FPL-dilemma: Kapteinsvalg for Gameweek 14

Anders L. Fosse

Denne runden er det litt for mange kapteiner som frister. Vi tar deg gjennom de aller heteste kandidatene her.

En småskadet Tammy Abraham mot Aston Villa hjemme, en Christian Pulisic på samme lag, Marcus Rashford eller Anthony Martial på et noe formsvakt United hjemme mot Aston Villa og Pierre-Emerick Aubameyang på et enda mer formsvakt Arsenal borte mot nedrykkskandidaten Norwich. Dette er noen av de helt greie kapteinsemnene vi IKKE rekker å komme inn på i denne artikkelen, for så mange kniver om bindet denne runden at det bare er å hoppe rett inn i det:

Bli med i vår Facebook-gruppe!

Jamie Vardy (Everton hjemme)

Ingen i Premier League underpresterte mer enn Vardy i forrige runde. Det høres kanskje litt sprøtt ut, men med en xG («Expected Goals» fra Fantasy Football Scout) på 2,00 så burde Vardy hatt enda flere mål  enn det ene han faktisk fikk. Straffen gikk i målet (omsider), men det kunne blitt mer; Vardys forsøk på chip rett før pause og Ryans feberredning på Vardys skudd etter 65 minutter hadde en samlet xG på 0,96. Et par andre småsjanser gjorde at engelskmannen til slutt endte opp med å få litt underbetalt.

Nå venter Everton, laget som presterte å tape hjemme mot Norwich sist, en prestasjon som sjokkerte mange. Før dette slapp de inn ett mål mot Southampton og Spurs, og tre mål mot Brighton. Det er altså ikke så mye som tyder på at de skal klare å holde nullen her heller, og hvis Leicester scorer, da er Vardy stort sett involvert. Han har vært sist eller nest sist på ballen på 16 av lagets 31 scoringer denne sesongen, og er brennhet om dagen.

Det har vært mye snakk om at Vardy har hatt svake underliggende tall, også fra oss her i FantasyFans, men dette har snudd nå. Han har i særklasse høyest xG av alle på hele spillet de siste fire rundene, med 4,63. Det er langt ned til resten, med Rashford på 3,68, Barnes (!) med 3,57 og Pulisic som har 2,84.

Et lite skjær i sjøen: Everton har bare 4,34 i xGC («Expected Goals Conceded)» de siste fire rundene. Dette avviker en del fra det de faktisk har sluppet inn, altså syv mål. Det tilsier at Everton-forsvaret er det femte mest gjerrige i Premier League akkurat nå, samtidig som det kan kanskje tyde på at Pickford ikke er helt i slaget om dagen. Det er i alle fall verdt å ha med i kapteinskonklusjonen din.

 

Sadio Mané/Mohamed Salah (Brighton hjemme)

Begge spilte Champions League tirsdag uten å få målpoeng, men det betyr i alle fall at Salah er tilbake. De fleste sitter med en av dem, og Brighton hjemme på Anfield frister nok for veldig mange FPL-managere.

Laget fra sørkysten har hele 8,46 i xGC de siste fire rundene, men har sluppet unna med «bare» sju baklengs. Kun Southampton (11,27) og Norwich (9,34) har en verre xGC de siste rundene.

Alt ligger altså til rette for en ny seier for Klopps menn, som ikke ser ut til å huske hvordan man taper en fotballkamp.

salah mane

Prismessig har Mané nå tatt igjen Salah, og diskusjonen om hvem av dem som er det beste FPL-valget har nok preget mange lunsjbord over hele verden de siste månedene. Så langt har senegaleseren tolv målinvolveringer mot egypterens ni, og førstnevnte puttet også i forrige PL-runde – i Salahs fravær. De underliggende tallene viser likevel at historien fort kunne vært en litt annen. Salah har en xGI («Expected Goal Involvement») hvert 114. minutt, mot Manés 146. minutt. Til tross for at Salah har slitt litt med skader og ofte blitt tatt av før sin lagkamerat har han likevel også rukket å fyre av flere skudd i boks (31) enn Mané (25), i tillegg til at Salah har ni flere skudd totalt også.

Er du glad i å differensiere litt kan dette være tiden å hoppe på Salah-lokomotivet. Bare 1.218 managere i topp 10.000 eide ham i forrige runde, mot Manés eierskare på 8.010 managere. Så spørs det bare om ankelen holder gjennom det tette juleprogrammet eller ei.

 

Raheem Sterling (Newcastle borte)

Engelskmannen møter Newcastle i det som potensielt kan bli en målfest. Mange fans av de hvite og svarte husker med skrekk og gru tilbake til 2015, da laget ble knust 6-1 på Etihad. Den gangen sto Agüero for fem av scoringene, men denne gangen må han se kampen fra tribunen. Spørsmålet er om Sterling klarer å fylle rommet argentineren etterlater seg.

Alt tyder på at Gabriel Jesus tar plassen på topp, selv om Pep Guardiola har uttalt at Sterling også kan være en mulig erstatter der, men i de fire kampene Agüero ikke har vært med fra start så har engelskmannen fått en oppsving, og levert hele seks målpoeng.

De tre første kampene har var også borte, og med faktorer som at Mendy er tilbake i tillegg, som gjør at Sterling ofte opptrer mer sentralt, og det faktum at Sterling var noen få millimeter unna å få godkjent en scoring sist, er det mye som frister med å sette kapteinsbindet på ham.

raheem sterling

Samtidig så er Newcastle ganske gjerrige hjemme. Kun Leicester (3) har sluppet inn færre mål enn Newcastle sine fire innslupne mål på hjemmebane så langt denne sesongen, men her kan Newcastle takke både egen keeper og motstanderens dårlige avslutninger for litt flyt. Laget har nemlig 8,34 i xGC på hjemmebane. Dette er bare niende best i Premier League, altså midt på treet.

Det skal også nevnes at halvparten av lagene har spilt en kamp mindre på hjemmebane enn resten før denne runden, så det spørs også om ikke Newcastle har sluppet inn litt flere mål enn de fire når De Bruyne, Jesus og Sterling trasker av St. James’ Park på lørdag.

 

Harry Kane/Son Heung-min (Bournemouth hjemme)

Mange ble sjokkert da Pochettino plutselig ble arbeidsledig i forrige uke, men de fleste er enige om at Spurs har våknet til live etter trenerbyttet der José Mourinho returnerte til Premier League.

Portugiseren har fått to kamper til nå på å vise fram sitt nye angrepsarsenal og det resulterte i tre mål mot West Ham og fire mål mot Olympiakos. Offensivt er det fem spillere som bidrar, nemlig Kane, Son, Lucas Moura, Alli og Aurier. Alle fem var involvert i minst ett mål mot grekerne tirsdag. Aller best uttelling fikk Kane med to mål og Aurier med ett mål og en målgivende pasning.

harry-kane-tottenham_i9x53xns501x17uzv9esbwggk

Kane var til tider usynlig i denne kampen, og mot West Ham var han fremdeles like dyp som han har vært til nå denne sesongen. De underliggende tallene forbedret seg heller ikke særlig. På sesongbasis har Kane en xG hvert 230. minutt og et skudd hvert 32. minutt. Mot West Ham var disse tallene henholdsvis hvert 290. minutt og hvert 45. minutt.

Når det gjelder Son så har sørkoreaneren blitt spillende litt mer bredt enn tidligere. Tallene hans har likevel forbedret seg sammenlignet med før Mourinhos ankomst. Tidligere hadde han en xGI hvert 212. minutt, men mot West Ham skulle han hatt en xGI hvert 95. minutt, selv om han i langt større grad var skapende for andre, framfor å komme til sjansene selv. Nå er to kamper altfor dårlig tallmateriale til å konkludere med noe som helst, men Spurs kan bli et interessant FPL-lag framover. Mot Bournemouth er det vanskelig å peke ut hvem av de fem offensive som kommer best ut av kampen, men Spurs spiller litt asymmetrisk i angrep, der venstrebacken holder igjen mens Aurier på høyreback får svært mye spillerom framover. Han bør følges med på. (Sjekk ut @EPL_nor på Twitter for en grundigere analyse)

 

Rundens kaptein:

Form over fixture eller omvendt, det er mange FPL-managere uenige om. En som har en vill form om dagen, og en ganske grei fixture, er Jamie Vardy. De underliggende tallene til Everton skremmer litt, men laget kommer neppe til Leicester for å mure igjen og være strålende fornøyd med 0-0, selv om de møter andreplassen i Premier League. Det bør gi Leicester og Vardy det spillerommet de trenger fremover i banen, og dermed blir engelskmannen vår kaptein denne runden. Visekapteiner er det flust av, men Salah/Mané er ikke langt bak.

Rundens kaptein: Jamie Vardy (9.7m)