Fantasy-detektiven: Chelsea

Vi har gjort et dypdykk i “Prosjekt Lampard”, og kandidatene står i kø for å ta over etter Hazard som poengkonge i Chelsea.

Vi i Fantasyfans skal gå gjennom alle PL-lagene for deg. Her får du formasjon, ventet startlag, dødball-takere og gode fantasy-kjøp. Noen lag går vi dypere i materien på enn andre. Neste ut: Chelsea. 

Du kan lese våre andre dypdykk i Fantasy-detektiven her

Klubblegende overtar

Nok et managerskifte har funnet sted i Vest-London – det 15. i rekka etter at Roman Abramovich kjøpte klubben i 2003. Nå er det den 41-årige klubblegenden Frank Lampard som skal styre skuta, assistert av Jody Morris, som er tidligere spiller og akademitrener i klubben, og var Lampards assistent i Derby.

nordic vip reise man utd
Vinn 2 VIP-billetter + hotell/fly til Man Utd – Chelsea i åpningsrunden. Klikk på bildet!

“Super Frank” spilte 13 sesonger for Chelsea fra 2001 til 2014, og står som klubbens mestscorende spiller med sine 211 scoringer. Han var blant lederskikkelsene i laget som vant alle de gjeveste troféene i engelsk klubbfotball, samt at han som kaptein ledet de blå til seier i Champions League i 2012. Selv om Lampard tok en sesong for Manchester City da karrieren var på hell, står han fremdeles ekstremt høyt i kurs hos Chelsea-supporterne.

Lampard har lagt bak seg en positiv sesong med Derby som nesten endte med opprykk til Premier League, men Aston Villa ble for sterke i playoff-finalen på Wembley. Med begrensede finansielle midler fikk Lampard nyttig erfaring med å jobbe med unge spillere.

Etter en sesong med Sarri, er det all grunn til å forvente endringer i spillestil hos de blå. Den kjederøykende italieneren sto for en ekstremt ballbesittende og lite gjennombruddshissig spillestil, som Chelsea-supporterne gradvis kritiserte mer og mer.

Med sin legendestatus har Lampard derimot bedre forutsetninger til å få med seg fansen på Stamford Bridge. Han kan dog bli en mer frustrerende figur for oss FPL-managere ettersom han er mer fleksibel og uforutsigbar taktisk enn sin forgjenger. I Derby brukte han mest 4-3-3 med innoverkanter, men eksperimenterte både med 4-2-3-1 og 4-4-2 med diamant på midten. Derby var mye mer direkte enn Sarris Chelsea, og fokuset på å utnytte overganger var sterkt. Lampard legger stor vekt på hurtig gjenvinning etter balltap, noe som også kjennetegner managere i den ypperste verdensklassen, som Guardiola og Klopp.

Pre season

Med overgangsnekt og mange spillere som har returnert fra lån, må Lampard bruke pre season godt til å kartlegge hvem han skal satse på denne sesongen. Chelsea-manageren har drillet to formasjoner på trening: 4-2-3-1 og 4-4-2 med diamant på midten. I skrivende stund har Chelsea gjort unna fire kamper i sommer.

I de to første kampene ga Lampard 45 minutter til samtlige som var med. Det startet med 1-1 mot Bohemians, der Chelsea spilte 4-2-3-1, og Batshuayi scoret på målgivende fra Kenedy. St. Patrick’s Athletic ble slått 4-0 i påfølgende kamp, der han testet én omgang hver med 4-4-2 med diamant på midten og 4-2-3-1. Målene ble scoret av Giroud (2), Mount og Emerson. Kovacic, Barkley og Kenedy sto for målgivende pasninger.

Kamper mot irsk motstand ble etterfulgt av et 1-0-tap mot japanske Kawasaki Frontale, der Chelsea spilte 4-2-3-1 gjennom hele kampen. Mange spillere fikk også her 45 minutter, mens Jorginho og Kovacic fikk 57 minutter sammen som sittende midtbanespillere. Mason Mount, som var en nøkkelspiller under Lampard i Derby, fikk 60 minutter, og David Luiz spilte samtlige 90. Lampard skrøt av Jorginho og Kovacic i intervju etter kampen.

2-1-seieren over Barcelona markerte avslutningen på Japan-oppholdet. Lampard fortsatte med sin 4-2-3-1 gjennom hele kampen. Kantene spiller ganske smalt, mens backene er breddeholdere høyt i banen i etablert angrep. Luiz, Christensen, Zouma, Emerson og Alonso fikk alle en omgang hver. Mount, Pulisic og Abraham fikk 60 minutter. Azpilicueta, Jorginho, Kovacic og Pedro fikk 70 minutter. Kepa sto samtlige 90. Chelseas første mål ble scoret av Abraham på målgivende fra Jorginho, mens Barkley scoret det andre etter assist fra Alonso.

Kamper mot Reading, Red Bull Salzburg og Borussia Mönchengladbach gjenstår, i skrivende stund.

Det forventede laget

Vi tror Chelsea starter sesongen i 4-2-3-1, med følgende ellever.

Keeper: Kepa 

Kepa er et klart førstevalg, og har lagt bak seg en godkjent førstesesong på Stamford Bridge. 37-årige Caballero forblir på benk, forrige sesong fikk han to kamper i Premier League. Han fikk prøve seg mot Tottenham i kampen etter at Kepa nektet å bli byttet ut i ligacupfinalen, og i sesongavslutningen mot Leicester, da topp 4-plassering allerede var sikret.

Forsvar: Azpilicueta – Zouma – Luiz – Alonso

Kaptein og kontinuitetsbærer Azpilicueta blir fast høyreback også i Lampards Chelsea. Spilleren som nesten aldri er skadet, og nesten aldri hviles, gjør stort sett jobben sin uten å havne i fokus.

Det er naturlig å tro at Rudiger etter hvert tar høyre stopperplass da han dannet et godt stopperpar med Luiz forrige sesong. Tyskeren ser dog ikke ut til å rekke sesongstart pga. en kneskade, noe som gjør Kurt Zouma og Andreas Christensen aktuelle for en startplass. Lampard har tydelig kommunisert at han ønsker å ha med seg Zouma (utlånt til Everton forrige sesong) denne sesongen. Franskmannen har uttalt at han ønsker å kjempe for en plass i Chelsea, i stedet for å dra ut på lån. Vi tror Zouma starter på Old Trafford.

David Luiz starter på venstre stopperplass. Brasilianeren hadde en meget god 18-/19-sesong; pasningsfoten er verdensklasse blant stoppere, og han har kuttet ned på antall feil.

På venstreback er det konkurranse mellom Alonso og Emerson. Alonso har stort sett hatt plassen etter at Emerson kom til klubben, men Sarri foretrakk Emerson så sent som i Europa League-finalen i slutten av mai. Pre season så langt tyder på at Lampard ønsker at venstrekanten skal være smal, mens venstrebacken skal komme rundt. Vi tror Alonso, med sine offensive kvaliteter, er tiltenkt denne rollen.

Defensiv midtbane: Jorginho – Kovacic

Chelsea har spilt med to sittende midtbanespillere så langt i pre-season. Jorginho og Kanté er naturlige innehavere av disse plassene. Sistnevnte har dog slitt med en kneskade som kan se ut til å holde ham ute av serieåpningen. I franskmannens fravær stepper Kovacic inn.

kovacic.png

Offensiv midtbane: Pedro – Mount – Pulisic

Chelsea har mer enn dobbel dekning på de tre plassene bak spiss, og her kommer man til å se endringer fra kamp til kamp. Et par skader gjør det noe enklere for oss å spå; Loftus-Cheek er muligens ute resten av året med en akillesskade, mens Hudson-Odois akilles trolig holder ham ute til september.

Fra pre season så langt ser det ut som Mount og Barkley kniver om “10-er-rollen”. Mount er tydelig en spiller Lampard har tro på, og ligner faktisk på sin manager som spillertype, med sine smarte løp inn i boks og et godt skudd fra distanse. 20-åringen har levert godt på utlån til Vitesse og Derby de to siste sesongene, har fått mest spilletid av de to i pre-season, og vi tror han har plassen per nå.

Pulisic, Pedro, Willian og Kenedy er aktuelle til å starte sesongen som kanter. Pulisic ble hentet fra Borussia Dortmund for £58m i januar, da Chelsea fortsatt kunne kjøpe spillere, og ble lånt tilbake i vårsesongen. 20-åringen kan brukes i alle de tre posisjonene bak spiss, men i sommer har han spilt mest venstrekant. Pulisic spilte på kanten også i Dortmund, hvor han for øvrig hadde en god link med Batshuayi i en periode.

Pedro og Willian spilte mest høyrekant forrige sesong ettersom Hazard var fast på venstre. I alle de seks Premier League-kampene Hazard ikke startet, spilte dog Willian venstrekant og Pedro høyrekant. Det var betydelig rotasjon av disse to, men Pedro avsluttet sesongen sterkest, kronet med mål i Europa League-finalen i mai. Willian pådro seg en skade i Copa America i sommer, og er fortsatt på ferie. Lampard melder at brasilianeren er tilbake i trening først tidlig i august. Pedro, derimot, er i gang med pre-season, og tar høyrekanten fra start av denne sesongen.

Spiss: Batshuayi

Denne er vidåpen! Chelsea ser ut til å gå inn i sesongen med følgende tre spisser: Batshuayi, Giroud og Abraham. Dette gir Lampard ulike muligheter; Batshuayi er en kraftpakke som kan gjøre mye på egenhånd, Giroud er en god “target man” som linker bra opp med midtbanespillerne og er god når han mates med innlegg, mens Abraham er en god avslutter som har bøttet inn mål i Championship. Slutten på pre season vil gi oss svar på hvem som er førstevalget, men etter å ha vært frisk og fått flest minutter av spissene så langt i oppkjøringen, tror vi Batshuayi kan få tilslaget.

Dermed tror vi Chelsea starter sesongen slik:

Kepa
Azpilicueta – Zouma (Christensen) – Luiz – Alonso (Emerson)
Jorginho – Kovacic
Pedro – Mount (Barkley) – Pulisic
Batshuayi (Abraham)

 

Fantasy-kuppene

Chelsea har følgende PL-kamper før første landslagspause: Manchester United (b), Leicester (h), Norwich (b), Sheffield United (h). I tillegg reiser de til Istanbul og spiller supercupfinale mot Liverpool mellom de to første PL-kampene. Det kan være smart å vente med Chelsea-spillere pga. en tøff åpning, samt at det er stor usikkerhet under ny manager.

Når det er sagt, er det mange målpoeng “up for grabs” når vi vet at Hazard var involvert (mål eller assist) i 60 prosent av Chelseas mål da han var på banen forrige sesong. I tillegg er Chelsea-spillerne generøst priset; Pulisic er den dyreste til 7.5m.

Vårt råd er å starte uten Chelsea-spillere, men heller hopp på når laget setter seg og kampprogrammet bedrer seg. Her er våre anbefalinger:

– Luiz – £6.0m

Brasilianeren er en nøkkelspiller i dette Chelsea-laget, og har mange kilder til FPL-poeng. Chelsea holder ofte nullen, han er ofte involvert med målpoeng, og han genererer BPS hyppigst i forsvarsrekka.

luiz.jpg

Nøkkeltall: Chelsea-forsvaret har levert regelmessig over tid – de blå holdt nullen 16 ganger i alle de tre siste sesongene. Luiz var nest best (etter Alonso) på viktige offensive nøkkeltall av Chelsea-forsvarere forrige sesong, med skudd i boks hvert 154. minutt og forventet målpoeng hvert 604. minutt. Luiz var best i forsvarsfireren når det gjelder minutt per “baseline bps”, det vil si hvor hyppig man genererer bps bortsett fra clean sheet, mål og assist.

– Alonso – £6.5m

Lampard bruker backene som breddeholdere høyt i banen i etablert angrep. Hvis Alonso blir fast venstreback for den nye Chelsea-manageren, kan FPL-legenden komme tilbake på radaren for fullt denne sesongen.

Nøkkeltall: Sett over hele 18/19-sesongen var Alonso den beste av Chelseas forsvarsspillere når det kommer til viktige offensive nøkkeltall. Skudd i boks hvert 110. minutt var best blant Chelseas faste forsvarsspillere. Forventet målpoeng hvert 463. minutt var også best blant Chelsea-forsvarerne.

– Pulisic – £7.5m

Statistikk fra Dortmund forrige sesong vitner om et stort potensiale for målpoeng hos amerikaneren. Klarer han å gjenskape dette over tid i Premier League, snakker vi om et potensielt kupp til 7.5m.

Nøkkeltall: Pulisic var plaget med skader forrige sesong, men startet ni kamper og fikk 11 innhopp i Bundesliga. På 923 minutter spilletid noterte han seg for fire mål og fire målgivende. Pulisics nøkkeltall forrige sesong står seg veldig bra sett i forhold til spilletid; skudd i boks hvert 40. minutt og stor sjanse hvert 103. minutt er bedre enn samtlige av Chelseas midtbanespillere forrige sesong, inkludert Hazard. Belgieren skapte dog sjanser noe hyppigere, men også her er Pulisic i toppsjiktet med en stor sjanse skapt hvert 185. minutt.

pulisic

Oppsummering

Vi tror:

1: Den mest brukte formasjonen blir 4-2-3-1, med smale kanter og høye backer som breddeholdere i angrep.

2: Spillestilen blir mer direkte enn under Sarri, og det blir fokus på hurtig gjenvinning etter balltap, samt å utnytte overganger.

3: Det kan ta tid for Lampard å sette laget, spesielt med så mange jevnbyrdige alternativer til offensiv midtbane og spiss.

4: Det vil åpne seg god fantasy-verdi i Chelsea, så snart laget setter seg og kampprogrammet blir bedre, da prisingen av spillerne er generøs (særlig offensivt).

5: Dødballene blir fordelt på følgende måte (i prioritert rekkefølge):

Straffer: Jorginho, Willian
Cornere: Willian, Mount
Korridor: Willian, Mount
Direkteskudd: Luiz, Willian, Alonso

Les våre analyser av Liverpool, Sheff Utd, Brighton og flere her!