FPL-dilemma: Kapteinsvalg for Gameweek 17

Anders Fosse

Det var ikke rent få kapteinsalternativer som leverte sist. Både Vardy, Kane og Salah dunket inn målpoeng. Gjør de det igjen denne runden?

Til hver eneste runde skriver vi i FantasyFans en artikkel der vi drøfter hvem som er det aller beste kapteinsvalget i kommende runde. Før gameweek 17 sparkes i gang har vi de siste fem rundene satt kapteinsbindet på en spiller som har fått minst ett mål, og i tre av disse tilfellene har spilleren (Vardy i runde 13, Mané i runde 15 og Vardy i runde 16) fått tosifret antall FPL-poeng. Dette er åpenbart en streak og flyt som etter all sannsynlighet (og smertefull førstehåndserfaring) ikke kommer til å vare lenge, men vi kan nesten love at rekken ikke ryker nå, for så mange deilige kapteinsalternativer er det nemlig denne runden. Vi ser nærmere på fire av dem!

mobilebet 50 kr

Tammy Abraham (Bournemouth hjemme)

For en berg- og dalbane Tammy Abraham har vært de siste to ukene. Først gikk han skadet av banen mot Valencia og mistet Crystal Palace-kampen. Deretter ble han akkurat frisk nok til oppgjøret mot Aston Villa og tilegnet seg to målpoeng der, før han nok en gang måtte ut med smerter senere i samme kamp. Oppgjøret mot Everton rakk han akkurat, men her ble det bare to poeng for oppmøte til Abraham og ingen poeng til laget hans, før han puttet sesongens 13. scoring mot Lille på tirsdag.

tammy

Kampen mot Everton var litt jevnere enn sluttresultatet tilsier, men Duncan Ferguson og hans mannskap vant likevel fortjent, og trenerskiftet ga i det minste kortsiktig gevinst, på bekostning av Lampards unggutter.

Abraham er uansett involvert i svært mye for Chelsea, og hadde tross nederlaget en xGI («Expected Goal Involvement» fra Opta) på 0,66 mot Everton. Han blir ofte tatt av tidlig, og mistet som nevnt en kamp for tre runder siden, men når han er på banen er Abraham svært giftig. Spissen har en forventet målinvolvering hvert 103. minutt de siste seks rundene. Av spillere som starter relativt fast er dette tredje best i ligaen, kun slått av Vardy (hvert 77. minutt) og Rashford (hvert 97,5 minutt).

Motstander Bournemouth er berømt for å hate å holde nullen, men har ikke så aller verst defensive tall denne sesongen. De siste seks kampene har de en xGC («Expected Goals Conceded») på 9,47. Det er bedre enn syv andre lag i ligaen. Samtidig er det verdt å nevne at hvis Nathan Aké sin skade holder han ute til helgen så er det tynt bak hos Bournemouth som fra før av mangler Steve Cook. Det raknet litt mot Liverpool sist, og det kan gjøre det igjen nå.

Følg oss på sosiale medierFacebook-gruppe | Twitter

Mohamed Salah/Sadio Mané (Watford hjemme)

Snakker om Liverpool-solen, så skinner den. Mané ble, som både vi og flere andre spekulerte i, hvilt sist. Etter denne kampen blåses av er det fire dager til laget skal i aksjon i Qatar. Det skal være god nok tid for å få hvilt litt, og dermed er det lite som tyder på at noen i den vanlige angrepstrioen blir hvilt her.

Og da kan selvfølgelig en Liverpool-kaptein friste for både den ene og den andre. Watford har en god del skader defensivt, og ved et par anledninger denne sesongen har de vist at de er svært kapable til å slippe inn en del mål. Hjemme mot både Brighton og Burnley slapp de inn tre nettkjenninger, mens de fleste nok husker 0-8-tapet mot Manchester City. Nå er manager Flores borte, og inn døren har Nigel Pearson kommet.

salah mane

Nøyaktig hva Pearson vil bringe til laget gjenstår å se, men Roy Hodgson uttalte til The Guardian i helgen at han beundrer Pearson, og melder at han er en manager som er ekspert på å disiplinere og organisere lag. Når en type som Hodgson sier noe sånt så lukter det ikke akkurat noe målkalas for Liverpool her, i hvert fall ikke når man i tillegg tar den famøse «ny trener-effekten» med i beregningen.

Pearson har uansett en solid jobb foran seg. Bare Newcastle, West Ham, Norwich og Aston Villa har hatt en høyere xGC enn Watford denne sesongen, og disse tallene har ikke endret seg stort i det siste.

Så var det å forsøke å skille mellom Salah og Mané igjen da. Er du en fast leser av denne artikkelserien vil du nok ha fått hamret inn etter hvert at Salah presterer bedre når han er på banen (mtp høyere xGI per spilte minutt), men for første gang på lenge er denne statistikken snudd, selv etter Salahs solide prestasjon sist. På de siste seks rundene har Salah en xGI for hvert 143. spilte minutt, mens Mané kan smykke seg med en xGI hvert 128. minutt. Det ene fra de siste seks rundene som taler til egypterens fordel er at han har levert disse tallene selv om han ikke har vært 100 prosent – det melder Klopp at han er nå. Samtidig har Salah også en høyere xG per spilte minutt (hvert 176. minutt) enn Mané (204. minutt) i disse rundene. Det er ikke helt irrelevant når midtbanespillere får nesten dobbelt så mange poeng for scoring som for målgivende.

 

Jamie Vardy (Norwich hjemme)

Etter syv kamper med uforandret lag gjorde Brendan Rodgers noen endringer mot Aston Villa sist. Dennis Praet og Kelechi Iheanacho i startoppstillingen betydde ikke bare at Harvey Barnes og Ayoze Pérez måtte finne benken, men førte også med seg en formasjonsendring. Fra sin vante 4-1-4-1 gikk Leicester over til en 4-4-2 med diamant. Funket det?

Så absolutt. Formasjonen passet nok ekstra godt mot et ganske angrepsvillig Villa, som måtte se Leicester kontre inn både det første og det siste målet i 4-1-tapet. Vardy sto selvsagt for begge disse målene.

Han og spisspartner Iheanacho var ved flere anledninger alene med midtstopperparet, fordi Villa sine backer var langt oppe i banen. Norwich er også et lag som liker å spille på denne måten, noe som kan bety at vi får se den samme formasjonen en gang til.

vardy

«The Canaries» rykket opp med en ambisjon om å angripe og kjøre sin fotball, men er langt mindre offensive og ambisiøse nå enn hva de var mot Liverpool og Chelsea i starten av sesongen. Tettey og lagkameratene har likevel yppet seg mot både Everton og Arsenal de siste fire rundene, og de underliggende tallene er ganske imponerende. Kun fem store sjanser har laget sluppet til i disse rundene. De eneste lagene som har sluppet til færre er Leicester med fire, samt Manchester City og Spurs, begge med tre hver. xGC-en til Norwich forteller til en viss grad den samme historien, selv om det på denne «tabellen» er åtte lag som har gjort en bedre defensiv jobb enn de gule og grønne.

Norwich er et vanskelig lag å spå. Denne sesongen har de gjort alt fra å slå Manchester City og Everton til å tape 1-5 for Aston Villa hjemme. Leicester og Vardy på sin side er en god del enklere å bli klok på etter hvert. Det kan virke som om lagets overprestasjon (med tanke på xG) i starten av sesongen har blitt omsatt til selvtillit, form og enda bedre spill – de siste fire rundene har laget til og med en høyere xG (13,02) enn faktisk scorede mål (10).

Og bare for å ha sagt det: En xG på 13,02 på fire kamper er nesten sensasjonelt. Over en hel sesong tilsvarer dette snittet 124 forventede mål. Neste lag på listen er Southampton (!) med 8,15, tett etterfulgt av City (8,08) og Spurs (7,88).

Vardy sine tall ble ikke svekket av Iheanacho sin inntreden som spisspartner. I de fem kampene før Villa hadde Vardy en xGI hvert 74. minutt. Mot Grealish og hans lagkamerater var han nede i hvert 56. minutt, som er rimelig vilt det også. Så spørs det om taktikken var en engangsgreie fra Rodgers, og om det bare var tilfeldig at Vardy leverte så eksepsjonelt bra i den. Det vil tiden vise.

 

Rundens kaptein

Kane gjorde seg aktuell sist med to vakre scoringer, men vakre betyr som regel også at skuddene er vanskelige, noe xG-en hans på bare 0,23 er med på å indikere. Ingen spiller overpresterte mer i forrige runde. I tillegg venter Wolves nå, det er ingen enkel kamp.

Sterling er også et spennende alternativ, når han nå møter Arsenal-forsvaret, og ikke Wan-Bissaka. Sistnevnte er (bortsett fra Evertons Sidibe) spilleren i Premier League som oftest har en vellykket takling (hvert 20. minutt). Til sammenligning har Maitland-Niles, som startet på høyrebacken for Arsenal sist, en vellykket takling hvert 38. minutt, noe som bør gi langt bedre arbeidsforhold for lynvingen i denne kampen.

Uansett: Formen til Vardy og Leicester viser absolutt ingen tegn til å stoppe. Mané og Salah får ha oss unnskyldt, men det frister i så mye større grad å sette kapteinsbindet på en formspiller med et lite tett kampprogram, som ikke møter et lag med en ny manager. Rundens kaptein blir nok en gang Jamie Vardy.

Rundens kaptein: Jamie Vardy (10.1m)