FPL-dilemma: Kapteinsvalg for Gameweek 20

Anders L. Fosse

Svært mange populære FPL-valg gikk glipp av poeng sist, og yndlingene Abraham og Pulisic selges nå for harde livet av mange. Hvem stoler man på når kampene kommer så tett?

Nøyaktig 48 timer skiller runde 19-avsparket på Tottenham Hotspur Stadium torsdag og starten på lørdagskampen på Amex Stadium i runde 20. Det betyr lite hvile, og for FPL-managere som sitter på billigere, men rotasjonsutsatte spillere som Lucas Moura, Bernardo Silva, Todd Cantwell og Adama Traore blir lagoppstillingene ekstra spennende til helgen.

Vi kan avsløre at kapteinsvalget vårt denne runden ikke er blant de fire, men rotasjonsaspektet er likevel viktig å ta med seg når man skal treffe på kaptein. Vi kan også love at vi ikke kommer til å treffe like bra som de 33 managerne som (ifølge @OfficialFPL på Twitter) valgte å bruke «Triple Captain»-chippen på Trent Alexander-Arnold sist. Det er litt mer flyt enn hva de 182.610 managerne som benket ham har om dagen. Er du en av dem, så frykt ikke, for til helgen er det nye sjanser og muligheter til å hente seg inn igjen. Vi ser nærmere på denne rundens kapteinsemner.

 

Mohamed Salah/Sadio Mané (Wolves hjemme)

En ting som er greit å notere seg bak øret først som sist: Denne artikkelen er skrevet noen timer i forkant av Wolves – Manchester City, så observasjoner og defensive tall fra ulvene vil derfor være fra før dette oppgjøret. Og disse tallene er (kanskje nettopp derfor) ikke så altfor gale. På sine fire siste kamper, mot West Ham, Brighton, Tottenham og Norwich, har laget en xGC («Expected Goals Conceded fra Opta») på 3,99. Det vil si under ett forventet baklengsmål i snitt per kamp – sjette best i ligaen.

Så er spørsmålet: Har det noe å si når maskineriet fra Liverpool kommer på besøk? Leicester hadde minst like gode defensive tall før oppgjørene med Manchester City og Liverpool, og ble overkjørt i begge kampene. Dominansen Liverpool på et tidspunkt hadde i torsdagens match var helt uten sidestykke. Fire scoringer var på ingen måte ufortjent, noe som gjenspeiles i statistikken også. Ingen hadde høyere xG («Expected Goals») enn laget i rødt sist, med 3,26. De leder også xG-statistikken over de fire siste kampene med 9,23, hakket foran City med 9,20, før det er et stykke ned til Leicester på tredjeplass (7,15).

At Trent skulle være lagets playmaker mot Vardy og resten av revene kom litt ut av det blå for de aller fleste, men det er ingen tvil om at han fikk ekstremt godt betalt. For dem som heller sitter på Robertson eller Van Dijk, eller som benket den engelske unggutten, kan vi anbefale å hoppe videre til neste avsnitt, for den følgende statistikken gjør nok litt for vondt å lese: Trent fikk tre målgivende pasninger og én scoring på tre skapte sjanser og to skudd, med en samlet xGI («Expected Goal Involvement») på 0,52. Én målinvolvering hadde vært for godt betalt …

salah mane

Mané var muligens aller friskest av angrepsduoen de fleste eier minst én spiller fra, nemlig Mané/Salah, med en xGI på 1,20 og en målgivende, mens Salah måtte nøye seg med en clean sheet og 0,65 i xGI.

På de siste fire kampene er det derimot Salah (xGI hvert 88. spilte minutt) som har vært farligst frempå, kontra Mané som har hatt en forventet målinvolvering hvert 126. minutt. Salah har tidvis også spilt spiss, og ble tatt av over 20 minutter før kampen var over sist (selvsagt rett før laget fikk straffe). Han er dermed uthvilt til dette oppgjøret, og har litt friskere bein enn Mané som måtte spille samtlige 90 minutter.

Og apropos friske bein: Sammen med Sheffield United, Arsenal og Chelsea er Liverpool ett av bare fire lag som får to dager med hvile mellom disse to rundene. Wolves på sin side får knapt dratt hjemom før de må være på Anfield søndag, under 48 timer etter at de er ferdigspilt på Molineux. Det kan bli katastrofalt i en så tett liga som Premier League tidvis er.

 

Jamie Vardy (West Ham borte)

Klarer Leicester å finne tilbake til formen sin etter å ha blitt ydmyket i to kamper på rad? Det er spørsmålet mange stiller seg før en ny rekke med lekre kamper venter Rodgers’ mannskap. Det er selvfølgelig utrolig vanskelig å spå, men Vardy oppnådde en samlet xGI på 0,79 i de to foregående kampene. Med tanke på hvem de møtte så er ikke det helt avskrekkende. Etter målet mot Manchester City er det egentlig bare en kollektiv svikt mot Liverpool som gjør at det er lett å få litt avsmak på en kaptein fra Leicester denne runden.

vardy

På den lyse siden er West Ham et fint lag å møte om dagen. Mot helt grei motstand i Wolves, Arsenal, Southampton og Crystal Palace i de siste fire kampene har laget sluppet inn syv mål, og hatt en xGC på til sammen 6,33. Kun Newcastle (6,61), Leicester (9,04) og Aston Villa (10,51) har sluppet til flere forventede baklengsmål på de samme rundene.

Hvilemessig er det ganske likt mellom de to lagene før denne runden, West Ham får et par timer ekstra hvile, uten at disse minuttene skal ha så mye å si. Det som derimot er litt skummelt er at Rodgers har «lovet» en hvil på Vardy, som har spilt samtlige 19 x 90 PL-minutter til nå denne sesongen, i løpet av julen. Om dette viser seg å stemme, og om hvilen kommer nå, er ikke godt å si, men rent psykologisk er det nok lurt å reise kjerringa så kjapt som mulig, da bør nok Vardy være med og bidra fra start.

 

Gerard Deulofeu (Aston Villa hjemme)

Jess, du leste riktig. La oss bare ha en ting klinkende klart: Rent oddsmessig er både Salah, Mané og Vardy bedre kapteinsalternativer denne runden. Men hvis du først er en av dem som skal kvitte deg med Abraham: Hvorfor ikke være ekstra tidlig ute og gå for Watfords spanjol? For det første: Som vi allerede har vært innpå i denne artikkelen, så er Aston Villa krise bakover for tiden. I tillegg til at de som allerede nevnt har den verste xGC-statistikken i ligaen de siste fire kampene, så har de også sluppet inn hele ni mål i samme periode. De holdt riktignok nullen og slo Norwich sist, men dette var i stor grad på grunn av sjansesløseri fra kanarifuglenes side, som sto igjen med en xG på 1,19 (mot Aston Villas 0,58).

For det andre: Pearson har fått en nydelig start på sin Watford-karriere. Til tross for at han har måtte møte tre av ligaens beste forsvar – ifølge underliggende tall over hele sesongen – i sine tre første kamper (Liverpool, Man United og Sheffield United), så har laget tidvis imponert stort framover i banen. Grunnet motstanden i disse kampene er ikke Deulofeus underliggende tall blendende, med en xGI på 1,15, men det er fremdeles bedre enn for eksempel Abraham (0,97), Zaha (0,89), Kane (0,84), Alli (0,82) og Mount (0,69) i samme periode. Han har også spilt samtlige minutter siden Pearson tok over, og virker å nyte stor tillit, selv om det igjen er bittelitt skummelt med tanke på rotasjon i en Watford-stall som har et par strenger å spille på offensivt. En frekk, liten differensial om du føler deg litt vågal før denne runden.

 

Rundens kaptein:

Denne gangen gjør vi det rimelig enkelt og greit. Form og hvile er essensielt i disse juletider, og er det ett lag som har begge deler om dagen så er det Liverpool. Har du en av Mané eller Salah så er dette kapteinen din for den kommende runden. Har du begge, eller vurderer å hente en av dem, så ville jeg helt klart gått for egypteren. Han er i best form, er lagets straffetaker uten Milner på banen, ble hvilt mot slutten sist og spiller tidvis spiss på et lag i kanonform. Salah blir vår kaptein denne runden.

Rundens kaptein: Mohamed Salah (12.3m)