Fantasyrådet: Vinterdvalen

Simen Aasum / Fantasyrådet

De siste rundene har båret preg av en lav “average score”, og det virker som bare en liten andel FPL-spillere har vært fornøyd med sitt lags prestasjon. Jeg kjenner meg igjen, og merker at vi nå virkelig må jobbe for poengene.

Da kommer spørsmålene snikende: Bør man endre spillestil? Hvorfor er det slik at du knapt sanker poeng, selv om laget ditt kanskje ser bra ut? Er du lei av å spille, og bare vil gi opp?

Ikke gjør det nå – tenk motsatt. Gedigen mulighet til å ta enorme hopp på rangeringsstigen.

Sesongen har på mange måter vært annerledes til nå. For det første virker det så og si umulig å holde “rene bur”, og i hvert fall forutse når de kommer. At Manchester City topper tabellen vedr. “clean sheets” er ingen bombe. Problemet med City – og defensive assets derfra – er jo at det p.dd omtrent ikke finnes alternativer vi kan med sikkerhet si starter neste kamp.

Blant midtstopperne er det litt bingo, virker det som. Trofaste Kyle Walker har vært inn og ut. Det eneste laget som matcher den lyseblå armeen til Pep Guardiola ang. “clean sheets”, er faktisk Chris Wilders menn i Sheffield United, med deres innovative 3-5-2. Man kan godt si laget har tatt Premier League med storm, men det skal godt gjøres å kjøre SU-spillere i god tro mot tøff motstand. Hadde det ikke vært for en feilposisjonert John Lundstram, hadde det kun vært erkesupporterne av de røde og hvite, som hadde sittet igjen med poengfangst.

guardiola

Av offensive spillere er det vanskelig å treffe når de åpenbare kapteinsvalgene ikke har scoret høyt i sine hjemmekamper. Med unntak av Citys 8-0-massakre over Watford i runde 6, så har det egentlig stanget på kapteinsfronten for de aller fleste alternativene.

Og du må huske at du er ikke en dårlig spiller, da du ikke forutså at Adama Traoré skulle avgjøre kampen på Etihad i runde 8. Man må faktisk se litt mer bak antall poeng kapteinen faktisk får. I mitt tilfelle står jeg på kapteinsvalgene mine i etterkant, selv om Agüero scorer relativt lavt f.eks hjemme mot Watford, hadde jeg “kapteinet” han 100/100 ganger i den runden, over Kevin de Bruyne.

Om vi ser tilbake ett år, sesongen 2018/2019. Så ser vi på hvilke spillere som scoret flest mål. Med unntak av en Jamie Vardy, som spilte for Englands tredje beste formlag siden Brendan tok over, er de åtte spillerne som scoret flest mål fra “topp 5”-lag. Det er ikke slik at f.eks Teemu Pukki kommer til å ta tronen som toppscorer i 19/20, fordi han var i ellevill form i august.

For det er faktisk slik at siden den gang har Teemu Pukki scoret ett mål, og han er eid av nesten 30% i det vi skriver november. Det samme poenget står igjen om vi sjekker 17/18-sesongen. Av topp 9, kun Jamie Vardy og Callum Wilson. Sesongen før; kun Joshua King. Poenget mitt er altså at vi må være litt standhaftige, og huske at stammen av laget vårt skal være profilene fra de store lagene; aka “big-dogs”. Selv om vi kanskje har flere alternativer nå enn noen gang tidligere, føler jeg meg opp mot 100 prosent sikker på at toppscoreren i PL kommer fra Man. City, Liverpool eller heter Harry Kane/Pierre-Emerick Aubameyang. Og det er jo disse som skal “kapteines” i 99 av 100 tilfeller.

Det samme mønsteret kan vi se på lagenes totale “cleen sheets” til slutt. Det er i all hovedsak en stor sammenheng mellom tabellplassering og antall nuller, selv om man har noen lag som stikker seg frem historisk; Burnley f.eks. Men husk at det er de du skal krydre med, ikke ha som hovedingrediens.

Martin Sleipnes; en fantastisk fin fyr i FPL-miljøet tweetet nylig dette;

“Nå er det bare å jekke ned forventningene til årets FPL-sesong. Løpet er kjørt. Det kan ikke ende så godt som du mener du fortjener at det burde. Vi er ikke dårlig eller noe, det bare ble sånn, og sånn er det. Heller ha det artig fra nå av. Kjøre fjott-kapteiner og artige bytter.”

Jeg som den såkalte hipsteren i Fantasyrådet, synes på generell basis at man skal spille litt morsommere, men hvis du har som mål å havne høyest mulig på “overall ranking” når vi teller opp i mai, så kan du ikke starte allerede nå med å velge ulike jokere som kaptein.

Følg oss på sosiale medierFacebook-gruppe | Twitter

Det er spilt ti kamper av sesongen, og det er 28 runder igjen! Det er selvsagt ikke noe “løp som er kjørt”, men mindre konkurrentene dine er topp i verden, og samtidig meget gode spillere. Men jeg tror at veldig mange kommer til å begynne å tenke som Sleipnes (og miste hodet litt, hehe), og det er egentlig bare bra for oss som vil fortsatt prøve å være tålmodige og holde disiplin.

Min rangering i fjor endte tilslutt på 3503 i verden, som er min personlig beste plassering. Jeg synes jeg spilte bedre året før hvor jeg havnet på 23.000. For eksempel lå jeg over 100 poeng bak Franco (min kamerat i Fantasyrådet) på denne tiden i fjorårssesongen, men endte til slutt “bare” 36 poeng bak. Du tenker kanskje at det skal litt vel mye å hente 70 poeng, men husk at Franco, som jeg hentet mye på, faktisk spilte bra hele veien.

Så hvis konkurrenten din, som nå er 100 poeng foran deg, spiller dårlig og lite disiplinert i tillegg, hvorfor kan ikke du hente 100 poeng på de gjenværende 28 rundene? Tre poeng på runden er langt fra uoverkommelig, og det er omtrent det du hadde hentet med Wood istedenfor Pukki siden september 😉

Og du henter mer poeng over tid om du alltid velger den spilleren med størst mulig sannsynlig for uttelling som kaptein. Lucas Digne kommer med stor sannsynlighet til å få mer poeng enn John Lundstram. Jamie Vardy kommer til å score flere mål enn Teemu Pukki. Mohammed Salah kommer til å få sine scoringer til slutt. Raheem Sterling får masse poeng selv om han er benket i en hjemmekamp i ny og ne. Vi må være litt trofaste, det kommer til å lønne seg.

Hits. Grusomt fristende, sjelden profitabelt. Jeg selv tok -8 før runde ni, og jeg har tre såkalte hits totalt. Kjapt regnet er det minus tolv poeng. De tre byttene jeg tok nå var nødvendige, fordi jeg måtte rette opp tidligere feil, og det viste seg i etterkant at jeg hadde hatt kun 7(!) aktive spillere, om jeg ikke hadde byttet. Runden før spilte samtlige femten, så hvordan den brannen oppstod, aner jeg faktisk ikke. Jeg tok en sjanse på Adrian, som har vært som å kaste bort poeng, men jeg hadde stått med han året ut om Becker hadde vært ute.

Så noen ganger “må” du kanskje ta minuspoeng, men prøv i aller største grad å unngå, for de fire poengene du betaler for en endring, de får du aldri igjen … Og det samme gjelder dette med å spare bytter. Prøv så godt når du kan, for du får gjort større grep med to enn ett bytte.

Samtidig: hvis du ikke skal gjøre endringer er det alltids en fordel å ha spart opp et bytte når den uforventede hamstringsskaden på midtbanespilleren din dukker opp.

Strategier og tips

Som en avslutning har jeg lyst til å liste opp poenger og strategier som jeg mener er viktig å huske på, og kanskje enda viktigere i dårligere tider;

  • Spill safe med kaptein. Sjekk odds, sjekk poller på f.eks Fantasyrådet, Fantasyfans, fantasyscout for å se hvem som er mest populære som kaptein.
  • Prøv å “dekk” de fleste av kapteinsemnene og se litt fremover i tid.
  • Vær trofast og standhaftig med defensive spillere på gode lag. Det løsner mest sannsynlig over tid.
  • Varier med krydderet på laget, ikke med stammen (med mindre skader, suspensjoner etc.).
  • Lytt på Fantasyrådet eller andre podkaster for å få med deg siste nytt.

Ikke gjør byttene rett etter runden har gått eller rett før frist, med mindre du har nada i banken. Det kan alltids skje mye ila. en uke – både med og uten midtukekamper.