Fantasy Premier League 20/21 laganalyse: Sheffield United

Anders Fosse

Før 20/21-sesongen i Fantasy Premier League skal vi gi deg laganalyser til hvert lag i ligaen. Tips, kjøpsanbefalinger, forventede lagoppstillinger og dødballtakere.

Sheffield United tok Premier League med storm i fjor. Finnes det noe fantasy-gull i oppfølgingssesongen?

– Hvordan gikk det i fjor?

Med bare fem poeng opp til Mourinho sitt Spurs så var Sheffield United ikke langt unna et Europa League-eventyr på første forsøk, slik Wolverhampton klarte etter at de rykket opp til det gjeveste selskap for et par sesonger siden.

Kun 39 baklengsmål på 38 kamper (kun Liverpool, City og United med færre) er helt vilt etter opprykket fra Championship; Chris Wilders menn klarte virkelig å leve opp til de fantastiske defensive tallene på det nest øverste nivået sesongen før.

Sånt blir det fantasy-poeng av. Etter Alexander-Arnold (210), Robertson (181), van Dijk (178) og Doherty (167) var det eventyret, legenden og myten John Lundstram (144) som sanket flest FPL-poeng blant forsvarerne i forrige sesong.

Midtbanespilleren som var ført opp som forsvarer stakk seg selvsagt ut, men mange hadde både doblet og triplet seg opp på Sheffield United-forsvar i andre halvdelen av sesongen – og med god grunn. Etter Tarkowski (144) fulgte resten av forsvaret på rekke og rad på topplisten: Enda Stevens (142), George Baldock (142) og John Egan (133) utgjorde resten av topp 9. Chris Basham (123) og Jack O’Connell (111), med litt færre målpoeng enn resten, havnet litt lengre ned på listen.

Fremover på banen var det litt magrere, selv om noen hadde John Fleck inne i deler av sesongen med ok hell. Også i år er det mest sannsynlig bakerst i banen man finner de potensielle FPL-kandidatene, og her kan det være aktuelt å hente noen fra starten av, med det relativt fine kampprogrammet Sheffield United har i starten:

Wolves (H)
Aston Villa (B)
Leeds (H)
Arsenal (B)
Fulham (H)

– Overgangsvindu og pre-season

Først en titt på hvordan de siste ukene har vært for «The Blades». Den utlånte Manchester United-keeperen Dean Henderson takket 19. august for seg med et Instagram-innlegg, og det ble dermed klart for offentligheten at klubben måtte ha inn en ny førstekeeper. Valget falt på Bournemouths Aaron Ramsdale, som kan slå seg på brystet med å ha hatt tredje flest redninger (128) i Premier League i fjor, kun slått av Tim Krul (132) og Martin Dubravka (140).

Redningsprosenten var likevel ikke all verden. Av de 15 keeperne som fikk 30 kamper eller mer i fjor hadde Ramsdale en redningsprosent på bare 68,4. Kun Krul (67,7), Ben Foster (65,7), Jordan Pickford (63,9) og Kepa Arrizabalaga (55,6) hadde verre tall. Til sammenligning hadde Henderson en redningsprosent på 75,8 og Hugo Lloris 81,8.

Henderson så også ut som en langt bedre keeper med det blotte øyet, så det spørs om Sheffield United blir like gjerrige bakover i år, som i fjor.

Utover denne overgangen på 18,5 millioner pund har ikke Sheffield United i skrivende stund foretatt seg noe mer av fantasy-relevans på overgangsmarkedet, så det gjenstår å se om det kommer noe mer inn i løpet av den neste måneden, eller om alt kruttet er brent av på en ny målvakt.

Når det gjelder treningskampene før sesongen ser det foreløpig slik ut:

Dundee Utd 0-1 Sheffield Utd
Scoringer: Billy Sharp
Målgivende: Sander Berge

(Kamp avbrutt etter 45 minutter pga. regn)

Hearts 0-1 Sheffield Utd
Scoringer: John Fleck
Målgivende: Billy Sharp

Derby 0-2 Sheffield Utd
Scoringer: Ben Osborn, Billy Sharp
Målgivende: Kean Bryan

Motstand som Sheffield United skal slå her, men uansett betryggende og lovende at de fremdeles holder tett bakover, selv over 2,5 kamper.

Lik oss på Facebook!

– Forventet lagoppstilling

Vi ser ingen grunn til at Wilder skal gå bort fra sin 3-5-2-formasjon med vingbacker. Her er laget vi tror vil bli mest brukt denne sesongen:

3-5-2
Ramsdale

Basham – Egan – O’Connell

Baldock – Berge – Norwood – Fleck – Stevens

McBurnie – McGoldrick

Som vi så mot slutten av forrige sesong så ble Lundstram stadig benket etter at Sander Berge kom til klubben. Slik vil det også bli denne sesongen, noe som gjør at de ni bakerste spillerne er rimelig bankers i år, som i fjor, med mindre det ikke kommer inn noen forsterkninger.

 

Alle de fire spissene (Callum Robinson utelates her) til Sheffield United fikk mer enn 1000 minutter på banen i fjor. Oliver McBurnie og David McGoldrick fikk aller mest, og er sannsynligvis lengst fremme i køen også i år, men det var Billy Sharp og Lys Mousset som startet den foreløpig siste treningskampen mot Derby. Sharp har tre målpoeng på de tre første treningskampene, og 34-åringen kan finne på å blande seg inn i startoppstillingen når sesongen sparkes i gang.

Offensivt er det uansett bare å holde seg unna slik ting ser ut nå. Vi skal nå se på hvem du kan vurdere å ha fra starten av sesongen:

– Anbefalte kjøp

Flere spillere har blitt uaktuelle. Lundstram (som altså mest sannsynlig vil bli benket en hel del) er ikke lenger klassifisert som forsvarer, men som midtbanespiller til 5,5. Stevens og Baldock har også økt til 5,5 (Baldock var 4,5 i fjor, Stevens 5,0), og med bare ni FPL-poeng fra vingback-duoen ned til resten av forsvaret på 5,0 så er det hos midtstopperne vi finner verdien i år:

Jack O’Connell (5.0m) – 0.9%

Om du skal ha én mann i Sheffield United-forsvaret fra start i år så er det O’Connell. 26-åringen født i Liverpool hadde bare én målgivende pasning i hele forrige sesong, og sanket altså færrest poeng av alle forsvarerne, men dette var samtidig grovt underbetalt. Heatmaps viser at midtstopperen var den klart mest offensive av de tre bakerste, og var involvert både i oppbyggingen av spillet og på dødballer.

Egan hadde riktignok flere skudd (27) og store sjanser (3) enn O’Connell (14 skudd og 0 store sjanser), men på samtlige andre statistikker var sistnevnte best. Han hadde mye bedre xGI («Expected Goal Involvements») med 4,7 mot Egans 3,3 og han fikk utrolig dårlig betalt med tanke på antall store sjanser skapt (6, mot Egan sin 1) og sjanser skapt (16 mot Egans 1).

Med mindre O’Connells lagkamerater har en agenda mot ham der de nekter å score på sjansene han skaper, så vil den skapende midtstopperen få mye bedre betalt denne sesongen. Eid av bare 0,9 prosent.

Om du vil ha to Sheffield United-forsvarere bør Egan være din nummer to.

Differensial: Aaron Ramsdale (5.0m) – 7.4%

Det lugger litt å presentere en 5,0-keeper som slapp inn tredje flest mål forrige sesong (62, kun slått av Foster (64) og Krul (68)) som et fantasy-valg, men her er det en rekke faktorer som spiller inn.

Den desidert viktigste er at Sheffield United er et mye bedre defensivt lag enn gamleklubben Bournemouth. At Ramsdale kommer til å sanke flere poeng i år enn i fjor er vi allerede overbevist om, med tanke på at hans nye klubb slapp inn hele 26 mål færre mål enn hans forrige.

22-åringen er også fortsatt i utvikling, og kommer til en klubb som altså slapp inn bare seks flere mål enn Liverpool og fire flere enn Manchester City – to lag som slipper til langt færre skudd (og dermed færre redningspoeng) og som har keepere verdt 6,0.

Men er dette et sjansespill for fantasy-managere? Svaret er nok ja, og her er grunnen:

Bournemouth var, basert på xGC («Expected Goals Conceded»), forventet å slippe inn 63,3 mål (slapp inn 65) i fjor, mens Sheffield United var forventet å slippe inn 50,97 mål (slapp inn 39).

Siden xG verken tar hensyn til hvem som står i mål eller hvem som avslutter – hva indikerer dette?

Jo, enten at Sheffield United i fjor hadde griseflaks, eller at Henderson er en målvakt som overpresterer i forhold til statistikken – at han redder veldig mange baller over en sesong som er forventet å havne i nettet. Ramsdale på sin side har sluppet inn litt mer enn forventet, noe som ikke tyder på at han er fantasy-gull.

Samtidig: Dersom Sheffield United slipper inn like få mål som i fjor, og unge Ramsdale vokser med et tryggere forsvar foran seg, da er han fort målvakten på spillet som gir best verdi.

Dødballtakere

Straffer: Norwood, McGoldrick, Sharp
Frispark: Norwood, Fleck
Hjørnespark: Norwood, Fleck

– Oppsummering

Med tanke på at Sheffield United har et ok åpningsprogram så er det ikke utenkelig å ha 5,0-forsvarere herfra fra starten av, hvis man har en plan for å benke dem borte mot Arsenal for eksempel.

Egan og O’Connell kommer fort til å rettferdiggjøre prisen hvis de og laget opprettholder prestasjonene sine fra i fjor. Sheffield United har også en fordel kontra de andre topplagene i fjor (med unntak av Wolves), med tanke på at de slipper Europa-spill i en tett sesong.

Men, hvis Sheffield United faller helt igjennom defensivt i år kan det fort se litt dumt ut å velge forsvarerne derfra, over de mange attraktive 4,5-valgene som finnes i år, som du kan lese om i andre laganalyser her.

Målvakt Ramsdale kan være et ok valg, med tanke på at han kommer til ligaens fjerde gjerrigste klubb, men det spørs om ikke hans inntreden (eller snarere Henderson sitt farvel) gjør at hele Sheffield United-forsvaret kommer til å slippe inn langt flere mål enn tidligere – det gjenstår å se.