Fantasy-dilemma: Kapteinsvalg for Gameweek 23

Nok en runde venter der man ikke står overfor noe åpenbart kapteinsvalg. Hvem ser ut som det beste alternativet på forhånd?

Manchester City har den beste kampen på papiret når de skal opp mot Crystal Palace hjemme. Liverpool dundrer videre, men møter laget som kjører over storklubbene om dagen i Manchester United, mens Vardy kan få bakrom å boltre seg i på Turf Moor. Vi ser nærmere på denne rundens kapteinsemner:

Følg oss på sosiale medierFacebook-gruppe | Twitter

Manchester City (Crystal Palace hjemme)

De fleste skjønte på forhånd hva som ventet Aston Villa i forrige runde. Når det defensivt svakeste laget i serien møter laget med høyest xG til nå denne sesongen så ble det ganske tidlig klart at her ville det bli stygge sifre for laget fra Birmingham. Det som er vanskelig med City er å plukke ut hvem som til enhver tid starter, og ikke minst hvem som plukker med seg poeng.

En som definitivt gjør begge deler er De Bruyne. Etter at han lå dypt i banen mot Everton løftet han seg betraktelig mot Man United i midtuken sist, før han fant en slags gylden middelvei mot Aston Villa. Belgieren var, til tross for to målpoeng, nemlig nok en gang ikke fullt så offensiv som mange kanskje hadde håpt på. Man så det underveis i kampen, og gjennomsnittsposisjonen hans, ifølge Opta, var heller ikke suveren sett i ettertid. Både Mahrez, David Silva, Foden (etter at han kom inn), Jesus og Agüero lå jevnt over høyere i banen.

de bruyne 2019

Men så klart: Noen må jo servere disse offensive spillerne, og det var akkurat det De Bruyne gjorde, gang etter gang: På 1-0 lot han Agüeros målgivende pasning passere til Mahrez og på 5-0 var han tredje sist på ballen. Dessverre får man ikke noen FPL-poeng av dette, men det gjorde han derimot på de to herlige målgivende ved 3-0 og 4-0.

Etter dette hadde kampen gått over i mobbing om ikke Pep, sportslig nok, tok av De Bruyne etter 62 minutter. Da hadde De Bruyne samlet sammen en xGI («Expected Goal Involvements») på hele…0,20?

Ja, så lavt er faktisk tallet. De Bruyne «burde» bare hatt 0,2 målpoeng sist, men Mahrez og Agüero var såpass giftige i avslutningene sine at de fikk omsatt det De Bruyne var med på å skape. Om De Bruyne hadde fått spille den siste halvtimen kan det godt hende at han ville dratt med seg mer også.

I samme kamp hadde for øvrig Agüero en xGI på 1,47 – tredje best i forrige runde etter Rashford (1,61) og mannen som nekter å slutte å score, Ings (1,56). Mahrez og Jesus lå for øvrig også høyt på denne listen, med henholdsvis 0,90 og 0,75.

Problemet med de to siste, og egentlig Agüero også, er at man ikke kan være sikker på at de starter neste kamp, til tross for at de leverer. De Bruyne er nok sikret frem til Champions League begynner igjen om en måneds tid – laget har sett altfor svake ut i kampene uten ham.

Crystal Palace har 5,14 xGC («Expected Goals Conceded») de siste fire rundene, som er 11. best i ligaen, altså midt på treet. Hodgson er veldig glad i å forsøke å parkere bussen, men skal jobbe godt for å gjøre det mot et lag som City.

Hvor godt et slikt kampbilde passer De Bruyne er vanskelig å spå. I løpet av det siste drøye kalenderåret har han vært involvert i tre av de syv målene City har scoret mot Palace – ett mål da han kom inn som innbytter i desember 2018, og to målgivende i bortekampen i april i fjor.

At City som lag kommer til å score 2-3 mål vil nok være fasiten i denne kampen også, så er bare spørsmålet om De Bruyne klarer å involvere seg nok fra sin midtbaneposisjon, hos et lag som sprer scoringene veldig bredt utover sine offensive spillere. Men – historisk sett har han faktisk ti målinvolveringer på ti kamper mot Palace, så det er langt ifra umulig.

Vinn en reise for to til gigantoppgjøret Real Madrid v Barcelona

Mohamed Salah/Sadio Mané (Man United hjemme)

To stykker som er oppført som midtbane, men som på ingen måte oppholder seg særlig mye der er Salah og Mané. Å forsøke å skille mellom de to er fremdeles så godt som umulig. De leverer så godt som helt likt hver uke, selv om det kun var Salah som fikk med seg en målgivende sist, med en xGI på 0,45. Mané gikk av banen uten målpoeng, med en xGI på 0,43.

Faktisk scoret Firmino bedre enn dem begge tilsammen med en xGI på 0,92, men han ligger et stykke bak på sesongbasis, og er derfor fremdeles ikke noe kapteinsemne.

Mens Salah har en xGI hvert 114. minutt denne sesongen, er Mané litt bak med hvert 128. minutt, mens Firmino er et godt stykke bak der igjen med hvert 164. minutt.

Det enkelte kanskje frykter med å sette kapteinsbindet på en spiller fra årets suverene serieledere i denne, er rett og slett den enkle grunn at United på papiret ser litt skummelt ut.

Og man kan jo til en viss grad skjønne hvorfor. Norwich ble knust 4-0 av United sist, i tillegg til at Solskjærs menn som kjent slo både Spurs og City i løpet av runde 15 og 16.

City kunne fort ha vunnet på hjemmebane riktignok. Da de tapte 1-2 på Etihad hadde City en xG på 2,22, mens United var effektive med sin xG på «kun» 1,43. Spurs på sin side klarte bare å skape 0,93 xG borte på Old Trafford.

Så skal det sies at Liverpool er i en egen klasse om dagen, ikke bare på banen, men også på de underliggende tallene. Deres xG de siste fire rundene er på 8,52 – best i ligaen – mens United faktisk innehar andreplassen på samme statistikk, med 7,80. Dette er likevel ingen garanti for en målrik kamp, da de to lagene innehar henholdsvis første- og tredjeplass på xGC-tabellen, med bare 2,50 og 3,07 forventede baklengsmål i de samme rundene.

 

mane salah

Man United er historisk ikke en drømmemotstander for Mané. Han har på åtte kamper, fire for Southampton og fire for Liverpool, rasket med seg én scoring og én målgivende, begge på hjemmebane.

Salah på sin side har enda verre tall. På de fire kampene mot United har han aldri notert seg for et eneste målpoeng. Selv om både lag og spillere forandrer seg mye fra sesong til sesong, og fra kamp til kamp, så er dette ganske oppsiktsvekkende tall.

Samtidig, er det en anledning der Salah bør kunne klare å snu denne statistikken på, så er det i år. Og så mye som Klopp ønsker Premier League-gullet, så ønsker han nok også å kjøre over United på hjemmebane. Her har han sjansen.

 

Jamie Vardy (Burnley borte)

Vardy og De Bruyne er så høyt eid av topp 10 tusen FPL-managere at hvis du eide begge, og ikke hadde noen av dem som kaptein i forrige runde, så tapte du terreng for hver eneste målgivende de dro med seg.

Det samme gjelder etter all sannsynlighet denne runden. Hvis valget står mellom de to, og du velger feil, vil hvert målpoeng den andre drar med seg gjøre at du havner lengre bak i sammendraget, fordi de er så høyt eid og «kapteinet».

Mange satte sin lit til Vardy sist, og briten leverte tidlig i kampen da han serverte Praet etter at han selv hadde tatt et fint løp i bakrom. Vardy hadde også ett skudd i mål, men ble korrekt dømt til offside av VAR-teamet.

Utover dette var Vardy faktisk ikke til å se. Han skapte riktignok ytterligere en sjanse, men hadde en xG på – hold deg fast – 0,0. Dette på grunn av at han ikke fyrte av et eneste tellende skudd. Leicester fikk, som mange inkludert FantasyFans spådde, en tøff kamp mot «The Saints». De blå forlot kampen med bare 0,69 i xG.

Burnley er riktignok en litt lettere motstander. Bare Newcastle (9,36) og Aston Villa (9,08) har en verre xGC enn Burnley (7,70) de siste fire rundene, og Dyche sine gutter slapp inn hele tre mål mot et relativt formsvakt Chelsea sist.

I tillegg bør det nevnes at Vardy scoret ett mål da lagene møttes i oktober.

Hvis forrige kamp bare var en glipp for Leicester bør de kunne slå brutalt tilbake her.

 

Rundens kaptein:

Det er så jevnt denne runden, men valget bør stå mellom de store navnene som er diskutert ovenfor. Å gå for noe annet er risikabelt selv om gevinsten kan være høy. Hjemmesterke Cantwell møter Bournemouth på Carrow Road, Brighton spiller hjemme mot det som beviselig er Premier Leagues svakeste defensive lag i Aston Villa, form-Ings møter Wolves mens Abraham puttet sist og møter Newcastle nå.

Før vi avslører vår kaptein må vi først og fremst bare si at dette kanskje er runden for å følge magefølelsen din. Det er så lite som skiller de beste kapteinsemnene at det beste i akkurat denne runden kan være å bare stole på seg selv, og så håper vi samtidig at denne artikkelen har vært til hjelp i valget ditt.

Hvis du likevel er redd for å bomme, og trenger noen andre å skylde på hvis det skulle skjære seg, så vil vi anbefale at du går for Jamie Vardy denne runden. City sprer poengene sine for mye utover folk som ikke er sikret å starte, mens De Bruyne ikke alltid er like involvert offensivt som man skulle ønske. Liverpool – United kan bli en tett og gjerrig affære, mens Leicester på sin side viste god form før Southampton-kampen, og bør kunne slå tilbake i denne runden. Hvis de gjør det så er Jamie Vardy involvert. De Bruyne blir vår visekaptein.

Rundens kaptein: Jamie Vardy (10.0m)