FPL-Dilemma: Wildcard eller ikke Wildcard?

Anders L. Fosse

Første landslagspause betyr wildcard for mange. Vi i FantasyFans forteller hvorfor det kan være smart nå, og hvilke spillere du bør ha på laget.

Visste du at det aller vanligste tidspunktet for å aktivere det første wildcardet for FPLs beste managere i fjor var under den første landslagspausen? Hele 23 prosent av topp 1000 valgte å gjøre dette, og fikk meget godt betalt i form av en utrolig solid sluttplassering.

Bli med i vår Facebook-gruppe!

Dette innebærer selvsagt at 77 prosent av topp 1000 aktiverte sitt wildcard på et annet tidspunkt, og hvis du er fornøyd med laget ditt nå så kan det være bedre å vente til etter runde åtte, for eksempel. I år, som i fjor, er dette tiden for den andre landslagspausen, og runden der 10,4 prosent (nest flest) av de beste valgte å endre laget sitt i fjor.

Har du derimot røde piler, spillere markert i gult, oransje eller rødt og vanskelig motstand i runde fem er det bare å lese videre, for her kommer 15 spillere som burde være med hvis du aktiverer ditt wildcard i disse dager:

 

Keepere

Nick Pope (4.6)

Kun 11.5 prosent eier målvakten mange fremhevet som det beste 4.5-alternativet før sesongstart, og foreløpig har de fått rett. Pope har sanket 15 poeng så langt, og ser ut til å være et meget godt valg.

Kombinasjonen av at Burnley slipper til mange langskudd, tradisjonelt har vært flinke til å holde nullen og det faktum at Pope er en veldig god keeper gjør at verdien her er enorm. Skadehistorikk og et snitt på bare 2,33 poeng mot bedre lag som Liverpool, Arsenal og Wolves kan likevel indikere at en keeperrotasjon kan være den smarteste veien å gå i år.

Få et risikofritt spill på en av Norges kamper denne helgen hos Nordicbet

Angus Gunn (4.5)

Da kan Gunn være mannen å ha i bakhånd. Har like mange poeng som Pope til nå, og Southampton har, til tross for Hasenhüttl sitt ønske om å spille offensiv fotball, vært ganske solide defensivt til nå. Selv etter å ha møtt både Manchester United og Liverpool til nå så har Southampton ligaens fjerde laveste “Expected Goals Conceded” (xGC), med 4.48 mål på fire kamper.

Pope og Gunn roterer også meget fint. Med begge to på laget ditt trenger du ikke bekymre deg for å stille keeper mot et topp seks-lag før 1. februar neste år.

Forsvar

Trent Alexander-Arnold (7.0)

Liverpool fikk endelig sin første clean sheet, til glede for dem som har vært tålmodige, men er det verdt 7.0? Ja, mener vi i FantasyFans. Alexander-Arnold har etter de fire første rundene en høyere “Expected Goal Involvement” (xGI) enn både Sadio Mane, Mason Mount, Gylfi Sigurdsson, Anthony Martial, Lucas Moura og Bernardo Silva, noe som er ganske spinnvilt for en forsvarsspiller. Løp og kjøp.

taa burnley.jpeg

Lucas Digne (6.1)

Ikke så langt bak Alexander-Arnold (1.49) finner vi Digne, med en xGI på 0.96, som er tredje høyest blant alle forsvarere. Kun Manchester City (18) har tillatt færre skudd i boks enn Everton (20) til nå denne sesongen, noe som tyder på at her vil det også komme enda flere rene bur. Om du må knipe inn 0.6 millioner et sted på laget ditt så kan du gå for lagkamerat og back-kollega Séamus Coleman, som har fått dårlig betalt med en xGI på 0.93 så langt.

John Lundstram (4.2)

Engelskmannen med det svenske navnet er det umulig å komme utenom. Få hadde vel trodd at de skulle bruke et tidlig bytte for å få inn en forsvarer med en startpris på 4.0, men i skrivende stund har nesten 920 000 FPL-managere gjort akkurat dette. Spiller midtbane, har en xGI på 1.19 (nest best av forsvarere) og spiller på et lag med kun 4.57 i xGC de fire første rundene. Her kan det altså bli både målpoeng og rene bur framover.

Çağlar Söyüncü (4.5)

En Leicester-forsvarer til 4.5 får man ikke hver eneste sesong. Har kun 0.04 i “Expected Assists” (xA), men det holdt til en nokså tilfeldig målgivende heading mot Sheffield United i runde tre. Likevel er det rene bur som frister mest her, og han roterer fint med Lundstram de neste syv rundene.

Martín Montoya (4.5)

Visste du at spilleren med høyest xA i Manchester City – Brighton slett ikke var De Bruyne, Silva eller Mahrez? Montoya sitt innlegg etter 59 minutter ble vurdert som den aller farligste skapte sjansen i kampen, tro det eller ei. Har en samlet xGI på 0.85 så langt denne sesongen, spiller fremdeles vingback i 3-4-3, og har masse å bidra med på et Brighton-lag med mye å tilby offensivt. Her vil det komme målpoeng!

Midtbane

Mohamed Salah (12.5)

Det går an å gå uten Salah, la det være klart. At spillets dyreste spiller er den som “bare” leverer fjerde mest poeng tilsier at du ikke får det soleklare kapteinsvalget som du betaler for, og at lagkamerater som Mané (25 poeng) eller Firmino (27 poeng) kan være vel så gode valg. Samtidig er Salah spilleren med nest flest store sjanser i ligaen til nå, og 3.33 xGI er tredje høyest når det gjelder forventede målinvolveringer. Risikoen ved å gå uten, når han er eid av 42.9 prosent, er stor, men om du vet at du ikke har tenkt å sette ham som kaptein de neste rundene så kan det være lurt å sjekke hva du kan få til ved å droppe egypteren på et wildcard.

Raheem Sterling (12.3)

Høyest xGI av alle, nest flest skudd innenfor boksen og har de siste to sesongene vist at han skaffer flere FPL-poeng over tid enn Sergio Aguero. Forsvant nesten helt mot Brighton, uten at det endrer noe som helst. Meget fint program også.

raheem sterling

Kevin De Bruyne (9.8)

Flest sjanser skapt av alle, flest største sjanser skapt av alle og mot Brighton begynte han å score mål også. Var skadeplaget i fjor, men har eksplodert ut av startblokkene til nå denne sesongen. Til 9.8 er han bankers på et hvilket som helst FPL-lag så lenge han er skadefri.

Daniel James (6.1)

Hadde dette vært skrevet for en uke hadde vi satt opp Mason Mount her, men sistnevnte slet med å skape noe som helst mot Sheffield United. En som derimot fortsatte å imponere var United-fansen sin nye yndling. Har en xGI på 1.53, skyter mye og har litt finere kamper de to neste enn Mount, som man kan bruke på å se an hvem av de to man ønsker å ha med videre.

Leandro Trossard (6.0)

Brighton er ikke Brighton i år, de er et langt mer offensivt lag enn tidligere. Etter Manchester City (18), Liverpool (13) og West Ham (12) er “The Seagulls” laget som skaper fjerde flest store sjanser, med elleve så langt. Trossard og Maupay er gode til å posisjonere seg, og har til nå fått over halvparten av disse store sjansene, med tre hver. Trossard skaper også veldig mye for andre, og her blir det mye poeng de to neste kampene.

Angrep

Sébastien Haller (7.5)

Beviste sist runde at de underliggende tallene fra runde tre ikke bare var et blaff, med scoring og to i bonus. Skulle også hatt straffe ifølge de fleste eksperter, men dommer og VAR-teamet lot situasjonen passere. Spiller på laget som skaper tredje flest store sjanser, kun bak Manchester City og Liverpool. Aston Villa og Bournemouth venter i to av de tre neste.

sebastien haller whu

Teemu Pukki (7.0)

Gikk for første gang denne sesongen av banen uten mål mot West Ham, men om du allerede har tatt del i prisstigningen er det ingen grunn til å få panikk nå. Kan muligens benkes mot City i neste, før programmet blir veldig fint for mannen med en høyere xGI (2.42) enn både Aubameyang (2.36), Kane (2.19) og De Bruyne (2.15).

Mason Greenwood (4.5)

Ser ikke ut til å starte i nærmeste framtid etter en meget lovende pre-season, men med midtbanen som er satt opp her må man ha en 4.5-spiller på topp, og da er Greenwood det beste alternativet.

Nærme laget

Todd Cantwell (4.8) – Om man vil være modig og droppe Salah for å kjøre inn mer penger i forsvar og på topp er Cantwell et mye bedre billigalternativ enn Greenwood. Mer eller mindre sikret å starte de neste månedene, spiller kant og har meget fine tall. FPLs svar på Bodø/Glimts Håkon Evjen.

Sergio Agüero (12.1) – Viste sist hvor farlig det er å gå uten ham, men ettersom Gabriel Jesus ryktes å være tilbake etter landslagspausen kan det være duket for redusert spilletid igjen.

risikofritt spill pl nb

Ashley Barnes (6.7) – Enormt fint program, scorer mot nesten hvem det skal være og sjette høyest “Expected Goals” til nå.

Mason Mount (6.3) – Slet som nevnt litt sist, men kan bare ha vært tilfeldigheter og en litt dårlig dag. Veldig fint program etter Wolves borte og Liverpool hjemme.

Pierre-Emerick Aubameyang (11.0) – Arsenal ser bra ut framover på banen, og Aubameyang er sentralt i det aller meste. Fine tall tross relativt tøff motstand til nå, men har nå et strålende program helt fram til midten av desember. Kan absolutt vurderes på bekostning av Salah.

Neal Maupay (6.0) – Det er tilsynelatende så mye verdi i Brighton i år at man nesten kan vurdere å triple opp, men vær litt forsiktig med tanke på at de møter Chelsea og Spurs i runde syv og åtte. Maupay har også fått litt reduserte minutter til nå, men virker omsider å ha sikret en startplass.

Lykke til med wildcardet!