FPL-dilemma: Gameweek 21

Anders L. Fosse

To dager helt uten FPL føles nesten helt merkelig, men på onsdag braker det løs igjen. Både City og Liverpool har greie hjemmekamper, men kan man gå andre veier i tillegg?

Følg oss på sosiale medierFacebook-gruppe | Twitter

Etter midtukerunden nå første nyttårsdag er det (dessverre) tilbake igjen til normalen, med halvannen uke til neste FPL-runde. Det betyr mindre rotasjon, og hvis du er en av dem som ikke hadde elleve spillere i forrige runde: Du er på ingen måte alene.

OBS: Om du har tenkt til å ta den litt ut på nyttårsaften: Husk for all del å sette laget før du drar på fest. 1. nyttårsdag er fristen klokken 12.30, og mange har gått på en smell her før.

Jamie Vardy (Newcastle borte)

Vi nevnte det så vidt sist uten å helt tro på det selv; Sjansen var der for at Vardy ville bli hvilt. Grunnen, ifølge Rodgers, skal ha vært at Vardy ble far samme dag, men det spørs om ikke Vardy hadde fått hvilen sin uansett, når både Maddison, Tielemans, Chilwell, Söyüncü med flere ble benket i samme oppgjør. Rodgers uttaler i alle fall på pressekonferansen mandag at han ikke ville kommet inn, hvis han var på benken. Som lag imponerte Leicester likevel, og vant overbevisende borte mot West Ham med langt ifra sin beste ellever.

Så skuffet var West Ham-ledelsen at de sparket treneren sin etter oppgjøret. Det står ikke Steve Bruce i umiddelbar fare for å bli uansett hvordan det går her, men det går likevel noe trått med hans Newcastle om dagen. I løpet av den siste uken har laget sluppet inn seks mål: Fire borte mot Man United og to hjemme mot Everton. Det er ingenting som tyder på at det skal snu her, ei heller de underliggende tallene.

vardy

Bare nevnte West Ham har vært forventet å slippe inn flere mål de siste to rundene med en xGC («Expected Goals Conceded» fra Opta) på 5,22. Newcastle på sin side har 5,08, og har i tillegg sluppet til aller flest skudd med 44. Neste lag på listen er Aston Villa med 36. Og uansett hvor langt tilbake man ser i tid, enten det er fire runder, seks runder eller på sesongbasis så ligger Newcastle konsekvent blant de tre lagene med verst xGC. Det gjelder også på hjemmebane, der de er tredje verst med 17,21 forventende baklengsmål. At Dubravka på tross av dette bare har sluppet inn 11 nettkjenninger hjemme betyr enten at motstanderens spisser får nerver på St. James’ Park, at Newcastles keeper overpresterer hjemme eller at her vil det komme en justering snart. Statistikkfetisjen til oss i FantasyFans gjør at vi lener mot det siste.

Hadde vi hatt en statistikk på hvor mange mål nybakte fedre er forventet å score i sin første kamp etter fødselen (xGAB – «Expected Goals After Birth»?) hadde vi dratt opp den også, men her får vi heller bare nøye oss med å si at det føles i alle fall ut som veldig ofte. Så gjenstår det å se hva onsdagen bringer.

 

Kevin De Bruyne (Everton hjemme)

En annen som virker å være født på ny er Kevin De Bruyne. Tiden der han overpresterte med tanke på underliggende tall er (nesten) forbi. Grunnen til forbeholdet er at han sist match dro med seg hele to målpoeng til tross for en xGI («Expected Goal Involvement») på småbeskjedne 0,46. Over fire ganger så bra uttelling det altså.

Over tid er han derimot litt nærmere der han bør være. For all del, syv målinvolveringer på seks kamper med en samlet xGI på 3,96 er fremdeles overprestering, men at han er mer målfarlig nå – i sin litt mer framskutte rolle – enn hva han har vært i tidligere år er det liten tvil om. Vanligvis pleier både Salah og Mané å toppe ham på statistikk, det gjør de ikke nå. Bare Sterling (4,25) og Rashford (4,76) har flere forventede målinvolveringer enn belgieren de siste seks rundene. De Bruyne er et lite stykke bak alle de fire overnevnte når det gjelder xGI per spilte minutt, men i praksis betyr det bare at de har blitt rotert og slitt med skader i større grad enn lysluggen til City. Det kan likevel være et greit poeng å notere bak øret: Når de først er på banen, så kommer Vardy, Rashford, Salah og Mané oftere til sjanser for målpoeng enn ham.

de bruyne 2019

Men så er spørsmålet: Er de underliggende tallene så viktig for De Bruyne? Nei. Begynner det å tegne seg et bilde av at dette kommer til å forandre seg voldsomt på sikt? Nei. Er det noen i Premier League som har overprestert mer enn ham, rent tallmessig? Nei. For å ta de knallharde faktaene: På sesongbasis har De Bruyne en xGI på 11,71. Han har likevel notert seg for tolv målgivende pasninger og syv mål, altså 19 faktiske målinvolveringer. Sist puttet han nok en gang, med en nydelig scoring. Var det grei sannsynlighet for mål der, med det nakne øyet? Jess. Hva sa Opta, med tanke på spillere mellom belgieren og målet, og avstanden til mål? De kom fram til en xG på 0,069, altså mål cirka syv av 100 ganger.

Hadde det vært Sterling der – kanskje. Men dette understreker bare at folk som er gode til å avslutte skal overprestere med tanke på underliggende tall. Andre spillere som har gjort det bedre enn «de burde» er for øvrig alle gode avsluttere: Vardy (6,81 høyere målinvolveringer i forhold til forventede målinvolveringer), Mané (5,28 høyere) og Son (5,20 høyere).

Sterling på sin side har hatt en blanding av uflyt og dårlig ro foran mål, med en xGI 3,86 høyere enn faktiske målinvolveringer.

Og om det skulle være noen tvil, og du vurderer en annen kaptein fra City: Ingen på laget hadde høyere xGI i forrige kamp enn belgieren. I tillegg til mål og assist hadde han også et knallhardt frispark som gikk rett over tverrligger.

Carlo Ancelotti har hatt en behagelig start som Everton-manager, med seire hjemme mot Burnley og borte mot Newcastle. Nå får han sin første tøffe oppgave, når han skal stenge ute De Bruyne og Pep Guardiola. Om han klarer å bestå den testen er vanskelig å spå på forhånd.

Mohamed Salah / Sadio Mané (Sheffield United hjemme)

Som forespeilet: Salah lå en del som spiss i forrige kamp, og fikk to store sjanser svært tidlig mot Wolves. Den ene ble blokkert og ville uansett vært offside, mens den andre blåste Salah utenfor mål etter bare tre minutter spilt. Sjansen var ganske stor, med 0,33 i xG, men Salah er ikke blant gjengen som overpresterer i forhold til underliggende tall i år, med kun 1,17 flere faktiske målinvolveringer sammenlignet med xGI.

Nok en gang var han og hans senegalesiske lagkompis ganske like med tanke på underliggende tall. Salah hadde en samlet xGI på 0,5, mens Mané var oppe i 0,59. De færreste eier begge, så som nevnt i tidligere artikler: Har du én av dem, og tror at en Liverpool-kaptein er smartest for runden, gå for den du har.

mane salah

Så da er spørsmålet: Bør man kapteine hjemme mot Sheffield United? Wilders menn har hatt gode defensive tall gjennom hele sesongen, men dette har først og fremst vært hjemme. Der er det kun Spurs (9,59), City (8,80), Liverpool (8,78) og Chelsea (7,77) som har vært forventet å slippe inn færre mål.

Borte ligger de så vidt på nedre halvdel av «xGC-tabellen», med 13,93 forventede baklengsmål, som for eksempel er marginalt verre enn Citys motstandere, Everton, med sine 13,50 forventede baklengsmål, begge på 10 bortekamper.

Sheffield United imponerte likevel borte mot City sist. Det raknet aldri helt til tross for tomålstapet, og at City bare maktet å skape 1,13 i xG mot de hvite og røde kan gi mange FPL-managere hodebry før den kommende runden. Hvis du tror City var svake, gå for en Liverpool-kaptein. Hvis du tror Sheffield var gode, kjør på med De Bruyne. Om du er usikker, gjør som oss:

 

Rundens kaptein

Leicester imponerte selv med flere nøkkelspillere ute, og viste at de klarte å slå tilbake etter to kamper mot sterk motstand. Vardy er det eneste reelle kapteinsalternativet i ligaen som fikk hvile sist, og sammen med en nesten like uthvilt Maddison har vi stor tro på at Vardy skal returnere rett fra fødestuen og vise den samme formen som han hadde før City-kampen. I denne runden blir motstanden avgjørende for kapteinsvalget vårt, og vi forventer at Leicester kommer til å kjøre over Newcastle-forsvaret til tross for at de spiller borte. Rundens kaptein blir Jamie Vardy.

Rundens kaptein: Jamie Vardy (10.1m)