Fantasy Premier League: Hvem bør du velge som kaptein til GW33?

Anders L. Fosse

 

Mohamed Salah – 12.6m (Aston Villa H)

Mange, Klopp inkludert, lurte på hvordan Liverpool kom til å se ut etter gullfesten. 0-4-tapet mot City forteller det meste, men Liverpool brente også et par sjanser, og kunne fått bedre betalt enn det de endte opp med. Nå bør både gull- og bakrusen ha lagt seg, og laget ønsker nok å slå tilbake mot Aston Villa.

Liverpool endte opp med en samlet xG («Expected Goals» fra Opta) på 1,04 i denne runden. Den forventede målinvolveringen (xGI) var spredt jevnt rundt på de tre offensive spillerne, med 0,37 til Firmino, det samme til Mane og 0,33 på Salah.

På sesongbasis er det stadig sistnevnte som leder an. Egypteren har 20,83 forventede målinvolveringer, marginalt foran Sterling (20,67) med Raúl Jiménez (19,76) på tredjeplass. Mane er nede på 17,07, og derfor mener vi fremdeles at Salah er marginalt foran kapteinsmessig, hvis du sitter med begge.

salah 2020

Litt av grunnen er at Salah er hakket mer egoistisk i sin tilnærming til fotball, noe som er en fordel for FPL-managere. Det er bedre at spilleren din (spesielt en midtbanespiller) skyter selv enn å trille en assist til en medspiller.

En annen fordel med Salah er at han har fått sin hvile etter korona, i den første runden. Hvor mye rotasjon Klopp kommer til å kjøre i Liverpool etter at gullet er sikret får vi nok det første svaret på her (det lå for mye prestisje i City-kampen til å stille med reservelaget), men vi i FantasyFans tror at både Mane og Firmino blir rullert før Salah. De førstnevnte har startet alle tre kampene siden oppstarten, selv om de riktignok har blitt tatt av litt før.

Ulempen for FPL-managere denne runden er at Aston Villa, i motsetning til Liverpool, har noe å spille for. De har ett poeng opp til sikker plass, og kommer til å kjempe med nebb og klør her for å sikre seg det. De har også meget(!) solide defensive tall å vise til etter koronapausen. 2,97 forventede baklengsmål (xGC) er fjerde best i ligaen. Kun Brighton (2,44), Wolves (1,27) og Manchester United (0,91) har vært mer solide bakover. Med tanke på at Villa også har spilt fire kamper (dobbel i 30), tilsvarer dette en xGC på bare 0,74 per kamp.

Tallet stiger nok litt etter denne kampen, men hvor mye? Det gjenstår å se.


 

Følg oss på sosiale medier: TwitterFacebookFacebook-gruppe

Bruno Fernandes – 8.8m (Bournemouth H)

Her er det ikke bare ett, men to lag som har noe å spille for. Solskjærs menn ligger bare to poeng bak sikker Champions League-plass, mens Bournemouth i likhet med Villa har ett poeng opp til fornyet Premier League-kontrakt.

I motsetning til sine nedrykksrivaler har ikke Bournemouth klart å skalke lukene. De har en xGC på 4,27 siden koronapausen, og bare fem lag har vært forventet å slippe inn flere mål. For å si det sånn: Når du slipper inn fire mål mot Newcastle – hvor mange slipper du inn mot Manchester United da?

Mange gikk nok inn i denne runden med planer om å sette kapteinsbindet på en Liverpool-spiller, men etter den forrige runden har det sannsynligvis bredd seg en liten usikkerhet blant flere FPL-managere.

Manchester United v Wolverhampton Wanderers - Premier League

 

De siste tre rundene har Bruno Fernandes en xGI på 1,85, bare syv spillere har mer (blant dem Martial med 1,96). Per spilte minutt gir dette en forventet målinvolvering på 126,5, noe som er ganske likt med for eksempel Mane og Salah på sesongbasis. Siden portugiserens inntreden i Gameweek 25 har han levert svært stabilt, og har siden da vært den 9. høyest rangerte på xGI-tabellen med en samlet xGI på 4,08, riktignok et lite stykke bak Salah (4,44) i samme periode.

Den kreative midtbanespilleren er også på alt av dødballer. Det, samt stabiliteten, er grunnen til at vi holder ham over Martial i en kapteinsdiskusjon. Bare i to av åtte kamper har han levert færre enn seks poeng. Det må samtidig skytes inn at begge gangene Bruno Fernandes ikke har vært involvert i mål har vært på hjemmebane, men da mot relativt ok motstand (Sheffield United og Wolves).

Jeg mener samtidig at hjemme- og bortebane ikke har spesielt mye å si uten tilskuere, og Bruno Fernandes har et ganske likt forventet målpoeng per spilte minutt hjemme (hvert 167. minutt) og borte (hvert 147. minutt), så det kan være tilfeldig at uttellingen borte har vært bedre til nå.

Samtidig er det verdt å nevne at Martial har et forventet målpoeng hvert 137. minutt hjemme, hvis du vurderer å heller gå for en mindre eid spiller.


Kevin De Bruyne – 10.7m (Southampton B)

«Form over fixture» er det mange som mener, og få er i bedre form om dagen enn belgieren, som har snittet på 9,25 poeng siden gjenopptakelsen av Premier League. TIlfeldig? Nei. Han har en xGI på 3,09, noe som tilsvarer en forventet målinvolvering hvert 90. minutt han har tilbrakt på banen. Kun West Hams Antonio (3,28) har en høyere xGI de siste tre rundene.

de bruyne 2020

Problemet med De Bruyne denne runden er i stor grad at kapteinsalternativene er bedre andre steder. Southampton føyer seg inn i rekken av lag som har startet gjenopptakelsen av Premier League med å tette greit igjen bakover (3,04 i xGC, 6. best i ligaen) og har generelt virket i god form. Av alle navnene som er diskutert i denne artikkelen er også De Bruyne den mest rotasjonsutsatte. Ikke på grunn av hans fotballkvaliteter, men fordi manageren hans er Pep Guardiola. Men om du vil gå litt utenfor hovedstrømmen er belgieren absolutt et fint differensialemne som kaptein.


 

Rundens kaptein

Da undertegnede satt seg ned for å begynne å skrive denne artikkelen var det ikke noen tvil: Salah (AVL) med en stor, hvit C over seg så fordømt lekkert ut. Men jo mer man har dykket ned i tallmaterialet så ser Bruno Fernandes ut som et vel så bra alternativ, om ikke bedre. Spesielt de defensive tallene til motstanderne er interessant, og vi slenger med en siste avgjørende faktor også, nemlig det at United har startet meget friskt etter koronapausen. Laget har 5,09 i samlet xG, bare Chelsea (7,08) og City (8,51) har bedre tall. Liverpool til sammenligning har 4,22.

Dermed stoler vi på at Solskjær fortsetter den gode trenden, og håper at Bruno Fernandes også leverer hjemme, slik han gjorde i 14-poengeren mot Watford på Old Trafford i runde 27.

Kaptein for GW33+ er: Bruno Fernandes – 8.8m (22.9%)


Oppdatering fredag 20:37:

Sent fredag kveld melder skadeguru Ben Dinnery på Twitter at Bruno Fernandes og Paul Pogba er skadet etter en kollisjon på trening. Kilden er Daily Star.

Spørs om vi får vite noe mer før fristen i morgen klokken 12.30, men her gjelder det å følge med. Kanskje er Salah det tryggeste valget likevel, selv om Bruno Fernandes neppe får innhopp fra benk dersom han skulle være skadet etter kollisjonen.