FPL-Dillemma: Kapteinsvalg for Gameweek 19

Anders L. Fosse

Valgene er mange denne runden, noe som gjør at de fleste FPL-managere har et ok kapteinsemne i laget sitt, men hvem er best? Vi ser nærmere på en håndfull alternativer.

I en verden der United slår topp seks, men taper mot tabelljumbo Watford, og der Chelsea taper fire av fem kamper, men overkjører et Spurs-lag i form, og der Son får rødt kort i en kamp de bør vinne skal vi i FantasyFans lande på nok en trygg kaptein. Det tror vi at vi har klart.

Tammy Abraham (Southampton hjemme)

Få lag har slått like brutalt tilbake som det Chelsea gjorde mot Spurs sist. Etter den overnevnte svake rekken med kamper overrasket Lampard med en 3-4-3-formasjon, en taktikk som fungerte akkurat slik den skulle.

Spillet gikk for anledningen litt rundt Abraham, som måtte nøye seg med en xGI («Expected Goal Involvement» fra Opta) på bare 0,19. Samtidig så altså laget bedre ut enn på lenge, og det var en del tilfeldigheter som gjorde at ballen ikke havnet hos unggutten.

Nå venter Southampton hjemme, kanskje den fineste kampen i hele runden, selv om «The Saints» kommer rett fra en temmelig sterk 3-1-seier borte mot Aston Villa. Laget svinger dog noe i prestasjonene, og bortekamp før det igjen, mot Newcastle i runde 16, ble det et forsmedelig 2-1-tap.

tammy

Likevel er ikke de underliggende tallene så krise som man skulle tro. På de fire siste rundene har Southampton en xGC («Expected Goals Conceded») på bare 3,81 – det er fjerde best i hele Premier League. Kun Manchester City (3,56), Sheffield United (2,72) og Liverpool (2,69, med en kamp mindre spilt) har vært bedre.

Dermed må Chelsea bruke momentumet sitt på riktig måte, og ikke minst: Abraham må finne tilbake igjen til høstformen sin. Nå har det blitt tre blanks på rad, som er litt urovekkende – selv om de underliggende tallene tilsier at Abraham, med en samlet xGI på 1,37 i de samme tre rundene, burde fått bedre betalt. Han er også spilleren i ligaen med flest skudd innenfor boksen de siste fire rundene, med 13 avslutninger.

 

Marcus Rashford (Newcastle hjemme)

Nok en gang ble det bare nesten for Rashford, som fikk sjansen sin helt mot slutten av forrige kamp etter en fin pasning fra Martial. Ben Foster ville det derimot annerledes, og dermed endte skuddet, med en xG på 0,59, opp med å ikke gå inn.

I likhet med Abraham har han slitt de siste par kampene, men det skal sies at hans xGI er litt bedre, da den er oppe i 2,03. Bare Salah (2,18, med en kamp mindre spilt), Jesus (2,31), McGoldrick (2,42), De Bruyne (2,64) og Vardy (2,84) har bedre tall her.

Som lag får United kritikk for å være svake mot dyptliggende lag, og mye av denne kritikken er berettiget. Samtidig, når forrige kamp ender (xG-messig) 1,49 – 1,85 til Manchester United, så er det ikke til å komme unna at tungen på vektskålen sist var Ben Foster, for å ikke glemme De Gea i motsatt ende.

rashford

Nå bør de slå tilbake igjen, og mye ligger til rette for det. Newcastle er vant til å ligge litt bakpå og tette igjen, men det har ikke forhindret dem i å ha nest verst xGC-tall i hele ligaen de siste seks rundene. Bare Aston Villa med en xGC på 13,54 har vært verre enn «The Magpies», som har hatt 10,59 forventede baklengsmål mot nokså overkommelig motstand i Crystal Palace, Burnley, Southampton, Sheffield United og Aston Villa, i tillegg til Manchester City.

At Pogba er tilbake taler også til Rashfords fordel. United løftet seg en del etter at han kom inn sist.

 

Kevin de Bruyne/Raheem Sterling (Wolves borte)

På de siste tre rundene er det som nevnt bare Jamie Vardy som har en høyere xGI enn De Bruyne. Det «negative» for sistnevnte er at mye av tallene (1,90 av en total xGI på 2,64) er forventede assister, som bare gir litt over halvparten så mange FPL-poeng som en nettkjenning for midtbanespillere.

Han har heller ikke kommet til en eneste stor sjanse, ifølge statistikken. Mens spillere som Jesus (5), Vardy (3) og Salah (3) stadig er på plass når de store sjansene dukker opp, velger belgieren oftere å fyre av fra distanse. Med det sagt: Det gjør han ofte – og godt. 13 skudd på tre kamper er flest i ligaen, sammen med lagkamerat Mahrez, og to av skuddene, begge mot Arsenal, gikk inn. Dermed har den brennhete belgieren fire målpoeng på de siste to kampene.

Sterling på sin side sliter litt mer. Tiden der han leverte gode underliggende tall er forbi. Til og med Harvey Barnes (1,50) har en høyere xGI enn Sterling (1,49) de siste tre rundene. Han kommer rett og slett ikke til de samme sjansene som han gjorde i starten av sesongen.

 

Rundens kaptein

Utover de nevnte kandidatene så har man Harry Kane og Dele Alli. Son er borte fra Spurs-laget – hva gjør det med de resterende hvitkledde? De bør i alle fall klare å slå tilbake etter fadesen sist, og Brighton hjemme er en nydelig anledning til nettopp det. I tillegg så har man Salah borte mot Leicester som viste sist at de sliter litt mer defensivt når de ikke får styre kampen, man har form-Grealish hjemme mot et Norwich-forsvar som har skjerpet seg noe. Lundstram hjemme mot Watford hadde fristet om ikke trenerbyttet hadde vekket de gule og svarte, mens Vardy fortsetter å score mot hvem det skulle være, og er dødelig effektiv selv om laget hans sjeldent har kontroll på ballen mot de andre topplagene. Det kanskje mest spennende alternativet som ikke er nevnt er Pukki borte mot Aston Villa. Han så enormt god ut sist, og endte opp med tredje høyest xG i den runden. McGinn er i tillegg ute med skade en stund, og er en viktig brikke i et lag som har en xGC på hele 11,17 de siste fire rundene. Det er enormt høyt. Neste lag på listen  er Burnley med nesten halvparten, 6,02.

Vår kaptein denne runden blir likevel Tammy Abraham. Laget imponerte stort sist, og selv om Southampton har solide tall de siste fire så har ikke motstanden vært noe å skrive hjem om. Norwich, West Ham, Newcastle og Aston Villa er lag man bør slippe til lite mot. De hvite og røde har skjerpet seg bakover etter at Leicester puttet ni mot dem og Angus Gunn ble henvist til benken i påfølgende kamp, men har samtidig blant annet sluppet inn to mål mot Arsenal på Emirates, i tillegg til to mål borte mot Newcastle. Da kan de fort gjøre det samme igjen her, om ikke tallene blir enda styggere.

Rundens kaptein: Tamm Abraham (7.9m)