Fantasy-detektiven: Norwich & Sheff United

Skrevet av Anders L. Fosse

Etter 11 år i League One og Championship er “The Blades” endelig tilbake i den engelske toppdivisjonen. Sist gang ble det bare med en sesong, men er de bedre rustet denne gangen? Vi har tatt en nærmere kikk på laget fra stålbyen Sheffield.

Blades of Steel

Du blir ikke en rik mann om du setter penger på at Sheffield United rykker ned og får rett. De er favoritter til å gjøre nettopp dette hos de største spillselskapene. Dette reflekteres også i prisen på spillerne, da klubbens dyreste er Billy Sharp til £6.0 millioner. Det kan likevel være verdi blant enkelte av spillerne, noe vi kommer tilbake til. Først litt om manager Chris Wilder.

nordic vip reise man utd

Trener og spillestil

Den 51 år gamle Sheffield United-supporteren har mye å glede seg over. Etter to opprykk på bare tre år skal han for første gang lede et lag i Premier League. Hans foretrukne taktikk er musikk i FPL-ører: 3-4-1-2 betyr vingbacker, og økt sjanse for målpoeng blant forsvarerne. Fjorårssesongen kan indikere at spillerne i de bakre rekker kan få en og annen “clean sheet” også denne sesongen. Hele 21 ganger sørget Wilders menn for å holde buret rent i fjor. Til sammenligning hadde suverene ligavinner Norwich “bare” 13 clean sheets. Tidligere sesonger viser likevel at Wilder ikke er en mann som først og fremst sørger for å knipe igjen bakover. Selv i opprykkssesongen 2016/17, da laget tok hele 100 poeng i League One, var det fire lag som var mer gjerrige. Derfor kan det være fort gjort å la seg blende litt av de gode defensive tallene til manageren som vant “LMA Manager of the Year”-prisen i fjor.

Pre season

Treningskampene har gått mildt sagt litt opp og ned for “The Blades”. Wilders menn startet med en meget imponerende 1-0-seier over det spanske topplaget Real Betis. Spissen David McGoldrick noterte seg for 15 mål i fjor, og sto for kampens eneste nettkjenning etter assist fra John Lundstram. La Liga-laget hadde også sine sjanser, men klarte ikke bryte gjennom forsvaret til Sheffield United. Mot League One-laget Burton skulle vise seg å være langt fra like imponerende. Selv om Sheffield, ifølge kamprapporter, var det beste laget, og tok ledelsen ved Billy Sharp, holdt det ikke helt inn. De tapte til slutt 1-2 for et lag som altså spiller på tredje nivå i England. I tredje treningskamp ble det en oppskriftsmessig 2-0-seier borte mot Northampton. Av Fantasy-interesse hadde Oliver Norwood to scoringer fra straffemerket. I fjor var det McGoldrick som var lagets fremste straffetaker, men han var også på banen begge gangene Norwood scoret sin straffedobbel. Tyder på at det nå er Norwood som har fått ansvaret.

 

Det forventede laget

Sheffield United stiller, etter alt å dømme, også i år i en 3-4-1-2-formasjon. Det gir følgende lag:

Keeper: Moore/Henderson. Simon Moore har stått treningskampene til nå, men “The Blades” jakter fremdeles etter en ny keeper, og har forsøkt å fornye lånet til Manchester United-keeper Dean Henderson, som hjalp dem å rykke opp fra Championship i fjor. Hvis dette går gjennom blir han deres nye førstevalg.

Forsvar: Egan – O’Connell – Basham. Solide midtstoppere, og her kan det fort vanke en del bonuspoeng hvis Sheffield fortsetter å holde nullen så ofte som de har gjort. Usikkert om Jagielka sikrer seg en plass fra start her

Midtbane: Baldock – Fleck – L.Freeman – Norwood – Stevens. Stevens er vingbacken på venstresiden, mens Kieron Freeman og Baldock trolig kommer til å rotere litt mer motsatt. Fleck og Norwood ligger litt dypere i banen, mens Luke Freeman tar fort den mer offensive midtbanerollen, men her er det flere om beinet og rotasjonsrisiko. Duffy hadde denne posisjonen i store deler av fjoråret, men de siste rapportene fra Sheffield er at han noe overraskende har fått beskjed om at han kan forlate klubben.

Angrepet: McGoldrick – Sharp. Her er det vanskelig å spå nøyaktig hvem som starter, og hvem som blir fast. Både McGoldrick (31) og Sharp (33) begynner å dra på årene, mens førstnevnte kan også spille i den offensive midtbanerollen. Det kan åpne opp for at en av nysigneringene, Callum Robinson eller Lys Mousset, tar en av spissplassene.

 

Fantasy-kuppene

Som favoritter til å rykke ned skal man lete litt etter de mest interessante spillerne hos dette Sheffield United-laget, som heller ikke har forsterket seg all verdens.

– Enda Stevens 5.0m

Vingbacken Stevens hadde flest offensive bidrag av alle forsvarerne til Sheffield United i fjor. Klok av Doherty-smellen i fjor har FPL prissatt Stevens til 5.0, men her kan det være verdi likevel. 11 målpoeng i Championship i fjor, 4 mål og 7 assists, er bedre enn hva Matt Doherty hadde da Wolves rykket opp. Stevens hadde også 35 skudd og 39 skapte sjanser. Så spørs det om han klarer å følge opp på dette nivået, på det som etter alt å dømme er et mye svakere lag enn nivået Wolves kjøpte seg opp til før fjorårets sesong.

– Oliver Norwood 5.0m

28 år gamle Norwood fikk til tross for sin litt dypere rolle på midtbanen hele 11 målinvolveringer i fjor (3 mål og 8 assists). Her er det likevel noe uforløst, ettersom hans 97 skapte sjanser var nest best i hele Championship. Norwood er også lagets fremste dødballtaker, og scoret som nevnt på begge straffene i Sheffields siste treningskamp. En av FPLs billigste faste dødballtakere.

oliver norwood

– Callum Robinson 5.5m

Dette er et lite langskudd, la oss innrømme det, men når Sheffield United nå i sommer slår sin egen overgangsrekord for det som i utgangspunktet er en venstreving, men som også kan spille spiss, er det da en midtbanespiller ute av posisjon vi ser her? Den 24 år gamle iren slet med et 4 måneder langt skadeavbrekk i fjor, men scoret likevel 13 mål på 28 kamper for Preston i Championship, og har fart i bøtter og spann. Er det han som skal inn bak forsvarslinjen til lag som står høyt mot Sheffield United? Wilder mener i alle fall at iren passer “strukturen deres perfekt”. En mann for watchlisten.

Oppsummering

Vi tror:

  1. At Sheffield United stiller i en 3-4-1-2-formasjon.
  2. At det kommer en ny keeper, sannsynligvis Dean Henderson fra Manchester United.
  3. At det kan bli noe rotering i angrepet, når nysigneringene starter å etablere seg på laget.
  4. At dødballfoten til Norwood muligens er den beste veien inn i et Sheffield United-lag med flere hodesterke spillere.

 

Norwich

Laget i gult og grønt demonterte gassen før fjorårets Championship-sesong, og stanset ikke å score før de hadde sikret førsteplassen og 93 scorede mål. Hvor mange blir det i år?

Ikke-britisk suksess

Da tyskeren Daniel Farke kom fra jobben som reservelagstrener i Borussia Dortmund til Norwich i mai 2017 ble han deres aller første trener fra utenfor de britiske øyer. En helt middels førstesesong skulle bli fundamentet for et målkalas uten like året etter, som sørget for at Norwich returnerte til Premier League. 93 mål er det høyest antall scorede mål siden Fantasy-favoritten Bournemouth scoret 98 da de rykket opp for fem sesonger siden. I likhet med Eddie Howes mannskap var Norwich ikke like voldsomt opptatt av å holde nullen, med kun 13 rene bur for Tim Krul.

Pre season

Norwich åpnet denne sesongen med å spille 2-2 borte mot 2. Bundesliga-laget Arminia Bielefeld, og fulgte opp med å oppskriftsmessig slå Bonner SC 4-1, et lag fra tysk fjerdenivå. Pukki, en mann mange FPL-interesserte følger med argusøyne, åpnet scoringskontoen sin her, til tross for at han bare fikk spille de siste 15 minuttene. Han scoret også mot Schalke i den tredje og siste treningskampen så langt, som Norwich vant 2-1. Fra et FPL-perspektiv er det også verdt å plukke med seg at “The Canaries” slipper inn i alle tre kampene, selv om to av dem er mot relativt svak, tysk motstand. Forsvarerne deres er med andre ord fullstendig uinteressante fram mot GW1, borte mot Liverpool.

Les flere analyser av lag til Fantasy Premier League 19/20

Det forventede laget

Her tar vi utgangspunkt i en 4-2-3-1-formasjon, som var taktikken Farke hadde stor suksess med i fjor:

Keeper: Ralf Fahrmann. Krul så til tider litt shaky ut mot slutten av forrige sesong, og Farke henter neppe en 30 år gammel landsmann for å plassere han på benken, til tross for rullering i treningskampene.

Forsvar: Aarons – Zimmermann – Godfrey – Lewis. Med unntak av høyreback Sam Byram fra West Ham, har ikke Norwich foreløpig gjort stort på overgangsmarkedet for å tette igjen hullene bakover. Byram skal likevel jobbe godt for å utkonkurrere Aarons, som med sine 2 mål og 6 assists, samt 31 skapte sjanser, var fast inventar på høyrebacken i fjor. En kneskade på Zimmermann, den eneste eldre enn 21 år i denne forsvarsrekken, gjør at vi sannsynligvis får se rutinerte Timm Klose fra start av i midtforsvaret denne sesongen.

Midtbane: Blant de to sittende på midtbanen finner vi sannsynligvis Vrancic og McLean. Vrancic hadde hele 22 innhopp, og var til sammenligning bare 14 ganger i startoppstillingen i fjor. Prisen på 6.5m er dermed ikke så lett å forstå seg på. Potensialet er likevel stort, da han markerte seg for hele 10 scoringer og 7 assists i disse kampene. Tettey kan også få noen kamper her, men mistet plassen på laget mot slutten av forrige sesong som følge av skader.

Angrep: Pukki får en tremannsrekke bak seg, som trolig består av Buendia, Stiepermann og Hernandez. Her kan også lånespilleren Patrick Roberts fra Manchester City blande seg inn fra start av.

Fantasy-kuppene

Norwich har et knalltøft åpningsprogram med Liverpool, Chelsea og City blant de fem første kampene, men i det grønne programmet som følger kan det være mange godbiter å finne, spesielt offensivt:

– Pukki 6.5m

Mye av grunnen til at Norwich pøste på med mål i hele fjor heter Teemu Pukki, er 29 år gammel og kommer fra Finland. Fjorårets toppscorer i Championship endte sesongen med hele 29 mål på 43 kamper. I tillegg til var han også med på å skape en hel haug av dem, med 10 assists og 54 skapte sjanser. Til samme pris er kanskje King, Deulofeu eller Diogo Jota tryggere valg, men om Norwich går all out attack uansett hvem de møter er det kanskje bare å være på Pukki fra starten av?

pukki

– Buendia 6.0m

For de som mangler 0.5m til Pukki, og heller ser etter en midtbanespiller, så er Buendia din mann. 8 mål og 12 assists er slettes ikke verst på 38 kamper, men det er de 91 skapte sjansene som tyder på at her er det dårlig betalt og enda flere poeng i vente i år. Det meste ble skapt på høyresiden i fjor, med Buendia og Aarons, så at sistnevnte nettopp har signert ny kontrakt er potensielt gode nyheter for Norwich og Buendia-eiere. Buendia tok også cornere og frispark i innleggsposisjon i fjor. Seks gule og ett rødt kort på 38 kamper kan likevel være et ørlite varsko for de som vurderer å plukke opp argentineren.

– Stiepermann 5.5m

Mannen som ligger rett bak Pukki i banen får du for en million mindre, og heter Stiepermann. Da James Maddison, som nærmest alene sikret Norwich sin plass i Championship i 17/18-sesongen med sine 14 mål og 8 assists, dro til Leicester, var det usikkert om Stiepermann kunne klare å følge opp. 9 mål og 8 assists er ikke Maddison-tall, men er ikke langt unna heller. 74 skapte sjanser er også fine tall, og til 5.5 kan han være et røverkjøp, dersom ikke Norwich henter en konkurrent til han i løpet av dette overgangsvinduet. En frekk “diff” når resten av miniligaen din ser til Buendia og Pukki? I hvert fall en å markere seg.

 

Oppsummering

Vi tror:

  1. At Norwich fortsetter i sin 4-2-3-1-formasjon, noe som i så fall gjør Pukki til en ubestridt main man på topp.
  2. At laget blir seende ganske likt ut som i fjor, med unntak av keeperplassen – dersom det ikke kommer noen markante kjøp før sesongstart naturligvis.
  3. At det vil være lite rotasjonsfare på de offensive spillerne.
  4. At det kan bli mye poeng offensivt, også i starten med et tøft program, men at det mest sannsynlig er lurest å enten ha en rotasjonsplan for kampene mot Liverpool, Chelsea og City, eller å vente til etter disse kampene er unnagjort.