Fantasy Premier League 20/21 laganalyse: Burnley

Anders Fosse

Før 20/21-sesongen i Fantasy Premier League skal vi gi deg laganalyser til hvert lag i ligaen. Tips, kjøpsanbefalinger, forventede lagoppstillinger og dødballtakere.

Vi titter nærmere på «The Clarets».

– Hvordan gikk det i fjor?

Burnley hadde en sesong over all forventning i fjor. Av «underdogene» var det Sheffield United som stjal klart flest overskrifter, men Burnley kjempet faktisk til seg like mange poeng som Chris Wilders menn, selv om de måtte se seg slått på målforskjell.

At de klarte å ende opp på øvre halvdel skal bakerste mann ha veldig mye av æren for. Nick Pope fikk til sammen 170 poeng over hele sesongen, flest av alle keepere. Dette var mye takket være 23 bonuspoeng (flest av alle keepere) og 120 redninger (fjerde mest). En strafferedning ble det også for engelskmannen som i løpet av sesongen fikk sin første 90-minutters kamp for England i EM-kvalifiseringskampen mot Kosovo.

Utover Pope var det ikke så mye å la seg imponere over Fantasy-messig, kanskje med unntak av James Tarkowski. 143 poeng ble det på midtstopperen, takket være 15 rene bur, 14 bonuspoeng, tre målgivende og to nettkjenninger.

Dessverre for Fantasy-managere har begge to blitt overpriset i år, med en prislapp på 5,5 hver. Selv om Pope var fjorårets beste keeper så fungerer poengsystemet for målvakter slik at det garantert dukker opp en ny 4,5-keeper som kommer til å plukke nesten like mange (om ikke flere) poeng enn Pope i år. Derfor skal vi se litt nærmere på hvor verdien i Burnley ligger i år, men først en titt på de siste ukene.

Lik oss på Facebook!

– Overgangsvindu og pre-season

Joe Hart til Spurs betød at Burnley måtte ut på keeperjakt, men nysignerte Will Norris kommer ikke til å true førstelagsplassen til Nick Pope. Ellers har det vært veldig stille fra Burnley på overgangsmarkedet så langt.

Ut er det først og fremst Jeff Hendrick til Newcastle som stikker seg ut. Fire målinvolveringer ble det på 24 kamper i fjor, og Burnley-fansen er ikke helt samstemte om hvor vidt iren vil bli savnet eller ei. Det vil overraske oss i FantasyFans stort om ikke det kommer inn noen her i løpet av ukene frem mot overgangsvinduet stenger. Spesielt på midtbanen er det ganske tynt sammenlignet med i fjor.

Laget mangler definitivt en artist på midtbanen, hvis de vil videreutvikle seg videre fra det defensive fundamentet de er berømt for. Den mest kreative trusselen på midtbanen deres i fjor var Dwight McNeil, som over hele sesongen sanket 9,1 xGI («Expected Goal Involvements» fra Opta). Fordelt utover spilletiden hans tilsvarer det en målinvolvering hvert 367. minutt. Til sammenligning er det rett bak navn som Jesse Lingard, Solly March, Florian Lejeune og Jota (ikke Wolves sin – Aston Villa sin).

Laget startet å trene sammen igjen 20. august, men det har foreløpig ikke kommet noen nyheter om treningskamper, selv om det er spekulert i at kampene vil bli spilt bak lukkede dører, slik det ble før gjenopptakelsen av Premier League i sommer.

Forventet lagoppstilling

4-4-2

Pope

Bardsley – Mee – Tarkowski – Taylor

Gudmundsson – Westwood – Brownhill – McNeil

Wood – Rodriguez

Dette Burnley-laget har som nevnt ikke så mange å ta av, men det er likevel et par posisjoner det er kamp om. Matt Lowton var fast på høyrebacken i et par sesonger før han over tid sakte, men sikkert, har mistet plassen til Bardsley. Sistnevnte er dog blitt 35 år i sommer, og skal ikke føle seg for trygg med tanke konkurransen med ungfolen Lowton (31 år).

Også på venstrebacken er det kamp, mellom Charlie Taylor og Erik Pieters. Her hadde likevel førstnevnte et solid grep om plassen utover i sesongen i fjor, og heller ikke 32 år gamle Pieters blir særlig yngre med årene. Taylor bør være sikret en god del spilletid her.

På midtbanen slapp Josh Brownhill til i februar, da han kom inn som innbytter for Jack Cork. Sistnevnte ble operert i sommer, og dermed er det nok Brownhill som stiller sterkest i kampen om midtbaneplassen ved siden av Ashley Westwood, i hvert fall i starten av sesongen.

På topp vil nok Ashley Barnes og Matej Vydra få noen sjanser fra start av, men hovedsakelig vil Jay Rodriguez og Chris Wood være dem som får tilliten her.

 

– Anbefalte kjøp

Charlie Taylor (4.5m) – 8.2%

Etter Tarkowski og Ben Mee var det Charlie Taylor som sanket flest minutter i fjorårets sesong blant Burnley-forsvarerne. Taylor klarte etter hvert å utkonkurrere Pieters, og med det bli det klare valget på venstrebacken.

Mange reagerer kanskje på at de to midtstopperne begge to er dyrere enn back-Taylor, men årsaken til dette er enkelt og greit måten Burnley spiller på, med defensive backer og fokus på dødballer. Dette gjenspeiles ikke bare i mål og målgivende, men også i de underliggende tallene.

Mens Tarkowski i fjor hadde en forventet målinvolvering hvert 786. minutt og Mee hvert 989. minutt, så gikk det hele 1835 minutter mellom hver forventede målinvolvering fra Taylor, som bare hadde 1,06 i xGI over hele sesongen.

Så hvorfor hente ham, når Burnley ikke en gang har kamp i første Gameweek? Det har vi flere gode grunner til. For det første: Du har råd til å benke en 4,5-spiller den første runden. For det andre: Etter den første Gameweeken så blir Burnley sitt program ganske så fint.

Og sist, men ikke minst: Everton, Leicester, Chelsea, Wolves, Manchester United, Liverpool og Manchester City. Dette var de eneste lagene som var forventet å slippe inn færre mål enn Burnley over hele sesongen i fjor, og med Pope mellom stengene er Burnley i stand til å slippe inn enda færre mål enn de er forventet, siden xG-statistikken ikke tar hensyn til om et lag har en god målvakt eller ei.

Og hvis du klarer å finne en like billig forsvarer blant de syv nevnte lagene så er du god. James Justin skal nok spille frem til Ricardo Pereira er frisk for Leicester, og Ruben Vinagre kan fort spille mye for Wolves i år, men over en hel sesong er nok Taylor den som kommer til få mest spilletid, slik det ser ut nå.

 

Chris Wood (6.5m) – 4.2%

Selv om Burnley generelt anses som et defensivt lag og McNeil på midtbanen ble hengt ut i sted fordi han ikke er spesielt skapende, så kommer likevel Chris Wood til en hel haug med sjanser. Over hele sesongen i fjor hadde han en xGI på 16,3, hvorav hele 15,8 var xG («Expected Goals»). At en spiss er så mye mer skuddfarlig enn skapende for andre er meget bra med tanke på bonuspoeng (mål gir langt mer BPS for en spiss enn målgivende pasninger).

Til sammenligning hadde Raul Jimenéz en xG på 16,6 forrige sesong, bare 0,8 bedre enn Wood. Som lag hadde Burnley en xG på 48,4. At Wood alene sto for en tredjedel av de forventede målene kan tolkes både positivt og negativt.

Det positive er at han åpenbart er mannen medspillerne ser etter på topp når et angrep skal avsluttes. Det negative er at hvis Burnley ikke klarer å følge opp fjorårssesongen offensivt, så vil det gå knallhardt utover Wood sin uttelling.

For selv om 48,4 i xG over en hel sesong bare kvalifiserte til en 11. plass på xG-tabellen, så er det fremdeles den beste offensive sesongen Burnley har hatt i Premier League. Året før hadde de 45,1 i xG og året før der igjen var de helt nede i 32,8, nest verst i hele Premier League.

Dette kan selvsagt tolkes som at de har fremgang, men det spørs om de klarer å holde momentumet gående dersom de ikke fornyer og styrker stallen sin litt før sesongstart.

 

Dødballtakere

Cornere: McNeil, Westwood, Gudmundsson
Frispark: McNeil, Gudmundsson
Straffer: Wood, Barnes, Rodriguez

 

– Oppsummering

Taylor kommer nok til å være på mange lag denne FPL-sesongen, og med god grunn: Han er et av de beste 4,5-valgene på spillet. Pope kommer også til å være et populært valg blant mange FPL-managere (han er den mest valgte keeperen til nå), men vi i FantasyFans tror det finnes bedre verdi i andre målvakter.

Offensivt er det som vanlig ikke så mye å sikle etter hos Burnley, men i en sesong der mange spisser er prissatt veldig høyt så kan kanskje Wood være en å være tidlig på i starten, selv om det nok vil være et par 6,0-alternativer som frister mer. Mer om dette i kommende Fantasy-artikler fra FantasyFans.