Fantasy-detektiven: Liverpool

Skrevet av Jonathan Helgesen

PL-start er bare noen dager unna. En fin tid for folk som elsker Fantasy Premier League. Vi skal servere alt dere trenger å vite om lagene i PL. Her får du informasjon, gode Fantasy-kjøp, ventet startlag – og mye mer. Nå dykker vi ned i de røde fra Liverpool.

LFC avsluttet forrige sesong sterkt, ved å ta deres sjette Champions League-tittel. Klopp i storform sang: «Lets talk about six, baby», men byen og laget ønsker naturligvis å revansjere det litt forsmedelige «PL-sølvet» – selv om sesongen var en suksess sett under ett. Med tanke på FPL ser det lyst ut, og det er flust av spennende spillere.

The Boss

Da Klopp tok over, implementerte han “gegenpress”, som vi kjenner godt. Målet er å vinne ballen tilbake så fort som mulig, for å angripe mens motstander er i ubalanse. En energikrevende spillestil som krever intensive gjenvinninger og tunge løp på kontra. Denne måten å spille på passet Liverpool perfekt, men etter hvert klarte stadig flere lag å demme opp, og utviklingen stoppet litt opp – kort forklart.

Klopp måtte finne nye veier, og tittet nok blant annet mot Real Madrid. De helhvite hadde en spillestil hvor over 30 prosent av målene kom av innlegg fra backene. I angrep brukes en 2-3-5-formasjon, hvor side-backene var del av de fem fremste. Klopp adapterte en lignende spillestil, og vi så raskt en utvikling. I 17/18-sesongen var kun ti prosent av Liverpools 84 mål assistert av sidebackene. Året etter økte det til 26 prosent. Flest: 12 av Alexander-Arnold og 11 av Robertson.

I tillegg er det kommet en overgang fra gegenpress til mer ballbesittende spillestil i løpet av 18/19-sesongen. Denne overgangen gjorde at Liverpool gikk fra å være et lag best uten ball, til å dominere kamper. Det var også en mer energieffektiv spillestil, som gjorde at spillerne holdt et høyere nivå gjennom sesongen. Og til tross for offensive backer, slapp ikke Liverpool inn et eneste mål på kontringer i fjor.

Pre season

I skrivende stund har Liverpool spilt mot Tranmare Rovers (vant 6-0), Bradford City (vant 3-1), Borussia Dortmund (tapte 2-3) og mot Sevilla (tapte 1-2). Når det kommer til spillerstall er det mange som ikke har spilt etter turneringene i sommer, og forlenget ferie. Alisson og Firmino vant Copa América med Brasil, og Salah og Mané spilte for Egypt og Senegal i Afrikamesterskapet.

Les om flere lag i Fantay-detektiven for 19/20-sesongen her!

 

Det forventede laget

Vi forventer at Klopp stiller opp laget i en 4-3-3-formasjon på samme måte som tidligere.

Keeper:

Alisson endte opp med en kjempesesong. 21 clean sheets. Bankers.

Forsvar:

Forsvarsfireren vil være relativt lik fjorårets sesong. Alexander-Arnold og Robertson tar backplassene. I midtforsvaret står bautaen van Dijk ved siden av enten Matip eller Gomez. Matip avsluttet sesongen sterkt, men Gomez er fremtidsmannen.

Midtbane:

Fabinho tar den litt mer defensive rollen blant de tre på midten og han blir trolig flankert av Wijnaldum og Henderson. Her er det mye dybde, og det vil nok bli mye rotasjon på midtbanen utover i sesongen – spesielt med “The Ox” og Keita tilbake.

Angrep:

På topp kommer er det ingen overraskelse at toppscorerne fra forrige sesong, Salah og Mané, vil starte de fleste kampene sammen med Firmino. Både Salah og Mané har deltatt i Afrikamesterskapet, som kan gjøre at Klopp vil gi dem en rolig start på sesongen. Dette gjelder spesielt for Mané som spilte finalen.

Alisson

TAA – Matip/Gomez – VVD – Robertson

Henderson/Ox – Fabinho – Wijnaldum

Salah – Firmino – Mané

 

Fantasy-kuppene

Det eneste problemet med Liverpool rent fantasy-messig er at du bare kan ha tre spillere. Det var laget som var best defensivt, med flest clean sheets (21) og færrest mål sluppet inn. I tillegg var de laget med nest flest mål (89), som gjør at det er mye poeng å hente i begge ender av banen.

– Alisson 6.0m

En av de to dyreste målvaktene, men også det tryggeste valget i mål. Du mister muligheten til å ha både Trent, Robertson og en offensiv spiller, men får en defensiv spiller som ikke blir rotert i et hektisk åpningsprogram med Supercup og Charity Shield – flankert av viktige ligakamper. Vi ønsker å gå for utespillere, men det er ikke feil om du faller for brasilianeren.

Nøkkeltall: Allison hadde altså flest clean sheets, men var også spilleren med den høyeste redningsprosenten på 76 prosent.

– Robertson 7.0m

Robertson er en spiller med god ballbesittende egenskaper, som er god til å komme seg bak forsvaret til motstanderen for å slå inn farlige innlegg foran mål.robertson lfc.jpg

 

 

Nøkkeltall: Robertson endte opp 11 målgivende og over 3000 minutter i PL, og han slo rekord for en forsvarsspiller noensinne på FPL, med 213 poeng. Skotten er svært offensiv i spillestilen og hadde 1005 berøringer i den fremre tredjedelen av banen forrige sesong, mest av alle forsvarsspillerne. Han endte også opp med 29 bonuspoeng, som også var mest av de defensive. Ikke en mann å gå uten.

 

 

– Alexander-Arnold 7.0m

20-åringen hadde virkelig god sesong, hvor han endte opp med 12 målgivende, som var best av alle forsvarsspillere i PL. Fortsetter den utviklingen vil han absolutt bli verdi for pengene..

Nøkkeltall: Alexander-Arnold er suveren kontra Robertson når det gjelder offensiv statistikk. Robertson hadde 700 minutter mer spilletid, men TAA endte likevel opp med ett mål mer og én assist mer. Når vi sammenligner backene ser vi at TAA hadde:

– 6.8 mot 6.0 poeng per 90min.
– 0.48 mot 0.34 målgivende per 90.
– 7.35 mot 3.78 crosses per 90.
– 1.06 mot 0.45 skudd per 90.

Dette kommer bl.a av at TAA tar en del dødballer, som også gjør han spennende med tanke på FPL. Den eneste fordelen med Robertson over TAA virker å være spilletiden. Vi tenker uansett at man bør gå for begge.

 

– Van Dijk 6.5m

Med den krevende jobben som Robertson og Alexander-Arnold gjør er sjansen for rotasjon til stede. Van Dijk derimot, har en sikker startplass – og er farlig foran kassa.

nordic vip reise man utd.png

Nøkkeltall: Van Dijk endte sesongen med fire mål og to målgivende. Han var Liverpool-forsvareren med mest spilletid forrige sesong (3385 min) og er det sikreste valget blant Liverpool-spillere etter Allison. Defensivt er han et beist, og ifølge statistikker ble han ikke driblet forbi en eneste gang hele 18/19-sesongen.

Van Dijk og Alisson må nevnes som alternative valg, men FantasyFans støtter backvalgene først og fremst som de meste aktuelle – på grunn av det potensielt høye poengtaket.

 

– Salah 12.5m

Er selvskreven på denne listen. De underliggende tallene er virkelig lovende. Han er også en spiller som det er lurt å ha med når kapteinskabalen legges. Spesielt fordi Egypt røk ut langt tidligere av sommerens AFCON, enn rekkekamerat Mané i Senegal. Det betyr at egypteren får ferien han trenger før ny sesong, og enda mer av spillet vil gå rundt ham – frem til Sadio blir klar for 90 minutter igjen –salah cl.jpg

Nøkkeltall: Salah avsluttet nok en gang sesongen med mest FPL-poeng og han ble delt toppscorer. Salahs underliggende statistikk er også mye mer lovende enn eksempelvis Mané.

– Salah hadde 137 skudd vs. 87.
– 64 mot 42 skudd på mål.
– 16 mot 7 store sjanser skapt.

 

 

Etter at prisforskjellen mellom dem sank blir Salah det klare valget mellom disse to fra start av.

Oppsummering

  • Spillerstallen og formasjonen lik slik det var forrige sesong.
  • Liverpool er et lag du burde investere i både defensivt og offensivt, basert på fjorårets resultater.
  • Stort fantasy-potensial i Robertson og TAA, og vi velger dem foran van Dijk og Alisson – som blir mer “sesongvalg”. Eller et valg man tar etter første wildcard.
  • Salah foran Mané fra start. Sett bindet på egypteren ofte, og planlegg dette.
  • Dødballer vil det se slik ut, i prioritert rekkefølge:

Straffer: Milner, Salah, Mané, Firmino

Direkteskudd: TAA, Shaqiri, Salah

Cornere og indirekte frispark: TAA, Milner, Shaqiri

Vi håper dette var nyttig. Det gjenstår fortsatt noen spørsmål angående Liverpool, og vi i Fantasyfans følger pre-season tett. Vi melder raskt via Twitter-kontoen vår @Fantasyfans_net om det kommer en oppdatering. Og har du noen spørsmål, ris eller ros er det bare å kontakte oss.