FPL-dilemma: Kapteinsvalg for Gameweek 11

Anders L. Fosse

Manchester City tar imot Southampton hjemme, men tør man å gå for en kaptein her, eller er det smartere å unngå den fryktede «Pep-ruletten»?

Manchester City (Southampton hjemme)

Ifølge en gjennomsnittsberegning av bookmakerne er det tre prosent sjanse for at Southampton holder nullen den kommende runden. Til sammenligning har Aston Villa 11 prosent, mens Watford har 14 prosent sjanse til å holde buret rent.

Med andre ord: De som beregner odds er soleklar på at kapteinsvalget ditt bør være en City-spiller. Og ikke så rart: Manchester City er laget med høyest Expected Goals (xG fra Fantasy Football Scout) til nå denne sesongen med 30,12, mens Southampton hadde runde 10 sin høyeste Expected Goals Conceded (xGC) med 4,68. Selv om utviste Bertrand må ta mye av skylden her så var det et Southampton-forsvar som raknet fullstendig man var vitne til.

Lagene møttes også i ligacupen tirsdag, og da var det et relativt reservepreget City som slo Southampton komfortabelt 3-1, selv om også the Saints hvilte et par av deres aller beste spillere.

Men så var det denne usikkerheten da. Starter Sergio Agüero eller blir han benket for tredje Premier League-kamp på rad? Skal ikke Raheem Sterling få smake benken i ligaen igjen snart? Er Kevin De Bruyne kapabel til å følge opp det han leverte før skaden?

 

Sergio Agüero

La oss starte med argentineren. Tidligere denne sesongen har Pep uttalt hvor synd det er at han bare kan spille med en av Agüero og Gabriel Jesus samtidig. I ligacupen tirsdag startet han likevel med begge to samtidig, og mens brasilianeren, som stort sett holdt seg på venstrevingen, gikk målløs av banen etter 86 minutter så sto Agüero igjen med to mål, slik vi har sett så mange ganger før.

Fysikken til FPL-legenden er samtidig ikke det den en gang var, og Jesus utvikler seg stadig til en bedre og bedre fotballspiller, noe som er grunnen til at Agüero ikke spiller like mye som tidligere. Faktisk har han bare startet 6 av 10 runder til nå i Premier League.

Aguero-and-Sterling

At han spilte åtte minutter mer her enn hva Jesus gjorde har nok svært lite å si når det gjelder hvem som starter til helgen (tvert imot beviste heller Agüero i denne kampen at han kan overliste Southampton-forsvaret mer enn én gang), men det er fremdeles en liten usikkerhet rundt om Agüero får tillit fra start til helgen – nok til at vi i FantasyFans velger å se andre steder for kapteinsemnet vårt.

 

Raheem Sterling

At Sterling ble hvilt hele ligacupkampen tilsier at det er hans tur til å boltre seg mot Bednarek, Oriol Romeu og Valery når lagene møtes igjen i helgen, selv om Guardiola ikke alltid er lett å bli klok på. Da Gabriel Jesus var bortreist og fikk to kamper for Brasil forrige landslagspause, mens Agüero ble igjen på treningsfeltet hele denne perioden, var det brasilianeren som fikk tillit mot Crystal Palace i runde ni, fordi han “var i rytmen”.

Sterling på sin side fikk derimot skryt for fysikken sin etter Champions League for en uke siden, og virker å kunne starte absolutt alt, i tillegg til at når han først blir hvilt så blir han som regel værende på benken, med mindre ikke City trenger et mål på slutten av kampen.

raheem sterling

At Mendy er tilbake i laget gjør også Sterling mye mer attraktiv. Det er enkelt å se med det blotte øyet hvor mye mer sentral i banen engelskmannen blir når Mendy holder bredden i City-laget, og dette gjenspeiles også i statistikken:

  • I runde 7 og 8 hadde Sterling en samlet xGI på 1,14 (uten Mendy på banen).
  • I runde 9 og 10 hadde Sterling en samlet xGI på 2,57 (med Mendy).

Med Zinchenko nyoperert og Angelino skadet i ligacupen har Mendy få konkurrenter på venstrebacken i denne kampen.

I tillegg har Sterling (9,14) nå gått forbi Agüero (7,28) når det gjelder xGI denne sesongen, og er best av alle i hele Premier League på denne statistikken, et lite stykke foran Rashford og Salah (begge 7,42) på delt andreplass.

 

Kevin De Bruyne

Belgieren er fremdeles på veldig mange lag til tross for skaden han pådro seg før landslagspausen, og med god grunn: Kun Jamie Vardy har flere FPL-poeng enn De Bruyne før denne runden. Så er han ikke da det naturlige kapteinsvalget hjemme mot Southampton? Nja.

At han starter er det svært liten tvil om, men De Bruyne har, ifølge statistikken, tatt flere poeng enn han burde til nå. Mens Sterling ligger litt under sin xGI (8 målinvolveringer vs. 9,14 xGI) har De Bruyne hele 12 målinvolveringer med en xGI på «bare» 5,44. Fotball er selvsagt mer enn bare tall, og det er liten tvil om at De Bruyne har en så god fot at han bør ligge litt over de forventede tallene, men at De Bruyne kommer til å ha over dobbelt så mange målinvolveringer som det forventede antallet ved slutten av sesongen, det kan undertegnede så godt som garantere at ikke kommer til å skje.

Følg oss på sosiale medierFacebook-gruppe | Twitter

Vi i FantasyFans skrev om disse utjevningene også når det gjaldt Tammy Abraham før Brighton-kampen i runde syv. Da hadde unggutten syv mål med en xG på 3,0 til da. Siden den gang har xGen hans steget til 5,17, mens han kun har scoret ytterligere ett mål på fire seriekamper. Selvsagt kan man argumentere for at Abraham har hatt voldsom uflaks i et par av disse oppgjørene, men på samme måte har han nok hatt litt flaks i de første rundene sine, der han herjet og hamret inn mål etter mål.

Poenget er uansett at De Bruyne har overprestert sammenlignet med stats i en liten periode nå. At det kommer en liten korrigering her på sikt er dermed ikke usannsynlig, selv om han selvsagt bør klare å få med seg målpoeng mot Southampton hjemme også. Spørsmålet er bare om han klarer å få med seg like mange som andre City-spillere.

 

Liverpool (Aston Villa borte)

Hvis man mot formodning ikke har noen av de overnevnte kan det nok for mange friste å se til Liverpool borte mot Aston Villa. På de siste fire kampene har rødtrøyene en samlet xG på 9,28, som er nest best rett bak Manchester City (10,72). Dette er til tross for at Liverpool har møtt solid defensiv motstand i Sheffield United, Manchester United, Leicester og Tottenham i disse rundene. Det lover bra for Klopps menn når kampprogrammet snur etter Manchester City i runde 12.

Når det gjelder xGC er det kun Norwich (9,82) som har vært forventet å slippe inn flere mål de siste fire rundene enn Aston Villa (8,41). Med andre ord kan det være en runde hvor man kan treffe godt med en kaptein utenom de lyseblå fra Manchester også.

Mohamed Salah har slitt litt med en skade den siste tiden, men scoret sist og virker å være noenlunde der han skal være nå. Har også høyest xGI av Liverpool-trioen på topp med 7,42 denne sesongen, mens Mané har 5,19 og Firmino 5,09. Alle spennende valg denne runden, og mest sannsynlig kapteiner ikke så mange andre kommer til å tørre å gå for.

 

Rundens kaptein

Vår kaptein denne runden blir Raheem Sterling. Ifølge @OfficialFPL på Twitter har Sterling vært involvert i hele åtte scoringer på sine siste fem hjemmekamper mot «the Saints», og det er ikke noen lag i Premier League han trives bedre mot. Han er i tillegg uthvilt, og har svært fine tall etter at Mendy kom tilbake.

Det er med andre ord svært mye som tyder på at dette er mannen du bør gå for i den kommende runden, og har du han ikke bør du kanskje se på om det er en mulighet for å få han inn.

FantasyFans sin kaptein for GW11 – Raheem Sterling