker om Murray er ute, noe som er spennende med tanke på at “VAR” kommer inn kommende sesong.

– March – £5 millioner

Enda en spiller som leverte på tampen av forrige sesong. Spiller høyt i banen og kommer til å stå bak mye av det Brighton har offensivt. Tar mange gode og kloke løp fremover i banen, noe han har fortsatt med i pre season. Prisen er fin og March er en spiller som frister.

Oppsummering  

Brighton harny trener som vil spille offensiv fotball. Ballbesittende og fleksibel. Vil starte i en 4-4-2-variant. Fint åpningsprogram, noe som er godt nytt for de som er interessert i Brighton-spillere. Spillere som Ryen, Dunk, Gross og March er spillere å se opp for. Har troen på at de får en oppsving med ny trener som vil spille angrepsvillig fotball, så får vi se hvor lang tid det tar før filosofien til Potter sitter.

Nøkkelinformasjon: 

Korridorfrispark: Gross

Straffer: Gross og Murray

Frispark: Gross og Trossard

Cornere: Gross

Vi vil følge pre-season tett og kommer med jevnlige oppdateringer.


norgesspill 100 600.png

Fantasy-detektiven – Burnley

Over til “The Clarets”. Deres fjerde strake sesong i PL. Fjorårets sesong lite å skryte av. Her er hva vi kan forvente av Dyches´ mannskap den kommende sesongen.

Stabile Sean

Sean Dyche har vært manager for Burnley siden 2012. Han er opptatt av det defensive. Formasjonen er en klar og enkel 4-4-2, der kantene skal komme rundt og slå innlegg på de to kraftspissene. Vi kan forvente mye av det samme den kommende sesongen, og de har også hentet inn en veldig typisk Burnley-spiller i Erik Pieters fra Stoke, og litt mer eksotiske Jay Rodriguez fra WBA.

Pre season 

I skrivende stund har Burnley spilt to treningskamper, der begge kampene ble spilt samme dag. En kamp med de “faste” gutta, og en med de nettopp tilbake fra skade – eller hakket bak. Mest å hente fra 3-1-seieren over Port Vale. Brady med mål og assist, og en liten favoritt i Chris Wood tegnet seg opp på listen. De har igjen kamper mot Fleetwood, Wigan, Nice og Parma.

 

Det forventede laget 

De kommer ut i en 4-4-2-formasjon og at laget vil trolig se slik ut:

Keeper: Heaton – om han skriver ny kontrakt. Hvis ikke blir det Pope.

Burnley har tre solide keepere. Den av dem som starter, vil bli aktuelle for våre lag. Burnley er kompakte, og slipper til mange skudd fra utenfor 16 meter – som betyr en del redninger. I tillegg slås det få pasninger i laget, som gagner keepere på bonusordningen.

tom heaton.jpg

Forsvar: Lowton – Takowski – Mee – Taylor.

En forsvarsfirer laget kjenner godt til. Spilte mye sammen i fjor, og kommer til å spille mye sammen denne sesongen. Erik Pieters og Ben Gibson er solide backup-alternativer. Spesielt fra runde 5 løsner programmet, og det kan bli interessant med den av disse som stikker seg frem.

Midtbane: McNeil – Westwood – Cork – Brady.

Vil trolig bli rotasjon på kantspillerne utover i sesongen. Spillere som Hendrick og Gudmundsson kommer til å få sjanser. McNeil kom som en rakett på slutten av forrige sesong, og leverte en del målpoeng. Brady har en meget solid venstrefot, og vært svært solid i pre season etter skadene som har preget siste månedene.

Angrep: Wood og Rodriguez.

En ekkel angrepsduo å møte. Strategien klar: Wood går i første duell, og kloke Rodriguez tar løpene bak. I bakhånd lurer Barnes. Dette er en god gammeldags 4-4-2-taktikk, med en spiss i duell, og annen i bakrom.

 

Fantasy-kuppene

Et par spillere kan det være lurt å ta en titt på.

– Heaton/Pope – £4.5

Prisen er fin. £0.5 millioner billigere en stopperne og kommer trolig til å få bra med poeng for antall redninger. Burnley ønsker sterkt å forbedre den defensive statistikken fra i fjor, og vi kan forvente godt med bonuspoeng i løpet av sesongen.

– McNeil – £6.0  

En spennende spiller. Spilte de fleste kamper etter jul, og han var involvert i underkant av 40 prosent av målene da han spilte. Tok over en del av dødballene, som gjør han interessant – til tross for det litt ekle prishoppet. Burnley det laget som scoret tredje mest på dødballer.

– Chris Wood – £6.5 

Enda en spiller som imponerte mot slutten. Wood stod bak 63 prosent av Burnleys mål siste seks kampene, og kan være et godt valg om du leter etter billig 3. spiss, men de første rundene er kinkige sett med offensivt potensial – som gjelder for McNeill og Wood.

chris wood.png

Oppsummering

Burnley og Dyche ønsker at kantene skal mate spissene med innlegg. Foran mål har du spisser som elsker å kjempe baller i mål. Dette er gode gamle Burnley, og så gjelder det å se om det fortsatt fungerer i PL, og om relasjonene på topp sitter. Heaton/Pope, McNeil og Wood er de klart mest interessante rent Fantasy-messig, men med så tøff start heller vi mot at keeper er det eneste som virkelig vurderes fra start.

Nøkkelinformasjon: 

Dødballer: McNeil og Brady

Straffer: Wood, Barnes om han spiller

Frispark: Brady

Corner: McNeil