FPL-dilemma: Dobbel Gameweek og kapteinsvalg for GW28

Anders L. Fosse

Uten City på programmet er det svært mange som ser til Liverpool denne runden.

Det er nå det begynner for FPL-nerdene – for de av oss som bruker altfor mye tid på å sjonglere med Excel-ark, wildcard, free hit, bench boost og triple captain for å navigere oss gjennom blank- og dobbeltrunder. Som vi diskuterte i forrige uke er det altså fire lag som ikke har kamp i den kommende runden. To av dem, Arsenal og City, KAN møtes og dermed få en dobbel gameweek i 29, altså i runden etter denne. Det kan også Chelsea, men det blir da eventuelt på bekostning av Arsenal, avhengig av hvilke av Citys kamper som flyttes.

Følg oss på sosiale medierFacebook-gruppe | Twitter

Dette blir uansett ikke klart før på fredag mest sannsynlig. Hvis det ikke kommer en annonsering innen FPL-fristen klokken 20.00 på fredag vil sjansen for en dobbeltrunde i 29 synke drastisk, ifølge kampoppsett-guru Ben Crellin på Twitter.

Med andre ord: Vent så lenge som mulig med byttene. Det kan faktisk uansett være lurt å spare et bytte, og ta med seg to bytter inn i runde 29. FA Cup-kampene spilles nemlig mandag til torsdag i den kommende uken. Ikke bare betyr det fare for skader på spillerne dine – det innebærer også at vi får vite hvem som får blank i runde 31 FØR fristen til runde 29. Det vil nemlig være alle som enten er på et lag som går videre i FA-cupen, eller som skulle spilt mot de samme lagene i runde 31.

Det er svært viktig informasjon, og kan bety at du må legge om hele free hit-taktikken din, alt ettersom hvilke lag som går videre fra FA-cupen.

Nå, over til rundens kapteinsemner i helgen som kommer.

Tammy Abraham (Bournemouth borte)

Unggutten har vært ute med en skade en liten periode nå, men Chelsea som lag imponerte stort mot Spurs sist. På de 19 minuttene Abraham fikk på slutten kom han seg til én meget stor sjanse, men endte i stedet opp med å sende seg selv i stolpen.

I hans sted spilte Giroud fra start i et tidvis meget godt Chelsea-angrep, som nok blir enda bedre av at Abraham er tilbake. Laget i blått har også et meget strøkent kampprogram omtrent ut sesongen, med kun to skjær i sjøen i form av City og Liverpool.

tammy

Førstnevnte kamp kan altså bli flyttet til runde 29, og dermed bli en dobbeltkamp, noe som på den andre siden gjør den litt mer interessant. Det man da må være obs på er at runde 31 i så fall blir blank for Chelseas del, og at man dermed, ved å hente Tammy eller andre på Chelsea, øker sjansen for at man må brenne av free hiten i runde 31, fremfor for eksempel i runde 34, som fort kan inneholde både dobbelt- og blankkamper.

Motstander her, Bournemouth, er også inne i en veldig svak periode. Kun Aston Villa og West Ham har en verre xGC («Expected Goals Conceded») de siste seks rundene, med 14 forventede baklengsmål. Bournemouth er rett bak, med 12,7.

Hvis du har Abraham fra før av i denne runden er han et spennende kapteinsvalg hvis du tør å gå utenom laget som blir den suverene kapteinsfavoritten denne runden.

 

Mohamed Salah / Sadio Mané (Watford borte)

Det så lenge ut som at laget i rødt skulle gå på en megablemme hjemme mot West Ham mandag, helt til Fabianski tok “blemmeansvaret” i egne hender da han fomlet inn Salahs relativt enkle skudd etter en drøy time med fotball.

Egypteren var et svært populært kapteinsvalg sist. I Fantasy-sammenheng snakker man ofte om «effektiv eierandel». Dette er eierandel, minus dem som har benket spilleren, pluss dem som har valgt å sette kapteinsbindet på ham. For Salahs del var dette effektive eierskapet på 175,24 prosent blant topp 10.000 sist, samtidig som Robertson i samme selskap hadde en effektiv eierandel på 28,1 prosent. Med andre ord: Hvis du valgte å stole på Salah med kapteinsbindet ditt sist, men samtidig ikke var blant dem som hadde Robertson, så tapte du bittelitt terreng på topp 10.000 fordi skotten hadde den målgivende pasningen.

mane salah

Den venstrebeinte duoen var langt ifra de eneste som leverte her. Mané var tilbake for fullt etter skadeavbrekket sitt, og så friskere ut enn på lenge. Dette gjenspeilet seg også i statistikken. Senegaleserens xGI («Expected Goal Involvement») på 0,93 var langt bedre enn enn hans lagkamerater Firmino (0,74), Alexander-Arnold (0,57) og Salah (0,46) – og da har man ikke engang regnet med ballen Mané satte i det åpne målet, men som VAR dømte til offside.

Hans dominans viste seg også i bonussystemet, der han dro med seg ett bonuspoeng, kontra Salahs 0.

TV 2s Mathias Skarpaas poengerte i forrige Wildcard FC-episode at Mané på generell basis er en bedre fotballspiller, mens Salah får med seg litt flere mål.

Det stemmer denne sesongen også, men bare marginalt. Salah scorer hvert 138. minutt, mens Mané har scoret hvert 146. minutt.

Et annet poeng som har blitt nevnt er at spillere som akkurat har kommet tilbake fra skade får en boost, og det så definitivt ut til å stemme for Mané sist. De eneste FPL-managerne som mest sannsynlig kommer til å slite med kapteinsvalget i kommende runde er dem som sitter med begge to.

Så var det denne snikende rotasjonsfrykten da. Liverpool har kamp både i helg og i midtuke helt frem til og med lørdag-søndag 22.-23. mars. Det kan føre til endringer, i og med at ligagullet begynner å se mer og mer spikret ut.

Samtidig har ikke Klopp til vane for å hvile sine beste spillere. I løpet av 18/19-sesongen startet Salah og Mané til sammen 72 ganger. Kun to ganger ble de byttet inn fra benken, én gang hver.

eliteserien nb

Det må nevnes at de i den samme sesongen røk ut av FA-cupen allerede i tredje runde, mens de i år fremdeles er med.

Til nå har de basert seg nesten utelukkende på unggutter i cupen, men James Pearce, en av de tetteste kildene på laget, melder at det trolig vil bli en slags miks av erfarne og unge spillere i den kommende cuprunden mot Chelsea tirsdag 3. mars.

Det betyr neppe Salah og Mané i cupen, men kan bety at spillere som Lallana, Origi og Minamino kommer inn for den offensive treeren mot Lampards menn, men det gjenstår å se. Laget har uansett nettopp hatt vinterpause, og det vil overraske oss stort hvis Klopp velger å benke en av kapteinsfavorittene i ligaen før gullet er 100 prosent sikret.

Motstander i kommende runde, Watford, har ikke så verst defensive tall med helt greie 9,3 forventede baklengsmål de siste seks kampene, men det hører med til historien at de så tidvis svært svake ut på Old Trafford i forrige runde. Hele 2,43 av de forventede baklengsmålene ble skapt her. Det meste taler altså for en Salah- eller Mané-kaptein i denne runden.

 

Rundens kaptein

Så hvem av dem går man for, hvis man er blant de 4,8 prosentene som har begge? Ut i fra forrige kamp velger vi i FantasyFans å gå for Mané. Det betyr samtidig på ingen måte at man skal bytte ut Salah med senegaleseren – et så sideveisbytte er det mest sannsynlig ingenting å hente på når byttene blir så verdifulle i tiden som kommer.

Er du blant flertallet som «bare» har Salah så er dette også en mer enn fin nok kaptein i runden som kommer. Lykke til!

 

Kilder:

 

Livefpl.net

Opta

@BenCrellin på Twitter