FPL-dilemma: Kapteinsvalg for Gameweek 13

Anders L. Fosse

En ny landslagspause er over, og den neste spilles ikke før i mars. Det betyr mye deilig Premier League-fotball framover – og nye kapteinsvalg.

Denne runden er nokså tricky. Arsenal har på papiret den beste kampen, Leicester har den beste formen, sammen med Liverpool som er borte på Selhurst Park, mens Chelsea har begynt å tette igjen bak – akkurat i tide til Etihad borte. FantasyFans sin kaptein er blant de nevnte lagene, men hvem går vi for? Og hvorfor? Det får du svaret på her.

 

Jamie Vardy (Brighton B)

Før forrige runde diskuterte vi tre mulige kapteinsvalg, nemlig Tammy Abraham, Anthony Martial og Jamie Vardy. Til sammen dro trioen inn hele 30 poeng, som i all beskjedenhet tyder på at vi traff ganske bra her.

Aller mest fikk Jamie Vardy, med en scoring, en målgivende pasning og tre bonuspoeng. Det kan ha medvirket til at han i skrivende stund topper Fantasy Football Scout sin kapteinspoll, i tillegg til det faktum at han har en nokså fin kamp i Brighton borte, så klart.

De hvite og blå fra sørkysten leverte en ganske svak bortekamp mot Manchester United, og på hjemmebane skal de fram og angripe – noe som kan gi bakrommet Vardy trenger.

100 kr gratis nov comeon smal

Samtidig er Brighton sine defensive stats over hele sesongen meget solid. På sine seks hjemmekamper har de fjerde lavest xGC («Expected Goals Conceded» fra Fantasy Football Scout) med 5,03. Kun Liverpool (4,93), Manchester City (4,35) og Chelsea (3,69) er bedre. Både når det gjelder skudd imot og store sjanser sluppet til så er Brighton inne blant topp fem.

Hvis man ser på Leicester sine offensive tall, så er det ingen tvil om at det vil komme en justering på et eller annet tidspunkt for «The Foxes». De har en xG («Expected Goals») på 16,02 etter 12 kamper. Til tross for dette har de scoret 29 mål.

Alle de andre lagene i toppen følger sin xG mye tettere. Manchester City «burde» scoret 34,38 mål, men har i realiteten scoret 35. Liverpool sin xG er på 23,09, de har puttet 28 baller i nettet, mens Chelsea har en xG på 23,71 og har scoret 27 mål.

Vardy sin personlige xG på sesongbasis er på 4,75, likevel står han med 11 mål, men han har virkelig våknet de siste fire rundene også statistisk sett, med en xG på 2,79 de siste fire rundene. Bare Gabriel Jesus (3,04), Christian Pulisic (3,33) og Marcus Rashford (3,73) har en bedre form, statistisk sett.

I tillegg forteller ikke xG alltid hele historien heller. Innlegget fra Ayoze Pérez etter 32 minutter mot Arsenal sist, som omtrent gikk mellom beina på Vardy foran målet til Bernd Leno, er ikke en del av xG-statistikken fordi det ikke ble registrert som et skudd. Vardy har også tre mål på fire kamper mot Dunk og Duffy, og kan med andre ord definitivt få med seg noe borte mot Brighton.

 

Sergio Agüero/Raheem Sterling (Chelsea H)

Manchester City som lag har til tider sett litt lite gjenkjennelig ut denne sesongen. Selv om de underliggende tallene som nevnt er som de skal være så svikter det litt likevel i enkeltkamper. Tre tap og en uavgjort på 12 oppgjør i ligaen er ikke hverdagskost for Pep Guardiola.

To kamper uten målinvolveringer har det blitt i Premier League for Raheem Sterling, mens han tidvis har herjet både i Champions League og på landslaget. Dette kan skyldes noe uflaks. Han kunne definitivt fått seg et mål mot Liverpool sist, hvis Agüero bare hadde strukket fram tåen og pirket ballen bort til ham i stedet for å slutte å spille i den allerede meget omtalte VAR-situasjonen.

Aguero-and-Sterling

Nå venter Chelsea, og laget ifra London har ikke vært solide bakover til nå i år, spesielt på bortebane. Nå er det mye vann som har rent i havet siden 4-0-tapet på Old Trafford i første runde, men selv om man ikke inkluderer den kampen så ligger Chelsea bare midt på tabellen omtrent, hva gjelder defensive tall, med en xGC på 6,55 på de fire siste bortekampene for å illustrere dette. Av lag som har bedre tall kan man nevne både Burnley, som bare har vært ventet til å slippe inn 5,90 mål, Wolves (4,30) og Everton (4,05).

En som har en voldsom fin statistikk mot Chelsea er Sergio Agüero. 18 målpoeng på 18 oppgjør har det blitt, og det er bare 19 målpoeng mot Newcastle som tilsier noe annet enn at de blå fra London er argentinerens favorittlag å møte. Så er det opp til hver enkelt å finne ut av hvilken magefølelse man stoler mest på: At Pep liker slik statistikk, eller at oppførselen til Agüero under VAR-situasjonen betyr benken for ham. Sterling framstår likevel som det tryggeste valget av de to.

 

Pierre-Emerick Aubameyang (Southampton H)

Laget som slapp inn ni mål mot Leicester skal nå til Emirates og forsøke å stenge igjen for en Emery med kniven på strupen.

Spanjolen har ifølge engelske medier fått en måned på seg til å redde jobben sin, men det spørs om han ikke ryker allerede her ved nok et svakt resultat.

Så spørs det om det gir motivasjon og FPL-utslag hos Arsenals offensive spillere, men det er ikke mye som tyder på det. Hele 38 spillere har en høyere xGI («Expected Goal Involvement») enn Aubameyang (1,48) de siste fire rundene, blant dem Andy Robertson (1,50), Lys Mousset (1,62) og Robert Snodgrass (1,75). Lundstram (2,04) er milevis foran.

aubameyang

Samtidig, er det ett lag som kan snu om på denne statistikken så er det Southampton. Laget er delvis unnskyldt med at de i løpet av de fire siste rundene har møtt Manchester City og fikk en mann utvist mot Leicester, men en xGC på 10,39 i løpet av disse rundene er likevel soleklart verst i Premier League.

Hvis du har troen på at Emery klarer å snu dette så kan dette være runden å stole på Aubameyang.

 

Sadio Mané/Mohamed Salah (Crystal Palace B)

Før vi konkluderer må vi ta med Liverpool borte mot Roy Hodgsons mannskap. Salah er i skrivende stund usikker før kampen, men mange sitter nok uansett i stedet med Mané, som har hatt en bedre uttelling (83 poeng) enn egypteren (72 poeng) denne sesongen. Dette kan likevel snu fort, ettersom Salah på sesongbasis har bedre xGI (8,23) enn senegaleseren (6,76).

Salah har slitt litt med skader og spilletid den siste tiden, men har levert varene når han har spilt, med to mål på tre kamper og en xGI hvert 119. minutt de fire siste rundene, som er et godt stykke foran sin lagkamerat (hvert 145. minutt) i de samme kampene. Om egypteren er klar for 90 minutter vil muligens pressekonferansen før helgen gi svar på, og i så fall er han et høyaktuelt alternativ.

salah mane

For all del, Mané er heller ikke et dumt valg, spesielt med tanke på at Crystal Palace tross sitt gode defensive rykte nå konsekvent har sluppet inn to mål per kamp de siste fire rundene, og generelt har hatt ganske svake underliggende tall i tillegg, som belyst i forrige kapteinsartikkel.

Etter nevnte Southampton er det nemlig Crystal Palace som innehar den lite prestisjefulle andreplassen når det gjelder xGC de siste fire rundene, med 9,74. Dette er til og med verre enn Norwich (9,10).

Det er med andre ord ingen grunn til å tro at de skal klare å mure igjen mot Klopps mannskap, som så langt er ubeseiret i Premier League denne sesongen.

Rundens kaptein

Det trygge, fornuftige valget i lys av faktisk uttelling og FPL-poeng de siste rundene er Jamie Vardy. Likevel vil vi i FantasyFans, basert på underliggende tall og det faktum at Liverpool ser ustoppelig ut om dagen, argumentere for at kapteinen din burde befinne seg på Selhurst Park denne runden.

Hvis Salah blir hundre prosent friskmeldt er han det naturlige valget. Mané er nok sikret 90 minutter nesten uansett hva som skjer med egypteren, men det spørs om han er like målfarlig hvis Liverpool-angrepet mangler en så viktig mann – sist senegaleseren gikk av banen uten målpoeng var mot Manchester United i runde ni, da var Salah på tribunen.

Med forbehold om full friskmelding blir vår kaptein dermed Mohamed Salah denne runden. Visekapteinsbindet settes på Jamie Vardy.

Vår kaptein for GW13: Mohamed Salah (12.3m)