Fantasyrådet: Grønn jul

Franco Roche/Fantasyrådet

Om en drøy måned vil tidslinjen på Twitter preges i stor grad av smørblide entusiaster som deg og meg. Vi gleder oss hemningsløst til perioden vi er i ferd med å inntre. Hvorfor? For noen uker siden ble kampdatoer for desember bekreftet, og det blir Premier League-fotball i over halvparten av desember-dagene. Da går det virkelig tett mellom slagene, et godt eksempel er Boxing Day-runden (GW19), 9 av 10 oppgjør spilles den torsdagen, kun Wolves – City spilles på fredag klokken 20:45. Og gjett hva? Fra tidspunktet den kampen blåses av ca. 22:37 er det bare 13 timer og 53 minutter til frist for GW20.

100 kr gratis nov comeon smal.png

Etter min mening trer vi inn en fase av spillet hvor det er et fortrinn å ha en tentativ plan. Vi kommer til å ha kort reaksjonstid mellom hver frist, så kort at mange hundretusener av aktive spillere kommer til å glemme en frist eller to. Da er det greit å være «på framfoten» og ha en plan med hva du ønsker å gjøre. Her foreligger det gode klatremuligheter! I denne artikkelen tenkte jeg å dykke ned i de aspektene jeg anser som viktig å spille ut fra; kampprogram, reisevei og hvor mye hvile lagene har. Etter å ha tatt en titt på tidligere sesonger kan jeg så og si konkludere med at alle spillere får minst én kamp på benken (spesielt spillere fra topplagene). Juleprogrammet ser slik ut:

GW18: 21-22. Desember

GW19: 26-27. Desember

GW20: 28-29. Desember

GW21: 1-2. Januar

Alle fire runder spilles over to dager.

NB! Liverpool – West Ham i GW18 utgår da Liverpool spiller VM for klubblag, kampen flyttes over nyåret, hvilket betyr at de får en dobbelrunde (ikke lansert).

 

Følg oss på sosiale medierFacebook-gruppe | Twitter

Kampprogram

GW18, 19, 20 og 21 er altså rundene vi snakker om. Dersom vi utelukkende vender blikket mot motstander. Hvem har de «peneste» kampene? Og hvem har de tøffeste?

«Verstingene»:

 • Sheffield United: Av fire kamper er to av de sesongens verste kamper: City OG LFC på bortebane. Yikes.
 • Leicester: Møter City (B) og LFC (H).
 • Wolves: Møter City (H) og LFC (B).
 • Everton: Møter Arsenal (H) og City (B).

 

chrisw.jpg

 

I tillegg har Chelsea, Arsenal, Brighton og Saints to av fire kamper mot antatt topp 6-lag. Ingen av de møter LFC eller City, så blodrødt er det ikke.

«Flaksk**ene»

Hvem har de «peneste» kampene, jeg spesifiserer; hvem møter IKKE antatt topp 6 eller Leicester?

 • Aston Villa: Saints (H), Norwich (H), Watford (B) og Burnley (B).
 • Palace: NUFC (B), West Ham (H), Saints (B) og Norwich (B).
 • City: Møter Leicester (H), Wolves (B), Sheffield Utd (H) og Everton (H).
 • West Ham: GW18 BLANK, Palace (B), Leicester (H) og Bournemouth (H).
 • LFC: GW18 BLANK, Leicester (B), Wolves (H) og Sheffield Utd (H).

Tatt deres styrke i betraktning hersker det ingen som helst tvil om at tittelkandidatene LFC og City har de fineste kampene, etterfulgt av de andre uthevede. I tillegg ønsker jeg å dra fram noen lag som kun har ett topp 6-lag, supplert med to fine hjemmekamper: Newcastle og Watford.

Reisevei

I løpet av de fire rundene som spilles er det faktisk enkelte lag som har vært så uheldige og fått servert tre av fire oppgjør på bortebane. Disse lagene er: Chelsea, Crystal Palace, Leicester, Manchester United, Sheffield United og «Wolves». Ser vi bak dette, ser vi at Chelsea møter Spurs og Arsenal borte med Saints (H) i mellom, de holder seg altså hjemme i London. I motsatt ende har vi Crystal Palace som først skal til den nordligste klubben, så hjem, deretter til den nest-sørligste etterfulgt av den østligste. Manchester United, Leicester, Sheffield United og Wolves har også relativt mye distanse som skal dekkes.

Dersom enkelte lag har tre bortekamper, må det være noen som har fordelen av tre hjemmekamper; Brighton, Manchester City, Newcastle, Norwich og Watford er de heldige utvalgte!

huhuhuhuhuhuh.png
Crystal Palace sitt reiseprogram

 

Restitusjon

FA har vært noenlunde rettferdig ettersom ingen av lagene har to hjemmekamper etter hverandre i GW19 og GW20 – hvor det er tettest for samtlige lag. Men som sagt har Chelsea kamper i London selv om de på papiret er «borte». Bournemouth spiller hjemme GW19 og har kun drøye to timer med buss gjennom Southampton og Portsmouth for å nå Brighton i GW20. West Ham har også en «bortekamp» i London, så de kan kose seg hjemme på sofaen etter kamp, de har i tillegg ekstra lang oppladning til perioden ettersom de ikke spiller GW18. Newcastle sin ene bortekamp er ikke veldig langt unna den heller. Aston Villa har det også OK.

De aller fleste lag (14 av lagene) har 11 dager hvile over de fire julerundene. Samtidig er to lag velsignet med en ekstra dag restitusjon, mens enketle er rammet noe hardere. De som ikke har 11 dager hvile:

 • 10 dager hvile: Chelsea, Manchester United, Spurs og Watford.
 • 12 dager hvile: Liverpool og Manchester City.

 

Snart kommer nok Ben Crellin (på Twitter) med et docs-ark som viser antall timer hvile de ulike har. For eksempel så spiller City ett par «senkamper» som nok er noe av årsaken til at akkurat de har en bonusnatt.

 

Vi konkluderer

Manchester City tikker alle bokser, det samme kan i relativt stor grad sies om deres tittelrivaler i Liverpool. West Ham har fine kamper og lite reisevei, men har vi plass til å benke West Ham-spillere ved siden av 2-3 LFC i GW18? Brighton og Newcastle har relativt fine kamper, hvor tre av fire kamper spilles hjemme. Watford har fine kamper, de har også tre av fire hjemme, men færrest hviledager. Aston Villa OK. Hvem styrer vi unna? Leicester, Wolves og Sheffield United har etter min mening den tøffeste kombinasjonen av kamper, reise og restitusjonstid.

Hvordan angriper vi tiden?

 • Bytteplan: Ha en idè om hvem og når du skal bytte. Gjerne en plan b også.
 • Sett opp laget etter frist: Bare i tilfelle romjulsfesten skulle dra ut, ha satt opp laget på best mulig måte med stallen du har så fort du har mulighet.
 • Spillende stall: Min hjemmelekse tilsier at de fleste lagene hviler spillere i det som denne sesongen blir GW20, mens det gjøres rulleringer også i GW19. Da er det greit å ha en benk som kan trå til!
 • Vær i forkant: Har du 2FTs hvor du ikke aner hva du skal gjøre? Kanskje du bare bytter ut Cantwell eller en ikke-spillende spiller for en billigere som du tror får mer minutter i jula?
 • Sunn fornuft: Ikke overtenk, alle opplever benkinger i denne perioden. Er det noen lag som ikke har råd til å benke spillere?
 • Vær smart: Se til mindre utsatte posisjoner for løsninger. Kanskje Becker, Ederson eller en stopper er bedre valg enn backer denne perioden? Og, gode lag benker gjerne i en «enkel» kamp, ha det i bakhodet.

Lykke til!