FPL-dilemma: Kapteinsvalg for Gameweek 9

Anders L. Fosse

Landslagspausen nærmer seg slutten, og i en runde der ingen av storkanonene har en prima kamp er det kanskje på tide å se seg om etter alternativer?

Følg oss på sosiale medier – Facebook-gruppe | Facebook | Twitter

Callum Wilson, 7.9m (Norwich hjemme)

Giftige Callum er en meget lite omtalt mann i denne artikkelserien, som er merkelig med tanke på at han har levert målpoeng i hver eneste kamp helt fram til Arsenal klarte å mure igjen hjemme på Emirates forrige runde.

Et lag som derimot ikke er spesielt gode til å demme opp bak er Norwich. Laget har sluppet inn 21 mål på åtte kamper. Det er verst i ligaen. Dette er heller ikke uflaks eller tilfeldigheter, for «The Canaries» er laget som har sluppet til aller flest skudd (143), og er nest verst både når det gjelder xGC (Expected Goals Conceded) og store sjanser imot.

wilson.jpg

Bournemouth på sin side har rykte på seg for å være et veldig offensivt lag, og statistikken denne sesongen bekrefter det. Bare Manchester City (37), Liverpool (29) og Chelsea (26) har skapt flere store sjanser denne sesongen. Bournemouth er et lite stykke bak, med 19, men 11 av disse har kommet hjemme.

Wilson kommer ikke til like mange skudd som sine spisskolleger, men sjansene han får er ofte store, noe som gjenspeiles i hans relativt høye xG (Expected Goals, fra Fantasy Football Scout). Bare Agüero (6,14), Sterling (5,12), Abraham (4,46) og Haller (4,23) har bedre tall enn Wilson (4,21) her, og bare Agüero (11) har kommet seg til flere større sjanser enn Wilson (10).

Wilson har reist rundt med det engelske landslaget den siste uken, med med null minutter på banen skal 27-åringen være uthvilt og klar for Premier League-fotball. Med Norwich, Watford og Newcastle blant de neste fire motstanderne kan dette være et frekt bytte og kapteinsemne før denne runden.

 

Tammy Abraham, 7.7m (Newcastle hjemme)

Unggutten har som allerede nevnt gode xG-tall, og er i tillegg delt toppscorer med FPL-legenden Sergio Agüero med åtte mål på like mange runder. Chelsea er et lag i storform om dagen, og har nesten tatt igjen Liverpool (15,68) på xG-statistikken, med sine 15 forventede mål. På de to siste kampene har laget i blått hele 5,43 xG, som er best av samtlige.

Så spørs det om dette først og fremst er på grunn av at de har møtt Brighton og Southampton i disse kampene, to lag med forholdsvis offensiv mentalitet og trenertyper. Steve Bruce og Newcastle tilhører ikke disse kategoriene.

tammy

Laget liker å mure igjen mot storlagene, og har klart dette med vekslende hell til nå denne sesongen. Både hjemme mot Manchester United og borte mot Tottenham var det kun håndkleet Dubravka var nødt til å hente ut av målet sitt. Laget holdt i tillegg nullen mot Brighton hjemme, og har dermed hele tre clean sheets på åtte forsøk.

Tre baklengs mot Norwich og Liverpool, samt fem mot Leicester, tyder samtidig på at gode offensive lag klarer å finne hullene i «The Magpies», selv om det røde kortet til Isaac Hayden må ta mye av skylden for at Vardy & Co fikk boltre seg så mye som de gjorde.

«Hvis du er i tvil, velg den som ligger øverst på Fantasy Football Scout sin kapteinspoll» ble det sagt i en episode av podcasten Wildcard FC for et par år tilbake. I skrivende stund er det Abraham som leder denne, med en tredjedel av alle stemmene.

 

Manchester City (Crystal Palace borte)

Et annet lag som lukter muring og alle mann i forsvar lang vei er Crystal Palace. Laget fra Sør-London er ikke for dem som elsker mål. Bare 16 mål har det blitt scoret i de åtte kampene Roy Hodgsons menn har vært involvert i, åtte for og åtte mot. Kun Sheffield United (14) sine kamper har inneholdt færre mål.

For dem som eier Otamendi lover dette bra for en eventuell etterlengtet clean sheet, men offensivt ser det litt verre ut. I tillegg til Sheffield United (7) er det kun Liverpool (6) og Leicester (7) som har sluppet inn færre mål enn Crystal Palace, og hjemme er tallene enda mer ekstreme.

guardiola

Diogo Jota sitt mål fem minutter på overtid er så langt det eneste målet et bortelag har klart å score på Selhurst Park denne sesongen. Normalt gode offensive lag som Norwich, Aston Villa og Everton klarte ikke få hull på byllen her.

Så da er spørsmålet om Pep Guardiolas menn klarer det. I april lyktes de her, da Raheem Sterling tegnet seg for to scoringer, mens Gabriel Jesus, som kom inn for en målløs Agüero etter 75 minutter, fastsatte sluttresultatet til 1-3. Året før der igjen ble det resultatet enkelte FPL-managere nok frykter i denne, nemlig 0-0.

Manchester City har hatt to store blemmer denne sesongen, mot Norwich og mot Wolves. Fellesnevneren her er at De Bruyne har vært ute. Han er avbildet på treningsfeltet i landslagspausen, og ser ut til å ha kommet seg etter skaden som hindret han å spille forrige runde.

Hvis han er tilbake så kan man være rimelig sikker på at Sterling og Agüeros tall bedrer seg, uten at det skal så veldig mye til. De to leder fremdeles xGI-statistikken (Expected Goal Involvement) på sesongbasis med 7,28 til argentineren og 6,71 til engelskmannen, men forrige runde var katastrofal for begge. Til og med Crystal Palace-forsvarer Martin Kelly var nærmere en målinvolvering sist, skal man tro xGI-statistikken.

Ikke lovende for de lyseblå, men City virker å være fullstendig natt og dag uten De Bruyne, og bør vinne komfortabelt her.

destinasjon fotball.png

Rundens kaptein

Har man ingen av de over er det mange spennende alternativer denne runden. Son mot Watford lukter mål, selv om Spurs er fullstendig ute av form. Forrige landslagspause gikk han rett inn i laget og plukket med seg 16 poeng, men han har tidligere blitt benket etter landslagsoppdrag, i tillegg til at Spurs har en viktig CL-kamp til uken, og han er i så måte et litt usikkert kort. Manchester United mot Liverpool blir neppe målløst, og både Mané og Salah kan være gode alternativer her, spesielt siden De Gea sin skade mot Sverige koster han denne. Aubameyang borte mot Sheffield United er også en mulighet, selv om «The Blades» altså slipper inn nest flest mål i hele ligaen.

callum wilson

Rundens kaptein for vår del blir Callum Wilson. Norwich hater i utgangspunktet å forsvare seg, og har i tillegg svært mange skader bakover. En rusten McGovern viste sist at det er en god grunn til at han er tredjevalg, og selv om Krul er sett på treningsfeltet er det er usikkert om han eller Fährmann blir klar til denne. Wilson har fine tall, har bevist i over lang tid at han leverer jevnt og virker som et meget fint valg før denne. Tammy Abraham blir vår visekaptein.

Rundens kaptein: Callum Wilson (7.9m)