FPL-dilemma: Kapteinsvalg for Gameweek 22

Anders L. Fosse

Vardy er klar for sin retur hjemme mot Southampton, mens Manchester City møter ligaens svakeste defensive lag. Er vår kaptein involvert i de nevnte kampene?

Halvannen uke uten Premier League nærmer seg heldigvis slutten, men det er ikke noen takknemlig oppgave som venter når FPL-managere nå skal velge sin kaptein. Vi i FantasyFans var usikker på hvem vi skulle gå for før denne kapteinsartikkelen skulle skrives, og har endt opp med å gå for det som kanskje er et litt uventet valg, i hvert fall for oss, som følge av research i forbindelse med artikkelen. Under legges alle kortene på bordet, så får vi se om vi er enige ved enden av de neste 1363 ordene.

Følg oss på sosiale medierFacebook-gruppe | Twitter

 

Jamie Vardy (Southampton hjemme)

Nok en gang var Leicesters beste spiss – mannen med 17 mål på 19 ligakamper – borte fra laget i forrige runde. Nå er han tilbake på treningsfeltet, og skal etter beskjeder fra Rodgers på pressekonferansen tirsdag være klar til semifinalen i ligacupen onsdag, som spilles etter at denne artikkelen går «i trykken».

På grunn av at det er blitt en stund siden blir det litt fånyttes å se på statsene Vardy hadde før skaden (selv om de var veldig gode), men det vi heller kan gjøre før dette oppgjøret er å se på Leicester som lag, og hvem de møter.

La oss ta de blå først. Til tross for at de har møtt både Liverpool og Manchester City, til tross for at de manglet sin beste spiss i de to kampene etter det, og til tross for at de stilte med tilnærmet reservelag borte mot West Ham: Bare Liverpool har bedre offensive tall enn «The Foxes» de siste seks ligakampene. Mens Merseyside-laget har en xG («Expected Goals» fra Opta) på 13,28 er Leicester rett bak med 12,32. City er nede på en tredjeplass med 11,07.

risikofritt 200 nb.png

Leicester er samtidig det eneste av topplagene som har underprestert, med «bare» 11 scorede mål, mot Citys 13 og Liverpools 17. Dermed kan de fort putte enda flere nettkjenninger enn de har gjort i det siste, og da passer det vel bra å få tilbake en så giftig spiss som Vardy hjemme mot Southampton?

Tja. Det som på papiret ser ut som en lett kamp kan fort bli absolutt alt annet enn akkurat det. Bare Liverpool (3,95) har en lavere xGC («Expected Goals Conceded») enn Southampton (4,74) de siste seks rundene, og Southampton har følgelig bare sluppet inn fem mål i samme periode – under ett mål i snitt per kamp. Kun Watford (4) og Liverpool (2) har sluppet inn færre. Til sammenligning har for eksempel Leicester 10,85 i xGC i de samme seks rundene.

I Southampton – Spurs sist ble det kun ett mål i hele kampen, nemlig Ings sitt etter 16. minutter. Tottenham gikk altså målløs av banen, med en xG på 0,90. Det betyr ikke at man på noen som helst måte skal avskrive formlaget Leicester og Vardy i en kapteinsdiskusjon før denne kampen, men det er greit å notere seg.

Av fullstendig unyttig kuriosa slenger vi på at Vardy har bursdag samme dag som han spiller her. Gratulerer med dagen på forhånd.

 

Manchester City (Aston Villa borte)

Apropos motstand, Manchester City møter denne runden et lag i helt motsatt ende av xGC-tabellen som Southampton, nemlig Aston Villa. Mens Southampton altså har hatt en xGC på 4,74 så kan du gange dette med tre, og fremdeles ikke være i nærheten av Aston Villa sine 15,57 forventede baklengsmål de siste seks rundene. Motstandere? Ikke all verdens. Burnley, Watford, Norwich, Southampton, Sheffield United – og Leicester, riktignok.

Likevel, om man tar vekk oppgjørene mot Sheffield United og Leicester, og kun ser på de fire siste rundene, så er Aston Villa fremdeles nederst på statistikktabellen, både når det gjelder xGC, skudd i boks imot (49, neste lag på listen er Leicester og Newcastle som har sluppet til 43 hver) og store sjanser (13, mot de to andre nevnte sine 11).

guardiola

Så da er spørsmålet: Hvem er det heteste kapteinsemnet fra Manchester City? Svært mange sitter kun igjen med De Bruyne offensivt, og med god grunn; Belgieren har prestert godt over lang tid.

Samtidig, alle som så forrige kamp mot Everton la merke til at lysluggen befant seg i en litt ny rolle (igjen). Denne gangen var han tidvis så dyp at man nesten kunne mistenke at han var det nyeste tilskuddet til Peps midtbanespillere-i-midtforsvaret-eksperimentering.

Dette gjenspeiles også i statistikken, og på heatmaps. Tidligere, mot Sheffield United i GW 20 var for eksempel De Bruyne (på Fantasy Football Scouts gjennomsnittposisjonskart) Citys tredje fremste spiller, bare bak Mahrez og Sterling. Mot Leicester i GW 18 var det omtrent umulig å skille hvem som lå lengst fremme i banen av Mahrez, Sterling, Jesus og De Bruyne. Mot Everton sist er bildet tydelig: De Bruyne lå langt bak Jesus, Mahrez og Foden (samt David Silva etter at han kom inn). Han var i snitt så vidt foran Cancelo og Mendy, som ble brukt flittig offensivt i forsøket på å bryte ned Everton, mens belgieren oftere enn i tidligere kamper måtte hjelpe til med å balansere midtbanen sammen med Gündogan.

Om dette var en engangsgreie eller ei er vanskelig å si – det er ikke noe tydelig mønster i at De Bruyne ligger lengre fremme i banen mot motstand de skal dominere, som nå. Han var som nevnt svært offensiv mot solide Leicester for eksempel.

Har man fremdeles Sterling, som ble hvilt sist, eller får et klart svar på hvem som får starte av Agüero eller Jesus er disse selvsagt også meget solide kapteinsvalg mot det som altså er Premier Leagues svakeste defensive lag.

 

Mohamed Salah/ Sadio Mané (Spurs borte)

Liverpool, på sin side, er altså ligaens beste lag offensivt om dagen, både når det gjelder underliggende tall og når det gjelder faktisk scorede mål. 17 mål på seks kamper er nesten tre mål per kamp, og med så få valg offensivt på Liverpool er det (som regel) lett å plukke ut en kaptein som i alle fall får med seg ett målpoeng, hvis ikke motstanderen skremmer deg fra å gå den veien før runden starter.

Spurs borte kan definitivt være en slik avskrekkende motstander. Laget har bare 3,93 i xGC de siste fire rundene, altså under ett mål forventet innsluppet per kamp. Uten Lloris er likevel laget litt svekket: Når det gjelder faktisk innsluppede mål er tallet seks på de samme kampene, nesten 50% mer enn hva de «burde» sluppet inn. Dette kan nok både tilskrives gode skudd, samtidig som Gazzaniga nok burde tatt et par av dem, som Vrancic sitt mål i Norwich-kampen.

salah 2019

Det er ikke lett å spå et kampbilde her på forhånd. Liverpool er på sin side suverene om dagen, mens Spurs sin form har gått fra å få en enorm oppsving under Mourinho til å dale igjen like fort: Laget har bare tatt fire poeng mot Chelsea, Brighton, Norwich og Southampton de siste kampene. Samtidig: I tre av disse kampene har de manglet Son Heung-min, og det gjør noe med et lag som Spurs, eller rettere sagt: Det gjør noe med motstanderen.

Liverpool vil nemlig mest sannsynlig forsøke å styre denne kampen til en viss grad, men må være forsiktig med å sende alle mann i angrep, slik de ofte gjør. Kontringsstyrken i sør-koreaneren på sitt beste er det voldsomt naivt å ignorere, og de rødkledde må være forberedt på at de møter en sulten og uthvilt Son til helgen. I tillegg er Kane ute, noe som fort kan bety enda mer fart på topp, muligens Son og Lucas Moura i tospann?

Likevel er vi i FantasyFans rimelig sikre på at Liverpool scorer her, sannsynligvis mer enn ett mål også. De rødkledde stilte med reservelaget mot Everton i ligacupen, og har dermed hatt halvannen uke til å hvile sine beste offensive spillere, som for tiden gjør det klart best av alle i ligaen: Mané (3,60), Salah (2,34) og Firmino (2,17) utjgør xGI-pallen («Expected Goal Involvement») i Premier League de siste tre rundene, etter at laget kom tilbake fra VM for klubblag. Det er ikke ofte man ser at et lag dominere statistikken så tydelig.

Det er et godt stykke ned til de andre kapteinskandidatene, som Rashford (1,92), Sterling (1,77, riktignok hvilt sist) og Jiménez (1,47).

 

Rundens kaptein

Som nevnt, det er flere kandidater som vi ikke har rukket å gå gjennom. Rashford har fine tall og møter Norwich hjemme, som samtidig på sin side har helt ok defensive tall. Chelsea er vanskelige å spå om dagen, samtidig som Burnley hjemme ser fristende ut på papiret. Jiménez er kanskje det aller mest spennende differensialalternativet. Han møter Newcastle med nesten like dårlige defensive tall som Aston Villa hjemme. Ellers har man selvsagt Lundstram, som møter West Ham hjemme (fjerde verst xGI de siste fire kampene).

Likevel, i lys av at Leicesters motstander, Southampton, har veldig solide defensive tall, at City i skrivende stund (noen timer før United-kampen tirsdag) mangler en tydelig kapteinskandidat og at Liverpool er i den formen de er i, så velger vi å gå for en offensiv Liverpool-spiller som kaptein i denne.

Av de to offensive til Liverpool så er det Mané som er hetest akkurat nå, med fire målpoeng på like mange kamper og hele 3,61 i xGI på de siste tre. De færreste har begge to, men med double gameweek i 24 i vente er det ikke noe poeng i å bytte sideveis (for eksempel fra Salah til Mané), mener vi. Har du Salah er det også et flott kapteinsvalg denne runden. Bruk heller bytte for å se om det er mulig å hente begge to – om man ikke heller har planlagt å bruke to av de tre plassene på defensive spillere.

Rundens kaptein: Sadio Mané (12.3m)