Fantasy Premier League laganalyse: Liverpool

Anders Fosse

Før 20/21-sesongen i Fantasy Premier League skal vi gi deg laganalyser til hvert lag i ligaen. Tips, kjøpsanbefalinger, forventede lagoppstillinger og dødballtakere.

Liverpool er like Fantasy-aktuelle som alltid. Hvem bør man gå for i år?

Hvordan gikk det i fjor?

Endelig skulle det lykkes for Liverpool, og selv ikke en pandemi kunne frarøve de røde sitt første seriegull på 30 år. Fantasy-messig gjorde klubben det naturlig nok også bra. Av de fem spillerne som sanket flest poeng i hele ligaen var tre av dem fra Liverpool-laget. Mohamed Salah, Sadio Mane og Trent Alexander-Arnold fikk med seg henholdsvis 233, 221 og 210 poeng. Det er ingenting som tyder på at de ikke skal gjenta bedriften i år.

Mange husker nok starten av sesongen godt, men med et negativt fortegn. Det var ikke rent få som gikk for to Liverpool-forsvare, og som til sin store ergrelse måtte se Alisson slippe inn i fem av de seks første kampene.

De som var tålmodige fikk dog betalt. I forsvarstoppen for hele ligaen i fjor, etter Alexander-Arnold, fulgte Andy Robertson (181 poeng) og Virgil van Dijk (178 poeng). Det er et stykke ned til resten av feltet. Matt Doherty sanket 167 og John Lundstram 144 – til sammenligning.

– Overgangsvindu og pre-season

Det har vært et relativt rolig overgangsvindu for Liverpool så langt. Inn har venstreback Kostas Tsimikas kommet for knappe 12 millioner pund, en sum som tilsier at han kan bli rotert litt med Robertson fra tid til annen, selv om sistnevnte fremdeles vil være et klart førstevalg.

Ut har navn som Dejan Lovren, Adam Lallana og Nathaniel Clyne gått. Med andre ord: Stammen i laget er helt uforandret foreløpig. På én måte kjedelig, men også deilig forutsigbart for oss fantasy-managere. Nå gjenstår det å se hva som skjer fremover. Overgangsvinduet er åpent helt frem til 5. oktober.

To treningskamper har det blitt så langt. En tremålsseier mot Stuttgart ble fulgt opp med et litt mer skuffende 2-2-resultat mot østerrikske Salzburg. Målpoeng så langt:

Scoringer:
Rhian Brewster (3x)
Roberto Firmino
Naby Keita

Målgivende:
Curtis Jones
Roberto Firmino
James Milner

 

Ikke voldsomt mye å hente herfra, men Brewster til 4,5 får kanskje enkelte til å heve øyenbrynene. Det er dog svært lite som tyder på at han kan ta plassen fra Firmino, selv om Klopp har vært imponert av unggutten som i vår var på lån til Swansea. Alexander-Arnold har ikke vært med på denne treningsleiren, men skal ifølge Liverpool Echo være klar til Community Shield-kampen mot Arsenal.

Bli med i Fantasy Norge på Facebook for tips, diskusjon, artikler, råd og konkurranser – Trykk på bildet!

 

– Forventet lagoppstilling

Stammen er som nevnt uforandret fra i fjor, og det er derfor meget sannsynlig at vi får se akkurat det samme laget som i vår:

4-3-3:
Alisson
TAA, Gomez, van Dijk, Robertson
Wijaldum, Fabinho, Henderson
Salah, Firmino, Mane

 

– Anbefalte kjøp

 

Trent Alexander-Arnold (7.5m) – 56.5%

Mange fryktet nok at prisen på Alexander-Arnold ville bli på 8,0 denne sesongen. At han da blir prissatt til 7,5 betyr at man bare må rydde plass. Høyrebacken fikk 210 poeng i fjor, det er fjerde mest på hele spillet (likt med Vardy).

Det skal i det hele tatt veldig godt gjøres å argumentere for å gå uten en spiller til 7,5, som tok flere poeng enn både Aubameyang (12,0), Sterling (11,5), Kane (10,5) og Rashford (9,5).

Et ørlite problem er at Alexander-Arnold overpresterte litt i fjor. Han samlet opp en xGI («Expected Goal Involvement» fra Opta) på 12,5, men hadde langt flere faktiske målinvolveringer, nemlig 19. Til sammenligning hadde Salah 29 målinvolveringer med en xGI på 26,0.

En xGI på 12,5 er likevel knallsterkt, og selvsagt best av alle forsvarere. Andreplass Doherty hadde 9,0, mens Robertson tar tredjeplass med 7,8. Sistnevnte  endte likevel opp med 14 målinvolveringer, mens van Dijk faktisk også overpresterte, med 7 målinvolveringer til tross for en xGI på bare 4,5 over hele sesongen. Ikke forvent like god uttelling fra Liverpool-forsvaret offensivt i år.

Lik oss på Facebook!

Mohamed Salah (12,0m) – 33.0%

Ja takk. I 18/19-sesongen hadde han en målinvolvering hvert 95,7 minutt. Det gjorde at han ble prissatt til 12,5 i forrige sesong. Da var han marginalt mindre effektiv, med en målinvolvering «bare» hvert 99,2 minutt. Ikke ofte nok ifølge FPL, som har senket prisen til 12,0 for mannen som hadde høyest xGI av samtlige spillere i fjor, med 26,0. Sterling (25,3) og Rashford (23,7) utgjør resten av pallen, et lite stykke bak.

Det er en liten gavepakke til oss Fantasy-managere, og at han er like dyr som Mane er for min del uforståelig. For det første fikk egypteren 12 poeng mer enn sistnevnte, men det er de underliggende tallene som virkelig vekker oppsikt. Salah hadde en forventet målinvolvering hvert 111. minutt han var på banen – Mane hvert 142. minutt.

Så kan man nok argumentere med at senegaleseren er en bedre avslutter, men at Salah i så stor grad både kommer til målsjanser selv og skaper muligheter for andre gjør at egypteren virker som det eneste riktige valget her.

Differensial: Joseph Gomez (5,5m) – 4.8%

Dette kan være en småspennende differensial, synes vi. Av Gomez og Matip er det klart førstnevnte som utfyller van Dijk best. Han er også bare 23 år gammel, og fremdeles i utvikling. Matip er også usikker til sesongstarten, noe som gjør at Gomez nok må spille seg ut av laget for at han skal bli benket. Utover de to overnevnte ser vi ikke så mange «musts» i dette laget, og da kan Gomez være en fin og billig tredje Liverpool-spiller, og en fornuftig vei inn i et av ligaens beste forsvar.

Robertson og van Dijk tilbyr selvsagt mer offensivt, men til henholdsvis 1,5 og 1,0 mer i pris så er det ikke sikkert at det er verdt det, spesielt når vi har sett på deres overprestering sammenlignet med forventede målinvolveringer i fjor.

Liverpool’s English defender Joe Gomez celebrates after Liverpool won the UEFA Super Cup 2019 football match between FC Liverpool and FC Chelsea at Besiktas Park Stadium in Istanbul on August 14, 2019. (Photo by Bulent Kilic / AFP) (Photo credit should read BULENT KILIC/AFP/Getty Images)

Gomez kan man derimot ikke forvente noe som helst av offensivt. Han er ikke en dødballtrussel, og hadde ikke en eneste målinvolvering på de 1999 minuttene han var på banen i fjor. En xGI på 0,39 ga en forventet målinvolvering hvert 5126. minutt han var på banen.

Å doble bak fra start av er ser på forhånd ikke ut som en like god taktikk i år som det (tilsynelatende) var med programmet i fjor. Både Chelsea og Arsenal venter blant de først tre motstanderne.

Dødball-takere:

Cornere: Trent Alexander-Arnold/Andy Robertson
Frispark: Trent Alexander-Arnold/Mohamed Salah
Straffer: James Milner/Mohamed Salah

Oppsummering

Det er to soleklare valg i dette Liverpool-laget, men det spørs om man trenger flere enn Alexander-Arnold og Salah over en hel sesong. Som nevnt i en tidligere artikkel så hadde fjorårets Fantasy-vinner de to spillerne gjennom hele sesongen (unntatt én kamp), og totalprisen for duoen er nøyaktig den samme som i fjor.

De to er også blant dødballtakerne til laget. Milner er foran i straffekøen hvis han er på banen, men ellers er Salah mannen som tar dem. På frispark er det stort sett Salah og Alexander-Arnold som diskuterer hvem av dem som skal ta det, mens Robertson stjeler noen cornere fra Alexander-Arnold.