FPL-dilemma: Gameweek 26

Anders L. Fosse

Ni dager er det mellom første og siste kamp i den neste gameweeken. Det byr på ekstra utfordringer for deg som manager.

For tør man å sette kapteinsbindet på en spiller i Chelsea – Man United, når det er ni døgn etter fristen der kapteinen din kan bli skadet på? Ikke at den kampen byr på noen spesielt gode kapteiner, men argumentet gjelder også for både Spurs og Liverpool – for eksempel – som sparker av bare henholdsvis ett og to døgn før Chelsea og United. Vi hjelper deg med kapteinsvurderingen din i artikkelen under:

 

Manchester City (West Ham hjemme)

Alle snakker om den fenomenale sesongen Liverpool har hatt, men Manchester City som lag leder solid på en annen tabell, hvis man ser på oversikten for en stat som tett knyttet til hvor mange FPL-poeng lagets spillere drar med seg, nemlig xG («Expected Goals»).

Følg oss på sosiale medierFacebook-gruppe | Twitter

62,3 mål burde de lyseblå scoret i løpet av denne sesongen, mot Liverpools 49,5 mål, og de følger statistikken nokså tett i faktisk uttelling også: City har scoret 65 mål, mot rødtrøyenes 60. Også på de siste seks kampene er Pep sine menn overlegne offensivt, med en xG på 13,9 på lagets siste seks kamper, mot Klopps 13.

Men dette trenger ikke alltid bety uttelling i form av poeng. Dette ble brutalt demonstrert under Citys møte med Spurs forrige helg. Kampen endte 0,31 – 2,68 i xG, men hjemmelaget vant likevel 2-0 etter to herlige avslutninger av Bergwijn og Son.

City gjorde absolutt alt for å unngå å ødelegge det rene buret til Lloris. Gündogan sin straffe, Agüero sin miss fra kloss hold (xG på 0,6) og 4-mot-2-situasjonen der Lloris var utspilt er bare en liten andel av alt som gjorde det helt utrolig at City gikk poengløse ut av dette oppgjøret.

Ingen underpresterte mer i forhold til xG sist enn Agüero. 1,06 endte han opp med, i tillegg til at Gündogan misset på straffen som argentineren ville fått målgivende for, noe som betyr at Agüero-eiere var svært uheldige sist.

Blir det mer uflaks for dem denne helgen? Det er vanskelig å si på forhånd, men de kan selvsagt være så uheldige at de til og med ryker på en benking. Det som gjør det usannsynlig er at City har hatt en uke med hvile før oppgjøret, og ikke har en ny kamp før 13 dager etter denne.

Det som gjør en benking litt sannsynlig er at Pep har gjort nettopp dette med Agüero mer enn vanlig i år. Av de 19 kampene argentineren har spilt har han startet fem av dem på benken. Dette skjedde så sent som mot Sheffield United i runde 24. Gabriel Jesus er bare 22 år, og forbedrer seg dermed stadig. Dermed får han også flere og flere sjanser for City-laget fra start.

Den av spissene som får tillit bør uansett få bra med poeng. West Ham er laget i Premier League med fjerde verst xGC («Expected Goals Conceded») på de siste seks kampene, med 11,39 forventede baklengsmål. Kun Burnley (11,4), Aston Villa (13,0) og Newcastle (13,9) har dårligere tall. Spørsmålet er bare om du tør å stole på at Agüero starter.

Da kan selvsagt De Bruyne også få med seg noe, et langt safere valg med tanke på startplass. Belgieren var litt friskere og mer offensiv enn han pleier sist, og dette gjenspeilet seg også i hans xGI («Expected Goal Involvement») på 0,45. Ikke helt Agüero-tall, men et langt mer populært valg, og den kreative midtbanespilleren kommer nok til å være blant rundens tre mest kapteinede spillere i denne, tipper vi.

 

| De beste oddsbonusene i 2020 |

 

Mohamed Salah (Norwich borte)

En annen som vil bli å finne på denne pallen, om ikke øverst, er Mohamed Salah. Absolutt ingen hadde en høyere xGI i forrige runde enn egypteren, og det populære kapteinsvalget ga avkastning for svært mange hjemme mot Southampton.

Nå venter Norwich, som har nokså dårlige defensive tall. 10,1 i xGC på de siste seks for kanarifuglene er svakt isolert sett, og ikke særlig mye bedre enn gjengen som ble listet opp ovenfor.

De kan selvsagt unnskylde seg med at de i løpet av disse kampene blant annet har møtt Spurs to ganger (fire baklengsmål totalt), i tillegg til at 0-4-tapet mot Man United er blant de nevnte kampene, men det beviser egentlig bare at laget ikke er så gode til å mure igjen mot de beste lagene om dagen.

tgyhghfb

De kan selvsagt unnskylde seg med at de i løpet av disse kampene blant annet har møtt Spurs to ganger (fire baklengsmål totalt), i tillegg til at 0-4-tapet mot Man United er blant de nevnte kampene, men det beviser egentlig bare at laget ikke er så gode til å mure igjen mot de beste lagene om dagen.

Da er det fryktelig dårlig timing å møte Liverpool nå; De rødkledde er inne i sitt livs form. For mange FPL-managere bringer nok denne kampen gode minner fra sommer, sol og strand, da de fleste hadde kapteinsbindet på Salah gjennom så godt som hele juli og august i 2019, ettersom nettopp Norwich ventet hjemme på Anfield i sesongens aller første kamp. Egypteren takket for tilliten med ett mål, en målgivende og to bonuspoeng.

Siden den gang har Farke strammet litt opp bakover i banen og gitt slipp på den til tider naive, offensive stilen, men ikke særlig mye. Tettey og lagkameratene begynner å havne faretruende langt bak de andre lagene på tabellen, og deres 47 baklengs er det kun Nyland og Aston Villa som kan matche, også de med 47 mål i feil retning. Etter denne kampen kan kanarifuglene være alene om å inneha den lite prestisjefulle æren av å ha sluppet inn flest mål i denne sesongens PL-utgave.

 

Son Heung-min (Aston Villa borte)

Men mindre ikke en viss sørkoreaner eksploderer mot nettopp Aston Villa, så klart. Birmingham-laget har ikke bare sluppet inn delt flest mål i løpet av hele sesongen, de har også (som nevnt) 13,0 i xGC de siste seks rundene – det er nest verst av alle lag.

Pepe Reina sin inntreden har ikke gjort nevneverdig underverker, og Spurs kommer fra et meget solid resultat mot City, selv om kampen snudde meget raskt med det røde kortet til Zinchenko – omtrent like raskt som Mourinho og assistenten spratt opp fra setene sine da de skulle protestere mot det fraværende, andre gule kortet til Sterling.

Før dette ble Spurs overkjørt, og laget har heller ikke vært spesielt imponerende den siste tiden. Fra runde 21-23, mot Southampton borte, Liverpool hjemme og Watford borte puttet laget null (!) mål. Først mot Norwich i runde 24 løsnet det bittelitt, med to nettkjenninger.

son spurs 2

Son har scoret i begge sine to siste kamper, men det er ikke mye som tyder på at han eller Spurs er i stand til å fylle rommet Kane etterlater seg. 15 spillere har en høyere xGI i de fire kampene siden Son kom tilbake og Kane gikk ut, blant dem Manchester Uniteds Andreas Pereira (!).

Sørkoreaneren er likevel personen å gå for dersom man trenger en liten differensial-kaptein denne runden, men det spørs om det ikke koster mer enn det smaker når både Salah og Manchester City har så fine kamper.

 

Rundens kaptein

På de siste fire rundene har Agüero og Salah helt lik xGI, på 5,11. De er dermed over et helt forventet målpoeng foran nestemann i køen, Raúl Jiménez (4,06). For oss i FantasyFans står dermed kapteinsvalget mellom de to førstnevnte.

En viktig faktor å ta med er at Salah får et ekstra poeng med tanke på scoring som midtbanespiller, samt for rent bur. Samtidig er Agüero langt mer målfarlig per minutt på banen. De siste fire rundene inkluderer nemlig dobbeltrunden til Salah, samt Agüeros benking mot Sheffield United: Agüero har – på de fire siste rundene – en xGI hvert 52. minutt han er på banen. Salah er oppe i nesten det dobbelte – hvert 87. minutt.

salah 2019

Så er spørsmålet om man tør å sette kapteinsbindet på argentineren, som ikke føles å være 100 prosent garantert til å starte. Dette kan man selvsagt si om Salah også, som først spiller en hel uke etter at fristen for runden går ut, men om Salah drar på seg en småskade i uken som kommer så risikerer Klopp neppe noe å benke ham, for så å sette ham innpå de siste minuttene. Dette gjør det samtidig viktig å ha en god visekaptein denne uken, i tilfelle uhellet skulle være ute for Salahs del.

Hadde det vært snakk om en annen spiss enn Agüero hadde man kanskje fryktet at de forspilte sjansene mot Spurs ville gått inn på ham, men argentineren virker som en så solid type at han heller bruker slikt til inspirasjon, og ikke lar seg bryte ned av det.

Vi i FantasyFans stoler likevel ikke helt på at han starter, og velger derfor å gå for mannen som beviselig vet hvor målet står om dagen, med fire målpoeng på to kamper. Mohamed Salah er vår kaptein denne runden.

 

Kaptein for Gameweek 26: Mohamed Salah (12.5m)