Anders Fosse
Har du en drøm om å hevde deg i toppen av Fantasy Premier League? Mange spiller Fantasy Premier League uten å bruke de beste verktøyene som man har til rådighet. Vi vil hjelpe deg med det. Dette er våre fem tips på veien mot å realisere drømmen.
– Det er et spill med mye flaks, så det er ukomfortabelt å si at «dette er jeg veldig god i», når det er så mye flaks.
Det sa Magnus Carlsen til VG da han lå som nummer 9 i verden i Fantasy Premier League i desember i fjor. Som han er inne på i intervjuet: Fantasy handler mye om flaks, men det er også en god del man kan gjøre selv for å være sin egen lykkes smed. Carlsen anslo selv at det var 85 prosent dyktighet og 15 prosent flaks at han lå der han lå, og undertegnede er ikke helt uenig i tallene sjakkgeniet kommer med. I denne artikkelen skal vi se litt nærmere på hva du kan gjøre for å gi deg selv best mulig odds til å trone øverst på Fantasy-tabellen i år.
1 – Bruk «Expected Goal Involvement» (xGI)
Dette har vi sett flere analyser på. For det første: Bruk underliggende tall. For det andre: Ikke legg noe særlig vekt på «Chances Created» eller «Shots». En skapt sjanse og et skudd kan være Sean Longstaff som triller ballen til siden til Jonjo Shelvey som bestemmer seg for å fyre fra 45 meter.
Bedre indikatorer er «Big Chances Created», «Big Chances» og «Shots Inside Box», men den aller beste måten å finne ut hvem som er kreativ og hvem som kommer seg til farlige sjanser er altså statistikken over forventede målinvolveringer.
La oss ta et eksempel. Da undertegnede skrev kapteinsartikler under innspurten av sommerens Premier League-avslutning snek det plutselig seg inn en helt ny og uventet spiller i toppen av de underliggende tallene: Michail Antonio.
Fra runde 28 til runde 32 hadde West Ham-spissen to mål og to målgivende pasninger, som stod i stil med 5,84 forventede målinvolveringer som han hadde i denne perioden – et hav foran andreplassen Willian (3,36) og tredjeplassen Martial (3,21).
Samtidig hadde Antonio bare tre mål over hele sesongen, og var bare på 0,7 prosent av alle fantasylag. Et blaff, tenkte nok mange, og overså det faktum at han var en midtbanespiller som plutselig hadde begynt å spille spiss.
Enden på visen? Antonio fortsatte å levere, med fem mål på de neste to (!) kampene. Et godt bevis på at man burde stolt på formen og xGI-statistikken hans.
Full tilgang til de underliggende tallene får du for eksempel ved et betalt medlemskap hos Fantasy Football Scout, men om du heller vil ha dem gratis så serverer vi deg ukentlige artikler med den viktigste statistikken her på nettsiden og på Twitter, Facebook og Instagram.
2 – Se kampene
Son kommer til dødlinjen, og legger inn. Kane stuper inn i feltet, men er en liten centimeter fra å rekke frem til ballen, som suser gjennom 16-meteren og ut av farlig sone.
Til tross for at de begge var svært nærme målpoeng i dette tenkte eksempelet, vil ingen av dem dukke opp i xGI-statistikken som følge av innsatsen i denne situasjonen, fordi det må en faktisk avslutning til for at det skal skje.
Dette er bare en av mange grunner til at det er viktig å se kamper, og ikke ene og alene basere seg på statistikk. De som topper de underliggende tallene er der for en grunn, men mange av dem som ikke når helt opp kan ha hatt en del uflaks, egoistiske eller unøyaktige medspillere og marginer imot, noe som fort kan snu i dette spillet.
3 – Gjør grundig research for lagnyheter
I forlengelsen av de to foregående punktene, så vil jeg også dra fram viktigheten av research. For det er ikke bare statistikk og kamper som kan gi deg informasjon om hvem du bør ha på laget ditt. Er Lacazette småskadet og Nketiah toppspiss for Arsenal i den kommende kampen? Starter Sterling og Mahrez i rundens første kamp? Vil det bli flere dobbeltrunder utover sesongen, eller burde du bruke Triple Captain-chipen din nå?
Mye av dette får du som regel først på sosiale medier som Twitter:
- For skadenytt, følg Ben Dinnery.
- For lekkede lagoppstillinger, følg FPL_Rockstar (og andre som over tid viser seg å treffe/ha innsideinformasjon).
- For informasjon om blank- og dobbeltrunder, følg Ben Crellin.
I tillegg: Hør på podcaster (Fantasyrådet, Hallo Fantasy og Wildcard FC) og les deg opp på våre artikler før hver runde her.
4 – Spill kjedelig
Unngå hits og differensialer. Dette er ikke noe nytt for rutinerte FPL-managere, og det er det en god grunn til. Dette har de lært over tid. For alle andre: Det er fryktelig gøy å ta fire minuspoeng for å hente spilleren du har lyst på, men det er svært, svært sjeldent verdt det.
Så er det mange som tror at man må ha mange differensial-spillere for å nå toppen. Dette stemmer ikke helt.
Twitter-brukeren @FPL_Swe skrev i juli en tråd der han hadde sett nærmere på Joshua Bull, mannen som etter mye frem og tilbake vant Fantasy Premier League 19/20. Her er noen hovedfunn:
- Bull tok ikke et eneste minuspoeng gjennom hele sesongen.
- Bull sparte veldig ofte opp et bytte, slik at han hadde to bytter til runden etter.
- Bull eide Vardy, Pope, De Bruyne, Alexander-Arnold og Salah (unntatt en runde) gjennom hele sesongen.
Kjedelig? Litt. Men du må ha spillerne som leverer over en hel sesong, om du skal ha en sjanse til å hevde deg i toppen.
Hvis du ønsker å gå for en differensial så må det være et solid grunnlag og god argumentasjon bak det. Et eksempel er Michail Antonio som nevnt i starten av denne artikkelen, som spilte i en ny posisjon og leverte jevnt og trutt (både poengmessig og på underliggende statistikk) over flere runder uten at han ble hentet av flere enn 0,7 prosent.
5 – Ikke vær redd for nyopprykkede lag
Om man skal gå for spillere fra nyopprykkede lag eller styre langt unna er en diskusjon man aldri blir klok på. Spillere som har levert meget godt i Championship har slitt med å levere i Premier League. Dwight Gayle er et godt eksempel på det. I 16/17-sesongen scoret han 23 mål på 32 kamper i Championship for Newcastle. I opprykksesongen året etter ble det kun seks mål på 35 kamper. Det endte med nedrykk for Newcastle og Gayle, og igjen leverte spissen godt med 23 mål og åtte målgivende og nok et opprykk. I fjor stoppet han på kun fire mål.
Suksesshistoriene var dog mange i fjorårets sesong. Pukki, Cantwell, Lundstram, McGinn og Henderson startet ikke bare glimrende – mange av dem leverte jevnt og trutt gjennom hele sesongen. Dette skal ha vært et gjennomgående trekk blant alle managerne i toppen av fjorårets Fantasy Premier League. Året før så man også at mange av de som våget traff. Da leverte Mitrovic, Jiménez og Doherty varene fra start av. Det er lett å bomme her, men om man på forhånd klarer å plukke ut de spillerne som tar nivået med en gang så har man en solid fordel i forhold til resten av feltet.