Fantasy-detektiven: Tottenham

Skrevet av Anders L. Fosse

Fjorårets Champions League-finalist sprengte banken for å få inn en sårt tiltrengt midtbanespiller, og Harry Kane har ikke vært billigere på Fantasy på tre år. Vi går i dybden på Spurs.

Det ble ikke noe gull for Tottenham i fjor heller, og de har dermed fremdeles ikke har tatt et eneste trofé siden de vant ligacupen for over 11 år siden. Etter en svak avslutning på Premier League, der skader og fokus på sluttspillet i Champions League må ta sin del av «skylden», har spillerne endt opp med å bli lavere priset i FPL enn på lenge. Kanskje fornuftige priser, men lett å bli fristet av alle mulighetene som er i Pochettinos lag før denne sesongen. Mer om det får du litt lenger ned i artikkelen, men først litt om argentinerens tilnærming, og hva det vil si for deg som FPL-manager.

avlang banner 100 600 norgesspill

Trener og spillestil 

Tross favorittstempelet ble ikke “Poch” Manchester Uniteds neste trener, men fortsetter å bygge opp Spurs-laget med én ting for øyet: Etterlengtet suksess. Veien dit har til tider vist seg å være utfordrende, og tett kampprogram fører til noe Pochettino liker godt, men FPL-managere misliker sterkt, nemlig rotasjon. Etter at Lloris, Eriksen og Kane har fått sine plasser tildelt er det litt bingo for hvem som skal starte.

Tottenham har under Pochettino vekslet mellom flere formasjoner, selv om 4-2-3-1, 3-5-2 og 4-1-2-1-2 har vært gjengangerne. Mange av formasjonsendringene i fjor ble fremtvunget av skader, og løsningen for det Harry Kane-formede hullet mot slutten av sesongen i fjor førte til en 4-1-2-1-2-formasjon, med Lucas Moura og Son som to uromomenter på topp.

Pre season

Og kanskje “Poch” fortsetter slik i år også? De første kampene i pre season tyder i hvert fall på det. Både mot Juventus og Manchester United hadde de hvitkledde denne formasjonen. Spurs slo Juventus 3-2, før det ble et 1-2-tap mot Solskjærs menn. Fra et Fantasy-perspektiv er det verdt å merke seg at Lucas Moura virker å kose seg i denne formasjonen akkurat like mye som han gjorde i fjor, med to mål og en assist på 90 minutter mot såpass sterk motstand.

Hvis han fortsetter slik i seriestarten kan det bli vanskelig for Son å ta tilbake plassen når han returnerer fra suspensjonen. Eventuelt så er det en underpresterende Alli som ryker. Uansett sterk konkurranse blant de offensive på midten. I de foreløpige to siste treningskampene, mot Real Madrid og Bayern München, stilte Spurs opp i en 4-2-3-1-formasjon. Her fikk man se en ny Kane-scoring og to seire, den ene etter straffekonkurranse. Tottenham slår topplag etter topplag og er i flyten før denne sesongen.

Det forventede laget

Her har vi tatt høyde for en 4-1-2-1-2-formasjon, som Spurs har brukt aller mest i pre season.

Keeper: Lloris. 

Fast inventar, meget gode reflekser og andremann (bak Kane) på blokka for Pochettino.

Forsvar: Walker-Peters – Alderweireld – Vertonghen – Davies.

Med Trippier til Spania åpner mulighetene seg for 22 år gamle Walker-Peters, men her blir det muligens rotert. Aurier er kanskje åpenbar for mange, men Foyth kan også ta denne plassen, selv om det skal sies at begge er ute med skade i øyeblikket. Mulig at «Poch» henter en ny høyreback før sesongstart. I skrivende stund er Rose fremdeles Spurs-spiller, men ryktebørsen tilsier at Davies fort kan bli rotert langt mindre i år enn før om Rose drar. Alderweireld og Vertonghen er et lite stykke foran Sanchez og Foyth, men også her liker Pochettino å rullere.

verthongen.jpg

Midtbane: Sissoko – Ndombele – Eriksen

Tottenhams midtbane er rimelig greit befolket, men når GW1 sparkes i gang kan det bli seende sånn ut. Nøyaktig hvor dyp Ndombele blir i Spurs-laget gjenstår å se, men av disse tre er han den med flest og best defensive fibre. Med spillere som Dier eller Winks inne kan han bli dyttet opp på midtbanen, men med ett mål og syv assists i fjor er nysigneringen uansett ikke spesielt bra FPL-materiale – selv om han kan få med seg noen assister her og der.

At han vil heve Spurs-laget generelt sett er det liten tvil om: I fjor overgikk han både Sissoko, Winks, Dier og Wanyama i samtlige av følgende stats: Pasninger per kamp, sjanser skapt per kamp, driblinger per kamp og taklinger per kamp – ifølge Opta. En mann som kan alt, og som vil gjøre at andre Spurs-spillere vil hente flere FPL-poeng enn i fjor, både bakover og framover i banen.

Offensiv midtbane: Alli.

Det er mange som kan ta denne rollen i et Tottenham-lag som har mange strenger å spille på offensivt, men Alli er langt framme i køen for en offensiv midtbanerolle dersom Poch går for denne formasjonen.

Angrep: Kane – Lucas Moura

Slik blir det selvsagt ikke sesongen ut, men med Son suspendert er døren vidåpen for Lucas Moura, som har vært brennhet i sesongoppkjøringen, og som også startet fjoråret sterkt, med tre mål og en assist på de fire første rundene.

Fantasy-kuppene

På grunn av Spurs sin svake form i vår er det flere av spillerne deres som koster litt mindre enn hva de egentlig burde. Her er et par av dem:

Harry Kane (11.0m)

Prislappen til Kane er umulig å komme vekk fra, og mange vurderer nok å sette kapteinsbindet på ham i åpningskampen hjemme mot Villa i GW1. Selv om Kane “bare” scoret 17 mål i fjor så er ikke resten av statsene så verst for en spiller som er klart best når han er helt frisk og i slag, som nå, når han endelig har fått en fotballfri sommer. Nettkjenning hvert 143. minutt er for eksempel bedre enn Salah, som brukte 148 minutter mellom hver gang han fant nettmaskene. Selv om dette er bak både Aguero (118. minutt), Aubameyang (124. minutt) og Mane (140. minutt) så er Kane helt i toppsjiktet, i selv det mange omtaler som en “svak” sesong.

Lucas Moura (7.5m)

For de som for lengst har bestemt seg for å sette kapteinsbindet på Salah i GW1 så er Lucas Moura mannen i år. De nevnte tallene i fjor, samt denne sesongoppkjøringen, taler for seg. Champions League viste hvor eksplosiv brasilianeren er når han først starter å score. Samtidig er det verdt å notere seg at Mouras startplass er usikker straks Son er tilbake mot Newcastle i GW3, og selv om det til tider virker som om Moura dundrer ballen i mål hver gang han er på banen så gikk det faktisk 211 minutter mellom hver gang han klarte det i fjor. Likevel: Ikke verst for en midtbanespiller til 7.5m.

LucasMoura-1

Walker-Peters (5.0)

22-åringen fikk bare 374 minutter i fjor, men gjorde sakene sine bra de gangene han fikk sjansen. FPL-messig var han faktisk langt bedre enn sin hovedkonkurrent Aurier: Walker-Peters skapte en sjanse hvert 53. minutt han spilte (Aurier, 94. minutt), og han dro med seg tre assists (Aurier med to på hans 563 minutter). Selv om “Poch” er glad i å rullere, så er han liker han å gi unggutter som Winks, Foyth og Skipp spilletid. Walker-Peters har startet 3 av 4 treningskamper så langt, og med både Foyth og Aurier ute med skader kan han være en billig snarvei inn i Spurs-forsvaret nå i starten.

Fantasy-detektiven: Arsenal LiverpoolChelseaMan City

Oppsummering

Vi tror:

  1. At Pochettino kommer til å starte denne sesongen i en slags 4-1-2-1-2-variant.
  2. At Kane scorer i august etter en lang sesongoppkjøring uten landslagsfotball.
  3. At det er mye verdi i et noe underpriset Spurs.
  4. At det kommer til å bli rullering med unntak av hjørnesteinene til dette laget.