FPL-dilemma: Kapteinsvalg for Gameweek 25

Anders L. Fosse

Neste frist er lørdag kl. 12.30. Hvem fortjener kapteinsbindet?

Etter at det sist bare sto om ett lag i kapteinsdiskusjonen er det mer åpent denne runden. Liverpool har en fin kamp, hjemme mot Southampton, men City møter et Spurs-lag som tidvis har slitt med å holde nullen, mens Leicester og en friskmeldt Vardy møter Chelsea, som tilsynelatende slipper inn mål mot hvem som helst. Vi graver oss ned i alt av observerte kamper, tall og tendenser:

Følg oss på sosiale medierFacebook-gruppe | Twitter

Mohamed Salah (Southampton hjemme)

Etter flere meget solide defensive opptredener på rad så viste Southampton at også de evner å slippe inn mål da de tok imot Wolves hjemme på St. Marys i runde 23. Her hadde «The Saints» en xGC («Expected Goals Conceded») fra Opta, på 2,42, noe som endte med et forsmedelig 2-3-tap.

Borte mot Crystal Palace i forrige runde var det litt mer tilbake til den gode defensive formen for Southampton, med en xGC på bare 0.59 og rent bur for McCarthy. Likevel, runde 23-kampen viser at laget er kapable til å slippe inn mange mål når de møter god motstand.

Det får de i Liverpool, som nettopp slo Southamptons overmenn i Wolverhampton 2-1 borte i den første delen av Klopps dobbeltrunde. Riktignok var ikke seieren voldsomt overbevisende; Wolves hadde faktisk en høyere xG (1,82) enn Liverpool (1,16), men var mindre effektive foran mål.

Salah gikk av banen uten målpoeng, men var nokså involvert i det Liverpool skapte, med en xGI («Expected Goal Involvement») på 0,45, hvorav 0,41 var xG. Egypteren er med andre ord ikke så glad i å skape sjanser for andre, men rent Fantasy-messig er ikke det nødvendigvis så dumt, når det ligger så mye mer poeng i å score selv enn å assistere andre.

salah 2019

Flere spekulerte før runden i om det var lurere å sette kapteinsbindet på Alexander-Arnold enn midtbanespillerne til Liverpool, og i skrivende stund (før West Ham-kampen) har de fått rett. Til tross for at Liverpool slapp inn klarte unggutten nok en gang å involvere seg offensivt med en målgivende pasning. Likevel: All statistikk og historie viser at det over tid er lurere å stole på midtbanespillerne. At Trent og resten av forsvaret over en kort periode har et høyere poengsnitt enn Salah og Mané beviser ikke noe annet.

For å sette det på spissen: Hvis det over tid viser seg at det er lønnsomt å sette kapteinsbindet på Alexander-Arnold over Salah så bør engelskmannen være dyrere enn egypteren til neste sesong. Da må Salah settes ned til £10.5-11.0, samtidig som Trent må opp på £11.0-11.5. Hvis du synes det høres riktig ut, da bør du sette kapteinsbindet på Trent. Ellers er Salah det soleklart beste alternativet i Liverpool denne runden.

 

Manchester City (Spurs borte)

Etter en uke med Liverpool-fokus er det litt rart å skulle se til City igjen, spesielt borte mot et storlag som Spurs. De hvitkledde slapp kun inn ett mål hjemme mot Liverpool tidligere i januar, men «xGC-messig» ser det ikke like bra ut. Spurs har hatt 7.81 forventede baklengsmål de siste seks rundene. En slik xGC er ikke forferdelig, men det er for eksempel svakere enn Southampton, som har 5.54 i samme periode, der altså mesteparten kom i én enkelt kamp.

Hvis Southampton klarer å finne ut av hva som gikk galt mot Wolves, og på nytt murer igjen mot Liverpool, slik de klarte mot både Spurs og Chelsea, så kan det fort skje at oppgjøret mellom City og Spurs blir en mer åpen kamp.

Sånn sett er nesten Son et kapteinsalternativ også, med tanke på hjemmekamp, Citys xGC på 6,99 de siste seks og Kane sitt fravær, men vi holder oss til City i denne diskusjonen.

Agüero viste to ting i kampen mot Sheffield United:

  1. At selv ikke seks målinvolveringer på to kamper er nok til å slippe unna Pep-ruletten.
  2. At han trenger bare 23 minutter som innbytter for å score mål.

Det skal sies at argentineren også fikk et gult kort, og dermed bare fire poeng, men han har likevel levert en god søknad for å starte mot Spurs.

Aguero-and-Sterling

Hvis han blir hvilt mot United onsdag, etter denne artikkelen går «i trykken», er han nok rimelig safe til å starte her. Hvis ikke er egentlig bare De Bruyne den eneste sikre offensive spileren hos City.

Det føles rart å skulle argumentere mot å sette kapteinsbindet på mannen med flest FPL-poeng på hele spillet, men faktum er at perioden der han lå høyt i banen og kom til mange sjanser er litt forbi igjen. På de siste seks rundene har han en xGI på 2,71, der bare 0,62 av dem er xG. 19 spillere har bedre xGI i samme periode, inkludert Pukki, Wood, Jorginho, Ayoze Pérez, Calvert-Lewin og Deeney (4,87!). Likevel, De Bruyne overpresterer med tanke på xGI som vanlig, med seks målinvolveringer på de samme kampene selv om han bare «skulle hatt» 2,71.

 

Jamie Vardy (Chelsea hjemme)

Det er ikke godt å si så mye som Vardy om dagen, med en skade, en fødsel og enda en skade, så vi skal holde dette kort. Akkurat mens vi skriver dette sitter han på benken mot Aston Villa, og bør dermed være i rute til å rekke kampen mot Chelsea. Leicester, både med og uten Vardy, fortsetter å levere offensivt med 11 mål på de siste seks kampene, som er tredje best i ligaen.

Chelsea slipper, som nevnt tidligere i artikkelen, inn en del mål om dagen, med 7 baklengs på seks kamper, men de underliggende tallene forteller en helt annen historie. 4,68 i xGC er faktisk best i hele ligaen. Dermed skal Vardy jobbe godt i denne.

Og selv om han er glad i å møte topp seks-lag har han historisk faktisk slitt litt mot Chelsea, med bare fem målinvolveringer på elleve oppgjør. Mot resten av topp seks har han vært langt bedre. Nest verst statistikk mot de nevnte lagene har Vardy mot City, med syv målinvolveringer på ti kamper, alle andre i topp seks har han scoret mer mot. Konklusjonen er uansett klar: Unngå å stole på Vardy i denne hvis du har storkanoner fra City og Liverpool i laget ditt.

 

Rundens kaptein

Det meste peker mot egyptisk kaptein i denne. De to tingene som taler litt imot er, for det første, at Liverpool har kamp onsdag før de møter Southampton lørdag. Det er minimalt med hvile, mens «The Saints» har hatt en uke med restitusjon siden FA-cupkampen mot Spurs 25. januar, der de nok en gang viste seg solide defensivt med bare én baklengs. For det andre: Hvordan presterer Salah uten Mané? Det er et lite usikkerhetsmoment. Minamino var på ingen måte en fullgod erstatter da han kom inn sist, og det er ikke sikkert at Salah får like mye spillerom som han gjør sammenlignet med når et forsvar har flere uromomenter å bekymre seg for.

nordicbet avlang pl

 

Likevel, i mangel på bedre alternativer satser vi på at Southampton rakner defensivt nok en gang, og at Salah drar nytte av det. Han blir vår kaptein denne runden.

(PS: Hvis egypteren mot formodning blir skadet onsdag kveld mot West Ham kan du se bort ifra 60% av alt vi har skrevet i denne artikkelen. I så fall lukter det argentinsk eller belgisk kaptein, avhengig av hva som skjer i ligacupkampen til City samme kveld. Lykke til!)

Rundens kaptein: Mohamed Salah (12.5m)