Eliteserien Fantasy 2020: Viking og Start

Espen Nesse

Endelig er det klart for en ny og spennende sesong med norsk fotball. Innen dommeren blåser i gang den etterlengta første runden av Eliteserien, skal FantasyFans gå gjennom alle lag for deg. Nå: Viking og Start.

Følg oss på sosiale medier: TwitterFacebookFacebook-gruppe

Fantasydetektiven: Viking

Viking storspilte i sin første sesong i Eliteserien etter et kortvarig besøk i OBOS-ligaen. Nå skal de mørkeblå kjempe i europa etter cupgullet, og er ute etter en minst like god sesong i år. Hvis de får til dette er det en enda større prestasjon enn det var i 2019. En av hovedgrunnen til det kommer i første punkt, overganger!

Overganger

Kaptein, hærfører og Vikings beste offensive spiller, Zlatko Tripic, er borte. Tripic har et hjerte i mørkeblått, og en iver som ingen kan erstatte.

I tillegg til å miste kapteinen sin, må de nå spille uten mannen med flest målpoeng. Kristian Thorstvedt gjorde en kjempesesong for de mørkeblå, og har nå funnet veien til Belgia. Viking må dermed erstatte dette offensive vidunderbarnet i tillegg.

Vel, nå er det ikke slik at alt ser bekmørkt ut i Stavanger, langt derifra. Flere spillere har kommet inn, og noen av de har en sterk tilknytning til Viking som muligens kan gi klubben det samme som Tripic ga dem. Veton Berisha har kommet hjem etter et litt rart opphold i Brann. Berisha har dog ikke levert noe spesielt siden han forlot Viking i 2015.

En annen tidligere Viking-spiller har også kommet inn dørene. Etter et skadepreget opphold i Rosenborg har Yann-Erik de Lanlay funnet veien inn portene på Viking Stadion.

Andre spillere som har kommet inn er Joe Bell, Arild Østbø, Jefferson de Souza og Sebastian Sebulonsen som alle vil kjempe om en plass i førsteelleveren.

 

Trolig lag

Bjarne Berntsen har til vane å sende mannskapet sitt ut i en 4-3-3-formasjon med offensive vinger. Etter fotballpausen vi har hatt i vinter har han dog stilt laget sitt i en 4-4-2 diamant-versjon, der både Høiland og Berisha får plass i laget. Hvor mye vi skal legge i dette vet vi ikke, men indikasjonene fra treningsfeltet tilsier det samme.

viking

 

Bakerst har Viking nå to keepere som holder et meget høyt nivå. Iven Austbø er førstevalg, men Arild Østbø er blant ligaens beste reservekeepere.

Bakre firer ser ganske sikker ut, da Sondre Bjørshol er ute med skade. Fredrik Torsteinbø tar høyrebacken i mellomtiden. Axel Andresson har lenge slitt med skader, men nærmer seg kampklar nå. Bør melde seg inn i stopperdiskusjonen etterhvert. Til venstre er Adrian Pereira selvskreven.

På midten får vi nærmest fire sentrale midtbanespillere hvor tre av plassene er spikret. Johnny Furdal som tier, Ylldren Ibrahimaj som høyre indreløper og Kristoffer Løkberg i dypet. Yann Erik de Lanlay passer ikke helt i rollen til venstre der, og vi tror at denne posisjonen er helt åpen.

På topp har vi selvsagt Tommy Høiland og Veton Berisha. Denne duoen frykter nok de fleste midtstoppere å møte.

Les flere tips til Eliteserien Fantasy her

Nøkkelinfo

  • Hvilken formasjon Viking bruker er avgjørende for hvilke spillere som er mest interessante herfra. Med kun èn spiss er Høiland til 8.0m uaktuell, men med to er han aktuell. Med en diamant på midten kan Sebulonsen til 5.0m være en joker. Med en treer på midten er Løkberg 5.5m, Furdal 7.0m og Ibrahimaj 7.0m klink.
  • Kampprogram første syv: Bodø/Glimt (H), Brann (B), Mjøndalen (H), Vålerenga (B), Sandefjord (H), Start (B) og Odd (H).

 

4 anbefalte kjøp

Johnny Furdal (midtbane) – 7,0 millioner

Etter fjorten målgivende pasninger i 2018 klarte ikke Furdal å levere det samme i Eliteserien 2019. Mye av dette grunnet skader, men han leverte glimtvis i både cup og serie. I den korte sesongoppkjøringen vi har hatt nå har han vist mye mer av den spilleren vi kjenner fra opprykkssesongen. Som tier bak Berisha og Høiland bør det ligge muligheter for målpoeng på 34-åringen.

furdal

Ylldren Ibrahimaj (midtbane) – 7,0 millioner

Furdal melder selv at man bør gå for Ibrahimaj, og ikke han selv på fantasy. Skulle vi gått for kun en av de hadde vi dog endt opp med norsk-kosovaneren som faktisk har levert på øverste nivå i Norge. Fire mål og ti målgivende er fasit fra 2019, og som en offensiv indreløper som også er på dødballer spår vi en vel så god sesong for sørlendingen.

Adrian Pereira (forsvar) – 6,0 millioner

I 2019 var han bak Rolf Andrè Vikstøl i køen, nå er han langt foran. Dette ble gjennombrudds-sesongen for unggutten, og han blir nok ikke lenge i Stavanger hvis han holder det samme nivået fremover. En svært offensiv backtype som ordnet to mål og fire målgivende i fjorårssesongen. Spørsmålet er om vi klarer å få plass til Pereira i lagene våre.

Mulig joker: Sebastian Sebulonsen (midtbane) – 5,0 millioner

Hvis Berntsen står på 4-4-2-formasjonen med diamant så er det én plass som er «up for grabs» hvis de Lanlay ikke friskmeldes. Sebulonsen kom fra Sola i vinter og er en ung offensiv spiller som strålte i åpningskampen på Øster Hus Arena mot Sandnes Ulf for ikke lang tid tilbake. Vi legger ikke for mye i treningskamper, men vi tror fort unggutten starter mot Glimt.

Oppsummert

Viking er absolutt et spennende lag å se til i fantasy. Spesielt liker vi midtbanemennene Furdal og Ibrahimaj, men selvsagt kun èn av dem. Vi er veldig spent på om Viking kan følge opp den gode sesongen fra i fjor, noe som gjør det vanskelig å stå bak flere enn èn spiller fra de mørkeblå. Vi velger heller å se an de to første tøffe kampene, før vi eventuelt kan spe på med flere Viking-gutter når programmet løsner.

nordicbet avlang spill på esn

 

Fantasy-detektiven: Start

Nøyaktig for ti år siden så vi et comeback uten like. Lillestrøm lå under 0-3 etter 89min, men fikset 3-3 og uavgjort mot Molde. Ni og et halvt år senere var det Lillestrøm selv som skulle kjenne på å miste en slik ledelse. Etter å ha ledet 4-0 mot Start, greide altså sørlendingene å få inn de tre nødvendige målene for å sikre seg eliteseriespill. Tidenes playoffkamp, og et av de største dramaene i Norges fotballhistorie. Nå må Start finne frem magien igjen for å overleve på øverste nivå.

Overganger

Damion Lowe var kapteinen som samlet troppene etter det fjerde baklengsmålet mot LSK i høst. Mange mener han var nøkkelen til snuoperasjonen, selv om det var Martin Ramsland som scoret alle målene for Kristiansand-klubben. Nå er uansett jamaicaneren ute av dansen, og Stig Lillejord har ordnet en erstatter fra Bodø/Glimt. Vegard Bergan er klar.

Nevnte Ramsland er ute med en skade, og dermed har Start sett seg nødt til å få inn en ny spiss. Steffen Lie Skålevik har kommet tilbake på lån ut sesongen, og skal nå være mannen å lene seg på når det kommer til scoringer. Martin Ramsland har operert, og vil være ute til midten av juli, mest sannsynlig.

Eirik Schulze, Amund Wichne og Henrik Gjesdal har også kommet inn dørene i løpet av vinteren.

Trolig lag

Når man ser på Joeyu Hardarsson’s mannskap kan man ikke peke seg ut en x-factor som alltid vil spille og levere varene, kanskje med unntak av Martin Ramsland. Når spissen nå er ute av spill, må man heller ha tro på at laget kan levere sammen. Under har vi satt opp en forventet ellever, men her er det mange spørsmålstegn.

start
Bakerst finner vi Jonas Deumeland, som til tross for signeringen av Amund Wichne nok blir å se mellom stengene. Nå er det dog uvisst om tyskeren blir i klubben, og om han finner seg et nytt sted før sesongstart.

I bakre firer ser vi to sikre valg i Eirik Wichne og Joackim Jørgensen. Hvem som spiller stopper sammen med rutinerte Jørgensen er ikke helt sikkert, men per nå tror vi Jesper Daland tar den plassen. Til venstre kjemper Kristoffer Tønnesen og Henrik Robstad om plassen. Førstnevnte tilbyr mest offensivt, og har en venstrefot av silke. Tønnesen kan også blande seg inn i dødballer, da spesielt cornere, og vil være interessant i fantasysammenheng så sant han spiller. Vi har satt han der, og har god tro på at han starter første seriekamp.

Dypt på midten ser både Erlend Segberg og Afeez Aremu sikre ut i utgangspunktet. Den offensive trioen foran er dog vanskeligere å forutse. Kasper Skaanes har spilt seg varm i Start-drakten og scoret syv ganger i 2019 i tillegg til to målgivende pasninger. Bergenseren tar nok høyrevingen, mens det blir flere om ballen på motsatt side. Kevin Kabran, Espen Børufsen og Eman Markovic kan alle bekle vingrollen, men per nå tror vi spesielt Børufsen mangler noe for å starte. Dermed ser vi for oss Markovic bak Skålevik på topp, med Kabran til venstre.

tabelltips ff lang

Nøkkelinfo

  • Med både Martin Ramsland 7.0m og Adeleke Akinyemi 6.5m ute med skade blir nysignerte Steffen Lie Skålevik førstevalg på topp til prisen av 6.0 millioner. Per nå den sikreste starteren til en slik pris på topp. Mathias Bringaker 5.5m er dog i nærheten han også.
  • Den eneste 4.0 millioners-mannen som ser ut til å spille finner du i Start. Jesper Daland får muligheten som stopper, men må bevise at plassen er hans tidligst mulig. Vegard Bergan 4.5m er kommet inn for å ta den plassen.
  • Kampprogram første syv: Strømsgodset (H), Sandefjord (B), Molde (H), Odd (H), FK Haugesund (B), Viking (H) og Sarpsborg 08 (B).

 

3 anbefalte kjøp

Kristoffer Tønnesen (forsvar) – 4,5 millioner

Som nevnt tror vi trener Hardarsson går for Tønnesen på venstreback. Da ser vi verdi i den tidligere Jerv-spilleren, som tar dødballer og er svært offensiv i tankegangen. Om Start viser seg å kunne være i nærheten av nivået i Eliteserien, kan han bli aktuell etterhvert. Vi ser ikke på Tønnesen som en å ha med fra start, men absolutt en man bør holde øye med.

Steffen Lie Skålevik (angrep) – 6,0 millioner

Skålevik var utleid til Start også i 2017, noe som resulterte i ti mål på elleve kamper. Det er virkelig med et smil om munnen at Skålevik trer på seg gule og sorte farger igjen, men dette er nok hans siste sjanse på øverste nivå. Nå må han prestere!

skålevik

Mulig joker: Jesper Daland (forsvar) – 4,0 millioner

Spillets eneste forsvarer til prisen av 4.0, som også ser ut til å starte i første runde. Hvor lenge 20-åringen blir aktuell er opp til han selv, men her har vi uansett en mulig joker!

Oppsummert

Ved første blikk ser det ikke særlig spennende ut med fantasy-spillere fra sørlandet. Eneste spiller vi kan se havne i flere lag før sesongstart er sistnevnte, Daland. Om Hardarsson og Start kan finne frem en suksessformel som gir oss nye fantasy-valg får tiden vise.


Les flere tips til Eliteserien Fantasy her