Eliteserien Fantasy 2020: Brann og Stabæk

Espen Nesse

Endelig er det klart for en ny og deilig sesong med norsk fotball. Innen dommeren blåser i gang den etterlengta første runden av Eliteserien, skal FantasyFans gå gjennom alle lag for deg.

Følg oss på sosiale medier – Twitter | Facebook | Facebook-gruppe |

 

Fantasy-detektiven: Brann

Lars Arne Nilsens Brann har ofte blitt omtalt med negativt fortegn, og nå skal bergenserne slå løs på nok en sesong med 56-åringen bak roret. Noen nye ansikt er kommet inn, men tapet av kaptein Wormgoor vil garantert merkes!

Overganger

Det er ikke å stikke under en stol at Brann må fylle tomrommet etter at storheten Vito Wormgoor forlot klubben. Forsvarsklippen har vært blant få lyspunkt i en heller mørk tid for Brann-supporterne, og nå ventes det på en erstatter. Om det blir Eggen Rismark som må ta steget, eller nykommeren Ole Martin Kolskogen som går rett inn og leverer fra øverste hylle, får vi se på. Vegard Forren ryktes også inn.

En av vinterens beste signeringer i vår bok finner sted i Bergen. Daniel Pedersen tar turen fra Lillestrøm, og nå kan det endelig se ut til at savnet av Sivert Heltne-Nilsen kan forsvinne. Dansken kan på sitt beste styre dette laget til seier nærmest på egenhånd.

I tillegg har også Robert Taylor og John Helge Tveita kommet inn dørene, der sistnevnte fortsatt sliter med en skade. Taylor fra Tromsø vil derimot gå rett inn i elleveren og styrke elleveren med det samme.

Trolig lag

Nilsen er en av trenerne som roterer minst i lagene han sender ut til kamp. Med kampprogrammet som kommer nå, må det nok bli en endring på det. Troppen er ikke altfor bred, og skal Brann tåle mange kamper på kort tid er de avhengige av at spillerne er i god fysisk form. Slik så det ikke ut til i sesongens første treningskamp mot Haugesund, uten at vi skal legge for mye i akkurat det. Hjemme mot Åsane så det noe bedre ut, da de vant 2-0 etter scoringer fra Gilbert Koomson og Daouda Bamba.

brann

Ralf Fahrmann er forsvunnet tilbake til Tyskland uten spilletid i Brann-trøya. Håkon Opdal står, med Erik Holmen Johansen som nærmeste konkurrent.

Thomas Grøgaard utfordrer Ruben Kristiansen på back, mens Kolskogen absolutt kan blande seg inn i stopperdiskusjonen. 19-åringen fra Os har storspilt for Åsane, og kan få sitt virkelige gjennombrudd i Brann så langt han får den tilliten han trenger. Når Tveita er klar utfordrer han Taijo Teniste på høyre.

Les flere tips til Eliteserien Fantasy her

På midten vil Petter Strand også være nær startplass, men per nå tror vi at Kristoffer Barmen og Taylor er foran. Fantasy-legenden Rolantsson er heller ikke glemt, men er nok bak i køen per nå. Bamba er sikker på topp, og så ganske påskrudd ut i forrige treningskamp.

Nå gjenstår det å se om Brann klarer å levere mer offensiv og attraktiv fotball enn tidligere. Klarer de ikke det, og resultatene går imot, kan det fort bli et trenerskifte for rødtrøyene.

Nøkkelinfo

  • Tomrommet etter Wormgoor kan være direkte ødeleggende for Brann. Rismark og Bismar Acosta fungerer ikke sammen i tospann, noe som kan føre til radikale endringer med mindre det kommer en ny stopper inn. Får vi se en treer bak, eller tar Kolskogen plassen fra start? Vi bør uansett holde oss langt unna bakre rekker fantasymessig.
  • Kampprogram første syv kampene: FK Haugesund (b), Viking (h), Aalesund (b), Rosenborg (h), Sarpsborg 08 (b), Bodø/Glimt (b), Sandefjord (h).

 

2 anbefalte kjøp

Robert Taylor (midtbane) – 7,0 millioner

Taylor har et sterkt ønske om å spille på vingen. Det er også det vi tror den finske driblefanten vil gjøre. Om han spiller til venstre eller høyre betyr lite, men det som er sikkert er at 25-åringen er meget god med ball og èn mot èn. I 2019 ble det fire mål og to målgivende på 27 kamper, dette må bedres om han skal bli et alternativ her.

roberttaylor

Daouda Bamba (angrep) –  9,0 millioner

Nå er vi endelig ferdig med Bamba-feiden som ikke var noe bra for noen av de involverte. Kan dette være sesongen hvor Bamba virkelig gjør stor suksess? All tillit ligger i ivorianeren når det kommer til å score mål, og her må han levere for at Brann skal få en opptur i starten her. I hver av de tre siste sesongene har han levert tosifret antall målpoeng, og i 2019 ble det syv mål og tre målgivende på rundt 1500 minutt. Lov å prøve seg her!

Oppsummert

Fra start av er det ingen i Brann som virker interessante nok. Vi må se om klubben er på bedringens vei, og om LAN har fått skikk på guttene sine. Bamba er den mest aktuelle per nå, med Taylor som en utfordrer.

mobilebet-50-kr-avlang-1

 

Fantasy-detektiven: Stabæk

Stabæk avsluttet fjoråret sensasjonelt, og Janne Jonsson ser ut til å ha funnet formelen fra 2008. Hvis bærumsklubben fortsetter den gode trenden tror vi hvertfall på en høyere plassering denne sesongen, med håp om medalje!

Overganger

Det har skjedd en del på spillerlogistikken i denne lange vinterpausen. For å nevne noen er Demidov, Hernandez og Askildsen borte, samt Junker og Skytte som nå har funnet veien til Bodø etter et lån i Stabæk.

Det er bare å berømme Stabæk for overgangene de gjør, for det ser virkelig gjennomtenkt ut alt de gjør om dagen. Mats Solheim har kommet inn etter åtte år i Sverige, og erstatter Hernandez på høyrebacken i første omgang. Fra nabolandet i øst har også Romain Gall kommet inn på lån fra Malmö. Fitim Azemi fra Vålerenga skal kjempe med Kinoshita om spissplassen, mens den ferske signeringen Kornelius Normann Hansen også er en vingtype som skal kjempe om en plass i laget.

Trolig lag

Stabæk må være den vanskeligste klubben å sette opp en trolig ellever på. Spesielt de seks fremste. Grunnen er enkelt og greit at formasjonene endres stadig, og vi kan se Jonssons menn i både 4-3-3 (som oppsatt), 4-4-1-1, 4-2-3-1 og 4-4-2. Det ble i mange tilfeller satt opp at bærumsklubben spilte 4-4-2 i 2019, når de egentlig spilte 4-3-3.

stabæk

Fjorårets beste keeper i Eliteserien vokter buret. Med ti rene bur, 129 registrerte redninger og samtlige minutt spilt er Marcus Sandberg selvskreven bakerst hos Stabæk.

Forsvarsfireren er 100% bankers som den står, med Peder Vogt og Nicolai Pignatel Jenssen som alternativer i et tett program.

Midbtanetrioen er også meget solid. Lumanza og Bohinen er meget safe i laget, mens Luc Kassi har hatt en meget god vinter. Her kan også Vetlesen spille, og i bakhånd har de nysignerte Jesper Isaksen.

Front tre er umulig å forutse, men indikasjonene vi får fra Stabæk-leiren er at disse tre er fremst i køen per nå. Akkurat denne elleveren så vi også i første treningskamp mot Strømsgodset.

Kinoshita har hatt en god vinter, og ser per nå skarpest ut i kampen mot Azemi. Gall tror vi kan få en enorm sesong for Stabæk, men det vil nok ta tid. Svensken kan både spille gjennom medspillere og avslutte selv med begge bein. Totalt sett tror vi at front seks vil rulleres mye. Bohinen som mest attraktiv i fantasy.

Dødballer:

Emil Bohinen har en meget fin fot og kan ta både frispark og straffer. Hanche-Olsen og Kinoshita også med i straffesituasjonen. Ellers er Luc Kassi på det meste av cornere.

tabelltips ff lang

Nøkkelinfo

  • Bakre femmer virker meget sikker, og her endres det nok ikke med mindre man må. På midten er Bohinen, Lumanza og Kassi førstevalg, men grunnet mye formasjonsendringer kan spesielt de to siste rulleres noe. I fremre treer er det nok enda mer sjanse for rotasjon, ettersom det er en mye bredere lagdel. Det vil da være «safest» å velge fra de bakre rekker.
  • Til tross for en solid defensiv sesong i fjor, må vi huske at både Demidov, Moe og Hernandez er ute av dansen nå. Nye relasjoner skal bygges, og man kan aldri si helt sikkert at det sitter på samme måte.
  • Kampprogram første syv: Mjøndalen (h), Vålerenga (b), Sandefjord (h), Molde (b), Strømsgodset (h), Rosenborg (h), Kristiansund (b).

 

2 anbefalte kjøp

Emil Bohinen (midtbane) – 6,0 millioner

Bohinen er muligens på straffer, og kan også blandes inn i andre dødballer. Han blir ofte med fremover og er mye innblandet offensivt. Vi tenker at Bohinen er den sikreste starteren i front seks.

emilbohinen

Mats Solheim (forsvar) – 5,0 millioner eller Emil Jonassen (forsvar) – 4,5 millioner

Om Stabæk klarer å holde oppe den defensive suksessen er vanskelig å spå, men vi tror at systemet til Jonsson er såpass solid at det nesten ikke spiller noen rolle hvem som spiller der. Her har vi to billige veier inn i et godt forsvar, og som også er meget spikret i laget.

Følg med på:

Hugo Vetlesen (midtbane) – 5,5 millioner

En joker i Stabæk. Tross nye signeringer på vingplass ser det ut til at unggutten kaprer en plass i startelleveren. Vi må uansett se an om han kan kapre denne plassen fast, eller om det bare blir for en periode.

Oppsummert

Stabæk er absolutt en klubb vi må se til i fantasysammenheng. Fint program, sikker back-firer og mye optimisme. Fremre sekser kan roteres hyppig, men noen nevnte navn virker sikre. Vi har troa på Bærumsklubben i 2020.


Les flere tips til Eliteserien Fantasy her