Fantasyrådet: Hvor tålmodig skal man være?

Fantasyrådet (Simen Aasum)

Uten å vite hvordan det har gått så langt med ditt lag, vil jeg anta at din største hodepine akkurat nå er “Når skal jeg bruke Wildcardet?” eller “hvor lenge kan jeg vente med å bytte inn “x”?”. Det er i hvert fall slik for min del.

Det har nå gått to runder, og vi begynner å få en del svar om hvilke spillere og lag, man skal bruke de femten plassene sine på. I tillegg er dimensjonen med dynamiske priser, noe som gjør at du kanskje ikke får råd til de spillerne du hadde ønsket deg, hvis du venter for lenge med å agere. På motsatt side kan det være mange dager til deadline, som gjør at det kan være vondt å gjøre et vanlig transfer mandag eller tirsdag, uten å følge med om spilleren har trent godt hele uken.

Bli med i vår Facebook-gruppe!

Fordeler med å vente

Det første poenget er at vi er tidlig inne i sesongen, og noen av lagene som har imponert eller skuffet, kan være en ren konsekvens av terminlisten. Hvis vi for eksempel tar en titt på Leicesters offensive arsenal så er det flere populære valg. Ayoze Pèrez (13.1%), James Maddison (9.8%) og Jamie Vardy (8.3%) er nok de heteste og de man kanskje hadde forventet mer poeng av.

mobilebet 50 kr

Leicester har til nå kun scoret ett mål (på en dødball av Wilfred Ndidi), men har i gjengjeld møtt lagene som ifølge xGA (et statistisk beregning for forventede scoringer imot) var det tredje og det fjerde beste defensive laget i fjorårets sesong. Er det virkelig en grunn til å være så bekymret for manglende scoringer, når de to neste motstanderne er et nyopprykket lag og det andre laget som slapp inn tredje mest i fjor?

Jeg er av typen som tar det ganske rolig de første dagene etter runden er ferdigspilt. Ene og alene er årsaken at jeg ønsker mest mulig informasjon. Informasjonen jeg da tenker på vil i første omgang omhandle spillernes skadesituasjon, og evt hvor mye de spilte i en midtukekamp. Tidlig i sesongen så er ikke så mange lag ute i Europa (kun Wolves denne uken), men det kan alltids oppstå situasjoner som gjør at en spiller plutselig ikke er tilgjengelig til kampene.

Eksempelvis var Adrian (som mange tok inn på grunn av skaden til Alisson Becker) svært usikker til helgen som var etter å ha blitt skadet av en supporter(!!) i feiringen av supercuptrofeet. Gudbedre hvor forberedte vi fantasymanagere må være. Jo lengre du venter, jo sikrere kan du være på at spilleren(e) du bytter inn vil spille. Det er også ofte pressekonferanser fredag, selv om du i ulik grad får informasjon av de ulike trenerne.

Uken som var, ble Ben Chilwell (eid av 5%) plutselig utilgjengelig mot tampen av uken, og da kan det være kjipt å bruke –4 for å gjøre et ganske meningsløst bytte, når du kunne brukt ditt ene gratis bytte på endringen. Vi skal tross alt samle mest mulig poeng frem til Mai 2020, og “hits” lønner seg sjeldent.

 

Ulemper med å vente

Den åpenbare ulempen med å ikke være kjapp på fingertuppene og gjøre tidlige beslutninger er prisøkninger. Vi er inne i perioden av sesongen hvor det er klart flest aktive spillere, og spillere går opp og ned i pris som yoyo gjorde på 90-tallet. Allerede en dag etter runde to er ferdigspilt har 827.000 spillere byttet inn den finske kometen Teemu Pukki (eid av 17.1%) og prisen har allerede hoppet opp 0.2.

pukki hattrick.jpg

Jeg er virkelig spent på om disse 827.000 menneskene er klar over at de tre neste motstanderne heter Chelsea, West Ham og Manchester City. Denne prisen vil riktignok stige ytterligere og du vil få en dårligere lagverdi kontra dine konkurrenter som er på wildcard for hver dag som går, med mindre du allerede sitter på de populære valgene.

Eksempelvis sitter jeg selv med Callum Wilson og Ryan Fraser. Begge hadde i hodet mitt to fine kamper på starten av sesongen, og skulle byttes ut før runde 3. Da Ryan Fraser gikk ned i pris natt til mandag, kunne jeg ikke gjøre dobbeltbytte Fraser & Wilson til KDB og spiss (6.0), og det er selvsagt frustrerende at markedet noen ganger styrer hvilke valg man har.

Oppsummering

Til syvende og sist synes jeg du skal se litt på laget ditt før du eventuelt brenner et wildcard. Hvis du velger å bruke dette nå, har du ikke et nytt igjen før tidligst runde 21, og det vil du helst spare til rundt runde 30 for å få maksimalt med poeng ut av de ulike boostene spillet har å tilby.

Det er altså et lag du skal sette nå, som potensielt skal stå 28 runder med ett bytte i snitt mellom hver runde. Selv om jeg forstår og merker at det kan være veldig gunstig, så kunne det vært veldig interessant med mer informasjon og få sett mer fotball enn de 180 minuttene hvert lag har spilt til nå i sesongen.

Kanskje var Teemu Pukki og Norwich ikke like gode når motstanderen ikke heter Newcastle? Kanskje var det rett og slett motstanderen som gjorde at Brendans menn ikke fikk hull på byllen. Uansett hva du velger å gjøre. Et tidlig bytte, spare bytte, ta wildcard, så håper jeg du lytter til hva du selv mener. Hør gjerne på Fantasyrådet eller les her på Fantasyfans for tips, men ta ditt eget valg ut fra hvilken spiller du tror vil skaffe laget ditt mest poeng.
Og tørr å velg spillere som ikke alle andre velger!
Tall er hentet fra Understat og FPL.