FPL-dilemma: Kapteinsvalg for Gameweek 16

Anders L. Fosse

Det er kort tid mellom fristene nå om dagen. Allerede lørdag må neste kaptein være klar, men hvem blir det?

Følg oss på sosiale medierFacebook-gruppe | Twitter

Skal man se til Spurs og José Mourinho som er klare til å slå tilbake hjemme mot Burnley, Liverpool borte mot Bournemouth eller gjøre som mange har lyktes med og bare stole på Jamie Vardy? Dette er kapteinsvalgene vi skal diskutere denne runden.

Sadio Mané/Mohamed Salah (Bournemouth borte)

Svært mange FPL-managere (2.014.606) gikk for Vardy som kaptein forrige runde, men de som fulgte rådet fra oss i FantasyFans kunne se Mané danse seg inn til 30 kapteinspoeng mot Everton. For første gang siden starten av 2017/18-sesongen er Mané i ferd med å gå forbi Salah som den dyreste FPL-spilleren i Liverpool-laget; Ifølge flere prisstigningssider går han opp til 12,3 natt til fredag.

Eier du ingen av dem er ikke dette nødvendigvis det beste tidspunktet å hente dem på, da Liverpool ikke har kamp i runde 18, men mange sitter allerede med Mané etter hans knallstart på sesongen og er nok fristet til å sette kapteinsbindet på ham i denne.

mane salah

Så var det dette med rotasjon da. Klopp er ikke en manager som er beryktet for dette, men han har vist i flere år nå at det tette juleprogrammet gjør at han foretar noen få endringer i den ellers faste angrepstrioen, som sist mot Everton.

Da fikk Salah og Firmino noe overraskende hvile, og etter Origi og Shaqiris gode prestasjoner i Merseyside-derbyet kan det fort være Mané sin tur nå. Tilfeldighetene vil ha det til at den eneste gangen Mané kom inn fra benken i fjor var i runde 16, borte mot Bournemouth 8. desember.

I år kan altså det samme skje i runde 16, borte mot Bournemouth 7. desember.

Dette er selvsagt veldig tilfeldig og i stor grad spekulasjoner fra vår side. Det eneste som er sikkert er at Liverpool kommer til å stille med toppet lag på tirsdag, når de møter Braut Haaland sitt Salzburg – i Østerrike. Her må de ta poeng for å være sikret avansement, og mest sannsynlig vinne for å ta gruppeseieren.

Når det gjelder Salah vs. Mané så leder førstnevnte fremdeles xGI («Expected Goal Involvement») per minutt-statistikken på sesongbasis, med en xGI hvert 119,2 minutt over Manés 142,3 minutt, men etter Salah sine ankelproblemer har dette jevnet seg ut. På de siste seks rundene har Salah ikke spilt så mye, men de gangene han har vært på banen har han hatt en xGI hver 136. minutt, mot senegaleserens 138,8 minutt.

 

mobilebet 50 kr

Dele Alli/Son Heung-min (Burnley hjemme)

Mourinhos pangstart fikk seg en demper sist da Solskjær og United slo dem hjemme på Old Trafford. Angrepsrekken viste seg likevel tidvis fra en relativt god side, med Son og Alli nok en gang som de skapende kreftene i laget.

Inntredenen til Mourinho har snudd om på mye, men at Kane kommer dypt for å hente ball virker som om er skrevet i stein.

Dette gjenspeiles også i statistikken: På de tre kampene siden Mourinho tok over har Alli en xGI på 2,01, Son har 1,74 mens Kane er nede på 1,23. Til og med Lucas Moura, som var bortimot usynlig mot United og som ble benket mot Bournemouth, har en høyere xGI enn Kane med 1,48 på disse rundene.

Dette er likevel ikke revolusjonerende tall for noen av dem i en større sammenheng, da det er et stykke bak spillere som Vardy (4,50), Ings (2,76) og Rashford (2,42), som utgjør xGI-pallen i samme periode. Også på statistikker som skudd innenfor boks og store sjanser er ikke Alli noe mer enn innenfor topp 10, mens Son er et godt stykke unna. Han er derimot veldig kreativ, og har skapt fem store sjanser de siste tre rundene. Dette er best i ligaen, og mer enn Mané på andreplass med tre store sjanser skapt, og også foran en hel haug med andre spillere som har servert medspillerne sine to store sjanser i samme tidsperiode.

Det er ikke et svakt lag Spurs møter nå. Burnley har bare 7,82 i xGC («Expected Goals Conceded») de siste seks rundene, som er niende best i ligaen. Hele 2,23 av denne xG-en kom i forrige runde, mot Manchester City – så kan man tolke dette til at de er i dårlig form og sliter mot topplagene, eller at de bare hadde en dårlig dag på jobben.

Selv om det kanskje har virket sånn så er heller ikke Spurs det laget som har skapt mest de siste tre rundene (siden Mourinho tok over), med en samlet xG på 5,41.

 

Jamie Vardy (Aston Villa borte)

Det er det nemlig Vardy sitt Leicester som har gjort, med en xG på hele 8,13 for de blåkledde i samme periode. Det er best i ligaen. For Vardy sin del førte straffescoring og gult kort i forrige runde til «bare» 5 poeng, men det kunne fort blitt mer, da mange på sosiale medier reagerte på situasjonen der kortet ble delt ut. Vardy fikk det for filming, til tross for at VAR gikk inn og kunne se at det var tydelig kontakt mellom engelskmannen og Watfords forsvarer innenfor straffefeltet. Forskjellen på gult kort eller en straffescoring (som ville ført til tre i bonus) er åtte poeng. Vardy kunne med andre ord fort hatt 13 poeng i stedet for de fem han endte opp med.

vardy

Men nok om hva som kunne vært, og mer fokus på runden som kommer, for formlaget Leicester møter Aston Villa borte. Laget fra Birmingham er tredje verst når det gjelder xGC – de har vært forventet å slippe inn hele 27,37 mål så langt denne sesongen.

De har også sluppet til aller flest skudd innenfor egen boks, med 183. Norwich, neste lag på listen, har 171, mens Newcastle er tredje verst i klassen med 151. Og hvilken angrepsspiller tror du har skutt aller mest innenfor boksen de siste tre rundene?

Feil. Det er Raul Jiménez med 13. Men Vardy er rett bak med tolv, og de to ligger et stykke foran Pulisic på tredjeplass, med sine ni skudd.

Det skal nevnes at Villa sine tall er litt bedre hjemme enn borte. På Villa Park har de bare sluppet til 63 skudd, mot Norwich sine 85, men Everton viste forrige runde at det er skummelt å halvere et tallmateriale på denne måten. De hadde nemlig gode, defensive bortetall før Anfield, men brukte 90 minutter på å demonstrere at det ikke alltid har så mye å si når alt kommer til alt.

 

Rundens kaptein

Tammy Abraham fikk seg en ny smell i forrige kamp, men Lampard uttalte etter kampen at han var okei. I så måte burde kanskje han vært diskutert her også, med ett mål og en målgivende i forrige runde, men i skrivende stund er det altså fem andre kandidater som stikker seg litt mer ut.

Den som viser seg aller mest frem om dagen er Jamie Vardy. Han har altså høyest xGI av samtlige, med god margin, møter et defensivt svakt lag og spiller på et lag i storform, uten Champions League, rotasjon eller smeller å bekymre seg for. Han blir derfor vår kaptein denne runden.

Rundens kaptein: Jamie Vardy (9.9m)