FPL-Dilemma: Kapteinsvalg for Gameweek 4

Anders Fosse

Salah frustrerer dem som ikke hadde tålmodighet med ham, Sterling fortsetter å levere, mens en fransk luring for alvor har meldt seg på i Fantasy-sammenheng. Hvem er det lurt å sette kapteinsbindet på denne uken? Vi har tatt en nærmere kikk.

 

Raheem Sterling (Brighton hjemme)

For å hevde seg i toppen av Fantasy må man ta veldig mange trygge valg i løpet av en sesong. Et godt eksempel på et slikt valg er å sette kapteinsbindet på Sterling, som også sist runde leverte slik en kaptein skal, med ett mål og bonuspoeng mot Bournemouth.

Her kunne han også fort dratt med seg en målgivende pasning, hvis Bernardo Silvas skudd hadde vært noen centimetre mer presis etter seks minutter.

raheem sterling

Nå venter Brighton hjemme for Manchester City, og “the Seagulls” har ikke ligaens tetteste forsvar. Laget lekker spesielt på sin høyreside, noe som lover bra for venstrekant Sterling.

Selv om hele 13 lag har sluppet til flere skudd enn Brighton til nå denne sesongen så har dette sin naturlige forklaring i at laget har hatt to hjemmekamper, og heller ikke møtt noe topp seks-lag enda. Ingen tvil om at denne statistikken får kjørt seg nå.

Et alternativt kapteinsvalg er Aguero, for dem som eier han. Argentineren er for alvor tilbake, med to mål mot Bournemouth.

Hvis man ser på tallene bak målpoengene så hadde han og Sterling nesten identisk “Expected Goal Involvement” (xGI) i forrige runde, med 1.37 for Sterling og 1.35 for Aguero.

Selv om midtbanespillere drar med seg ett ekstra poeng for hvert mål de scorer, og i tillegg kan få clean sheet-poeng, så viste Aguero sist hvor fort spissene drar med seg alle tre bonuspoengene ved å være effektiv foran mål.

Han er også blitt, ulikt ham selv, en liten differensial – kun 3.4% av topp 10 000 overall hadde FPL-legenden på laget før forrige runde.

 

Mohamed Salah (Burnley borte)

Aldri avskriv Salah. Det var en lekse de 398 638 FPL-managerene som kastet egypteren ut av laget sitt før forrige runde fikk oppleve. Før forrige runde så han riktignok ikke like skarp ut som han pleier å gjøre, verken på banen eller i statistikkprotokollen, men uten 120 Supercup-minutter i beina eksploderte han mot Arsenal.

Hele 2.03 i xGI, fire skudd innenfor boksen og en sjanse skapt er meget solide tall for Salah, og hvis han klarer å ta noe av dette med seg videre inn i neste runde så er det nok mange som angrer på at de valgte å kvitte seg med ham. For det er ingen enkel mann å få inn igjen uten hits. Tok også straffespark sist, riktignok uten Milner på banen.

salah 2019.jpg

Samtidig er det lett å tenke at Burnley borte er en lettere kamp for Liverpool enn Arsenal hjemme, men offensivt er det langt ifra sikkert. Kun Aston Villa (55) og West Ham (53) har sluppet til flere skudd enn Arsenal etter tre kamper, mens Burnley på sin side har sluppet til 43, til tross for at de har møtt offensivt sterke lag som Southampton, Wolves og Arsenal.

Det som også taler litt imot å sette kapteinsbindet på Salah denne runden er at Burnley ofte slipper til skudd fra utsiden av 16-meteren, i stedet for å slippe motstanderen inn i boksen. For Salah, som kun hadde ett mål på langskudd i fjor, er ikke det optimalt.

27-åringen gikk også målløs av banen mot Burnley i begge oppgjør i fjor, selv om han bare fikk 35 minutter fra benken i bortekampen. Det er likevel ingen grunn til panikk, ettersom Liverpool som lag har et godt tak på lørdagens motstander, med syv scoringer mot dem i 2018/19, i tillegg til at Salah tradisjonelt gjør det godt mot svakere motstand.

Sebastien Haller (Norwich hjemme)

Kanskje denne rundens aller mest unike og spennende kapteinsvalg. Kun Salah klarte å matche franskmannens xGI på 2.03 i runde tre, men finnes det enda flere grunner til å hente West Ham-spissen nå? Ja, mener vi i FantasyFans.

La det være klart: 25-åringen har fått en utakknemlig start på sin FPL-karriere. Manchester City ble for tøff motstand i den første kampen, før en skade gjorde at Haller måtte se kampen mot Brighton hjemmefra, mens hans stedfortreder, Chicharito, scoret West Hams eneste mål.

sebastien haller whu.jpg

Mot Watford sist var det derimot duket for Haller-show. To mål på fire skudd, alle innenfor boksen, er meget solid.

Og det er ingen grunn til at dette ikke skal fortsette i de to neste rundene. Først venter Norwich, som tross offensiv festfotball er det laget som slipper til fjerde mest skudd i ligaen. Deretter er det Aston Villa borte, laget som slipper til aller mest.

Dette lover svært godt for de offensive spillerne til West Ham. London-laget har, i de to rundene etter City-kampen, meget fine tall å vise til.

Kun Manchester City (9) har skapt flere større sjanser enn West Ham (7). Sistnevnte har også nest flest skudd på mål i de samme rundene (13), mot Manchester City sine 15.

Haller er involvert i det aller meste, alene på topp for “The Hammers”, og er nok en spiller som har gått under radaren for mange. En ordentlig differensial i de to neste, spesielt for dem som er på wildcard eller vil kvitte seg med Wilson.

 

Rundens kaptein

Som nevnt i starten av denne artikkelen: Fantasy handler om de trygge valgene.

Det blir ikke stort tryggere enn Raheem Sterling om dagen. Spiller 90 minutter hver eneste kamp, har fem mål på tre kamper, og har en underliggende statistikk som tilsier at han snart burde hatt en målgivende etter hvert også.

Ingen har hatt flere skudd til nå i år, ingen har hatt flere skudd i boks og ingen er i nærheten av å matche hans xGI på 4.01.

Hanket med seg en mål og en målgivende pasning i tilsvarende oppgjør i fjor, og kan fint finne på å gjøre det enda bedre i år, mot et Brighton-lag som til nå denne sesongen har vært mer offensive enn tidligere, med sin 3-4-3-formasjon, selv om dette fort blir en slags 5-4-1-variant til helgen.

Uansett lite sannsynlig at dette stopper City-toget.