FPL-dilemma: Kapteinsvalg for Gameweek 12

Anders L. Fosse

Manchester City mot Liverpool – kapteinsfavorittene møtes søndag ettermiddag. Hva betyr det for laget ditt? Vi ser nærmere på denne ukens kapteinsemner.

Tammy Abraham (Crystal Palace, hjemme)

La oss begynne med Fantasy-favoritten til svært mange. Etter en litt uheldig periode den siste tiden løsnet det endelig for Abraham i forrige runde. Ett mål, en målgivende og tre bonuspoeng ble det på Chelseas nye stjerneskudd.

Mange trodde på forhånd at Watford kom til å klare å mure igjen, og de samme vil nok si noe lignende nå som vanligvis gjerrige Crystal Palace venter hjemme. Men er Roy Hodgsons evne til å parkere bussen litt oppskrytt? La oss se nærmere på tallene de siste tre rundene:

  • To baklengsmål per kamp.
  • Tredje flest store sjanser sluppet til (10).
  • Nest flest skudd i boks sluppet til (38).
  • Fjerde høyest «Expected Goals Conceded» (xGC fra Fantasy Football Scout) på 6,04.

Ikke fullstendig krise med tanke på at de har møtt Manchester City, Arsenal og Leicester, men fremdeles ganske svake tall, og noe som viser at de ikke klarer å mure igjen mot topplagene. Det lover bra for Chelsea-angrepet.

tammy

Abraham har roet seg litt etter voldsomme syv mål på tre kamper tidligere i sesongen, men leverer fremdeles jevnt og trutt med tanke på sjansestatistikk. En ting som kanskje skremmer noen er at ut av hans elleve målpoeng denne sesongen så er det kun to av dem som har kommet hjemme.

Dette har skapt en myte blant flere FPL-managere om at Abraham spiller dårligere hjemme, men som med de fleste andre myter er dette sannsynligvis oppspinn. Engelskmannen har nemlig en «Expected Goal Involvement» (xGI) på 3,96 hjemme, i motsetning til 3,10 borte. Abraham-eiere har altså blitt snytt for nesten to målinvolveringer hjemme, men til gjengjeld fått godt betalt borte. I denne runden kan dette snu, og Abraham kan igjen endelig få feire foran hjemmefansen.

 

100 kr gratis nov comeon smal

Anthony Martial (Brighton hjemme)

En annen som håper å gjøre det samme er Anthony Martial. En midtbanespiller som ligger alene på topp i en 4-2-3-1 på et topp 6-lag er vanligvis musikk i Fantasy-ører, men det ble ikke uttelling sist for franskmannen, som riktignok før dette leverte målpoeng i fire av fire kamper han startet.

Skaden kan ha satt ham noe tilbake så klart, men samtidig så 23-åringen svært frisk ut mot Norwich i runde ti, og det er helt utrolig at han ikke fikk med seg mer enn ett mål her. Statistikken sier det samme, for Martial noterte seg for hele 2,35 forventede målinvolveringer i denne kampen. Nestemann på listen var Rashford med 2,32 mens Vardy, som fikk fire målpoeng mot Southampton 9-målsseieren til Leicester, til sammenligning «bare» hadde 1,92.

Følg oss på sosiale medierFacebook-gruppe | Twitter

Bournemouth-kampen forrige helg var samtidig svært skuffende av United, og gjør at det er vanskelig å stole hundre prosent på at de klarer å levere her, eller på at Martial kommer til de sjansene han trenger.

Sitter man med Rashford er dette også en mulighet så klart. Han kommer til omtrent like mange sjanser som Martial og er først på straffer, selv om det kanskje ikke er like aktuelt å sette kapteinsbindet på en som er ført opp som spiss på spillet, men som i virkeligheten spiller litt lengre ut til venstre på banen.

 

Jamie Vardy (Arsenal hjemme)

Quiz: Hvilket lag har Jamie Vardy scoret flest mål mot?

Kanskje en ørliten spoiler i mellomtittel her, for svaret er faktisk Arsenal. Åtte mål på like mange kamper har det blitt for Vardy mot «The Gunners». Til sammenligning har han null mål til sammen på sine tolv kamper mot Hull, Cardiff og Wolves.

Mange velger å ikke tillegge slik statistikk noe særlig betydning, og man kan skjønne hvorfor, da datamaterialet er veldig begrenset, samtidig som at lag bytter både spillere og managere titt og ofte.

Jamie-Vardy-900707

Men når man i tillegg ser på Arsenals borteform, at Emery virker å være på vei ut og at Arsenal er mer opptatt av å angripe enn å nekte et så lite skåringskåt lag som Crystal Palace å putte to mål på dem hjemme, så frister en Vardy i form noe voldsomt denne runden.

På den andre siden er ikke statsene hans noe å rope hurra for. Hele 14 spillere har en høyere «Expected Goals» (xG) denne sesongen enn Vardy (4,21), blant dem Ashley Barnes (4,56), Chris Wood (4,54) og Wesley (4,53). Ut ifra dette kan man selvsagt trekke en konklusjon om at Vardy er en knallsterk avslutter, men i tillegg må man huske på at han til nå har møtt to lag, Newcastle og Southampton, som fikk en spiller utvist i første omgang, og at halvparten av hans målpoeng denne sesongen kom i disse to kampene.

Vardy har heller ikke levd opp til forventningene sine som bakromsspiss denne sesongen, ei heller ryktet han har på seg om at han presterer godt selv mot topplagene. Både mot Chelsea, Manchester United, Spurs og Liverpool gikk 32-åringen av banen uten målpoeng. Så spørs det om det løsner nå eller ei, men Vardy er uansett et spennende valg denne runden.

 

Rundens kaptein

Vårt råd for runden: Styr unna Liverpool og Manchester City når det gjelder kapteinsvalget ditt. Det vil være to lag som er livredde for å tape som møtes på søndag, noe som gjenspeiles i fjorårets resultater. Da ble det 0-0 i tilsvarende oppgjør på Anfield, mens City vant 2-1 på Etihad.

Noen vil kanskje reagere på at Spurs ikke er diskutert her, da hjemme mot Sheffield United på papiret virker som en overkjøringskamp, men «The Blades» har taklet overgangen fra Championship helt strålende. Mens de på det nest øverste nivået kun slapp inn 0,89 mål per kamp i forrige sesong har de faktisk murt igjen enda mer i Premier League til nå, med bare 0,72 baklengsmål per kamp. En helt enorm prestasjon fra Chris Wilders menn, og når Liverpool, Everton, Arsenal og Chelsea til sammen bare klarer å putte tre mål på dem er det best å se andre steder denne runden.

Rundens kaptein blir dermed Tammy Abraham for vår del. Chelsea er et solid, offensivt lag som møter et Crystal Palace-lag som har slitt bakover de siste rundene. Her lukter det uttelling og målpoeng lang vei.

Kaptein for gameweek 12 – Tammy Abraham (7.8m)