FPL-dilemma: Blanks og kapteinsvalg for Gameweek 27

Anders L. Fosse

Verdens lengste gameweek går mot slutten, men det er flere hull i kampprogrammet fremover.

I denne artikkelen skal vi både se litt på hvordan du kan navigere deg rundt de såkalte blank-rundene, runder der enkelte lag ikke har kamper, og om det i det hele tatt er lurt å unngå spillere fra de aktuelle lagene. Vi tar også en kjapp kikk på den kommende runden, og hvem som er det beste kapteinsvalget der.

Følg oss på sosiale medierFacebook-gruppe | Twitter

Blankrunde 28

Første runde med blanks er i runde 28, altså allerede runden etter den kommende. Da er det to kamper som ikke blir spilt som planlagt, nemlig Manchester City – Arsenal, og Sheffield United – Aston Villa, fire lag som på hver sin måte har tilført noe Fantasy-potensiale denne sesongen. Sitter du med fire eller flere spillere herfra før den kommende runden kan det være verdt å vurdere om noen av dem skal ut.

 

Manchester City

De Bruyne er det svært mange som har, blant annet 9.050 av managerne i topp 10.000. Det er med andre ord bare å si farvel til toppen dersom du kvitter deg med belgieren og han leverer i rundene som omkranser Gameweek 28.

Mange i det celebre selskapet tok en sjanse på Agüero for fire runder siden, og tjente rått på det. 3011 managere blant topp 10.000 er på argentineren, og mange av dem er nok blant eliten på grunn av akkurat det valget før Aston Villa borte i runde 22.

Aguero-and-Sterling

Men kan man gå uten én eller begge av dem? City kommer neppe til å kjøre juniorlag i Premier League etter at det ble kjent at de ikke får spille i Europa neste år, men at Guardiola vil prioritere Champions League og FA-cupen ut denne sesongen er det liten tvil om. PL-programmet er også blodrødt utover blankrunden. Leicester (borte), blank, Man United (borte, mulig dobbel – det kommer vi tilbake til), Burnley (hjemme), Chelsea (borte) og Liverpool (hjemme) er programmet helt frem til begynnelsen av april. Ikke veldig lovende, selv om vi vet at City kan slå hvem som helst på en middels dag. Ingen har nemlig høyere xG («Expected Goals» fra Opta) verken på sesongbasis (Citys 62,4 mot Liverpools 51,5) eller i løpet av de siste seks kampene (Citys 13,9 mot Liverpools 12,2).

Rotasjonsrisikoen i PL vil likevel være der, og er blitt forsterket av nyheten om Europa-spill. Alle andre enn de to bør derfor vurderes ut snarest.

Det som kan være verdt å nevne er at kampprogram-guru Ben Crellin på Twitter, som du absolutt bør følge dersom du vil henge med på hvordan blank- og dobbeltrunde vil se ut, anslår at det er 75 prosent sjanse for at GW29 blir en dobbeltrunde for City. Da kan det kanskje forsvares å benke et par City-spillere i runde 28, men dette blir forhåpentligvis klart før den tid. Vent med byttene for mest mulig informasjon!

 

Arsenal

Aubameyang er det noen som sitter på, til tross for at han i likhet med Rashford denne sesongen har spilt ute av posisjon, som venstrekant. Også i likhet med engelskmannen har han likevel levert bra, med fire mål på sine seks siste kamper.

aubameyang

Til £10,8 på spillet er det derimot usikkert om det forsvarer prislappen helt, spesielt når han bare har 1,83 i xGI («Expected Goal Involvements») de siste seks rundene. To fravær har han riktignok hatt, men det er fremdeles langt svakere enn Walcott (2,22), Jorginho (2,36), Harvey Barnes (2,61), McBurnie (2,72) og Deeney (3,06) i samme tidsrom. Programmet ser kjempefint ut utenom blanken (og det kan til og med hende kampen deres mot City blir en dobbel i 29), men å benke mer enn én spiller til over 10 millioner bør de fleste unngå, og de aller fleste sitter nok på en av City-mennene som er nevnt over.

 

Sheffield United

Hvem skulle tro at «The Blades» ville bli en Fantasy-favoritt dette året? FantasyFans var blant dem som dro frem de gode defensive tallene før sesongen, men at det skulle lykkes så bra for Wilders menn er meget overraskende.

Lundstram-eventyret virker dessverre å være over. Det ble et mål sist, men i det lange løp vil det vil ikke lønne seg for FPL-managere å vie en plass i startelleveren til en mann som i de fleste kampene mest sannsynlig vil dra med seg en én-poenger for sine FPL-managere. Mange fryktet nok at Lundstram var førstemann til å ryke i midtbanetreeren, og dette ser ut til å ha blitt bekreftet av Wilder etter blant andre Sander Berges inntreden i laget.

Likevel, Twitter-feeden til oss i FantasyFans er fulle av lag med både Stevens, O’Connell, Egan og Henderson, blant andre, og det er ingen grunn til å selge disse nå hvis du kan stable et ok lag med 10-11 spillere til runde 28. Laget har nemlig to meget fine, grønne hjemmekamper mot Brighton og Norwich i rundene før og etter blanken, i tillegg til en bortekamp mot Newcastle i runde 30.

 

Aston Villa

Grealish er så toneangivende for Villa at det er bare å beholde hvis du, som nevnt, har 10-11 spillere å stable på beina til runde 28. Før City-kampen i runde 26 er spilt er han på 7. plass på oversikten over xGI i den nevnte runden, kun slått av Son (1,79), Alli (1,45), Pépé (1,34), Calvert-Lewin (1,19), Keita (0,92) og Benteke (0,84).

Kampprogrammet er derimot ikke veldig lovende for laget fra Birmingham. Southampton borte i neste har vist litt svakere defensiv form i det siste, men Leicester borte og Chelsea hjemme blir tøft for det nedrykkstruede laget etter blanken.

 

Blankrunde 31

Vi får også noen blanks i runde 31, alt ettersom hvordan den femte runden i FA-cupen går. Disse cupkampene blir spilt i starten av mars. Siden man ikke spiller omkamper i FA-cupen fra og med den femte runden, så vil man dermed torsdag 5. mars kjenne til hvilke kamper i runde 31 som blir blank eller ikke. Dette er i tide til runde 29.

Nevnte Ben Crellin har regnet ut sjansen for hvor sannsynlig det er at de ulike oppgjørene i runde 31 blir blank:

  • Chelsea – Manchester City (94,9 prosent. Blir blank hvis Chelsea slår Liverpool i cupen ELLER hvis City slår Sheffield Wednesday i cupen)
  • Manchester United – Sheffield United (93,1 prosent. Blir blank hvis Man United slår Derby i cupen ELLER hvis Sheffield United slår Reading i cupen)
  • Leicester – Brighton (84,4 prosent. Blir blank hvis Leicester slår Birmingham i cupen)
  • Southampton – Arsenal (79,4 prosent. Blir blank hvis Arsenal slår Portsmouth i cupen)
  • Tottenham – West Ham (78,3 prosent. Blir blank hvis Tottenham slår Norwich i cupen)
  • Newcastle – Aston Villa (50 prosent. Blir blank hvis Newcastle slår West Bromwich i cupen)
  • Liverpool – Crystal Palace (41,1 prosent. Blir blank hvis Liverpool slår Chelsea i cupen)
  • Norwich – Everton (21,7 prosent. Blir blank hvis Norwich slår Tottenham i cupen)

Wolves – Bournemouth og Burnley – Watford går som planlagt i runde 31. Matematisk blir det mellom 5 og 6 blanks her. Det er med andre ord sannsynlig at over halvparten av lagene ikke har kamp, og som man ser ovenfor: Det er mange av de mest populære lagene som står i aller størst fare for å miste en kamp i 31, som City, Sheffield United, Leicester og Spurs.

De som har spart og planlagt å bruke free hit i denne runden håper nok på at FPL-populære Liverpool slår Chelsea, slik at også de får blank i runden.

Det er 11,2 prosent sjanse for at hele syv av ti kamper blir blank. På forhånd vet vi at det er minimum to kamper som blir det, ettersom det er garantert at enten Chelsea eller Liverpool går videre. Det samme gjelder Spurs og Norwich.

At det bare blir én blank er derimot lite sannsynlig, med en prosent sjanse på bare 0,07.

eliteserien nb

I tillegg til 31 er også 34 etter all sannsynlighet også en blankrunde, ettersom den krasjer med semifinalene i FA-cupen, men dette er for tidlig å si noe sikkert om. City kan for eksempel både ta seg til semifinalen OG få en av de utsatte kampene i denne runden.

Det vil uansett bli færre blanks her enn i runde 31, mellom tre og fire mest sannsynlig.

Før runde 29 sparkes i gang må man altså ta en vurdering på hvor viktig man selv synes det er å mønstre fullt mannskap i runde 31, avhengig av hvilke kamper som fremdeles går da.

Én taktikk er å bygge et lag med spillere som har kamp i runde 31, deretter bruke wildcard og fylle på med spillere som både har dobbeltrunde og som har blank i 34 (dette vil være mange av de samme lagene, og all denne informasjonen har man også innen 31 er ferdigspilt), for deretter å bruke free hit i runde 34 når disse altså blanker. Dette er muligens den ideelle taktikken hvis man har alt av chips igjen.

Mangler man free hit, men har spart wildcardet, kan man også kjøre samme tilnærming, men da får man fort en del blanks i runde 34.

Har man free hit, men har brukt wildcardet, kan det hende at det lønner seg å bruke free hiten i 31, hvis mange av spillerne dine får blank her.

Man får uansett utrolig mye informasjon i ukene som kommer, så hvis du ikke allerede følger FantasyFans og Ben Crellin på Twitter kan vi anbefale å gjøre dette snarest!

 

Rundens kaptein

Det ble bare et clean sheet-poeng sist, men Salah kunne fort fått med seg mer enn som så. At ikke skuddet og den påfølgende returen til Keita endte i enten mål eller assist er et mirakel. En samlet xGI på 0,44 fra kampen er heller ikke så verst. West Ham hjemme bør være overkjøringsmateriale for Klopps menn.

Kaptein for Gameweek 27: Mohamed Salah (West Ham hjemme)