FPL-dilemma: Dobbel Gameweek og kapteinsvalg

Anders L. Fosse

For en gangs skyld er ikke dilemmaet bare Mané eller Salah, men også Triple Captain eller ei, og om man prioriterer midtbane eller forsvar hos Liverpool.

Det føles som år og dag siden sist Liverpool hadde dobbel gameweek. Ifølge FantasyFans sin egen hukommelse har de røde FPL-favorittene i alle fall de to siste sesongene vært det laget som har seilt gjennom et ligaprogram uten utsettelser, og dermed ingen dobbel gameweek. Det har medført at i diskusjonen om triple captain-chipen har det stort sett handlet om City sine dobbeltrunder. I år kan det endelig være tiden for å se til laget fra Merseyside når denne chipen skal disponeres, men først spørsmålet hele FPL-verden funderer på før denne runden: Mané eller Salah?

Følg oss på sosiale medierFacebook-gruppe | Twitter

 

Liverpool (Wolves borte og West Ham borte)

Før denne runden har Mané 13 FPL-poeng mer enn egypteren, men til gjengjeld kan dette nok skyldes skadeproblemene Salah hadde, som har bidratt til at han har spilt 126 minutter mindre enn sin kollega. Poeng per minutt er de altså ganske like i år, men Salah har, som faste lesere av denne artikkelserien vet, bedre underliggende tall per minutt.

På sesongbasis har egypteren en xGI («Expected Goal Involvement») hvert 111. minutt, mens Mané er nede i hvert 129. minutt. Salah scorer også oftere mål per minutt han er på banen, med en nettkjenning hver 147. minutt, mot Manés 159. minutt, og skyter langt oftere (hvert 23. minutt mot Manés 33. minutt).

salah mane

Et viktig poeng angående Salah er at han har spilt 90 minutter hver kamp de siste fire rundene. Om dette vil fortsette, eller om det er hans tur til å bli tatt av tidlig i de kommende rundene, er vanskelig å si på forhånd, men historisk sett pleier Klopp å veksle litt mellom hvem av duoen som blir tatt av først. Det kan fort bety at Mané nå får delta i sluttminuttene i de to neste kampene etter å ha blitt tatt av mellom 8-13 minutter før slutt de siste tre rundene. Mellom runde 7 og 15 spilte han samtlige 90 minutter i hver kamp.

Når det gjelder form så har Mané vært bedre de siste fire rundene. Ikke på faktisk uttelling riktignok, der har Salah to mål og én målgivende mot Manés to mål, men de underliggende tallene er bedre. Mané har hatt en xGI på 3,49 mot Salahs 3,27. Ikke så stor forskjell riktignok, men når det gjelder xG («Expected Goals») er Mané hele 1,03 foran Salah (2,90 vs 1,87). Dette er vesentlig, fordi mål gir dobbelt så mange Fantasy-poeng som målgivende for midtbanespillere.

Senegaleseren har også hatt flere touch i siste tredjedel (132 vs 124), flere skudd i boks (12 vs 11) og hatt en bedre Baseline BPS (det man regner ut bonuspoeng med, uten mål, målgivende, kort osv.) enn Salah, med 35 vs 31. Alt dette til tross for at han har fått hvile litt mer, med 332 spilte minutter mot Salahs 358

Mané har også skutt oftere (hvert 28. minutt vs hvert 30. minutt) enn Salah de siste fire rundene. Problemet for Mané er at han har slitt bittelitt mer enn vanlig med å finne nettmaskene. Selv om han som regel er den beste avslutteren av de to har han slitt litt med uttellingen, som mot Manchester United søndag kveld. I stedet var det altså Salah som stakk avgårde med scoringen og poengene.

nordicbet avlang pl

 

Om man har lyst til å «diffe», altså plukke en kaptein som ikke alle andre kommer til å gå for så er Salah et godt alternativ i neste. «Overall» var det bare 26 prosent som eide egypteren i forrige runde, og bare 29 prosent av topp 10 000. Mané var eid av 43 prosent blant samtlige FPL-managere, og av 77 prosent i topp 10 000

Samtidig: At man «differ» med Salah innebærer også en åpenbar nedside. Hvis Mané gjør det bedre enn Salah vil veien opp bli enda lengre for mange FPL-managere, fordi forskjellen i eierandel er så stor. Å velge hvem man skal sette kapteinsbindet på av de to er vanskelig, men ut ifra form og underliggende tall virker Mané å være et bittelite knepp foran. Han har i tillegg en litt bedre skadehistorikk også, som er greit å ha i bakhodet i tilfelle Salah skulle bli skadet (bank i bordet) i kampen mot Wolves.

 

Triple Captain?

Så er spørsmålet: Bør man bruke Triple Captain-chipen i den kommende doble runden? Alternativet mange tenker på er City. Som lag skaper de flere sjanser, har bedre underliggende tall og de styrer i tillegg mot minst én dobbeltrunde i år også, med deres prestasjoner i FA-cupen. Det som er spesielt med Liverpool sin dobbeltrunde nå er at det er en uke mellom den første og den andre kampen. De har riktignok en FA-cupkamp mellom de to kampene, men laget virker å prioritere PL over det aller meste nå, og møter i tillegg Shrewsbury Town fra League One i cupen. Det betyr nok fort en ny sjanse for ungguttene som slo Everton i cupen i forrige runde, og Salah + Mané fra start i ligaen.

City på sin side vil nok fort rotere i det som trolig blir langt «tightere» dobbeltrunder mot slutten av sesongen, på et tidspunkt der det ikke engang er sikkert at Pep prioriterer ligaen, og det er (enda mer) bingo hvem som starter i to kamper på rad.

de bruyne 2019

Det kanskje viktigste argumentet for å bruke chipen nå, for oss i FantasyFans, er at da slipper man å tenke mer over det. Alle som brukte den på City i fjor, da de hadde tidlig dobbeltrunde, vet hva vi snakker om. En del FPL-managere sparer sitt andre wildcard til å sette opp et lag som passer til blank- og dobbeltrundene senere i sesongen. Siden wildcardet ikke kan brukes i samme runde som en annen chip, setter det litt begrensninger for hvilke runder man kan benytte seg av det. Det slipper man å bekymre seg over i like stor grad hvis man kjører TC-chipen nå. I tillegg: Det kan veldig godt være at Liverpools kamper nå er den beste dobbeltrunden man får se, selv om Wolves faktisk er det laget med lavest xGC («Expected Goals Conceded») de siste fire rundene, med bare 3,18 forventede baklengsmål.

Vi velger uansett å benytte oss av TC-chipen i denne runden.

 

Prioritere forsvar eller midtbane?

Det mange har lurt på den siste uken har vært om man skal kjøre to forsvarere og én midtbanespiller, eller én forsvarer og to midtbanespillere fra Liverpool. Hvis du enda ikke har bestemt deg, men har penger/overganger til å gå begge veier, la oss kikke på dette regnestykket sammen:

For det første, selv om forsvarere kan score bedre enn midtbanespillere i enkeltrunder, er det ingen tvil om at de beste midtbanespillere over en hel sesong tar rundt 50-70 poeng mer enn de beste forsvarerne. Dette er noe vi har sett hver eneste FPL-sesong, og er like sikkert som at etter regn kommer sol. Per kamp vil dette i snitt bety 1,5 poeng mer. Regnestykkene under baserer seg på gjennomsnittet de beste spillerne scorer over en hel sesong, og sammenligner to ulike FPL-lag med 3 forsvarere og 4 midtbanespillere, uten å tenke på kapteinsvalg:

Eksempel 1, to forsvarere og en midtbanespiller fra Liverpool:

Random lag: 5 poeng
LFC: 5 poeng + 5 poeng
LFC: 5 poeng + 5 poeng

Random lag: 6,5 poeng
Random lag: 6,5 poeng
Random lag: 6,5 poeng
LFC: 6,5 poeng + 6,5 poeng

= 57,5 poeng

Eksempel 2, én forsvarer og to midtbanespillere fra Liverpool:

Random lag: 5 poeng
Random lag: 5 poeng
LFC: 5 poeng + 5 poeng

Random lag: 6,5 poeng
Random lag: 6,5 poeng
LFC: 6,5 + 6,5 poeng
LFC: 6,5 + 6,5 poeng

= 59 poeng

Dette er selvfølgelig knallharde gjennomsnittstall over en hel sesong, og forskjellen er liten, men det er en grei måte å illustrere rent matematisk at det lurest, i denne runden isolert sett, å gå for å få en ekstra kamp på midtbanespilleren din.

Så kan man se på andre tall, som at Liverpool har holdt nullen i sine syv siste kamper, selv mot lag som Leicester, Tottenham og Manchester United. Det har ført til at Alexander-Arnold (10,8), van Dijk (8,0), Robertson (7,4) – ja, til og med Gomez (6,2) – har et bedre, eller like bra, poengsnitt som Mané (6,2) og Salah (5,8) de siste fem kampene.

Liverpool virker rett og slett å ha tatt foten litt av gassen fremover. De siste fire kampene har de sagt seg fornøyde med 1-0 eller 2-0-seire.

Hvis du tror dette fortsetter bør du gå for to forsvarere. Dette kan også være en lur budsjettløsning med tanke på Liverpools fine kamper etter dobbeltrunden – det er litt voldsomt å ha bundet opp £24,7 i to Liverpool-spillere på midtbanen, av én enkel grunn: Da er det vanskelig å ha råd til andre gode kapteinsemner i laget. Vi i FantasyFans anbefaler derfor å gå for to forsvarere fra Liverpool i runden som kommer, selv om tall og tendenser over en lengre periode tilsier at de som heller går for to midtbanespillere vil gjøre det best i den doble runden – isolert sett.