FPL-dilemma: Kapteinsvalg for Gameweek 18

Anders L. Fosse

«Ingenting er umulig» er det noe som heter, men den som først kom opp med dette uttrykket har neppe plukket ut en kaptein for runde 18. Vi dykker ned i materien.

Hvis Liverpool bare hadde møtt West Ham denne runden hadde alt vært så mye enklere, men den gang ei. Kampen er utsatt grunnet Liverpools Qatar-opphold (som i skrivende stund ikke har hindret FPL-managere i å gjennomføre mer enn 105.000 overganger for Liverpool-spillere INN før runde 18).

Følg oss på sosiale medierFacebook-gruppe | Twitter

I tillegg møtes de to andre lagene det har vært enkelt å plukke kapteiner fra denne sesongen, Manchester City og Leicester, og som om ikke det var nok: Spurs og Chelsea skal også forsøke å annullere hverandres potensial, og hvis de lykkes så betyr det lite avkastning for verdens FPL-managere. Så da er spørsmålet: Stoler man på en fra disse kampene (noen må jo score målene), eller finnes det gull blant lagene som ikke scorer fullt så mye som de aller beste?

 

Marcus Rashford/Anthony Martial (Watford borte)

TV 2 brukte mye av tiden før Manchester Uniteds kamp mot Everton til å påpeke hvor svakt laget presterer mot dyptliggende lag, og sjeldent har vel noe vist seg like tydelig i praksis som da seerne ble servert denne forestillingen rett etterpå. Rashford og James var gjennom ved et par anledninger i starten, men da Duncan Ferguson tok grep og senket forsvarslinjen litt var det omtrent bom stopp. De røde djevlene endte likevel opp med 24 skuddforsøk totalt, ni av dem i boks og med en xG («Expected Goals» fra Opta) på 1,46, som tross alt ikke er så aller verst.

Det er til sammenligning omtrent like bra som det Liverpool fikk til mot Uniteds motstander denne runden, Watford. Salah og lagkameratene kom til 1,48 i xG og puttet to mål i det som ellers må sies å være en solid forestilling fra Pearson i hans første kamp som manager for Watford.

Så spørs det om Pearson tør å spille like defensiv og kontringsbasert fotball hjemme. Det er ingen grunn til at han skal gjøre noen store endringer, for laget kom til flere store sjanser mot serielederne. Hadde det ikke vært for at Ismaila Sarr skulle gå for ekstremversjonen av «den-sklei-av-foten-den» hadde smultringen til Alisson og resten av Liverpool-forsvaret røket.

Selv om United som lag til tider har slitt mot dyptliggende motstand så kommer fremdeles Rashford til en del FPL-poeng. I de fem kampene fra runde 10-14 mot Norwich, Bournemouth, Brighton, Sheffield United og Aston Villa tok Rashford 6,4 poeng i snitt. Nå skal det sies at flere av disse lagene er ganske glade i å angripe, men det ble hele 11 poeng mot det mest defensive laget av dem alle, nemlig Sheffield United.

I denne perioden hadde Rashford også nest høyest xGI («Expected Goal Involvement») blant alle på FPL med 5,75, kun bak Vardy med 6,39. Martial tok faktisk fjerdeplass i den samme perioden med en xGI på 3,97, og er i så måte ikke noe dumt alternativ han heller. Den store fordelen med Rashford er at han har en enorm høyrefot, som ikke bare gjør at han naturlig bør overprestere litt med tanke på xG, men at han også er på frispark og straffer. Pickford hadde ikke akkurat stålkontroll ved et par anledninger sist, denne gangen er det Ben Foster – 36-åringen med en fortid i United – som skal forsøke å stoppe dødballfoten til unggutten.

 

Raheem Sterling/Kevin De Bruyne (Leicester hjemme)

På papiret før sesongen var dette to ganske fine kapteinsalternativer denne runden, men Leicester sitt forsvar har vært noe for seg selv i år. Söyüncü har vist seg å være en meget solid erstatter for Maguire, og på sesongbasis er det kun Liverpool (15,93) som har en lavere xGC («Expected Goals Conceded») enn Leicester (16,36).

Laget har likevel vist litt svakhetstegn i det siste. De siste fire rundene har de en xGC på 3,62 (både Sheffield United med 3,57 og Southampton med 3,28 har vært bedre, i tillegg til City og Liverpool), og dette har vært mot ganske overkommelig motstand. Mot Norwich sist var det ganske jevnt, med Leicesters xG på 1,15 mot kanarifuglene sine 1,14.

I likhet med Liverpool og Manchester City har nok Brendan Rodgers menn hatt gode defensive underliggende tall først og fremst fordi de har klart å styre kampen, og ikke fordi de har satt opp en forsvarsmur. Så da er spørsmålet mange må stille seg nå: Hvordan løser de dette i løvens hule, borte mot City på Etihad?

sterling city

Få glemmer 1-3-kampen her i februar 2016, da Leicester tok et solid grep om gullet etter at tomålsscorer Robert Huth (!) avgjorde kampen. Etter dette har det vært magrere år for «The Foxes», som har sluppet inn to, fem og ett mål i de tre bortetapene siden.

Hvor mange baklengs det blir denne gangen, og hvem som setter dem, er som vanlig umulig å si når det gjelder City. Sterling (3,97) topper lagets xGI-statistikk de siste seks rundene et lite stykke foran De Bruyne (3,74) og Gabriel Jesus på 2,58, men belgieren og begge skuddføttene hans gir åpenbart fullstendig blanke i statistikk. De to målene sist hadde en samlet xG på 0,13, mens skuddet som Leno fikk dyttet i stolpen hadde en xG på 0,03. Som tidligere nevnt tar ikke denne statistikken høyde for hvem som fyrer av skuddet, og dette er noe av grunnen til at De Bruyne ligger så mye over de underliggende tallene som han gjør.

Så spørs det hvordan kampbildet mot Leicester blir, om frykten for å tape fører til en målfattig match, om Leicester legger seg så dypt at De Bruyne må fram med skuddfoten igjen, og ikke minst om Sterling, som slet noe voldsomt mot Wan-Bissaka i runde 16 nå igjen møter sin overmann i taklingssterke Ricardo Pereira.

(Eller, så klart, om det er formspiller Vardy som skal stjele showet nok en gang med halve City-forsvaret ute og mye kontringsrom …)

 

Dele Alli/Son Heung-min (Chelsea hjemme)

Normalt sett ikke to av de aller mest attraktive kapteinsemnene, og i hvert fall ikke i en sånn type kamp, men Mourinhos tilnærming til fotball har vært en åpenbaring for Dele Alli, mens Son kan score fra hvor som helst og når som helst, mot hvem som helst.

Nå er det fristende å si at Chelsea ikke er noen hvem som helst, men de siste kampene indikerer et lag helt ute av form. Fire tap har det blitt på deres fem foregående PL-kamper.

Få hadde likevel sett tapet hjemme mot Bournemouth komme sist, samtidig som det må sies at Chelsea var noe uheldig her. xG-messig endte kampen 2,16 til Chelsea mot Bournemouths 1,01, som er verdt å nevne selv om underliggende tall alene ikke fører til poeng. Faktisk så snitter Chelsea defensivt bare på 1,0 xGC per kamp de siste seks rundene, selv om det offensivt har begynt å lugge litt.

mobilebet 50 kr

Det har det definitivt ikke for Mourinhos menn. Siden portugiserens inntreden har Son en xGI på 3,04, som holder til en finfin åttendeplass på xGI-oversikten i ligaen. Alli er et lite stykke bak der igjen med 2,67, mens Kane, for de som sitter med ham, er nede i 1,80.

Oppgjøret mot Chelsea blir sjeldent målfattig. I fjor vant Spurs 3-1 her etter scoringer fra Alli, Kane og Son, mens Alli scoret begge målene i hjemmeoppgjøret i 16/17-sesongen, riktignok i Sons fravær. I 17/18-sesongen var det derimot Chelsea som sto for alle målene i Spurs sitt 1-2-tap, etter at Batshuayi utlignet med et selvmål i det 82. minutt.

En liten funfact å ta med seg herfra er at Alli sin statistikk mot Chelsea er rimelig imponerende. På de fem kampene han har spilt mot de blåkledde har det til sammen blitt fem mål og to målgivende. Etter Mourinho har statsene hans også løftet seg betraktelig, og dette er fort en mann å se til denne runden.

 

Rundens kaptein

Av andre aktuelle spillere må Jack Grealish nevnes. Han er involvert i svært mye av det Aston Villa foretar seg offensivt, men lagets svake xG (7,51 på seks kamper) og Southamptons gode defensive tall (kun 3,28 xGC de siste fire kampene) gjør dette litt vel risikabelt. Raúl Jiménez er det nok også noen som har sett på før Norwich borte, men igjen, Norwich har skjerpet seg defensivt. Leicester klarte altså bare putte ett eneste mål på dem sist, og den hadde heller aldri gått inn hvis det ikke var for god hjelp fra en litt overivrig Tim Krul.

rashford

Som vi nevnte i innledningen er dette et vanskelig valg, men Rashfords gode tall over tid og hans evne til å få et frispark fra 25 meter til å bli farlig vipper oss i retning av engelskmannen denne runden. Vi håper at Pearsons hjemmedebut gjør at han dytter laget akkurat litt for høyt nok i banen til at Rashford får bakrommet han elsker.

Rundens kaptein: Marcus Rashford (9.0m)