FPL-dilemma: Kapteinsvalg for Gameweek 29 (oppdatert)

Anders L. Fosse

Svært mange ser til Liverpool før deres hjemmeoppgjør mot Bournemouth, men finnes det andre veier å gå?

OBS: Mesteparten av denne artikkelen er skrevet før den doble runden til Manchester City og Arsenal ble annonsert. Et ekstra avsnitt er skrevet nederst i saken som følge av denne nyheten.

Ikke bare hadde verken Manchester City, Arsenal, Sheffield United eller Aston Villa kamp sist, men i timene opp mot rundefristen begynte ryktene å surre, og sant nok: Vardy måtte stå over. I tillegg ble Ings hvilt på grunn av skadeproblemer, mens dem som gikk uten Wolves eller Dominic Calvert-Lewin på grunn av vanskelige kamper ble straffet for det, samtidig som Liverpool, laget som sto med 44 kamper uten tap i Premier League, ble overkjørt av Watford.

Følg oss på sosiale medierFacebook-gruppe | Twitter

I dette virrvarret her skal vi i FantasyFans forsøke å finne ut av hvem som er det beste kapteinsvalget i den kommende runden, og ta en kikk på de aller mest aktuelle kandidatene.

Liverpool (Bournemouth hjemme)

Hvor skal man begynne? Fint lite stemte for de rødkledde fra Liverpool mot Watford, og resultatet gjenspeiler kampen nesten perfekt. xG-messig endte kampen 2,34 – 0,29 til Watford, og utover stolpeskuddet til Adam Lallana var egentlig ikke Klopps menn i nærheten av å true det rene buret til Ben Foster.

Tirsdag kveld, etter at denne artikkelen har blitt skrevet og sendt inn, spiller Liverpool mot Chelsea i FA-cupen, der det er ventet et lag med blanding av gammelt og ungt, mens de to vi skal prate om her, Mané og Salah, sannsynligvis hviles.

mane salah

Dermed får man neppe noe ordentlig svar på om laget kan friskmeldes etter fadesen på Vicarage Road, men at de har et helt annet nivå inne til vanlig er det ingen tvil om.

Bare Raúl Jiménez (5,96) har en høyere xGI («Expected Goal Involvements» fra Opta) enn Salah (5,70) de siste seks rundene. Egypteren snitter altså på nesten én forventet målinvolvering i hver eneste kamp. I samme periode har Mané til tider vært skadet, og ligger dermed naturligvis et stykke bak med 1,85, men han har ikke kruttsterke tall de minuttene han har vært på banen heller. 176 minutter har det gått mellom hver xGI fra senegaleseren, mens Salah ligger på 110.

Mané så likevel frisk ut mot West Ham, og skal ikke avskrives i diskusjonen. Begge de nevnte kapteinskandidatene var nokså usynlige mot Watford.

I og med at begge er forventet å få hvilen sin mot Chelsea tirsdag er det sannsynlig at de starter til helgen, til tross for at Liverpool har et utrolig viktig returoppgjør mot Atletico Madrid i Champions League onsdagen etter.

Hvis de starter det kan det bli veldig kjekt for dem å møte Joshua King og hans lagkamerater. Bare Aston Villa (14,0), Spurs (13,1) og West Ham (12,9) har en verre xGC («Expected Goals Conceded») på sine siste seks PL-kamper enn Bournemouth (12,6), og alle som eier eller har eid Diego Rico kan skrive under på at laget i svart og rødt er helt forferdelige på å forsvare seg.

Har du lyst på en fin oddsbonus til helgens Premier League? Trykk her!

Pierre-Emerick Aubameyang (West Ham hjemme)

I miksen av defensivt svake lag ovenfor finner man altså også Arsenals kommende motstander. Aubameyang ble hvilt da laget oppskriftsmessig slo Portsmouth 2-0 mandag, og starter nok på venstrekanten også i denne runden.

Heldigvis for ham er ikke dette en posisjon han akkurat hater. Tre mål på to runder har det blitt for den hurtige måltyven, og det vil ikke overraske noen om han følger opp også mot West Ham hjemme på Emirates.

aubameyang

Bak målene ligger det derimot ikke så voldsomt imponerende tall. Grunnet skade er det ikke mye tallmateriale man har å gå på, men en xGI på bare 0,48 i løpet av de to kampene er ikke mye å skrive hjem om. Det er dårligere enn en hel rekke med spillere, blant andre Gary Cahill (0,56), Scott Dann (0,59) og Solly March (0,61), for å ikke glemme Jack Stacey, som har fått sjansen på Bournemouths høyreback de siste par kampene og skaffet seg en xGI på hele 1,49(!).

Uansett, Aubameyang har altså ikke kjempesolide underliggende tall, men man får ikke det av å skjære inn og fyre av fra kanten av 16-meteren. Likevel klarer han å sette mange av disse skuddene i mål, og hvis man har ham er dette en veldig fin mulighet, hvis man tør å gå utenom Liverpool.

Gaboneren har tre målpoeng på tre forsøk mot West Ham, og bør klare å få med seg noe herfra.

Jamie Vardy (Aston Villa hjemme)

Leicester ligger på tredjeplass i Premier League, men det er ingenting som tyder på akkurat det nå om dagen. Laget har ikke vunnet siden de slo West Ham 4-1 hjemme i runde 24. Etter det har de riktignok hatt et noe tøft kampprogram, selv om Norwich borte i forrige runde burde vært overkommelig motstand.

Leicester fikk svi for at de ikke var effektive foran mål, og skulle vunnet ifølge statistikken, med en xG på 1,27 mot Norwich sine 0,63.

vardy

I stedet ble det 0-1-tap og ingen Vardy, som visstnok hadde følt smerte i leggen i dagene opp mot kampen. Brendan Rodgers sa i forbindelse med dette at han var helt sikker på at spissen ville rekke Aston Villa, som jo på papiret er en helt nydelig kamp. Som nevnt: Ingen har sluppet til flere forventede mål enn Villa de siste seks kampene, med godt over to xGC per kamp.

Hvis han ikke blir friskmeldt kan Harvey Barnes være et frekt alternativ. På oversikten over gjennomsnittsposisjon fra kampen ligger han helt fremst i banen, til og med foran Iheanacho. Selv om det har gått noen runder siden forrige uttelling så er de underliggende tallene også fine, med 2,89 i xGI og en forventet målinvolvering hvert 168. minutt de siste seks rundene, bedre enn for eksempel Mané.

Rundens kaptein (oppdatert)

Mens denne artikkelen ble skrevet sirkulerte det rykter på Twitter om at Manchester City forsøkte å få flyttet Arsenal-kampen til den kommende uken, slik at begge lagene dermed ville få en dobbeltrunde i Gameweek 29. Onsdag ble dette bekreftet: City møter Manchester United og Arsenal, mens «The Gunners» altså møter West Ham, og får i tillegg en ekstra kamp mot Manchester City.

Det som er skummelt er at Salah fint kan få rundens høyeste poengsum på tross av dette. Bournemouth hjemme skal være overkjøring, og egypterens tall mot Eddie Howes menn er meget imponerende, med syv mål og en målgivende pasning på bare fem kamper. Det lover svært bra før det kommende oppgjøret.

Samtidig kan han helt fint nøye seg med bare én målgivende pasning, få gult kort og se på at Bournemouth scorer ett mål. I så fall får han like mye poeng som det spillere som Kevin De Bruyne og Aubameyang alene får bare for oppmøte og 60 spilte minutter.

Dermed velger vi i FantasyFans å heller vende blikket mot de to lagene. Aubameyang mot West Ham er allerede diskutert, mens De Bruyne blir langt mer interessant når han da i tillegg møter enda et London-lag.

Arsenal har den letteste motstanden, mens De Bruyne har bedre tall, både over sesongen og over de siste seks rundene. Der gaboneren har en xGI hvert 150. minutt de siste seks kampene så er belgieren nede i hvert 131. minutt. Det er med andre ord statistisk sannsynlig at begge drar med seg målpoeng hvis de spiller samtlige 180 minutter den kommende uken, men De Bruyne ligger et lite hakk foran her.

Det skal også nevnes at Agüero har enda penere tall her, med 5,45 i xGI over de siste seks rundene, og på grunn av benkingen mot Sheffield United og et par tidligere bytter er han enda farligere per minutt han er på banen. Hvert 63. (!) spilte minutt er det forventet at han får en målinvolvering.

Den eneste som er i nærheten av de samme tallene er Gabriel Jesus, som har en forventet målinvolvering hvert 67. minutt. Og her ligger litt av problemet, det er umulig å forutse hvem av dem som får spille, og hvor mye. Sannsynligheten for at de deler spilletiden omtrent likt, og dermed får en slags single gameweek er absolutt til stede – selv om de startet begge to i oppgjøret mot West Ham.

Dermed står egentlig valget mellom De Bruyne og Aubameyang, og vi i FantasyFans lander nok på belgieren her. Med Pep Guardiola er det alltid en rotasjonsrisiko, men han vil neppe akseptere et tap mot Arsenal og kanskje spesielt United. Da trenger han De Bruyne i begge oppgjørene – benking av belgieren tidligere i sesongen har kostet dyrt ved flere anledninger.

20 sjanser skapt de siste seks rundene, fire av dem store, er i særklasse best – spesielt når man i tillegg trekker inn at han ikke spilte forrige runde. Hvis man i tillegg plusser på skudd (17) i samme periode er det kun én spiller som kan matche De Bruynes statistikk, og det er Salah med 12 sjanser skapt og 30 skudd.

Selv om egypterens kamp er fin så kan den ikke måle seg mot De Bruynes dobbel. Han blir dermed vår kaptein denne runden.

OPPDATERING 2.0: De Bruyne er usikker til helgen på grunn av en skulderskade … Da går vi nok for Aubameyang.

Rundens kaptein: Pierre-Emerick Aubameyang (11.1m)


Følg med på FantasyFans sin Twitter-konto for å få med deg eventuelle DGW-annonseringer.