FPL-dilemma: Kapteinsvalg for Gameweek 15

Anders L. Fosse

Rundene kommer tett som hagl nå før jul. Vi i FantasyFans hjelper deg med å vurdere de ulike kapteinsemnene i midtuken.

Merseyside-derby, Aston Villa til Stamford Bridge, Sterling mot en vaklende Pope og Vardy hjemme mot Watford. Det er mange interessante kapteinsemner i denne runden, og vi skal se nærmere på de aller heteste kandidatene her.

Mohamed Salah/Sadio Mané (Everton hjemme)

Til tross for seier gikk begge stjernevingene til Liverpool målpoengløse av banen etter å ha møtt Brighton lørdag. Begge luktet på mål ved et par anledninger, noe som resulterte i en xGI («Expected Goal Involvement» fra Fantasy Football Scout) på 0,44 for Mané og 0,27 for Salah, men det ble ingen FPL-poeng ut av det. Eiere av de to var kanskje litt uheldig med at Trent Alexander-Arnold og Virgil van Dijk stjal showet, ettersom laget har en tendens til å ta foten litt av gasspedalen med en gang de leder komfortabelt.

mane salah.jpg

De færreste sitter med både Salah og Mané, men har du en av dem kan du trygt vurdere å sette kapteinsbindet på vedkommende i denne runden. Det skal sies at Merseyside-derbyet har vist seg å være et nokså målfattig oppgjør de siste årene. To av de fire siste Premier League-oppgjørene har endt helt målløst og man må tilbake til april 2017 for å finne en seriekamp med mer enn to mål. Den gangen scoret riktignok Liverpool tre mål hjemme på nettopp Anfield, og året før stoppet de ikke før de hadde satt fire nettkjenninger bak Everton-keeper Joel Robles på samme bane, etter at Funes Mori fikk rødt kort i andre omgang.

Selv om dette oppgjøret til en viss grad lever sitt eget liv så er det umulig å ikke ta med i beregningen at de to lagene befinner seg i hver sin ende av sitt potensial akkurat nå. Liverpool virker ustoppelige, mens Everton uten André Gomes, lekker som en sil.

En annen fordel Liverpool har er at de spilte hjemme på lørdag, mens Everton måtte til Leicester søndag kveld. Det betyr lengre reisevei og mindre hvile for de blå før denne kampen som spilles onsdag kveld.

 

Christian Pulisic (Aston Villa hjemme)

Hvem hadde på forhånd trodd at West Ham skulle vinne mot Chelsea denne lørdagen? Lampards gutter var svært uheldige i oppgjøret, og hadde mer enn nok sjanser til å ta alle tre poengene. Dette gjenspeiles også i xG-statistikken («Expected Goals»), der hjemmelaget endte opp med en score på 2,36, mens «The Hammers» stoppet på 0,95. Da er ikke engang innlegget til Reece James, som traff stolpen, tatt med i beregningen, da det ikke ble ansett som et skudd av Opta. Pulisic var involvert i 1,06 av lagets xG, og var aller nærmest etter 46 minutter, da han ikke klarte å stokke beina helt riktig på bakerste stolpe.

Ifølge heatmaps var han og Mount de som lå aller lengst fremme av Chelseas spillere, og i fraværet av Abraham handlet mye om disse to i Chelseas angrepsspill. Amerikaneren har blitt faset inn i dette Chelsea-laget, og man bør ikke bli overrasket om det kommer en hvil her i løpet av julen, med spillere som Hudson-Odoi og Pedro klare til å bidra fra benken. I tillegg til nyhvilte Mount var det bare Pulisic av de offensive spillerne som var på banen i 90 minutter nå sist, og Villa-kampen kan dermed komme lovlig tidlig for ham. Samtidig, hvis Abraham fremdeles er skadet så spørs det om Lampard tør å gjøre for mange andre endringer i laget. Hvis det kommer signaler om at Pulisic starter er han en brennhet kapteinskandidat.

 

Raheem Sterling (Burnley borte)

Normalt solide Burnley slapp inn hele to mål hjemme på Turf Moor mot et vanligvis lite giftig Crystal Palace. xG fra kampen viser at Burnley bare slapp til 0,77 forventede mål, men Roy Hodgson sitt mannskap var dødelig effektive og vant denne kampen komfortabelt 2-0.

Manchester City på sin side viste nok en gang svakhetstegn da de ikke klarte å slå Newcastle. Raheem Sterling viste seg igjen som et godt FPL-alternativ med en tidlig scoring, selv om De Bruyne stakk av med alle tre bonuspoengene med sitt langskudd og skapende kraft gjennom hele kampen. Noen vurderer kanskje å sette kapteinsbindet på belgieren i denne, men det er en grunn til at han koster et par millioner mindre enn sine litt dyrere City-kolleger.

sterling city

Mens Sterling har en xGI hvert 99. minutt denne sesongen så er De Bruyne oppe i hvert 137. minutt, og mye av dette er målgivende pasninger, som gir mindre FPL-poeng. Sterling har en xG hvert 147. minutt, mens De Bruyne her er oppe i hvert 385. minutt.

Så er det opp til hver enkelt hvor mye man ønsker å legge i dette. xG tar som kjent ikke hensyn til hvem som fyrer av skuddet. De Bruyne sitt mål sist hadde en xG på 0,03, og det spørs om ikke belgieren treffer nettmaskene oftere enn tre av 100 ganger fra det holdet, selv med flere Newcastle-spillere i veien.

(I tilfelle noen lurer: Shelvey sitt skudd hadde en xG på 0,02)

Sterling havner likevel litt oftere i scoringsposisjon, og burde nok omsatt skuddet ett minutt på overtid sist i mål, på ballen som kom fra nettopp De Bruyne.

Også her er det en liten rotasjonsrisiko. Selv om Sterling får mye skryt av Pep for fysikken sin, så var han den av City-vingene som spilte samtlige 90 minutter sist. Spørsmålet er om Pep venter på at engelskmannen skal få sitt femte gule kort (slik at han automatisk må stå over en kamp), eller om han nå benker ham før det tøffe programmet mot Manchester United, Arsenal og Leicester. Det meste tyder på at engelskmannen starter.

 

Jamie Vardy (Watford hjemme)

Tennpluggen er ustoppelig om dagen, og har nå levert tolv, tolv og seks poeng de siste tre rundene.

Watford fortsetter å ha et de svakeste forsvarene i ligaen, men av en eller annen grunn sliter de mer hjemme enn borte. På de siste fire hjemmekampene har de en xGC («Expected Goals Conceded») på 5,68, mens borte har de bare sluppet til 5,19 forventede baklengsmål på sine siste fire.

vardy.jpg

De sliter også med en del skader i forsvar. Både Janmaat, Kabasele og Dawson er ute før denne. Det vil svekke Watford ytterligere når de skal stenge ute et av PLs giftigste angrep om dagen.

Leicester som lag slet litt i første omgang mot Everton i forrige runde, men fikk litt mer fart på sakene i andre. Vardy markerte seg som vanlig med en scoring, men kunne fort hatt en målgivende her også, hvis blant andre Maddison hadde vært hakket mer giftig foran mål. Han ville også fått to i bonus hvis det ikke hadde vært for vinnermålet til Leicester. Vardy endte til slutt opp med en xGI på 1,22 her, kun Alli (1,44) og Ings (1,69) hadde høyere tall.

Iheanacho noterte seg for det avgjørende målet, men er likevel et godt stykke unna en startplass. I en tid der man begynner å frykte rotasjonskjør er det fint å ha en spiller som Vardy, som er sikret 90 minutter uansett hvor ofte kampene måtte komme. Faktisk stilte Leicester med samme startellever for sjette gang på rad i denne kampen. De har kanskje ikke et topplag på papiret, men de spiller som ett om dagen.

Et ørlite skjær i sjøen: Watford har hatt en dag lengre hvile enn Leicester før onsdagens kamp.

 

Rundens kaptein

I skrivende stund er det høyst usikkert om Tammy Abraham rekker Aston Villa-kampen. Han er derfor ikke diskutert her, men er selvsagt et meget fint alternativ hvis han friskmeldes i tide. I hans fravær er det Liverpool-duoen og Vardy som peker seg ut som de heteste alternativene. Med tanke på hvile og at Salah/Mané får et ekstra poeng for scoring, pluss mulig clean sheet, lener vi litt mot dem før denne. Om du er en av dem som sitter med begge så er Salah den med best underliggende tall over sesongen, men tilbake fra skade sist så var han ikke helt der man er vant til å se ham, på samme måte som Kane forrige sesong virket å være redd for å gi hundre prosent med en litt halvveis ankel. På bakgrunn av dette blir rundens kaptein derfor Sadio Mané.

Kaptein for Gameweek 15: Sadio Mané