FPL-dilemma: Kapteinsvalg Gameweek 8

Anders L. Fosse

Agüero, Wilson og Aubameyang har vært involvert i mål hver eneste kamp så langt denne sesongen. Får en av dem kapteinsbindet denne runden?

Raheem Sterling (Wolves H)

Pep Guardiola fortsatte å gjøre livet surt for mange FPL-managere forrige runde. Det er vanskelig nok å plukke en kaptein om man ikke skal være bekymret for benking i tillegg.

raheem sterling

Gabriel Jesus startet både ligacupkampen og oppgjøret mot Everton noen dager senere, og virker nærmere startoppstillingen enn noen gang, det gjør også en spiller som Riyad Mahrez. Dette betyr at det er trangere om plassen for de to som i utgangspunktet er aller nærmest å være sikre kort, nemlig Agüero og Sterling.

At Kevin De Bruyne virker å måtte stå over kan gjøre kapteinsvalget litt enklere denne uken. Ikke bare ser Agüero mindre målfarlig ut uten playmakeren på banen, men det kan også gjøre Sterling sin plass på venstrekanten enda mindre truet. Bernardo Silva har vært Sterlings eneste utfordrer her denne sesongen, men med De Bruyne ute kan det hende at portugiseren trekkes ned på midtbanen, om han da ikke suspenderes som følge av tweeten rettet mot Mendy.

Sterling fikk i tillegg bare en halvtime mot Dinamo Zagreb i midtuken, og så svært frisk ut her. At Mendy dyttet Sterling lengre inn i banen fikk vi et godt eksempel på i denne kampen, og Sterling brukte sin mer sentrale rolle til å skaffe seg både ett mål og en målgivende pasning.

Det taler mot all historikk at Agüero blir benket to PL-kamper på rad, men 89 minutter mot kroatene og trusselen som Gabriel Jesus utgjør er nok til å få oss i FantasyFans til å se andre steder for et trygt kapteinsvalg denne uken. Synd, for hvis man ser på «Expected Goal Involvement» (xGI fra Fantasy Football Scout), så leder argentineren (xGI hvert 67. minutt) fremdeles over Sterling (xGI hvert 83. minutt).

Når det gjelder Wolves så ser de ikke ut til å være det laget de var i fjor. Hjemme mot Chelsea for tre runder siden slapp de inn fem mål, og når kampen mot Besiktas i Istanbul blåses av torsdag kveld har de bare 66 timer på å komme seg til Etihad, som er en meget ugunstig oppladning til en slik match, for å si det forsiktig.

 

Mohamed Salah/Sadio Mané (Leicester H)

Liverpool har nå syv seire på rad, og til tross for at de «bare» har scoret 18 mål denne sesongen (Manchester City har puttet 27!), så er det stort sett de samme tre spillerne som er involvert i scoringene, noe som gjør kapteinsvalget enklere for dem som har en av dem.

salah 2019

Så langt denne sesongen har Salah hatt en høyere xGI (5,17) enn Mané (3,49), noe som også reflekteres i at egypteren har tatt 8 flere FPL-poeng. Her skal det likevel nevnes at Mané bare spilte 16 minutter mot Norwich i den første kampen, og at disse tallene kunne vært svært annerledes hvis han også fikk deltatt i kampen som Salah dro med seg hele tolv poeng fra.

Senegaleseren så også friskest ut av de to mot Sheffield United, og hadde i tillegg en høyere xGI, med 1,0 mot egypterens 0,68. Til tross for dette fikk ingen av dem med seg målpoeng fra det som vi i FantasyFans på forhånd spådde som et målfattig oppgjør.

Det kan det også bli mot Leicester i kommende runde. «The Foxes» er faktisk det laget i Premier League med aller færrest «Expected Goals Conceded» (xGC) til nå denne sesongen, til tross for at de har møtt angripende lag som Tottenham, Chelsea, Manchester United og Bournemouth på de syv første rundene. Borte har de bare hatt en forventet baklengs hvert 111. minutt, som betyr at Klopps menn har en formidabel oppgave foran seg.

Pierre-Emerick Aubameyang (Bournemouth H)

Sikret 90 minutter, check. Møter lag som lekker som en sil, check. Levert målpoeng i syv av syv runder til nå, check. Det er mange bokser som tikkes av når man kikker nærmere på Aubameyang før denne runden.

aubameyang

Gaboneren har åpnet sesongen svært bra, men det er så bra at han overpresterer? Ja er svaret, hvis man ser på statistikken. 4,1 målinvolveringer skulle 30-åringen hatt denne sesongen, hvis man skal tro xGI-tallene hans. I stedet har det blitt åtte. Selv om de beste spillerne gjerne scorer bedre enn hva expected-tallene deres skulle tilsi så er dette en overprestering som ikke vil vare.

Vi i FantasyFans spådde dette med Abraham før hans hjemmekamp mot Brighton sist, og selv om eierne av engelskmannen åpenbart var uheldig her så viser det hvordan slike tall jevner seg ut over tid.

Om Aubameyangs flyt snur mot Bournemouth er likevel høyst usikkert. Laget fra sørkysten har nemlig vært forventet å slippe inn mål hvert 44. minutt borte denne sesongen. Det er tredje verst i klassen, til tross for at de her bare har møtt relativt middelmådige lag som Aston Villa, Southampton og Leicester til nå. Watford og Spurs, som er lagene som har sluppet til flere og større sjanser, har begge tatt imot Manchester City, som nok er mye av grunnen til at deres statistikk er verre.

Eneste skjær i sjøen for Aubameyang-eiere er at Arsenal spiller Europa League hjemme under tre døgn før dette oppgjøret. Sist gang Aubameyang spilte 90 minutter i Europa League, borte mot Eintracht Frankfurt for to uker siden, fikk gaboneren likevel med seg et mål mot Aston Villa runden etter. Uten det gule kortet ville han da fått 7 poeng, bonus medberegnet.

Rundens kaptein

Akkurat som før forrige runde er det mange som kjemper om kapteinsbindet også denne gangen. Teemu Pukki, som står med syv målinvolveringer på tre hjemmekamper, er også blant dem. Det virker likevel litt i overkant risky for oss i FantasyFans å sette kapteinsbindet på en spiller fra et opprykkslag, og som så mange ganger før velger vi noe sikkert.

Denne runden virker det sikreste valget å være Sterling. Hvis Wolves stiller med toppet lag i Istanbul, og pressekonferansen før helgen tyder på at Mendy foretrekkes foran Zinchenko, så er det ingen tvil om at Sterling kommer til å få minst et par målpoeng mot slitne Wolves-bein.

Ellers er Aubameyang fryktelig nære også. Har vist seg å være veldig stabil denne sesongen, og blir denne rundens visekaptein mot et Bournemouth-lag som hater å ligge i forsvar.

Rundens kaptein: Raheem Sterling (12.1m)

Under radaren

Selv syv runder inn i spillet dukker det stadig opp noen juveler her og der som er lite eid, men som kan bli fast inventar på ethvert Fantasy-lag i rundene som kommer. Vi har tatt en kikk på et par av dem:

Fikayo Tomori (4.6)

De siste rundene har Chelsea for alvor strammet opp forsvaret sitt. Lampard har forsøkt seg fram med både ulike stopperpar, trebackslinje og andre løsninger, før han nå virker å ha funnet ut at Tomori kanskje er løsningen på problemene. På de fire rundene Tomori har spilt har Chelsea kuttet sin xGC ned til 4,07, som er femte best i ligaen. På de to siste rundene er tallene enda bedre. Til tross for å tatt imot offensive lag som Liverpool og Brighton hadde Chelsea kun 1,16 i xGC denne runden. Det er best av samtlige lag. At Kanté var tilbake mot Liverpool sørget nok også for en defensiv bedring for laget fra London selv om de, statistikken til tross, slapp inn to mål i denne kampen. Etter seieren mot Lille i midtuken høstet Tomori ekstra skryt fra Lampard, og fikk beskjed om at prestasjonen hans i kampen var «perfekt». Han scoret også på et langskudd mot Wolves, uten at dette nødvendigvis blir noe vi får se ofte fra unggutten. Viktigst fra et Fantasy-perspektiv er at han tilsynelatende har spilt seg til en fast stopperplass i all overskuelig framtid. Nydelig program de neste fem rundene.

John McGinn (5.8)

Vi har nevnt denne karen før, men han er stadig aktuell. Noen vegret seg nok litt for å hente en lite omtalt midtbanespiller fra et opprykkslag tidligere i sesongen. Spesielt etter runde tre, da han sto med ett mål og en målgivende pasning, så han lovende ut, mens Aston Villa som lag ikke gjorde det. På de fire første rundene hadde de nemlig bare 4,14 i xG, som på det tidspunktet var tredje verst i ligaen, med kun Crystal Palace og Newcastle som hadde verre tall å vise til. På de siste tre rundene har dette snudd. Hvis man ser på disse rundene isolert sett har Villa vært det niende beste laget når det kommer til å skape store målsjanser, med seks stykker. McGinn ser på banen ut til å være involvert i det aller meste, og dette gjenspeiles også i statistikken, da McGinn var nest sist eller sist på halvparten av de store målsjansene – noe som førte til to mål for skotten. Norwich og Brighton venter i de to neste, før programmet snur. Men, som våre gode venner i Fantasyrådet påpeker, McGinn virker å være helt klink på laget, og når juleprogrammet kommer, og lagene begynner å rotere, så har Aston Villa og McGinn seks nydelige kamper på rad. Definitivt en mann å huske på når den tid kommer.