Fantasy Premier League-dilemma: Med eller uten Liverpool-spillere?

Anders L. Fosse

«Nevner ikke Liverpool-gutta her altså?» – Det skrev reporter og programleder Jonas Bergh-Johnsen på Twitter i forbindelse med Wildcard-artikkelen jeg skrev før gameweek 35 i forrige uke.

Og nei, det ble de ikke. Liverpool var rett og slett ikke oppe til vurdering forrige uke, av grunner vi skal komme inn på i denne artikkelen. Om noe har endret seg siden da vil også bli diskutert: Trenger man Liverpool-spillere i innspurten?

 

Motivasjon

De rødkledde har som kjent sikret gullet for lengst, og etter poengtap mot både City og Burnley er det ikke like mye rekordsnakk som det var rundt laget for noen uker siden heller.

Følg oss på sosiale medier: TwitterFacebookFacebook-gruppe

Champions League-sluttspill er også ute av bildet etter at laget røk mot Atletico Madrid i 16-delsfinalen tidligere i vår, så for Liverpool er det ikke så mye annet enn stolthet og ære å spille for i sesongens tre siste kamper.

Før denne runden uttalte Klopp at Gullstøvelen var en stor motivasjonsfaktor for Mohamed Salah – egypteren har scoret flest mål i Premier League i to år på rad, og er veldig klar for å gjøre det igjen. Etter Vardy-scoringen søndag (og ikke minst Pope-showet dagen før) begynner det imidlertid å se vanskelig ut for afrikaneren. Jamie Vardy er et helt hattrick foran Aubameyang, og fire mål foran Salah og Ings.

For laget som en helhet er det klart at man har lyst til å avslutte sesongen på samme måte som man vant gullet, med offensivt spill og pottetett forsvar.

Les også: Dette topplaget har det enkleste programmet for resten av sesongen

Form

Det har de også til en viss grad gjort. Det kunne se ut som om gullfeiringen hang litt igjen mot Manchester City, men bortsett fra den kampen har Liverpool stort sett virket solide, med tre seire og to uavgjorte kamper siden gjenopptakelsen av Premier League.

Hvis man kikker på de underliggende tallene er ikke dette like imponerende. Fra og med runde 30 har Liverpool hatt en xG («Expected Goals fra Opta») på 9,16. Det er bare rundt halvparten av 19,21, som er antall mål Manchester City har vært forventet å score. Det skal samtidig nevnes at City har vært i en særklasse her, for det er langt ned til andreplass Chelsea med 12,73 i xG. Samtidig er både West Ham og Manchester United også foran Klopps mannskap på denne statistikken. Liverpool har også bare skapt 13 store sjanser siden runde 30 – like mange som Newcastle. City har til sammenligning skapt 29 store sjanser.

Bakover har det vært marginalt bedre, med bare 6,83 forventede baklengsmål (xGC). Her har bare City (6,79), Wolves (3,39) og Manchester United (3,26) levert bedre.

Hvis vi kikker på enkeltspillere så er det en mann som skiller seg litt ut, nemlig Mohamed Salah. Han har på de siste seks rundene hatt en xGI («Expected Goal Involvements») på 4,63. Bare Mahrez (4,75), De Bruyne (4,76), Willian (4,77) og Antonio (7,43!) har levert bedre.

salah 2020

At egypteren er sulten på Gullstøvelen er åpenbart, med 24 skudd i den samme perioden. Kun Antonio (26 skudd) har vært mer villig til å fyre av mot mål.

Til sammenligning har Sadio Mane en xGI på bare 2,69, og bare fyrt av 10 skudd. Salah har en xGI nesten dobbelt så ofte som sin lagkamerat (hvert 97. min vs. hvert 174. minutt).

I forrige kamp var det kun Robertson som noterte seg for et mål, men skotten topper likevel ikke xG-tabellen for lagets forsvarere. Øverst finner vi ikke uventet Alexander-Arnold, som noterte seg for en scoring mot Crystal Palace i runde 31, og som har en samlet xGI på 1,04 siden koronapausen. Etter han følger Van Dijk (0,69), deretter venstreback Robertson (0,65).

Motstand

Liverpool har ikke verdens enkleste program de siste tre kampene. Først venter Arsenal borte, deretter Chelsea hjemme, før de runder av sesongen med Newcastle borte. Fordelen for Liverpool er at disse lagene, i likhet med de rødkledde, ikke har all verdens å spille for. Arsenal kan mest sannsynlig glemme Europa-spill neste år mens Newcastle allerede har sikret Premier League-plassen sin. De to lagene har også veldig svake tall bakover. Newcastle har 12,48 forventede baklengsmål siden runde 30 – det er verst av samtlige lag. Arsenal er ikke mye bedre, med 9,25 forventede baklengsmål, og det spørs om ikke London-laget er en lettere motstander for Liverpool enn for eksempel Burnley, som vet hvordan man skal mure igjen og legge seg lavt.

Chelsea på sin side har ikke tid til å slippe gasspedalen helt enda. Laget i blått ligger på tredjeplass, men har både Manchester United og Leicester jagende rett bak, og har ikke tid til å hvile skal de sikre Champions League-spill til neste år. De har også en litt penere xGC den siste tiden, med 8,57.

Det kanskje sterkeste argumentet for å gå uten Liverpool-spillere er at man neppe kommer til å sette kapteinsbindet på noen av dem ut sesongen. Sannsynligvis er det kun mot Newcastle i siste runde at det kan være aktuelt, men da tar Manchester City imot Norwich hjemme …

Rotasjon

Både Firmino, Mane, Salah, Robertson og Alexander-Arnold har startet kamper på benken siden gjenopptakelsen av Premier League.

Jeg blir svært overrasket hvis ikke minst tre av dem gjør det igjen innen sesongen er over. Salah har nå spilt fem ganger 90 minutter de siste 20 dagene, og selv om Klopp selvsagt ønsker å slå Arsenal og Chelsea de neste to kampene så er han ikke redd for å benke spillere i viktige kamper – slik han gjorde med nettopp Salah mot Everton i runde 30.

mane salah

At spillere roteres skjer selvsagt ikke bare med Liverpool-mannskapet, men de færreste har råd til å se 12 millioner på benken. Derfor kan det være lurt å gå til rimelige alternativer, som for eksempel Foden og Jesus.

 

Konklusjon

Alt i alt er det ikke mye som peker i retning av Liverpool om dagen. Spillerne er blant de dyreste på hele spillet, og akkurat nå er det ikke flust av verdi i dem, selv om mange nok ble straffet da de solgte Salah før Brighton-kampen. Er det en mann som kan vurderes inn de siste rundene så er det han. Får han for eksempel 2-3 mål mot Arsenal og Chelsea er han høyaktuell som kaptein i siste runde, med tanke på jakten på Gullstøvelen.

Følg oss fantasyfans ig

Ellers er nok Van Dijk også en mann som vi kommer til å se fra start i sesongens tre siste kamper, men både Chelsea og Arsenal bør klare å score mot Klopps mannskap, og da er det liten vits å hente ham.

Hvis du har Salah, Mane eller noen av backene så kan det være skummelt å selge, samtidig som du da kanskje får inn noen dine konkurrenter ikke har. Vi anbefaler forrige rundes artikkel for å finne alternativer til spillere som kan være fine å ha herfra og ut. Lykke til!


Les mer om Fantasy Premier League her!