FPL-dilemma: Gameweek 7

Anders L. Fosse

Sjeldent har et kapteinsvalg vært så åpent. Bør man holde seg til storkanonene, eller er dette runden man kan gå nye veier? Vi har tatt en nærmere kikk på tallene.

Mohamed Salah (Sheffield United borte)

Vi begynner med det mange anså som det åpenbare kapteinsvalget for runden før sesongen, nemlig Mohamed Salah. Har syv målinvoleringer så langt denne sesongen, og framstår dermed som et veldig trygt valg i et Liverpool-lag som har åpnet knallsterkt, og som er store favoritter mot Sheffield United.

Når det gjelder “Expected Goal Involvement” (xGI fra Fantasy Football Scout) så er det kun Agüero (6.89) og Sterling (5.42) som har bedre tall enn Salah (4.49) til nå.

salah 2019

Hovedargumentet for å sette din lit til Salah denne runden er at han tradisjonelt sett gjør det bra mot svakere lag. FPL rangerer lag fra 2 til 5 på sine sider, med tanke på hvor vanskelig de er å møte, der 2 er enklest og 5 er vanskeligst. I forrige sesong hadde Salah et poengsnitt på 8.94 mot lagene med «2» i såkalt FDR (Fixture Difficulty Rating), som er i særklasse best av alle på spillet. I år har han åpnet litt svakere mot lag i dette sjiktet, med et snitt på 7.5 poeng, men at han får noe med seg fra denne kampen kan man være rimelig sikker på.

Det som derimot taler mot Salah er at han enda ikke har scoret borte til nå denne sesongen, og kun har levert to målgivende pasninger på de tre bortekampene. Formen generelt virker heller ikke å være helt på topp – hele 18 spillere har hatt en høyere xGI de siste to rundene.

Sheffield United har i tillegg tatt med seg sin gode defensive statistikk fra Championship inn i Premier League: På hjemmebane er det kun Everton, Chelsea og Manchester City som har sluppet til færre skudd i boks, og kun fem lag som har en lavere “Expected Goals Conceded” (xGC). Her kan det bli et målfattig oppgjør for Klopp & Co.

nordicbet avlang pl

Manchester City (Everton borte)

Det er generelt noe som ikke føles helt riktig med å ha en kaptein som spiller borte. Selv et lag som Manchester City, som kan overkjøre Watford 8-0 hjemme, har plutselig en dårlig dag, og får ikke uttelling mot Norwich når de ikke spiller på eget gress.

Nå er det Marco Silvas menn som er vertskap, og selv om Pep Guardiola vant komfortabelt her i februar så nøyde de seg med bare to scoringer.

Siden den gang har Everton hatt en nedadgående formkurve, og fem baklengsmål mot Bournemouth og Sheffield United på de to siste kampene er nesten krisetall for det som så ut som et defensivt solid lag i starten av sesongen.

Samtidig er det verdt nevne at Everton kun har hatt 1.89 i xGC i disse kampene. En blanding av kliniske avslutninger, tilfeldigheter og uflaks har gjort at Pickford har måtte plukke fem baller ut av nettet sitt. Tre av de fem målene kom også på dødballsrot imot, noe Man City ikke kommer til å profitere særlig på med sin svake luftstyrke.

everton sheff utd xg.png
Underliggende tall fra Everton’s siste hjemmekamp tyder på at de var uheldige som tapte 0-2 for Sheffiled United.

Både Agüero, Sterling og De Bruyne har nydelige tall om dagen, men hvem av dem man eventuelt setter kapteinsbindet på er vanskelig å si på forhånd.

Sterling fikk 73 minutter, en målgivende og en scoring mot Preston i midtuken etter at han satt på benken sist helg, og er sånn sett både hvilt og i kampform til denne, men spiller lengre ut på kanten enn FPL-managere liker å se. Dette kan endre seg drastisk hvis Mendy nå er tilbake for fullt, som eventuelt vil dytte Sterling mer inn i boks enn han har blitt til nå denne sesongen.

Agüero starter helt sikkert her etter at Gabriel Jesus fikk 90 minutter mot Preston, men om han får spille alle 90 minutter spørs nok, særlig hvis Manchester City har avgjort kampen etter 70 minutter. Kunne fort hatt fire-fem mål mot Watford med bedre uttelling, noe som gjenspeiles i en xGI på spinnville 3.76 til sammen i runde fem og seks, nesten dobbelt så mye som nestemann, Pukki (1.85).

De Bruyne har allerede blitt benket en gang denne sesongen, men da fikk Pep svi for sin rotasjon, og gikk poengløs ut av oppgjøret mot Norwich. Spørs om han tør å gjøre dette igjen, for belgieren er i storform.

 

Tammy Abraham (Brighton hjemme)

Husker dere etter de to målene mot Norwich i runde tre, da mange var redd for å hente Abraham fordi man fryktet rotasjon med Giroud og Batshuayi? Fire runder senere er han nest øverst på Fantasy Football Scout sin kapteinsavstemning, med 15 prosent som i skrivende stund mener at han er denne rundens beste kapteinsvalg.

21-åringen har åpnet sesongen knallsterkt, og spiller på et lag som er svært offensivt til tider. Chelsea er tredje best (etter City og Liverpool) i så godt som alle offensive stats, inkludert store sjanser skapt, skudd i boks, målforsøk og ikke minst mål.

tammy.jpg

Bare Agüero (4.43) og Haller (3.16) har flere xG (“Expected Goals”) de siste fire rundene enn Abraham (3.0). Unggutten har vist en egen evne til å skaffe seg rom i boks, og syv mål med en relativt lav xG tilsier at avslutningsegenskapene er i orden.

Samtidig så er ikke 233% uttelling på xG spesielt bærekraftig, og her vil det nok komme en justering etter hvert. Kanskje allerede mot Brighton, som har åpnet sesongen bra, og ligger omtrent midt på tabellen når det gjelder samtlige defensive stats.

 

Rundens kaptein

Det er mange bikkjer om kapteinsbeinet denne runden, ingen tvil om det. I tillegg til de overnevnte har man Kane og Son som møter Southampton hjemme, som fort kan bli en målfest. Aubameyang og Wilson har enda ikke blanket til nå denne sesongen, og nå står henholdsvis Manchester United borte og West Ham hjemme for tur for de to spissene. Ingen grunn til at de skal gå målinvolveringsløse av banen denne gangen heller.

For oss i FantasyFans virker likevel Liverpool som det aller tryggeste alternativet denne runden. Sheffield United startet sesongen bra defensivt, men har vært svakere de siste to rundene enn målprotokollen tilsier. Kun ett innsluppet mål mot Southampton og Everton er for all del solid, men en xGA som tilsier at de burde ha sluppet inn 2.82 mål, og seks store sjanser imot i de samme kampene lover ikke bra for “The Blades” før Liverpool kommer på besøk.

Salah topper de fleste statistikker for laget fra Merseyside, men har man Firmino eller Mané kan disse trygt vurderes også. I kamper der rødtrøyene har møtt tilsvarende lavtliggende lag til nå denne sesongen har laget lyktes godt, spesielt mot Burnley borte og Newcastle hjemme. Tre nettkjenninger ble det i begge disse oppgjørene, og spesielt Firmino imponerte ved å være involvert i fire av de seks målene.

All historikk viser likevel at det tryggeste valget er Salah, som blir vår kaptein denne runden. Agüero visekaptein.

Rundens kapteinsvalg: Mohamed Salah (12.5m)


 

Kilder:
https://extra.ie
https://fantasyfootballscout.co.uk