Velg denne kapteinen for gameweek 37 i Fantasy Premier League

Anders L. Fosse

Sesongens nest siste runde byr på flere interessante kapteinsvalg. Vi gir deg noen gode alternativer samt rundens differensial-kaptein og den mannen vi går for.

 

Manchester City-spillere (Watford borte)

Vi begynner med de lyseblå fra Manchester som etter koronapausen har vært helt suverene når det gjelder xG («Expected Goals fra Opta»), som diskutert i tidligere artikler. Onsdagens kamp var dog et enormt unntak. Bournemouth klarte på nærmest mirakuløst vis å ikke bare demme opp relativt greit bakover på Etihad, men de skapte faktisk mer enn hjemmelaget. 1,63 endte Joshua King og hans lagkamerater opp i xG. City? 0,65.

Når et bortelag sist utkonkurrerte Peps mannskap på xG-statistikken på Etihad vet jeg ikke, men det er sannsynligvis såpass lenge siden at jeg ikke kommer til å begynne å bla bakover i kampene, merker jeg.

de bruyne 2020

Førsteelleveren må nok ta sin del av skylden. I den grad City kan stille med et «B-lag» så var de relativt nærme nå. Både De Bruyne, Sterling, Laporte og Mahrez startet på benken, mens Agüero som kjent fremdeles er ute med skade.

Jobben ble likevel gjort, med en 2-1-seier. Hvem som starter i neste kamp er som vanlig ikke så godt å si, men Pep har faktisk blitt marginalt lettere å spå i det siste. En spiller som Foden har for eksempel spilt annenhver kamp helt siden Gameweek 32+, det samme har Bernando Silva, mens Gabriel Jesus har startet alt siden Agüero-skaden, med unntak av den aller første kampen (Gameweek 31+). Arsenal i FA-cupen lørdag er dessverre rett etter FPL-fristen, men skal vi tippe på en lagoppstilling mot Watford i Gameweek 37+ så ligner den nok litt på laget som startet mot Bournemouth.

Siden City-spillerne ofte varierer litt i spilletid tenker jeg at det er best å se på xGI («Expected Goal Involvement») per spilte minutt siden Gameweek 30+. Her topper De Bruyne (forventet målinvolvering hvert 97. minutt), etterfulgt av Mahrez (101. min), Jesus (110. min), Sterling (134. min), Bernardo Silva (157. min), Foden (158. min) og David Silva (162. min).

Med fasiten i hånden var det nok dermed litt dumdristig av enkelte å sette kapteinsbindet på Foden i forrige runde (slik som undertegnede gjorde, *kremt*).

Selv om De Bruyne topper xGI-statistikken til City så skal det sies at han begynt å havne bittelitt dypere i banen i det siste. På de siste tre rundene har han en forventet målinvolvering hvert 110. minutt. Fremdeles bra, men både Sterling (101. min), Jesus (77. min) og Mahrez (69. min) er i bedre form.

Kort om motstander Watford til slutt: De gule og svarte har en xGC («Expected Goals Conceded») på 8,32 siden gjenopptakelsen av Premier League. Det er relativt ok, bare syv lag har vært bedre defensivt. Laget ligger på en 17. plass (i skrivende stund, torsdag ettermiddag), bare tre poeng over nedrykkstreken. Dermed har de også noe å spille for i denne kampen, i motsetning til City.


 

Manchester United-spillere (West Ham hjemme)

Denne artikkelen blir som nevnt skrevet før oppgjøret mot Crystal Palace torsdag kveld, men med mindre det ikke kommer noen skader i den kampen så er (som vanlig) Uniteds offensive kvartett interessant når man skal se på kapteinsalternativer.

Her er det faktisk Rashford (xGI hvert 104. min) og ikke Bruno Fernandes (114. min) som topper statistikken. Mange har solgt førstnevnte for å finansiere unggutten Greenwood (xGI hvert 484. min!), men det gjenstår å se i sesongens tre siste kamper om det lønner seg. Det skal nevnes at avslutningsteknikken til Greenwood er helt enorm, og at det er lenge siden man har sett en spiller latterliggjøre xG-statistikken på den måten. Fire mål har det blitt på unggutten siden Gameweek 30+, men ifølge de underliggende tallene burde han bare scoret 0,9 mål.

Manchester United v Wolverhampton Wanderers - Premier League
MANCHESTER, ENGLAND – FEBRUARY 01: Bruno Fernandes of Manchester United in action during the Premier League match between Manchester United and Wolverhampton Wanderers at Old Trafford on February 01, 2020 in Manchester, United Kingdom. (Photo by Clive Mason/Getty Images)

Det går noen skaderykter om ham nå – trøkken han fikk av Romeu resulterte i en hevelse etter kampen, men ut ifra nyhetene er det mest sannsynlig ikke verre enn at han eventuelt bare må stå over Palace-kampen.

Martial har vi selvfølgelig ikke glemt, han har en xGI hvert 137. minutt på banen.

Der Watford har vært gode defensivt har West Ham vært enda bedre. 7,85 forventede baklengs har laget etter koronapausen. Bare Liverpool (7,65), Aston Villa (7,28), Wolves (5,28) og motstander Manchester United (4,93) har bedre tall.

Begge lag har noe å spille for. United kjemper stadig om en Champions League-plass, mens West Ham i likhet med Watford bare er tre poeng unna nedrykk.

 

Rundens differensial-kaptein

Danny Ings
Kostnad: 7.5m
Eierandel: 30.1%
Neste motstander: Bournemouth (B)

Lynet slår aldri ned samme sted to ganger sies det. Om Bournemouth klarer å gjenskape den gode defensive opptredenen fra sist så går Ings og hans lagkamerater en tøff kamp i møte, men det spørs nok litt.

Ings har sett råskarp ut i flere kamper den siste tiden, men de underliggende tallene er ikke fantastiske. Han har 2,95 i xGI siden Gameweek 30+, noe som tilsvarer en forventet målinvolvering hvert 182. minutt. 19 spillere har en høyere xGI enn engelskmannen.

Følg oss fantasyfans ig

Selv om Bournemouth var strålende sist så er det ikke så mye over tid som tilsier at laget har kniven på strupen, tre poeng unna Premier League-plass neste år. Laget har 9,5 forventede baklengsmål siden gjenopptakelsen av ligaen – tolv lag har vært bedre defensivt

Samtidig er det lett å se på spillerne hvor mye dette betyr. Reaksjonene til lagkameratene da Solanke brente sin megasjanse i det 36. minutt (0,46 i xG for øvrig) sier alt. Southampton på sin side har absolutt nada å spille for, og det gjør at Ings-kaptein er et spennende valg, men kanskje ikke det aller beste når de aller fleste sitter med enten en United- eller City-spiller.


 

Rundens kaptein

Så hvem skal man da går for? Hvordan Manchester United ser ut torsdag kveld har en del å si. Begge Manchester-lagene har FA Cup i helgen, men har vist over tid at de tåler et tett kampprogram. Vi velger som vanlig det trygge, og går denne gangen for Bruno Fernandes. Rashford har som diskutert marginalt bedre stats, men portugiseren får et ekstra poeng for scoring og rent bur, noe som fort kan skje mot West Ham, selv om de har spilleren med høyest xGI siden fotballgjenopptakelsen (7,43).

Bruno Fernandes
Kostnad: 9.1m
Eierandel: 29.8%
Neste motstander: West Ham (H)