FPL-Dilemma: Kapteinsvalg for Gameweek 5

Anders L. Fosse

Salah eller Sterling, det er spørsmålet mange FPL-managere stiller seg før denne runden. Vi ser nærmere på hvem som bør være din kaptein.

 

Raheem Sterling (Norwich borte)

Maitland-Niles, Kouyaté, Guendouzi, Schär, McArthur, Aarons, Boly og Basham. Det er bare et lite utvalg av lite attraktive FPL-spillere som hadde høyere “Expected Goal Involvement” (xGI) enn Raheem Sterling forrige runde.

Ballen falt rett og slett aldri engelskmannens vei, og den ene gangen den gjorde det, da Sterling serverte ballen på sølvfat til David Silva, takket spanjolen for forarbeidet ved å feie ballen utenfor fra fire meter.

raheem sterling

Tre av fire målgivende City-angrep ble bygget opp på Sterlings venstreside, men mannen hele 30 prosent av alle FPL-managere hadde gitt kapteinsbindet til hadde enten trukket ned for å møte ballen (1-0), holdt bredden ute til siden (3-0), eller lå i midten uten å få ballen (4-0).

Da er det lett å få panikk, og se seg om etter andre alternativer. Fullt forståelig, men Sterling er på ingen måte ute av form. I denne landslagspausen leverte han hele to mål og tre målgivende pasninger for det engelske landslaget da de kjørte over Bulgaria og Kosovo. Han var dermed involvert i over halvparten av målene. Gjør han det samme mot Norwich kan det koste dyrt å sette kapteinsbindet på en annen.

 

Sergio Aguero (Norwich borte)

Apropos ting som koster dyrt: 8,11 prosent av alle FPL-managere eide både Aguero og Sterling forrige runde, men langt ifra alle disse åtte prosentene valgte å stole på Aguero som kaptein. De som derimot turte å gå utenom Sterling, kapteinen “alle” kom til å gå for, fikk godt betalt.

Manchester Citys argentinske legende viste både storform, at han fremdeles har Premier Leagues kanskje aller beste skuddfot og at han i tillegg har et øye for målgivende pasninger.

sergio-aguero-manchester-city-vs-manchester-united-premier-league-2018-19_1xqhavorskfm11mak86dogqxyw

Samtidig fikk Aguero nokså godt betalt her, med tre målinvolveringer til tross for en samlet xGI på bare 0.37 (Fantasy Football Scout). Til sammenligning hadde Sterlings pasning til David Silva en score på 0.32 alene. Litt flyt og tilfeldigheter, i tillegg til det faktum at Aguero er en meget god avslutter, er mye av grunnen til at ulikhetene her ble så store som de ble.

I motsetning til Sterling har Aguero fått hvile denne landslagspausen, noe som selvsagt taler til hans fordel. Samtidig har hans minuttspisende spisskollega, Gabriel Jesus, trent store deler av den samme perioden etter skaden sin, og vi i FantasyFans blir dermed veldig overrasket hvis Aguero spiller samtlige 90 minutter mot Norwich.

velkomsttilbud nordicbet

Mohamed Salah (Newcastle hjemme)

En annen som har fått hvile de siste knappe to ukene er FPLs dyreste spiller, Mohamed Salah. At han i tillegg spiller hjemme, mot et Newcastle-forsvar som tidvis var en lekkende sil i starten av sesongen, gjør kapteinsvalget tøft for mange FPL-managere før denne runden.

Hele 74 prosent av dem som lå innenfor topp 10 000 før forrige runde eier både Salah og Sterling, og nå venter et kapteinsvalg som kan få store konsekvenser for disse managerenes tilværelse i toppen.

salah 2019

La oss først ta en titt på statsene til Salah. I likhet med City-gutta imponerte heller ikke han forrige runde, med en xGI på 0.31, men han har fremdeles ganske solide tall å vise til resten av sesongen, spesielt hjemme.

I kampene mot Norwich og Arsenal på Anfield sanket Salah hele 2.55 av sin totale 3.33 xGI, og dette gjenspeiles også i sluttproduktet: 12 og 15 Fantasy-poeng vs 3 og 6 poeng i de to borteoppgjørene.

Om fellesnevneren for de gode tallene her er Anfield eller at Liverpool møtte lag som ikke var redde for å angripe er vanskelig å si.

 

Rundens kaptein

Kapteinsvalget denne runden har store likheter med å kaste kron eller mynt, men for oss i FantasyFans er det én ting som vipper det hele i favør City, nemlig at de skaper så enormt mye i hver eneste kamp. Til og med i hjemmekampene, der Salah har herjet, har Liverpool “bare” skapt 7 store sjanser. Selv om det er nest best i ligaen så matcher det ikke Manchester Citys tall på bortebane, der de har skapt 10 store sjanser.

Nå møter de lyseblå i tillegg laget som slipper til flest skudd innenfor boksen i hele ligaen, nemlig Norwich (56), som er et godt stykke foran Newcastle (35) på denne statistikken. “The Canaries” slipper også til flere store sjanser (6) enn “the Magpies” (4). Alle som så Liverpool – Norwich i første runde vil også kunne fortelle deg om et svært naivt og offensivt lag i gulgrønne drakter.

Når det gjelder dilemmaet Aguero vs Sterling så er det svært jevnt. Før forrige runde meldte vi i FantasyFans at Brighton slapp til mye på sin høyreside. Det viste seg altså å stemme på tre av de fire målene, uten at venstreving Sterling fikk noe sluttprodukt av dette. Dette tror vi snur nå, for Norwich har enda mørkere tall på deres høyreside. Hele 23 av sjansene imot har kommet her, mens de bare har sluppet til 13 sjanser på motsatt side. Dette lover svært godt for Sterling-eiere.

Aguero-and-Sterling

Følg med på pressekonferansene for siste nytt, men alt tyder på at Gabriel Jesus kommer til å stjele minutter fra Aguero, som også forsterker Sterlings kapteinskandidatur for vår del.

Vårt kapteinsvalg for gameweek 5: Raheem Sterling

 

Under radaren

Stadig flere spillere imponerer uten at de er eid av særlig mange. Også denne uken får du en ny håndfull spillere som bør vurderes sterkt framover:

Arthur Masuaku (4.5)

Endelig holdt West Ham nullen (mot selveste Pukki & Co!), og da klinte Masuaku like godt til med en målgivende pasning i tillegg. Hadde en xGI på 0.59 og lå tidvis svært høyt i banen. Møter Aston Villa i neste, et lag som ligger svært dårlig an på alle de viktigste offensive statistikkene.

Nicolás Otamendi (5.4)

Laporte ble operert i landslagspausen, og er nå ute i lang tid. Alt tyder nå på at det er Otamendi som skal ta den venstre stopperplassen i Manchester City, noe som kan være en meget billig vei inn i dette forsvaret.

Nicolas Pépé (9.4)

Ingen har skutt mer de to foregående rundene enn den ivorianske stjernen som tok Ligue 1 med storm i fjor. Elleve skudd totalt er meget solide tall med tanke på at motstanden i disse to rundene har vært Liverpool og Spurs. I tillegg skapte nysigneringen to store sjanser – kun David Silva og Felipe Anderson fikk til flere. Nå venter et helt nydelig program som det kan lønne seg å være tidlig på.

pepe arsenal

Kilder:
http://www.livefpl.net
http://www.fantasyfootballscout.co.uk